Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Forgotten Legends
Piko
Moim zdaniem elitarny wojownik powinien wymagać więcej punktów doświadczenia do awansu, arcymag potrzebuje sporo ponad amlę aby awansować. Dałbym mu tak z 170-180. Umiejętność strachu raczej powinien mieć tylko 4lvl, trzeci nie wygląda jakoś nadmiernie groźnie (błękitna zbroja, na której brakuje tylko kucyka z MLP Grin). Jeśli chodzi o efekt to zostawiłbym zmniejszanie ilości ciosów (wróg sparaliżowany ze strachu).
Doczepię się też punktów życia - berserker powinien mieć z 45, weteran z 58 (w końcu skoro jadł zamiast uczyć się walczyć, to raczej trochę utył Pfft), elitarny wojownik z 49, a wojownik grozy (nazwa do wymiany, ale zawsze lepsza od ciężkiego elitarnego wojownika Pfft) gdzieś 60. Elitarnemu wojownikowi dałbym lepszy pancerz, taki sam jaki ma poziom wyżej. Weteranowi natomiast dałbym jeszcze lepszy pancerz - z 30 na sieczne i 20 na kłutą i obuchową (nie wiem dlaczego na obuch miałby mieć mniej niż na inne, jednostki z defaulta mają z reguły po równo wszystkiego, ewentualnie krasnoludzki władca ma nieco więcej na sieczną).

Teraz kwestia feniksa - da się mu 100% na ogień, ale tylko dla ozdoby - w rzeczywistości umiejka feniksów zmniejszająca im obrażenia na wodzie o 10%, na lodzie i śniegu o 25%, a na lawie zwiększająca o 10% (nie napisałem o niej wcześniej? ups... ^^) będzie też zmniejszać obrażenia z wszystkich ognistych ataków przeciwnika do 0. W ten sposób nikt nie zauważy, a ptaszek będzie niewrażliwy. ^^
Co do popiołu - pewnie że inferno zdołałby takie coś napisać, ale to że od jakiegoś czasu nie udziela się na forum musi oznaczać, że nie ma zbytnio czasu, prawda? A przemianę po feniksa na pisklaka nawet ja potrafię napisać (no, nie tyle napisać, bo zaledwie przerobić skrypt zmieniający TrueRashti na RashtiRhami podczas śmierci Pfft). Poza tym sam napisałeś, że taki popiół łatwo by ginął - więc po co go w ogóle dodać? Wink

elektus
Po co dodać popiół?
Moim skromnym ale też jak ważnym zdaniem dodajemy go
dlategoz iż było śmiesznie and zabawnie, da mu się atak
"kurz w oczy" (3-99) i będzie niepokonany a kto to wymuslil no ją
prawda Moris żem ja to wymyślił, ja i tylko ja więc poproszę koronę no,
Moris no dawaj te koronę dawaj.

No dobra na poważne prochy są poto żeby nie było kręgu życia non stop. Proponowalbym zeby regenerowal się 2 lev fenia i.żeby tak samo się nazywał.

Ps. Jak pisałem 1 część o prochu miałem wrażenie że król julian to powiedział już

Piko
Wiesz Adris, aż tak wiele to z HIII "zerżnięte" nie jest, a to co jest mają również inne gry. Niestety wymyśli człowiek od czasu do czasu coś oryginalnego, to od razu wszyscy uważają że pomysł beznadziejny (tak, piję do harpii). "Jeśli coś nie jest zaczerpnięte z innej gry czy filmu, jest bez sensu, dziwne i beznadziejne".

Anubiasi, anubiasi... Fakt faktem, kojarzy się z egiptem. Ale, przykładowo, w HoMM3 jest bardzo wiele elementów mitologii greckiej, a ogólny świat nie jest z nią powiązany.

Co do WML-a - jeśli da się, to czemu by nie robić? Pfft Fakt faktem, można dać jedynie zwykłe zdolności, ale połączenie obydwóch da najlepszy efekt.

Na animacje też liczę wkrótce, niestety na razie Dingo nie zamierza ich robić. Ja ich trochę od czasu do czasu zrobię. Za komplement oczywiście dziękuję(-my).

