Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
XVII Century project - Eastern Europe at War
Sagez
Wątpię, żeby było trudno zmienić cyferkę poziomu z 2 na 3, a z 3 na 4. Zmieniłem nazwę na infamis. Jeśli brakuje Ci u Turków Wielkiego Wezyra, to zaproponuj staty (poziom 4, nie? kto będzie na niego awansował?), a jak jeszcze dodasz obrazek to niebawem dołączymy do ery. *Bo chyba nikt nie sądzi że jednostki czwartego poziomu wpływają na balansPfft*
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

bs_grom
Jeśli się wam podoba to grafika Infamisa (eng. Infamous/Banita)

Spróbuje zrobić grafikę dla Wezyra i staty.
bs_grom dodał/a następującą grafikę:
infamis.png

Edytowane przez bs_grom dnia 11-08-2011 18:51
bs_grom

Sagez
Infamis jest super! Wymiatasz, gościuCool Teraz trzeba Cię będzie dodać do graficznego działu creditsówWink Czekamy na wezyra. Co do nazwy dla poziomu drugiego polskiego szlachcica, to jest mi obojętne, czy to będzie wachmistrz czy rotmistrz. Co do nazwy angielskiej, zostawiłbym po prostu po łacinie Infamis (tak jak jest Lisovianus).

Edycja - Hmm, racja, nie zwróciłem uwagi na prawą rękę, rzeczywiście nieco zbyt krótka.
Edytowane przez Sagez dnia 11-08-2011 21:15

Heedal
Wygląda trochę grubo. Prawa ręka wygląda jak kikut z przyczepioną dłonią. To moja opinia.
www.wesnoth.com.pl/img/syg3.jpg
Twórca Ery Po Upadku (Prace wstrzymane)
Twórca linii nanokombinezonu

Saurians forever!
Nick na Steam/Uplay/Origin: Heedal

bs_grom
O to poprawiony Infamis
Ręka jest teraz lepiej widoczna a co do grubości lekko go wyszczupliłem aczkolwiek jest w luźnej koszuli i nie może być zbyt szczupły.
Zakładam, że nie będzie miał broni palnej?
P.S. o Którą rękę chodziło?

Obrazek z poprawionymi obiema rękoma

Teraz lepiej?
infamis5.png

Edytowane przez bs_grom dnia 12-08-2011 12:34
bs_grom

Heedal
Chodziło mi o prawą rękę Infamisa.

Saurians forever!

bs_grom
O to Wielki Wezyr mam nadzieję, że nie jest zbyt kolorowy.
wezyr14.png

bs_grom

bs_grom
a to może być zwykły wezyr lub jeśli się bardziej podoba Wielki Wezyr
wezyr8.png

bs_grom

inferno8
No proszę, okazało się, że mamy w naszych szeregach ukryty talent! Grin Przydałoby się trochę wycieniować tego wezyra, ale poza tym jest naprawdę super. A Infamis jest idealny Cool Dzięki bs_grom Wink

Heedal
Grand Visier ma taką samą brodę jak Visier, może pierwszemu wydłuż albo drugiemu trochę skróć. Reszta dla mnie jest cacy.

P.S.
Grand Visier - Wielki Wezyr
Visier - Wezyr

Saurians forever!

Sagez
Dobra, wszystko świetnie, podaj tylko jeszcze gałąź rozwojową tych wezyrów oraz ich statystyki(skoro są dowódcami i mają tylko kindżał to nie mogą być przegięci). Uwielbiam spodnie tych wezyrów : D
Co do wybranieckiego weterana, to chyba weźmiemy obrazek wybranieckiego, nie?

Aaa, chciałem też zaproponować już ostatnią (serio, serio) jednostkę do dodania, Kozaka Łupieżcę/Najeźdźcę (Cossack Raider). Miałby być alternatywnym awansem dla Kozaka Siczowego, który obecnie awansuje tylko na Esaula. Łupieżca zamiast dowodzenia miałby atak pochodnią (ogień to dobry typ ataku w EEaW) i nieco więcej hp, za to brak ataku na dystans.

Kozak Łupieżca
55hp, 2 poziom, 8 ruchu
15-1 lanca (kłująca, szarża)
10-2 szabla (sieczna)
6-4 pochodnia (ogień)
4-3 arkan (obuchowa i wręcz)
Edytowane przez Sagez dnia 12-08-2011 18:51

peroox
Gratuluje wam zapału do dalszej pracy.

