|
(Ancient Era) Macedonia
|
| Guurahk |
Dodany dnia 23-03-2012 15:48
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Do liderów można by dodać Ptolemeusza, Kraterosa, Filipa (?), Seleukosa, Perdikkasa oraz Antygona (oczywiście, nie wszystkich). Można by także dodać jednostkę "Srebrnych Tarcz".
Edytowane przez Guurahk dnia 23-03-2012 16:05
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| ZawaPL |
Dodany dnia 23-03-2012 20:00
|

Adept

Data rejestracji: 19/12/2009 21:22
|
Mam pewną koncepcję odnośnie katapulty.
Stworzyć nowy zasięg dla katapulty- zwykły łucznik jej nie odda i vice versa, co powinno być bardziej rzeczywiste. Dodatkowo zrobić by cały czas miała 50% szans na trafienie. Będzie mniej skuteczna na jednostki stojące na płaskim i bardziej skuteczna przeciw tym zabunkrowanym. To chyba lepiej odwzoruje rodzaj tej jednostki.
Sorki że trochę się nie odzywałem, ale chyba na razie nic się nie poprawi, bo a czasem coraz gorzej.
.
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 24-03-2012 00:54
|

Adept

Data rejestracji: 04/01/2011 13:07
|
Co do katapulty to jeśli dać jej no counter i ze atak działa tylko w ofensywie to właśnie tak będzie działał. Chyba, że chodzi Ci o coś innego. Cała reszta mi się też podoba. Nie wiem czy z reszty frakcji będzie ktoś miał jeszcze katapultę bądź balistę dlatego powiem z historycznego punktu widzenia czym różniła się katapulta macedońska od reszty. Katapulty służyły tylko do atakowania murów wroga (pewnie nie były dość celnie by trafić w jednostkę wroga). Jednak Aleksander jako pierwszy zastosował katapulty do ostrzału wroga nie za umocnieniami. Nie pamiętam w jakiej sytuacji dokładnie ich użył ale chyba przeprawiał się przez rzekę z Azji Centralnej i katapultami ostrzeliwał Scytów w trakcie przeprawy. Jeśli masz jakiś pomysł na to świetnie, jeśli nie to pomysł z poprzedniego postu jak najbardziej tak.
Guurahk napisał/a:
Do liderów można by dodać Ptolemeusza, Kraterosa, Filipa (?), Seleukosa, Perdikkasa oraz Antygona (oczywiście, nie wszystkich). Można by także dodać jednostkę "Srebrnych Tarcz".
Co do srebrnych tarcz to byli chyba u Seleucydów Syryjskich- musiałbym to sprawdzić. W Macedonii były Brązowe Tarcze i chyba Białe Tarcze. Królewscy Peltaści to mniej więcej Brązowe Tarcze (zastanawiałem się nawet czy nie zrobić w tej jednostce rozróżnienia tzn żeńska to Biała tarcza a męska to Brązowa)
Co do liderów to wymieniłeś mi sporo późniejszych Diadochów. Właściwie to się mocno zastanawiam czy nie wrócić do tradycyjnych przywódców 2 poziomowych wtedy zmieniłbym Aleksandrowi nazwę na Diadoch a w chinach na Cesarz. Po za tym czym by się różnili np Aleksander od Antygona i czy w ogóle ktoś by wybrał Antygona.
Edytowane przez bs_grom dnia 24-03-2012 01:02
bs_grom
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 24-03-2012 09:39
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/01/2011 11:18
|
Chyba mu chodziło żeby katapulta strzelała jak w Ranged Era tam jednostki strzelają na dwa albo i trzy heksy.
Era była robiona bardzo dawno temu(1.5) i na pewno nie jest zaktualizowana pod najnowszą wersję. Ciężko będzie wykorzystać ten patent. Pozostaje no counter.
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 24-03-2012 22:16
|

Awanturnik

|
Diadochowie byli generałami w armii Aleksandra, dlatego można by ich użyć jako przywódców. Oczywiście, jeśli nie chcesz, nie dodawaj ich, choć liderzy to w mojej opinii świetny pomysł.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| ZawaPL |
Dodany dnia 24-03-2012 22:50
|

