Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Projekt - POLSKI RANKING GRACZY BfW
Piko
No cóż, dalej nie sądzę by identyczny wpływ na ranking ogólny był dobrym rozwiązaniem, ale zobaczy się gdy całość będzie już funkcjonować.
Edytowane przez Piko dnia 22-01-2013 20:58

4rlekin
Jeśli masz ochotę możemy to przedyskutować.

kalfat
Ja również jestem otwarty na dyskusję ^.^
D Y E D M Λ G E N T Λ

Werian
Huhu, widzę że tutaj poważne dywagacje powstały Smile

Nie mam za bardzo czasu na dywagację, widzę że macie pomysł na implementację algorytmu w rankingu, okej.

Bardzo prosiłbym @4rlekina o kod SQL (CREATE TABLE) dla 1 tabelki zawierającej 1 klucz obcy - id użytkownika. Reszta kolumn do przemyślenia, ponieważ pisałeś że możesz się podjąć Smile

Chciałbym żeby było to trzymane w 1 tabelce, ale jak się nie da, czekam na inne pomysły.

Czy jest ktoś chętny do przepisania algorytmu ELO w PHP?
Najlepiej w postaci funkcji, która będzie przejeżdżała po wszystkich graczach?
@kalfat, chętny?

Czekam na wyniki Smile (SQL i kod algorytmu via PM)

Sorry że trochę autorytarnie Smile

Pozdrawiam

Edit:
Aha, aktualnie robimy tylko 1 ranking - era domyślna.

Logika działania:
1. Po wejściu na profil gracza z którym chcemy walczyć, klikamy w "zaproś do meczu".
2. Przeciwnik dostaje powiadomienie o meczu, może je przyjąć lub odrzucić.
3. Po zakończeniu rozgrywki każdy z użytkowników wybiera gracza, który wygrał w danej rozgrywce.
4. Jeśli wszystko jest ok, mecz włączany jest do rankingu, jeśli nie:
- użytkownicy zgłosili innego zwycięzcę, mecz trafia do rozstrzygnięcia przez arbitra, któremu należy dostarczyć powtórkę (postaram się to zautomatyzować)
- tylko jeden z użytkowników zgłosił zwycięzcę - po X dniach wygrywa walkowerem, jeśli jego przeciwnik nie wybierze zwycięzcy
- nikt nie zgłosił zwycięzcy - mecz nie jest brany pod uwagę rankingu

Do rankingu wchodzi każdy gracz z liczbą punktów większą niż 0, szkoda pisać mechanizm przełączników, jak nie będzie chciał grać, to nie będzie tego robił.

@4rlekin
Poprawka, 2 tabele: mecze oraz ranking.
W meczach m.in. kolumna z id_rankingu (rozszerzalne dla przyszłych rankingów)

Pozdrawiam
Edytowane przez AxeFighter dnia 13-11-2014 12:57
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
Druid
Piko
1. Ponieważ chcę żeby nawet najmłodsi wiedzieli ile punktów mogą stracić i ile zyskać. A nie będzie takiej możliwości na darmowym serwerze. Że nie wspomnę o liczeniu punktów bonusowych za turnieje. Wiem Excel, ale tego to chyba uczą dopiero w gimnazjum a i to pewnie tylko podstaw.
2. Sądzisz że Sagez nie czuwa tutaj i nie wie co tu się wyprawia.
Ale jak widać to już niepotrzebne Pfft. 4rlekin trzymam kciuki Wink.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
4rlekin
Wiesz Werian, z całym szacunkiem, ale albo podaj dokładne wytyczne, albo zdaj się na mnie, bo takie szczątkowe informacje nie mają sensu Wink

Wszyscy tu długo wałkowaliśmy temat, więc nie będzie problemu. Do końca tygodnia powinienem jakąś pierwszą wersję podrzucić (baza, query, może jakieś funkcje, i rozpis algorytmu).

Generalnie wierzę, że kwestie techniczne jeszcze z Tobą dogramy.

I jeszcze pytanko: na jaki DBMS to będzie szło ? MySQL ?