Głównym projektantem raczej powinien być Dingo. Zrobił większość grafik, a także skrypty jednostek, które są raczej czasochłonne (nie mówiąc o tym, że są monotonne i nudne).

Elektus... no cóż, przyznam się, że nie wpadłem na to, że może nie być Polakiem. Pfft Ale wtedy dziwne by było, że założył temat pt. "Nowa era godna Polaków". Ale fakt faktem, powinien zacząć trochę dbać o pismo (często nie da się go zrozumieć, wtedy go ignoruję, ale może się zdarzyć, że napisze coś sensownego i przydatnego). No bo czuję się jakbym czytał jakiś tekst Czesku - połowy słów nie rozumiem, a reszta to gra skojarzeń. Grin
Ale serio, Elektus - zacznij pisać po naszemu. Przydało by się wiedzieć, co masz czasem na myśli. No bo co może znaczyć, przykładowo "No dobra na poważne prochy są poto żeby nie było kręgu życia non stop. Proponowalbym zeby regenerowal się 2 lev fenia i.żeby tak samo się nazywał."? Shock

Dingo
To, że jedna frakcja (piraci) ma duże podobieństwo do piratów z Hirołsów HotA, to nie znaczy, że wszystkie frakcje takie będą. Anubianie przypominają trochę szakaloczłeków z TQ, ale nasi się od nich różnią, głównie w systemie. Tzn. Nie będą to biegające w kółko, i uciekające po hicie, tylko praworządni wojownicy. To chyba jest różnica?

Edit: Piko, właśnie tak jest! Ale czasami, potrzeba jakiejś inspiracji. Nie wszystko trzeba wymyślać samemu, choć wtedy jest oryginalnie.

A teraz reszta:

- Nie ma zamierzań by era była "fun". Era będzie normalnie, tak jak każda, na poważnie. A reszta: Ryboczłowiek to tępa nazwa. Wiem. Oryginalnie by było nazwać ich po swojemu tak jak mroczne elfy w EoMie, Albo Kharosy.
- Jak dla mnie są dobrym pomysłem. Pasują tutaj, np. Mogą znajdować się na drugiej części wyspy odkrytej w kampanii. Pirat walczący z wielkim szakalem walącym w nim glewią, a ten do niego wyskakuje z pistoletem? Jest ok.
- No wiem, ale wiadomo, że era będzie lepsza, z własnymi umiejkami. Niestety, zmiana strony, była jednak failem, bo spojrzałem na official, i często były o to pytania- często też nie było odpowiedzi.
-Piko: Wydaję mi się, że ja tworzyłem grafiki do ery. Smile Hm, może się mylę? Smile A animacje: Oczywiście będą. Najpierw skończy 3 frakcję. Potem: Heh, Szkoła. Czyli pewnie projekt będzie się rozwijał, w spowolnionym tempie animacji żółwia.

- Taak... Nie chcę się przechwalać, i to pewnie będzie strasznie samolubne, ale beze mnie projekt by nie zaistniał. Ale pomysłodawcą (czyli jak by nie było, to by era całkiem nie powstała) jest elektus. Ja na początku byłem tylko grafikiem, ale potem to trochę się zmieniło, bo wydałem erę. Ale zmiany może wprowadzić: elektus, Piko i Ja. Tak jest.

- WML: Oprócz tworzenia nowych zdolności i umiejętności: Wszystko jest nudne. Największą nudę przynosi chyba tworzenie podstawowych plików ery (main i eras) nie?
Edytowane przez Dingo dnia 21-08-2012 12:30

elektus
Dobrze postaram pisac bardziej zrozumiale ale moj mozg pracuje zbyt intensywnie dla mnie.

Z tym cytatem Piko chodziło mi oto żeby odrodzony feniks nazywal się tak samo i prochy są po to że by nie miec ciagle darmowych nowych feniów. Zrozumieli wszyscy tak dla pewnosci sie spytam ??