Adept

Data rejestracji: 19/12/2009 21:22
|
Nie chodziło mi o atak na dwa hexy. W większości er ataki dzielą się na te wręcz i na odległość. Ja proponuję dodać do tego 3 opcję(daleki? katapulta? nazwa do ustalenia). Czyli katapulcie tylko inna katapulta będzie mogła oddać i katapulta odda tylko jak będzie atakowana przez katapultę. Żadnych no-counterów nie będzie trzeba już dodawać i zawsze to coś nowego w erze.
Katapulta wtedy nigdy praktycznie nie będzie oddawać więc można jej zwiększyć atak by mogła zabijać słabsze jednostki 1 poziomu jednym hitem ciągle mając 50% szans na trafienie.
Wydaje mi się że przywódcy powinni być 3 poziomie. Nie będą armią samą w sobie, ale nie będzie ich tak łatwo ubić. Mniejszy czynnik szczęścia, więcej zależy od dobrej gry.
Edytowane przez ZawaPL dnia 24-03-2012 22:54
.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 25-03-2012 14:58
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Ej, Bs_grom, czy możesz zmienić nazwę tego działu na "Macedonia" lub "Grecja" ? Będzie przejrzyściej na forum.
Edit: Jakim cudem wieża oblężnicza może mieć atak mieczem? Łuk zrozumiem, ale miecz? Logiczniej by było dodać taran.
Edytowane przez AxeFighter dnia 07-04-2012 15:24
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 07-04-2012 15:28
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/01/2011 11:18
|
Kto mi wytłumaczy do czego ma służyć wieża oblężnicza jest po prostu beznadziejna i do tego na poziomie 3 co sprawia że świetnie nadaje się do nabijania poziomów da jednostek.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 07-04-2012 15:30
|

Zarządca

|
Jedyny jej plus to wygląd, najlepiej wywalić.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 08-04-2012 00:00
|

Adept

|
AxeFighter napisał/a:
Jedyny jej plus to wygląd, najlepiej wywalić.
Wieża jest nie ukończona jak skończę to będzie można ją rekrutować. więc OK.
Nowe grafiki dla Pezetajrów.
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:46
bs_grom
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 08-04-2012 00:33
|

Awanturnik

|
Śliczny, chociaż przyzwyczaiłem się do dawnej wersji.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 08-04-2012 00:46
|

Zarządca

|
Główki w Imperial Ery
|
| |
|
|
| Sagez |
Dodany dnia 09-04-2012 17:05
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 04/07/2008 16:32
|
http://forums.wes...719485.png <- Znalazłem taką jednostkę, nie wiem skąd pochodzi (to avatar), ale może się Wam przyda, bo jest bardzo ładna.
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 10-04-2012 21:42
|

Zarządca

|
Byłaby doskonała do zastąpienia tego brązowego dzikusa. (Wyborowy Peltasta czy jakoś tak)
Edytowane przez AxeFighter dnia 11-04-2012 20:59
|
| |
|
|
| Aureliusz777 |
Dodany dnia 18-04-2012 23:39
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 30/12/2008 14:53
|
Co ja mogę powiedzieć... Macedończycy z tym Ciosem w Plecy u Hetajra są masakryczni. Wystarczyło z rekrutować ich odpowiednią ilość, poczekać do nocy i jazda. Tym oto sposobem w kilkanaście tur na mapie Wioski pokonałem Rzymian. Trzeba im obniżyć staty albo co bo chyba na 2 lvl jednostki w odpowiednich warunkach miałem na cios większość jednostek 1 lvlowych. Co to za zabawa jak jednym typem jednostki zaoram przeciwników?
Treima. Mam pytanie? Jak jestem z dala od wody to co mi po takiej jednostce? Nawet jej z zamku nie ruszę... Albo dacie jednostce możliwość przejścia po ziemi albo jest to nie opłacalne. Ja bym proponował dać jednostkę Architekt, lvl 1 bez możliwości awansu i z małym atakiem(coś jak górnik u krasnoludów). Taka jednostka kiedy stoi w wodzie może z rekrutować koło siebie statek(tak jak Przywoławcze w EoM)za odpowiednią opłatą oczywiście. Taka moja sugestia... Wiem, że macie ten port w planach ale to mało normalne, że port się ruszy z zamku ale statek już nie.
Jak dla mnie za mało jest jednostek z typowym pierdzielnięciem, które nie są od kombinowania a do walki. Za jakiś czas po testuje Chińczyków.
Jak dla mnie era grywalna ale za bardzo skupiacie się na wielu rzeczach na raz zamiast zająć się jednym przez jakiś czas.
Ps. Grając przeciw Rzymianom jedna jednostka u nich awansowała i spowodowała błąd gry. Pewnie nie ma wpisanej tej komendy zatrzymującej awans i wyskakuje błąd.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 19-04-2012 00:33
|