Werian
Mysql, opiszę szczegóły jak wrócę z roboty, około 17.

www.dudalukasz.net
Ariu
Werian napisał/a:
3. Po zakończeniu rozgrywki każdy z użytkowników wybiera gracza, który wygrał w danej rozgrywce.
4. Jeśli wszystko jest ok, mecz włączany jest do rankingu, jeśli nie:
- użytkownicy zgłosili innego zwycięzcę, mecz trafia do rozstrzygnięcia przez arbitra, któremu należy dostarczyć powtórkę (postaram się to zautomatyzować)
- tylko jeden z użytkowników zgłosił zwycięzcę - po X dniach wygrywa walkowerem, jeśli jego przeciwnik nie wybierze zwycięzcy
- nikt nie zgłosił zwycięzcy - mecz nie jest brany pod uwagę rankingu

No proszę z wpisu Weriana widać, że już kiedyś temat wałkował. Zwróćmy uwagę, że to co proponuje może znacznie ograniczy możliwości oszustw. Zwłaszcza jeżeli ewentualny "ochotnik" będzie miał świadomość że można sprawdzić IP.
Co z bonusami za turnieje ?
Ariu

4rlekin
Spoko, to ja napiszę bazę i dam Ci zestaw gotowych query, a Ty tylko zajmiesz się całym PHP do osadzenia tego na stronie Wink
Jak mi się uda, to również postaram się podrzucić funkcję w PHP do obliczania rankingu.

Ariu
Mam nadzieję, że innymi kanałami prace nad projektem idą do przodu, bo Werian co prawda napisała, że jak wróci z roboty po 17 ale nie napisał czy to będzie jeszcze w tym roku Grin. Jak będzie chwila to napiszcie co ustaliliście.
Ariu

Piko
Najpierw może poczekałbyś do tego 17-go, co? Nie wiadomo czy się jeszcze nie zdąży wyrobić. Grin
Edytowane przez Piko dnia 24-01-2013 15:56

Druid
Wy to potraficie pocieszyć człowieka Facepalm. Robimy jakiś szczegółowy regulamin do rankingu czy bazujemy na ogólnych zasadach serwisu. Jeżeli robimy to proszę o propozycje co w nim ująć.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

4rlekin
Regulamin można ustalić, ale lepiej już po implementacji, bo będzie siłą rzeczy mocno wynikał ze sposobu działania rankingu.

Druid
Mając na uwadze ogrom prac przy rankingu i biorąc pod uwagę, że Werian z 4rlekinem mogą nie zdążą z pracami przed końcem turnieju informuję, że ranking wystartuje wtedy w wersji okrojonej nazwijmy ją roboczo 0.0.1. W skrócie 4 poziomy zaawansowania i sposób naliczania punktów zaproponowany przez Ariu. Proszę o propozycje co zamieścić w tabelkach aby potem można było łatwo zaimplementować do "ELO". Wiem, że ta praca może pójść w gwizdek ale sami wiecie Wink.
Dingo napisał:

Werian
Przepraszam was za brak kontaktu, ale mam sesję na głowie i pracę na etacie, gdzie z 5 roku mam szansę wylecieć.

Dam znać w weekend z tym co obiecałem.

Werian

www.dudalukasz.net
4rlekin
Doskonale gościa rozumiem - też obsuwam trochę bo matura Sad

Druid
To poza Wesnoth też coś istnieje ? Grin Żartuję. Nie przejmujcie się wszyscy wiemy, że pewne sprawy mają priorytet. To powodzenia na egzaminach i trzymam kciuki. Po cichu jednak liczę, że do tematu wrócicie. Póki co postaram się coś tymczasowego stworzyć Wink.
Dingo napisał:

Ariu
Miałem chwile luzu i skrobnąłem mały banerek Wink. Możecie go ocenić. Poszedłem w kierunku barw narodowych skoro polski ranking. A może trzymamy się ladderowych klimatów ?
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/1/ranking.jpg[/img] is not a valid Image.
Ariu

Rene
Mnie się podoba taki banerek Smile Może tylko trochę podkreślić sam napis, żeby bardziej rzucał się w oczy. Generalnie barwy narodowe jak najbardziej są w porządku.
Edytowane przez Rene dnia 08-02-2013 17:41

Piko
Zgadzam się z Renem. Poza tym proponowałbym unikanie formatu jpg, powód oczywisty.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.56
10,821,824 unikalne wizyty