Sagez. Potrzeba wam jakiś mapek do EEaW?
Służę pomocą. Tutaj są 2 mapki jedna specjalnie zrobiona do EEaW. Choć nie znam się specjalnie jeszcze nad robieniem scenariuszy to jednak mapki mi wychodzą(przynajmniej ja tak sądzę).

Pamiętasz jeszcze czas kiedy byłeś przeciwny nowym jednostkom w tym zaproponowanemu mojemu Najemnikowi do SzwedówSmile?
peroox dodał/a następującą plik:
maps_1.rar [3.08kB / 432 Pobrane]

Edytowane przez peroox dnia 12-08-2011 19:37

Markus
Sagez napisał/a:
Co do wybranieckiego weterana, to chyba weźmiemy obrazek wybranieckiego, nie?

Ale może by tak odróżnić ich choć maleńkim elementem??

A i mam jeszcze jedno pytanie: Kiedy EEaW będzie miało obie wersje językowe, tzn. polską też??
Edytowane przez Markus dnia 12-08-2011 19:47
"Amor patriae nostra lex"

Sagez
@ Peroox
Sprawdzę te mapki, chętnie byśmy wzięli więcej map. Na przyszłość jak będziesz miał mapy to pisz w temacie map. Tak, pamiętam, ale to było dawno i balans był o wiele gorszyWink
@ Markus
No fajnie by było. Włączaj painta i jedziemyGrin Nie planujemy obecnie powrotu do polskiej wersji EEaW, mamy inne rzeczy na celowniku. Robienie dwóch wersji na raz to trochę zbyt wiele.

peroox
Jak co to mapki są jeszcze na 1.7 Smile
Rozumiem, pamiętam stare wersje, bo wtedy miałem więcej czasu i więcej w nie grałem.

Co do mapek to ok. Coś zrobię już dziś.

bs_grom
Cieszę się, że wam się podoba Wezyr. (obejrzałem filmy Infermo o tworzeniu jednostek w Gimp i to wiele pomogło).
Dużo myślałem o tym jak umieścić Wezyrów w Turcji i ...(Turcja już nigdy nie będzie taka jak wcześniej)

1) Na początku zamieniłbym nazwy Boluk z Bey'em (bo Bołuk to naczelnik Spahisów a Bey (Sandżakbej)http://www.naukow.../Almohadzi)http://www.histor...opic=31593 był wyżej w hierarchi od niego tj. podlegał Bejom (Sandżakbejom).
2) Dej zamieniłbym na Janczar Aga a Paszę na Dej (Nie mogę rozgryźć tego Deja z nie których źródeł niczym nie różni się od Janczar Agi ale jest też namiestnikiem w afryce (Tunezja np)). Janczar Aga (+25%/20%)i Dej (+40%/50%) dowodzili by tylko Janczarom tj.:
I) Janczar Aga(2)
- Janczarski Muszkieter
- Janczarski Weteran
- Janczar
- Janczarski Fanatyk
- Janczar Aga? (jeśli nie dowodziłby to zwiększyć do +30% dowodzenia)
II) Dej(3)
- wszystkim Janczarom (może za wyjątkiem Dejom)

Zalety:
- bardziej historycznie
- nie lubię gdy jest za dużo jednostek dowodzącym wszystkim, tracą wtedy na unikalności
- jeszcze bardziej opłaca się rekrutować chorążych proroka
- uwypuklenie, że Janczarzy to podstawa armii tureckiej i zwiększenie jej siły bojowej.

Janczar(1)-> Pasza(2) -> Bejlerbej(2) -> Wezyr(3) -> Wielki Wezyr(4)

Cała linia Pasza/Wezyrowie jest podatna na sieczną i kłującą jak Najemnik mniej więcej bo nie mają żadnej zbroi.

