Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Forgotten Legends
Piko
Lodowi ludzie nie byliby "zawsze wygrani na lodzie, i zawsze przegrani na innym terenie", to że są dobrzy na śniegu i lodzie niczym nie różni się od tego, że krasnoludy są dobre w górach, a elfy w lesie. Można użyć na nich dokładnie tę samą taktykę, co na innych stworach z ulubionym terenem.

jozio
Tylko w tym problem, że większość jednostek prócz krasnali i jeźdźców ludzkich jest dobra w lesie, podobnie z górami, a na śniegu nikt nie jest dobry prócz Yeti i latających. A wyobraź sobie takich tubylców robiących same jastrzębie albo nieumarłych robiących nietoperze i duchy.

Piko
Na wodzie też większość jednostek jest słaba, a jakoś sobie można poradzić z potworami morskimi. Przeciwko lodowym ludziom wystarczy zastosować dokładnie tę samą taktykę.

Ale jeżeli to aż taka przewaga, to można im dać na lodzie i śniegu jedynie 40-50%, w końcu Al-Kamijczycy mają na piasku 40% obrony.

Dingo
Zmiana planu: wersja zostanie wydana za chwilę. Muszę zgrać pliki, bo zaraz będzie format.

jozio
Na razie Piraci są dość dobrze zbalansowani, tubylcy już w miarę, choć trzeba ich jeszcze dopracować (nikt nie odpisał jak zgłaszałem chęć zagrania w ramach testów), a mroczne elfy są nieukończone i balans jest zrobiony na oko.

Dingo
Adris napisał/a:
Ja tak tylko gościnnie wpadam:
Można by dodać FLE do turnieju, a że nie bardzo jestem obeznany z erą to tutaj to piszę. Jeśli się zgadzacie to napiszcie tutaj (byle do 24) to będzie można w nią zagrać w trzecich meczach.
Oczywiście to tylko moja propozycja, ale wydaje mi się, że recenzja osób trzecich się przyda Pfft

PS. Normalnie biorę najnowsze grywalne wersję, ale napiszcie którą miałbym dodać (która jest najbardziej zbalansowana, albo dopiero będzie balansowana- jak wam pasuje).

Dodaj najnowszą wersję, trzeba przetestować balans. I miło, że nasza era się pojawi w turnieju. Wink

AxeFighter
Hej, chłopaki, w najbliższym (a może i dalszym) czasie nie będę mógł przywiązać dużej uwagi do FLE, gdyż bs_grom wrócił na forum, więc rywalizacja przy Ancient Erach będzie trwać, a ja nie mogę zostać w tyle (choć i tak jestem Smile).
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-08-2012 22:07
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
jozio
Ja też nie będę mógł przez pierwszy tydzień września (mam wyjazd ze szkoły) i potem pewnie przez tydzień - dwa będę się musiał przyzwyczaić do szkoły, ale to nie będzie większy problem. A, i muszę cię Dingo pochwalić za poprawienie balansu, bo teraz tubylcy już nie padają tak łatwo jak wcześniej z rąk piratów.

Dingo
AxeFighter napisał/a:
Hej, chłopaki, w najbliższym (a może i dalszym) czasie nie będę mógł przywiązać dużej uwagi do FLE, gdyż bs_grom wrócił na forum, więc rywalizacja przy Ancient Erach będzie trwać, a ja nie mogę zostać w tyle (choć i tak jestem Smile).

Rywalizacja? Między erami? Emm, jak tam chcecie... Frown

Dobra, to ja już resztę zrobię, powrócę trochę do pracy. Smile

Edit: jozio, dzięki. Wink Czyli mam rozumieć, że balans jest na ukończeniu?
Edytowane przez Dingo dnia 27-08-2012 22:52

jozio
Według mojego odczucia dodanie trzeciego ciosu wojownikom sprawiło, że stali się bardziej przydatni (zawsze większa szansa na trafienie, przez małą ilość mocnych ciosów wiele osób nie umie grać orkami (za to po przejściu kilku kampanii prawie każdy umie je zabijać Grin ) czy też używać krasnoludzkich grzmotomiotów), na razie nic nie rzucało mi się w oczy. Muszę zagrać więcej razy, na wyjeździe kolega będzie miał laptopa, to może kilka razy zagram i wrzucę jakieś uwagi. A tak poza tym, wie ktoś gdzie się podziewa Piko? Bo tak zniknął z dnia na dzień nic nie mówiąc...