Piko
@Dingo - pewnie że Ty zrobiłeś grafiki, ale nie zapomnij o moim wkładzie w mroczne elfy. Wink

@elektus - dalej nie rozumiem o co ci chodzi. Przecież tylko 3lvl się wskrzesza, a po wskrzeszeniu zmienia się w pierwszopoziomowca, więc raczej nie będzie ciągle darmowych nowych feniów. A popiół przecież by niczego nie zmienił.

Dingo
Piko napisał/a:
@Dingo - pewnie że Ty zrobiłeś grafiki, ale nie zapomnij o moim wkładzie w mroczne elfy. Wink

@elektus - dalej nie rozumiem o co ci chodzi. Przecież tylko 3lvl się wskrzesza, a po wskrzeszeniu zmienia się w pierwszopoziomowca, więc raczej nie będzie ciągle darmowych nowych feniów. A popiół przecież by niczego nie zmienił.

To był tylko żart. Wink Nie zapominam o twoim wkładzie.

Info: Jutro nie będzie u mnie prądu. Czyli tubylcy będą w czwartek.

Elensefar
Popiół powinien być, bo to dziwnie wygląda, jak feniks się zamienia w pisklę od razu. Popiół dodałby trochę "fantastycznej realistyczności", że to tak nazwę. Grin

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

elektus
no tak 3 w 1 lev ale jest za darmo nie musimy go od nowa kupowac popiol jest po to zeby przeciwnik pozbawil cie nienarodzonego feniksa
a ich imiona powinny byc takie same gdzyz mlody jest nowym wcieleniem starego zrozumiali ??

Elensefar
Ja jakoś nie wyobrażam sobie, żeby magiczne istoty, jakimi są feniksy miały imiona, no chyba, że chodzi ci o nazwę jednostki. Jeśli tak to nie musi być taka sama, bo przecież jak feniks się ożywi to nie jest feniksem, tylko znowu pisklakiem.
Edytowane przez Elensefar dnia 21-08-2012 16:13

Elensefar

Piko
Można im dać imiona od gryfów. Nie będzie to problem, gdyż skrypt awansowałby 3lvl na 1lvl (gdy feniks ginie), więc to ciągle byłaby ta sama jednostka.

Elektus - prawda, nie musimy kupować nowego. Ale trzeci poziom feniksa nie byłby łatwy do osiągnięcia, więc darmowy pisklak na miejsce dorosłego osobnika nie byłby czymś tak dobrym, że powinno dać się go powstrzymać przed powstaniem.

Co do realistyczności animacji - można zrobić tak, żeby feniks najpierw miał animację śmierci czyli sproszkowanie się, a młody pisklak pojawiłby się z animacją powstawania z popiołu (tego samego, który pozostawił starszy osobnik). Niestety trzeba wtedy darować sobie imię dla feniksa (metoda awansu 3lvl -> 1lvl zostawiła by imię, ale wtedy nie da się zrobić animacji do tego - byłaby ta sama, która obowiązuje dla wszystkich jednostek (robi się biała, kontur zmienia się na ten od nowej jednostki, i biały kolor znika); metoda zabijania feniksa a na jego miejsce "rekrutowania" młodego miałaby animację, ale nie miała by tego samego imienia).

Elensefar - przecież jakoś mroczne elfy by je nazywały. Wink Poza tym jakby co, to feniksy powinny być zwykłymi jednostkami, podatnymi na wyssanie życia, truciznę i zarazę, a nie takimi, które wrzuca się o jednej beczki z żywiołakami.

Dingo
Znalazłem tą ikonkę na officialu:
/obrazek skasowany/
Autorstwa Leonharda. Pasuję do miecza mrocznych elfów (zwłaszcza dla berserkera).

Oraz ikonka mojego autorstwa: właściwie jeszcze dla nikogo, po prostu: miecz piorunów (połączona ikonka lightning + greatsword-elven + bajery):
/obrazek skasowany/

A co do reszty: Nie potrzeba do tego animacji. To już trochę bajer, i raczej można dać tylko normalną animację awansu.

