|
Era of High Sorcery
|
| ForPeace |
Dodany dnia 17-01-2015 17:48
|

Awanturnik

Data rejestracji: 07/12/2014 12:26
|
Era of High Sorcery autorstwa Eli Dupree, znanego głównie jako Elvish Pillager, jest świetną propozycją dla każdego, kto zna erę domyślną, ale chciałby z niej wyciągnąć coś więcej. Stąd też pozwoliłem sobie napisać artykuł na jej temat.
Jedynymi naszymi liderami są czarodzieje, których możemy nauczyć różnych zaklęć (spells). Nasze armie mogą się składać z większości jednostek dostępnych w erze domyślnej. Możemy stworzyć np. armię składającą się z elfów i orków. Wszystko za sprawą okna EoHS Dialog, do którego przechodzimy prawym przyciskiem myszy.
[img]http://i1204.photobucket.com/albums/bb404/makpio/EoHS_1_zpsyqzfkpxv.png[/img] is not a valid Image.
Zaklęcia rzucamy na konkretne pola. Możemy np. posłać piorun w kierunku naszego adwersarza, przywołać drzewca, zmienić teren, dać jednej z naszych jednostek specjalną zdolność, osłabić jednostkę wroga. Uff! Ale to nie wszystko.
[img]http://i1204.photobucket.com/albums/bb404/makpio/EoHS_2_zpsmnomze70.png[/img] is not a valid Image.
Kolejną ciekawą rzeczą jest fakt, że era sama zbiera statystyki. Jest niemal jak gra w grze.
[img]http://i1204.photobucket.com/albums/bb404/makpio/EoHS_3_zpsi498ijzi.png[/img] is not a valid Image.
Era jest wciąż (choć ma aż 5 lat) w fazie deweloperskiej, więc jakiekolwiek bugi możemy zgłaszać autorowi na stronie oficjalnej.
Życzę dobrej zabawy!
Edytowane przez ForPeace dnia 25-11-2015 17:15
|
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 24-02-2015 18:37
|

Awanturnik

|
"pasowałoby"
Niezły pomysł, ale ja nie mam czasu :/
Mój ladderowy profil
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar
|
| |
|
|
| Deidara |
Dodany dnia 24-02-2015 20:10
|

Awanturnik

Data rejestracji: 01/04/2013 22:52
|
Przetłumaczyć, jak przetłumaczyć. Jestem zdania, że pe_em powinien wrzucić ten tekst do artykułów.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 24-02-2015 21:17
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Martwi mnie tylko że w naszym szlachetnym języku w którym wszystko odmienia się przez wszystko może dojść do paru niedogodności.
Biorąc jako przykład środkowy screenshot z pierwszego posta.
Mamy nazwę Mage Shield, słowo w słowo Tarczę Maga którą dla uproszczenia możemy nazwać Magiczną Tarczą.
Więc przypisujemy wyrażeniu Mage Shield wyrażenie Magiczna Tarcza, które w tłumaczeniu zastąpi ją przy każdym wystąpieniu.
Jednak gdy klikniemy na owe zaklęcie, pojawia nam się okno z napisem Cast Mage Shield w którym nasza tarcza magów już musi wystąpić w dopełniaczu. Więc trzeba to przewidzieć i czasem przetłumaczyć różne kombinacje wyrazowe po kilka razy bo inaczej skończymy z rażącymi w oczy tekstami typu Użyj Kula Ognia.
Nie mówię że to od razu jakiś problem, ale zaznaczam że roboty może być więcej niż się z początku wydaje.  |
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 25-02-2015 11:15
|

Awanturnik

|
Deidara napisał/a:
Przetłumaczyć, jak przetłumaczyć. Jestem zdania, że pe_em powinien wrzucić ten tekst do artykułów.
Wrzuciłem, ale żaden z adminów go nie udostępnił.
"Użyj Kula Ognia" a "Cast Fireball" - brzmi na pewno bardziej zrozumiale,(tłumaczyć!) ale odmiana przez przypadki w tłumaczeniach idzie raczej do śmietnika :/ (i tak tłumaczyć!)
Edytowane przez ForPeace dnia 25-02-2015 11:24
Mój ladderowy profil
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 02-03-2015 17:47
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Można przecież tak formułować zdania, by "wklejany" wyraz zawsze był w mianowniku. Dla przykładu: Cast Fireball można przetłumaczyć na Rzuć czar Kula Ognia lub Cast Mage Shield na Rzuć czar Magiczna Tarcza. Proste.
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-03-2015 17:47
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|