AxeFighter
Zastanowiłem się i... jednak zostaję tutaj. Przy tamtej erze zjadałem wszystkie swoje nerwy, zaś tu mamy przyjemna atmosferę. Niech bs_grom robi co chce. Mi to wisi.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
jozio
To dobrze Wink Nie ma co rozwalać sobie psychiki, a nam tutaj bardzo pomożesz. Teraz bedzie sporo pracy nad elfami, ale idzie nam dość szybko ta era, pierwszy miesiąc i już trzecia frakcja niedługo wychodzi.

Piko
Jozio - nigdzie się nie podziewam, po prostu nie mam potrzeby pisać tutaj. Tematu do dyskusji brakuje. :S

No ale cóż, korzystając z okazji zadam dwa pytania:
- Frakcja lodowych ludzi jest skreślona, czy nie? Miło by było, gdyby jednak nie, ponieważ mam ochotę i pomysł na nich. Dla tych, którzy uważają że frakcja nie pasowałaby do reszty - weźcie jako przykład krasnoludy z EoMy, też nie pasują do reszty, ale nikt nie narzeka.
- Nasza era będzie nazywać się Forgotten Legends Era, czy po prostu Forgotten Legends? Ja bym wolał tę drugą opcję, nie będzie podobna do Great Legend Era (czy jakoś tak), a EEaW robi za przykład, że w nazwie wcale nie musi być wyraz "era".

jozio
Ja już mówiłem o lodowych - można ich wydać podobnie jak Khalifate - czyli będzie wersja bez i wersja z. Poza tym, dodatkowa ciekawa frakcja zawsze się przyda a w kampanii nie musi się o niej żadna wzmianka pojawiać (bo kto mówi o np. o smokach w kampanii chociażby Syn Czarnego Oka?). Naprawdę, pomysł na frakcję jest oryginalny, a to, że będą bardzo dobrzy na śniegu wcale dużo im nie da, bo i śniegu jest bardzo mało na większości map. A co do nazwy - ja też wolę tą drugą.

Dingo
Piko napisał/a:
Jozio - nigdzie się nie podziewam, po prostu nie mam potrzeby pisać tutaj. Tematu do dyskusji brakuje. :S

No ale cóż, korzystając z okazji zadam dwa pytania:
- Frakcja lodowych ludzi jest skreślona, czy nie? Miło by było, gdyby jednak nie, ponieważ mam ochotę i pomysł na nich. Dla tych, którzy uważają że frakcja nie pasowałaby do reszty - weźcie jako przykład krasnoludy z EoMy, też nie pasują do reszty, ale nikt nie narzeka.
- Nasza era będzie nazywać się Forgotten Legends Era, czy po prostu Forgotten Legends? Ja bym wolał tę drugą opcję, nie będzie podobna do Great Legend Era (czy jakoś tak), a EEaW robi za przykład, że w nazwie wcale nie musi być wyraz "era".

Można by ich umieścić w naszym uniwersum, ale trzeba by nieźle pokombinować. To mogłaby być wspaniała frakcja, ale wyobraź sobie starcie lodowego człowieka z szakalem na pustyni - a starcie maszyny z przywoływaczem. Nie skreślajmy ich - niech pozostaną, i jeszcze się o nich pomyśli.
Co do nazwy ery: Też wolę Forgotten Legends. W końcu nazwałem w wyborze FL a nie FLE. Brzmi jak nazwa uniwersum. A to właśnie - tak jak np. Era Magii zupełnie inny świat.
Edytowane przez Dingo dnia 28-08-2012 17:49