Propozycje: Można Feniksowi dać rasę "ognisty". A także, może niech mistrz zabójstw (lvl 4) ma potrójny cios w plecy? Jakimś pojedynczym atakiem?
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:56

Elensefar
Tą ikonę miecza Mrocznych Elfów Dingo mógłbyś usunąć tą krew i by było też dla innych awansów, a nie tylko berserkera. Smile

Elensefar

Dingo
Gotowe. Wink + ramka.

/obrazek skasowany/

Piko
@Dingo: Nie wiem po co kombinować z rasami typu "ognisty", dajmy ich lepiej do potworów.

Miecz wyczyszczony wygląda ładnie, ale spróbuj sprawić, aby to "nacięcie" było mniej widoczne, nie wygląda dobrze. I przypomniało mi się, że axefighter w swoich atakach zmienił kolor ramek, trzeba by poprawić (wszystkie są białe, a te od ogona węża - zielone).

A tak przy okazji - napisałeś jakiś czas temu:
Niestety, zmiana strony, była jednak failem, bo spojrzałem na official, i często były o to pytania- często też nie było odpowiedzi.

I tutaj moje pytanie - dlaczego skrypt by nie działał? Jeśli problem w tym, aby po prostu zmieniał stronę, to jest nieciekawie, jeżeli jest problem z ustawieniem aby zmieniał swoją stronę akurat na stronę atakującego - można użyć $side_numer.

Dingo
Piko napisał/a:
@Dingo: Nie wiem po co kombinować z rasami typu "ognisty", dajmy ich lepiej do potworów.

Miecz wyczyszczony wygląda ładnie, ale spróbuj sprawić, aby to "nacięcie" było mniej widoczne, nie wygląda dobrze. I przypomniało mi się, że axefighter w swoich atakach zmienił kolor ramek, trzeba by poprawić (wszystkie są białe, a te od ogona węża - zielone).

A tak przy okazji - napisałeś jakiś czas temu:
Niestety, zmiana strony, była jednak failem, bo spojrzałem na official, i często były o to pytania- często też nie było odpowiedzi.

I tutaj moje pytanie - dlaczego skrypt by nie działał? Jeśli problem w tym, aby po prostu zmieniał stronę, to jest nieciekawie, jeżeli jest problem z ustawieniem aby zmieniał swoją stronę akurat na stronę atakującego - można użyć $side_numer.

Tak, zauważyłem już to, poprawi się te ramki. I jeszcze poprawię te nacięcie.

A teraz reszta: Baaardzo by się tu przydała interwencja mistrza Inferno.... A jaki mamy problem:
http://zapodaj.ne...e1ced0.jpg

Piko
To błąd spowodowany brakiem cudzysłowu zamykającego opis. Grin Najgorsze zaczyna się później, bo nijak nie da się sprawić aby atakowany zmienił swoje nastawienie. :S Ale chyba lepiej zostawić władcę bestii tak jak jest, inaczej będzie zbyt dużo z pokemonów.

Elensefar
Feniks nie pasuje do potworów, bo on jest przywołanym przez czarodziejów stworzeniem. Może lepiej stworzyć rasę Feniks? Bo rasa Ognisty dziwnie brzmi, a potworem to też on nie jest za bardzo.

Co do mistrza zabójstw to może mu dać truciznę -12 hp? Urozmaiciłoby to trochę erę. Smile
Edytowane przez Elensefar dnia 21-08-2012 22:19

Elensefar

Piko
@Elensefar - błotniak pewnie też jest stworzeniem przywołanym przez czarodziei... A widzisz gdzie jest. Wink Poza tym feniksy niekoniecznie muszą być przywołane, mogą to być stworzenia żyjące w pobliżu wulkanu, które nauczyły się kontrolować ogień podobnie jak magowie.

Co do trucizny - może lepiej nie. Taka mocna byłaby z leksza OP, a co gorsza - byłaby trudna do napisania. Poza tym, on ma truciznę jedynie na 4. poziomie - więc dziwne by było od razu dać mu tak silną.

Dingo
Trucizna jest trudna do modyfikowania. Na razie (Czyli nie wykluczone) nie dawajmy zbyt trudnych umiejek, zajmą zbyt dużo czasu.

Poprawiona ikonka:
/obrazek skasowany/

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.17
10,823,255 unikalne wizyty