Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
(Wesnoth 2140) Dyskusja Ogólna
James Revan
Wszelkie sprawy istotne i te mniej niepasujące do innych wątków Smile
Edytowane przez AxeFighter dnia 20-11-2015 21:48
Forever feels like home sitting alone in your head...

inferno8
Podpisuję się pod tym projektem obiema rękami.

Sam pomysł jest tak genialny i rewolucyjny, że aż brak mi słów. System rozbudowy bazy, zaawansowana technologia i niekonwencjonalne podejście do całości BfW - a najlepsze jest to, że można to wszystko zrobić i to całkiem łatwo!

Jak coś to mogę programować i rysować.

Z resztą trylogia Earth... spędziłem z nią moje dzieciństwo, więc jak mógłbym przejść obojętnie.

James, jak coś to jestem do usług (tylko mnie nie zarabiaj, i tak mam mnóstwo nauki).

Sagez
Zapowiada się cholernie ciekawie. ¯yczę wszystkiego, co najlepsze i potrzebnePfft

James Revan
Inferno do Ciebie przecież napisałem z tym pomysłem :> Przyszedł do mnie w nocy i się zastanawiałem czy da się to przeprowadzić ;>

Sagez na Ciebie też liczę, jednostki są, ale statów w sumie nie ma, a to jeszcze balansik by się przydał :>

Werian
Huuhhh, nie wiem jak to ogarnąć... budynki? Jak się to będzie budować? Jak, co, za ile.. tyle pytań, nie mam pojęcia James jak Ty chcesz to wszystko wsadzić do wesnotha, ale to rzeczywiście będzie... rewolucja Wink
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
inferno8
To jest możliwe do wykonania. Wiem co mówię Wink

Budować będzie się normalnie. Zaczynasz z budynkiem głównym, czyli Twoim bohaterem. Może on dookoła siebie rekrutować inne budynki. Z kolei te budynki mogą wokół siebie rekrutować pojazdy, a nawet generować złoto czyli w tym przypadku kredyty. Po kilku turach masz wszędzie SimCity Smile

James Revan
Dokładnie na tym mój pomysł polega Smile
0 - puste pole
1 - budynek-bohater
2 - budynek-jednostka
3 - jednostka

000
010
000

020
212
020

323
212
323

Taki uproszczony model Wink

Zauważyłem, że jednostki summonersów w EoM mają przywoływanie jednostek czyli rekrutację. Więc pomyślałem, a gdyby dać bohatera-budynek z 0 punktami ruchu, który może rekrutować wokół siebie jednostki budynki, które mogą rekrutować wokół siebie jednostki normalne.
Zagadałem do inferno i okazało się to możliwe Wink

inferno8
Budowę mamy, można by powiedzieć, załatwioną od strony technicznej. Pytanie tylko, czy może by jakoś ukazać dwa odmienne sposoby budowy dla tych dwóch frakcji? W oryginale MCU załatwia sprawę - jest mobilną jednostką, która potrafi się rozłożyć w budynek. Z programowaniem tego mogłyby być problemy (zamiana jednostki w inną na życzenie). Pomyślałem więc nad pewnym, innym rozwiązaniem. ED mogłoby rozbudowywać się jak w Earth 2160, czyli startować z jednego budynku i dobudowywać wokół inne, powiększając cały kompleks. Natomiast UCS mogłoby budować jak w Earth 2150, czyli za pomocą pojazdu budowlanego, który rozstawiałby budynki dookoła, tam gdzie się pojawi.
Edytowane przez inferno8 dnia 18-12-2008 16:04

James Revan
Cóż inferno, ja nie techniczny Wink
Pomyśl ja będzie będzie łatwiej zrobić. Osobiście uważam, że budowa powinna się odbywać według mojego oryginalnego pomysłu, budynki stawia wokół siebie budynek główny, a MCU służy do stawiania wież i bunkrów no i ewentualnie portów bo jednostki wodne w kilku misjach 2140 były niezbędne Grin

inferno8
No w sumie to najprostsze rozwiązanie. Możemy tak postąpić, a co najwyżej dołożyć moje urozmaicenia jak W2140 zyska popularność.

Jest jednak jeden problem. Stawianie budynków odbywa się w sposób losowy dookoła - tak przynajmniej jest w wypadku niezmienionej zdolności Summon z mojej ery. Musiałbym dorobić osobne menu, w którym gracz dokonałby wyboru, na którym heksie chce postawić nową konstrukcję. Inaczej nie będziemy mieli pełnej kontroli nad rozbudową...

James Revan
Cóż realizację techniczną z powodu braku umiejętności zostawiam w całości Tobie, więc sam zdecyduj Smile

inferno8
Jakoś próbuję wyodrębnić poszczególne heksy, ale przy wartościach większych od 3 funkcja $locfilter[ ] wariuje. Jeszcze nad tym posiedzę, ale nie wiem jak to się skończy...

James Revan
Wiesz jeśli Ci się uda to będzie duży krok naprzód Smile Ale ja tym czasem zajmę się jednostkami, w końcu statystyki są także istotne Smile

inferno8
Chyba nie dam rady. Ściągnąłem nawet kod ¼ródłowy BfW w C++, ale nic nie znalazłem. Mógłbym zapytać na forum, ale znając życie to mnie zignorują... Najwyżej dopytamy się ich po premierze, jak sami zauważą, że budynki stawiają się losowo. A że im się całość spodoba, to chętnie nam pomogą Wink

To zajmujmy się teraz statystykami i jeszcze powiedz mi James, co z grafiką?

James Revan
Spróbuj odwzorować realia gry. Smile Militarystyczne klimaty ED i madmaxowy (złomistyczny Wink ) styl UCS.
A ja się zajmę statami, mam nadzieję, że mi ludzie pomogą, bo tu potrzeba jednak szerszej perspektywy.

Werian
Cyberpunk w świecie wesnoth? Genialnie ;>
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
James Revan
A w sumie, inferno...
Jak to jest z obrażeniami? Można dawać własne? Bo co prawda pociski mogą mieć obrażnia typu pierce bo przeciwpancerne, ale magii żadnej nie ma. Za to są lasery, jest broń jonowa i jest plazma. Ze standardowych obrażeń wesnothowych zostaje ogień Smile Jednostki serii Hell USC walą napalmem :>

inferno8
Możemy tworzyć własne typy obrażeń. Nie ma z tym żadnego problemuWink

Wracając do grafiki, mogę odwzorować budynki, ale z jednostkami będzie za dużo pracy. Nie można by podebrać ich obrazków prosto z gry?

James Revan
Mnie to nie przeszkadza Smile
Jak się W2140 spodoba to będzie można pomyśleć.

inferno8
Próbowałem wydobyć obrazki z plików .wd ale nie ma programu, który by to rozszyfrował....
Będziemy musieli zrobić obrazki samemu Sad

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.42
10,821,498 unikalne wizyty