Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Szalejący pecet
Warlord
Nie wiem na ile orientujecie się w sprawach trollujących urządzeń elektronicznych, ale warto zaryzykować napisaniem tutaj- a nuż mi coś doradzicie Grin
Otóż od pewnego czasu mój komputer zachowuje się nieco dziwnie... Tak całkiem od początku, to gdzieś w październiku/listopadzie kupiłem sobie nowego peceta. Generalnie niby bebechy spoko, etc. itd, ale pierwszym co mnie tknęło był fakt, że ten nowy bojler strasznie charczał. To się dość szybko wyjaśniło, a przynajmniej tak myślę. Taka wentylacja. Zmniejszyłem na 30% z automatycznym podwyższeniem przy grzaniu powyżej 50 stopni i jest ok. W gry już w sumie na nim nie gram (trochę pluję sobie w twarz za te 2 kafle wyrzucone w błoto), dodam jeszcze że system jest piracki jak i gry w które grałem, no i przy niektórych grach jakoś dziwnie często wywalał mi bluescreen i to przy nowym komputerze, po części dla tego też już nie gram. Odkąd nie gram ani razu nie zaświecił szatańskim lazurem zwanym bluescreen, tyle że nie wiem czy to wina jednej gry czy generalnie grania. Ale już się trochę rozpisałem a nawet nie przeszedłem do rzeczy. System 64-bitowy, pirat, ale na początku było okej. Później zdarzało się, że mój komputer jak jakiś zły duch, z własnej woli włączał się o 3 nad ranem i tego typu godzinach. Miałem też tak, że po przejściu w stan uśpienia, sam włączał się po różnych odstępach czasu w uśpieniu.Teraz na szczęście już tak nie robi ale z kolei ma inne przypadłości. Raz: za każdym włączeniem, wyłącza się dosłownie po otrzymaniu bodźca włączającego przycisku, po czym po jednej sekundzie włącza się już na stałe. Trochę niepokojące. Dwa: to mnie wkurza najbardziej. Po przejściu do stanu uśpienia już co prawda nie włącza się samoistnie po jakimś czasie, ale za to robi mniej więcej coś takiego: po wybudzeniu włącza i wyłącza ekran jakieś cztery razy (tak to wygląda, po prostu cztery razy miga czarny ekran) i w tym czasie pasek narzędzi przełącza się raz z normalnego na taki jakiś matowy, i z powrotem. I tak z dwa razy ale koniec końców niestety zostaje przy tym matowym, mlecznym kolorze zamiast prześwitującego (zapomniałem napisać że mam system windows 7). Niby taki szczegół, ale pojawiają się wtedy zmiany w działaniu niektórych programów. Najbardziej uciążliwe jest chyba to że podczas pracy w gimpie nie mogę zrobić podglądu paru (np. 3, małej liczby) otwartych obrazów i szybko przeskoczyć przesunięciem myszki z jednego na drugi. Drugą dziwną rzeczą jest to, że w stanie "brzydkiego paska narzędzi" nie działa mi windows media player. Nie wiem dla czego, po prostu próbuję odtworzyć obojętnie jaką piosenkę i wygląda jakby była spauzowana na pierwszej sekundzie. W żaden sposób nie mogę wtedy zmusić programu żeby ją czy cokolwiek innego odtworzyć.
Macie jakieś pomysły/rady?

Axtman
-Piracka wersja systemu mogła bazować na wczesnych wersjach systemu i nie posiadać konkretnych aktualizacji, jak i piracenie mogło spowodować usterki systemu.
- Uruchamianie to zależnie od komputera i zasilania, zasilacz może być uszkodzony, sprzęty mogą nie odpowiadać za pierwszą próbą sprawdzenia, albo masz za słabe napięcie prądu w gniazdku.
-Co do uśpienia i "kolorków" to proponuje przeinstalować sterowniki karty graficznej, albo zaktualizować posiadane.
-Gry to wina karty graficznej (najprawdopodobniej) i najprawdopodobniejsze jest też to że, przez osłabione chłodzenie karta po prostu za szybko się nagrzewa przez co odpalenie coś wymagającego sprawia pewien problem.

PS~Proponuję oddać do serwisu bądź do lekko zaawansowanego informatyka/fanatyka komputerów.
Edytowane przez Axtman dnia 14-05-2015 17:57
kontakt:
axtman5@o2.pl

Warlord
Dzięki, coś będę działać dalej z nim.
Z tym napięciem też tak myślałem, czy to może być związane z tym że pod jedno gniazdko jest podłączona listwa z jakimiś czterema/pięcioma kablami plus kabel bezpośrednio w drugim gniazdku? Dodam że zasilacz sporo żre, 500 watowy. I pamiętam że czasami lampka przy biurku przygasa jeśli postawię nogę w (nie)odpowiednim miejscu... xd

mylife55
Wy piraci!Grrr... W wielu przypadkach pomaga antywir lub ccleaner (chociaż może nie raz BSOD-a wywołać).
Moje Dodatki
Prime Era

http://google.pl
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.05
10,881,742 unikalne wizyty