Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Czego Wam brakuje w BfW?
Elensefar
Mi natomiast brakuje w defaultowej erze ras. Te 6 podstawowych ras jest prawie w każdej grze ( no, może oprócz smoków Smile), co się nudzi. Mogłyby być jeszcze takie rasy jak:
-Gnomy (mogłyby być też one w krasnoludach, bazowane na World of Warcraft Grin)
-Mroczne/Spaczone elfy (oczywiście nie takie jak Tharis w EoMie Pfft)
-Demony

Oczywiście trzeba by było zrobić jakieś kampanie dla tych ras i to by było trochę pracy, ale za kilka lat mogłoby to powstać. Smile
Edytowane przez Elensefar dnia 09-04-2012 18:19

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Roges
Elensefar z tymi demonami i elfami spaczonymi się zgodzę ale gnomy nigdy,alluchu jeden Grin
Edytowane przez Roges dnia 27-06-2012 08:04

jozio
Co do tego, że przydałyby się nowe rasy, to może i racja, tylko musiałyby być zbalansowane z resztą i muszą być do nich kampanie, żeby je poznać, bo ja na przykład już dość dobrze poznałem domyślną, ale jak gram na innych erach bez znajomych jednostek to ciężko, i musi minąć trochę czasu zanim zacznie mi się dobrze grać. Ale gdyby wprowadzili ze 2-3 frakcje, tak z przerwą między każdą, zrobili ładne kampanie i to wszystko opisali, to by było ciekawiej. Co do doświadczenia za uzdrawianie, to według mnie nie ma sensu, jak grasz na małym modyfikatorze doświadczenia, to sobie robisz takiego białego maga i obstawiasz chorymi jednostkami tylko po to, żeby zrobić mu następny poziom, na którym będzie roznosić smoki, nieumarłych i trolle. A przy atakach na odległość trzeba by było zmienić całą taktykę gry, bo wtedy wystarczyłoby ustawić 1 linię, za nimi uzdrowicieli/leczących i łuczników, i bardzo ciężko byłoby się przebić. Prawda, że zawsze jakieś urozmaicenie, ale po co tak komplikować? Od tego BfW jest na wolnej licencji GNU GPL, żeby każdy mógł zrobić własną wersję, więc nie musicie czekać na deweloperów Wink

A co do głównego tematu - jedyna rzecz jakiej mi brakuje, to jakiś turniej drużynowy w BfW, żebym mógł (nawet o sam tytuł, nie potrzebne są (przynajmniej dla mnie) żadne wielkie nagrody, najwięcej zabawy jest z samej gry Wink ) stanąć z kolegami do walki Wink
Edytowane przez jozio dnia 05-07-2012 16:49

Roges
Mi brakuje specjalnych ataków np.Kula ognia z dystansu dla maga itp.
Przynajmniej dmg 10 +1 (z podpalenia) na turę.

Mateusz465
Mi brakuje więcej miejętności i troche więcej 4 lub 5 levelowych jednostek

Sulik
Nowe frakcje przynajmniej w default multiplayer byłyby ciekawe, np. Mroczne Elfy, Olbrzymy, Niziołki. Jednak nie tylko pojawiłyby się problemy z balansem dla twórców, ale nauczenie się taktyk walki pomiędzy tymi frakcjami, co byłoby dużym problemem dla graczy. Obecnie jest 6 frakcji, licząc mirrory 6 różnych przeciwników. 6*6=36 Czyli dobry gracz musi nauczyć się walczyć w 36 różnych walkach. O mapach nie będę nawet wspominał. Gdyby dodać ze 2 frakcje mielibyśmy 8*8=64 różnych spotkań. Czyli prawie 2 razy więcej spędzania czasu na poznanie zasad walki i jednostek.
Edytowane przez Sulik dnia 07-09-2012 16:01

