Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Kult Elfów Tolkiena
Konrad
Jak modlili się Elfowie ze Śródźiemia do Jedynego Stwórcy Wszechrzeczy i ciekawe czy mieli coś na wzór nabożeństw i Eucharystii?

Piko
Na to pytanie może ci odpowiedzieć jedynie twoja własna wyobraźnia.

ForPeace
Czytałem "Władcę Pierścieni" i "Silmarilion" i nie pamiętam, żeby tam było coś takiego.
Był co prawda (ale wśród ludzi z Numenoru) kult Morgotha (zbuntowanego Valara), zapoczątkowany przez Saurona, ale o nabożeństwach do Eru Jedynego żadnej wiedzy nie posiadam.

More info forum.tolkien.com...rel=-10000
Edytowane przez ForPeace dnia 14-03-2015 13:01
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Deidara
Też mi się wydaje, że elfowie nie czcili żadnego z bóstw. Posiadali własną mitologię (w tym Eru, Valarowie, Morgoth), ale nie składali ofiar, ani nic z tych rzeczy. To trochę przeciwieństwo wierzeń antyku, gdzie ofiary składano, ale zdanie o danym bogu każdy miał inne Wink
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

Konrad
pe_em napisał/a:
Czytałem "Władcę Pierścieni" i "Silmarilion" i nie pamiętam, żeby tam było coś takiego.
Był co prawda (ale wśród ludzi z Numenoru) kult Morgotha (zbuntowanego Valara), zapoczątkowany przez Saurona, ale o nabożeństwach do Eru Jedynego żadnej wiedzy nie posiadam.

More info forum.tolkien.com...rel=-10000

Przed klutem Melkora był kult Jedynego ludzie gromadzili sie w Numeronie pod przywódzctwem króla na górze gdzie był ołtarz Jedynego.A właściwie to nie było Morgotha tylko Melkor najpotężniejszy z
Potęg(Takie jest tłumaczenie słowa Valar)i przywódca Potęg ale nie najmądrzejszy,zbuntował się i napadł Środziemie i został nazwany przez Elfów-czarnym nnieprzyjacielem świata(Morgothem).Nowym krolem Potęg został Manwe.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.06
10,819,961 unikalne wizyty