jozio
Trzeba będzie narysować mapę uniwersum. Tak podsumowując, mamy następujące frakcje:
-Piraci - trzeba im zrobić jakąś ojczyznę, z której przypłynęli.
-Tubylcy - mieszkają w tropikalnym lesie na wyspach.
-Mroczne elfy - jaskinie w górach, ale czy na wyspach, czy na kontynencie? Może raczej na kontynencie, żeby było ciekawiej.
-Fanatycy - mieszkają w pobliżu elfów i z nimi walczą.
-Amazonki - wyspy.
-Lodowi - daleko, daleko na północy kontynentu z elfami i fanatykami, ale będą oddzieleni od nich pustynią i górami.
-Szakale/Anubianie - na pustyni, oddzieleni od lodowych górami, czasami spotykają mroczne elfy.
Tak sobie teraz przypomniałem... Tubylcy mieli być nekromantami, ostatecznie mamy tylko maga nekromantę, ciężko wpychać teraz szkielety na siłę, więc można zrobić nową frakcję takich 100% nieumarłych, z jednym pół żywym magiem startującym z 2 levelu (jako przywódca tylko).

elektus
Nazwa 2.
Lodowych robiłbym nie jako ludzie lecz humanoidy może takie niebieskawe cyklopy i nie widzialbym u nich magii chyba że bardzo prymitywna bo skupili sie glównie na technologi a na mroznych klifach (bylyby na jednej z wysp) sa bogate złoza zelaza,ołowiu,miedzi i innych metali urzytkowych (nie złoto, srebro) z których nie żal robić wytrzymałych zbroi i broni.
Widziałbym u nich glównie cieszki sprzet może jakiegoś golema którym ktoś steruje (prymitywny taki na sile miesni) przypominajacego jakiegos potfora (np. smoka) a podstawa piechota z mieczem obusiecznym i kusznicy z samopowtarzalnymi kurzami (takie jakie chinczycy wymyslili tylko celniejsza i cala z metalu) takie male robociki (mogą być pingwiny) ale przymitywne na kluczyk szlyby na wroga wypelnione prochem i po zdezeniu wybuchałyby ( takie kamikadze) jeśli jakaś kawaleria to jatająca na takich pterodonach z długimi lancami
O tak widze lodowych

Piko
Dziwnie by było robić nieumarłych, skoro mamy już jednych w defaulcie.

Natomiast co do mapy: i tak będziemy się nią zajmować dopiero podczas kampanii, więc na razie nie zawracajmy nią sobie głowy. Ale jak już poruszyłeś ten temat - mam od jakiegoś czasu na kartce jej zarys, całkiem rozbudowany.

@elektus - ja natomiast ich widzę inaczej. Dobrze rozwinięci technologicznie i magicznie, z raczej słabymi atakami wręcz. Będą mieszkali na tym samym kontynencie, z którego przybyli piraci, a dokładniej to z jego najbardziej wysuniętych na północ krain. Oczywiście będą to humanoidy, lecz raczej podobne do ludzi, nie jakieś avatary-cyklopy.

elektus
Mi chodzilo o cyklopy o wzroscie nieco wiekszym od człowieka a jasnoniescy dlatego że latfiej wtapialiby sie w tlo tam gdzie mieszkaja taki naturalny kamuflarz
Dlaczego nie dawalbym im magi bo kazda frakcja ma jakis magów czy nawet tego uzdrowiciela po proztu reszta jest umagiczniona ostro wiec przydałaby sie frakcje bez magów zamiast tego dajemy im technologie co innym oprucz piratow brakuje jak pragniesz magów piko dajmy im alchemikow

Jozio anubiane maja kaplanów-duchy i magow sami sa takze wojownikami boga smierci wiec czesciowo nieumarła frakcja jest

jozio
Nie możemy robić samych magicznych frakcji, na przykład w domyślnej jest pół na pół, jest praworządna magiczna, praworządna prawie niemagiczna (ale ataki jaszczurów nie są potężne), neutralna magiczna, neutralna niemagiczna, chaotyczna magiczna i chaotyczna niemagiczna. A tutaj już mamy piratów z magią, tubylców z magią, mroczne elfy z magią, amazonkom chcecie też dać kapłanki, anubianie z magią, a teraz jeszcze lodowych ludzi z magią... Może zaraz weźmiemy marsjan którzy będą atakować magicznie burzą piaskową z marsa? Naprawdę, dosyć magii w tej erze, amazonki i lodowaci jej nie mogą mieć...

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.39
10,823,127 unikalne wizyty