marcio13174111
Według mnie w przyszłości Battle for Wesnoth powinno być RTS'em. Czyli, że nie trzeba klikać "Zakończ turę", tylko walczy się cały czas. Można zaznaczać jednostki, kazać im iść i tyle. Tak samo może przeciwnik. Walka w czasie rzeczywistym i np.: co kilka minut zmiana pory dnia. Fajnie by było zobaczyć Battle for Wesnoth jako RTS'a. Wtedy Battle for Wesnoth przypominałoby Warcrafta 3 Grin
Witajcie po un-banie! Brakowało mi wesnoth.com.pl!Patataj

jozio
Jak chcesz zmieniać BfW w RTS to... Nie powiem co o tym myślę, bo dostanę bana. Kod jest na GNU GPL, możesz do woli zmieniać silnik, więc zrób swoją wersję rts'a, ale ja nie chcę jej nawet widzieć... W BfW najlepsze jest to, że nie musisz pędzić, możesz pomyśleć nad ruchem. Nie potrafię sobie nawet tego wyobrazić, cała gra stanęła by na głowie...

ChaosRider
Jak ktoś chce więcej różnorodnych jednostek to zapraszam do używania ery z dodatku "War Of The Gods" (obecnie wersja 2.1.7 jest najnowsza). Jakby co WOTG jest kolejną wersją Creep War Edit - wynikło to z tego że jak chciałem zmienić nazwę dodatku i jego typ to musiałem odnowa wgrać go na server (więc jakby ktoś chciał liczyć ilość pobrań dodatku WOTG to musi połączyć je z ilością ściągnięć z CWE - Creep War Edit).
W dodatku Colosseum Edit i Colosseum Edit Harder na murach dookoła koloseum można zobaczyć maksymalne poziomy (4-6 lvlowe) z WOTG.

kalfat
Brakuje mi tego że Wesnoth rozwija się zbyt wolno. Czemu rozwija się wolno? Niestety nie wykorzystuje swojego potencjału. Niestety ani gra, ani community nie głaszcze po głowie moderów, nie ułatwia tego. Nie stara się pokazać że byle Kowalski może zrobić własną kampanie.
Wesnoth stoi dodatkami, tym co tworzą użytkownicy, gracze. Im lepsze wsparcie dla moderów tym gra będzie lepsza. Jeżeli Wesnoth chce się utrzymać o wiele dłużej to musi zacząć ułatwiać prostym ludziom modowanie. Steam przymierza się do linuxów, w pewnym stopniu zachęci to użytkowników tychże linuxów do grania ale nie w Battle for Wesnoth. Potrzebne jest coś co wybije grę choćby przez 5 min. jakiś filmik znanego youtubera, streamera bądź artykuł na stronie poświęconej grom. Żeby gra została zauważona musi w prosty sposób dawać możliwość tworzenia scenariuszy, kampanii bądź własnych er. Powinna pokazać jak zmienić grę. Nie może być tylko strategią musi być piaskownicą, musi rozbudzać wyobraźnie gracza. Powinna pokazywać jak zmieniać grę w prosty sposób. WML jest banalnym językiem ale jest za trudny do ogarnięcia dla człowieka który chce się pobawić.

Przepraszam że tak to urywałem ale yerba mi się skończyła i poszedłem spać, może kiedyś coś jeszcze dodam.
Edytowane przez kalfat dnia 18-11-2012 12:06
D Y E D M Λ G E N T Λ

jozio
Kalfat, masz w pewnym sensie rację. Przydałby się dla zwykłych ludzi graficzny edytor jednostek, frakcji, a może nawet kampanii, mniej więcej taki jaki mamy do map. I dodanie do edytora map możliwości projektowania scenariusza też by nie było złe. Nie mówię, że WML jest jakiś trudny, ale po prostu dla większości ludzi jest to "jakiś kod" i większość tej większości nawet nie spróbuje go poznać...

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.15
10,946,759 unikalne wizyty