Pasza(2)
hp = 47
mv = 5/6
xp = 70/80
Support/zaopatrzenie (działanie identyczne z oświetlenie)
7 - 4 wręcz (sieczna) (strzelec wyborowy) podobnie jak Kalifa

Wezyr (3)

hp = 60
mv = 6
xp = 100
8 - 4 wręcz (sieczna) (strzelec wyborowy)

Wielki Wezyr (4)

hp = 70
mv = 6
xp = 120
dowodzenie(4)
fear
10 - 4 wręcz (sieczna) (strzelec wyborowy)
Edytowane przez bs_grom dnia 12-08-2011 23:23
bs_grom

Sagez
Eee, poniosło Cię, z całym szacunkiem. O ile nie rusza mnie zmiana nazw, o tyle nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem przedstawiony schemat. To może wyglądać ''profesjonalnie'' ale takie nie jest. Możesz nie lubić jednostek dowodzących wszystkim, ale to nie jest argumentCool To tylko Twoje preferencje.

Wady:
- to wpłynie na balans
- dużo pracy
- pogmatwane

A teraz najważniejsze - no dobra, machnąłeś tych wezyrów... nie proponując statystyk, a jak zakładam, te poczciwe grubaski z nożami miałyby walczyć, tak? To śmieszne. Daj spokój, obecna linia wojowników jest w porządku, co do wezyrów, mogą być alternatywną linią dla deja (2), która dawałaby duży bonus do obrażeń dla innych jednostek, jak batiuszka u Rosjan. Może źle to rozumiem, ale mogę się zgodzić na dołączenie wezyrów tylko jeżeli poza dodaniem tych dwóch jednostek cała linia janczara pozostanie niezmieniona. Innego zastosowania dla nich nie widzę, no może jeszcze przydaliby się w kampanii pt. ''Odsiecz Wiednia''...

Albo inny pomysł - dodamy wezyrów jako drogie jednostki typu ''batiuszka 2'', rekrutowane oddzielnie, a nie awansujące z janczara. Bo Twoja proponowana ''demolka'' mi nie pasuje.
Edytowane przez Sagez dnia 12-08-2011 22:54

bs_grom
Cóż może mnie trochę poniosło.
Jednak co od odwodzenia janczarów to by dużo czasu nie zajęło (programowanie).
Ale ok.
Rzeczywiście wezyr nie nadaje się na front ale w założeniu miał być bardzo podatny na ataki a sam dobrze wyszkolony w walce/szermierce.
Jeśli miałby tylko dowodzić jak batiuszka zamiast "oświetlać" to lepiej dodać go jako kolejny awans lub alternatywę jak powiedziałeś
.
To może tylko nazewnictwo opiszę. Bo trochę to zagmatwane.

Na początku napiszę jak to wygląda w rzeczywistości.
Spahisi (gdzieś tam są jeszcze ich naczelnicy czyli Bołuk/cy) -> Sandżakbej -> Pasza -> BejlerBej (Bej Bejów) -> Wezyr -> Wielki Wezyr -> Sułtan

Wysoko jest też Janczar Aga ( Aga - dowódca)bo zasiada w dywanie, Dej to oficer janczarów ale również namiestnik wybierany przez Dejów.(zagmatwane)

Pewnie janczarska orkiestra też nie przejdzie (muzyka jako oświetlenie).
Miałem też pomysł z wielbłądami które by płoszyły konie czyli taki fear a któryś z jego awansów był by (nazwa mi umknęła) wielbłądzią artyleria (to nie żart czymś takim walczyli mamelucy egipscy z falkonetem na grzebiecie wielbłąda)

Jak to nie przejdzie to może rzeczywiście można by zrobić dodatek jak Turcja zmagała się np z Persją.
Edytowane przez bs_grom dnia 12-08-2011 23:45
bs_grom

Sagez
Hmm, pomysły bardzo interesujące, ale priorytetem są poprawki do ery, które nie mogą zginąć. Najpierw wprowadźmy te podstawy, dodajmy infamisa, wyb. weterana... inaczej będzie bałagan. Wypuśćmy najpierw nowe, skromniejsze EEaW, te bajery dla Turków mogą jeszcze zaczekać.

Przenosimy dyskusję o Turkach do tematu Turków: http://wesnoth.co...read_id=79 . Możesz tam skopiować te posty. Tutaj natomiast proponujemy mniejsze zmiany.
Edytowane przez Sagez dnia 13-08-2011 00:07

Markus
Sagez napisał/a:
wyb. weterana...]

A propos, zobacz na poprzedniej stronie mój rysunek do niego.
"Amor patriae nostra lex"

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.03
10,824,319 unikalne wizyty