Adept

|
W Macedonii szykuje się dodatkowy bonus dla falangi tj jeśli sąsiaduje z jednostką z falangą dastaje +10% do kłującej na odległość (być może tylko łuk bo ma odpowiednią trajektorie a już kusza i inne nie.) ale bez kumulacji.
Mam też problem. Chciałem by falangita otoczony nie mógł się bronić. Zrobiłem odpowiedni skrypt, który działa. Ponieważ falangita ma event to powoduje, że mój skrypt nie działa. Dlatego mile widziana pomoc.
Aureliusz777 napisał/a:
Co ja mogę powiedzieć... Macedończycy z tym Ciosem w Plecy u Hetajra są masakryczni. Wystarczyło z rekrutować ich odpowiednią ilość, poczekać do nocy i jazda. Tym oto sposobem w kilkanaście tur na mapie Wioski pokonałem Rzymian. Trzeba im obniżyć staty albo co bo chyba na 2 lvl jednostki w odpowiednich warunkach miałem na cios większość jednostek 1 lvlowych. Co to za zabawa jak jednym typem jednostki zaoram przeciwników?
Sprawdzę to. Ponieważ nigdy nie rekrutowałem większej ilości Hetajrów na raz to nie rzuciło mi się to w oczy. Sprawdzę to i zastanowię się.
Treima. Mam pytanie? Jak jestem z dala od wody to co mi po takiej jednostce? Nawet jej z zamku nie ruszę... Albo dacie jednostce możliwość przejścia po ziemi albo jest to nie opłacalne. Ja bym proponował dać jednostkę Architekt, lvl 1 bez możliwości awansu i z małym atakiem(coś jak górnik u krasnoludów). Taka jednostka kiedy stoi w wodzie może z rekrutować koło siebie statek(tak jak Przywoławcze w EoM)za odpowiednią opłatą oczywiście. Taka moja sugestia... Wiem, że macie ten port w planach ale to mało normalne, że port się ruszy z zamku ale statek już nie.
W chinach to działa tak chłop buduje port (muszę tylko dokładnie wypisać na jakim terenie może budować ten port) a port buduje okręty. Port się nie rusza.
Jak dla mnie za mało jest jednostek z typowym pierdzielnięciem, które nie są od kombinowania a do walki. Za jakiś czas po testuje Chińczyków.
Barbarzyńcy będą mieli silne ataki bez większych elementów taktyki. Chciałem by zorganizowane cywilizacje jak Rzym mieli kombinowane ataki bazujące na strategi.
Jak dla mnie era grywalna ale za bardzo skupiacie się na wielu rzeczach na raz zamiast zająć się jednym przez jakiś czas
racja ale lubię zbyt długo robić jedną rzecz. Czasami muszę odpocząć od Macedończyków i zabrać się za Rzymian. A potem wrócić.
Ps. Grając przeciw Rzymianom jedna jednostka u nich awansowała i spowodowała błąd gry. Pewnie nie ma wpisanej tej komendy zatrzymującej awans i wyskakuje błąd.
W nowszej wersji będzie kilka poprawek być może jest to już poprawione ale na wszelki wypadek jak pamiętasz to możesz mi podać co to za jednostka. Jutro odpalę grę i po kolei sprawdzę w opisach jednostek kto jak awansuje i czy nie ma błędów.
awans z Hastati o Principes na Legionistę powodował błąd naprawiony będzie.
Edit:
W następnej wersji Ery będzie zmiana w linii Falangitów. Jednostka falangi otoczona przez dwie jednostki podobnie jak w ciosie w plecy, będzie zadawała obrażenia o wartości 1 czyli np 1 -1 . Jeśli będzie stał obok niej drugi falangita to 1 -2.
Należą się podziękowania wesnoth.org za szybkie udzielenie pomocy.
Edytowane przez AxeFighter dnia 15-03-2015 09:31
bs_grom
|
| |
|