Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Polskie forum - Polski język
Dragon_Blade
Jak zauważaliście (nie da się nie zauważyć), na to forum wchodzą obcokrajowcy. Bardzo dobrze że wchodzą, źle jest jednak, przynajmniej dla mnie, że piszą po angielsku (cieszmy się że nie po rosyjsku). Wydaje mi się że użytkownicy którzy nie są Polakami, powinni się tego języka uczyć, a przynajmniej pisać przez jakiegoś tłumacza.
Niby nie jest problemem że piszą oni po swojemu, bo większość z nas angielski na takim jak oni poziomie zna. Problemem jest jednak wygląd forum, oraz młodsi użytkownicy, którzy mogą tego nie rozumieć. Strona nazywa się "com.pl" a to znaczy że jest dla Polskiej społeczności. Nie piszę tego po to, aby ich wywalić, ale aby starali się pisać po naszym języku.
Pozdrawiam.
Bóg, Honor i Ojczyzna, to te rzeczy które mają wartość.

ForPeace
Generalnie polski nie jest językiem międzynarodowym, w przeciwieństwie do języka angielskiego. Frown Próba zmuszania naszych gości do mówienia po polsku dla mnie nie jest dobrym pomysłem. Już nie chcę zgadywać, jak oni by na to zareagowali. Czy przeciętny Rosjanin mówi po polsku? Nie. Czy mówi po angielsku? Możliwe, że w pewnym stopniu.

Postulowałbym utworzenie oddzielnego tematu dla zagranicznych graczy - wraz z przetłumaczonym Regulaminem. Tam panującym językiem byłby angielski - a w głównym temacie - język polski. Myślę, że to by trochę rozwiązało (chociaż nie w 100%) ten problem.
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Modrzew
Tak, jak polski nie jest międzynarodowym językiem tak w obecnym założeniu nasze forum jest polskie a nie światowe, dlatego uważam, że jakieś kroki w związku z używanym językiem należy podjąć w tę lub inną stronę Grin

Mad Hatter
Popieram wypowiedź pe_em, dla anglików i tym podobny oddzielny podForum dla zagranicznych gości, bo nam się tutaj niezły bałagan zrobi, jeszcze może dojść do tego że będą umieszczać linki do niecenzurowanych stron (A byłem tego światkiem).
Let's madness begin.

http://madhatterworkshop.blogspot.com/
Piko
Jeśli ktoś będzie wrzucał linki do niecenzuralnych stron, wyleci niezależnie od swej narodowości, tak bynajmniej można wywnioskowasć z regulaminu.

Jak już o tym mowa, to dobrze byłoby przypomnieć sobie jego fragment, dokładniej paragraf 3 punkt II. Ja tą stroną nie zarządzam, jednak moim zdaniem dział anglojęzyczny jest tu nie na miejscu. Chcesz porozmawiać z nimi w języku innym niż Polski? Idź na forum międzynarodowe. Chcesz założyć turniej w którym mogą uczestniczyć obcokrajowcy? Idź na forum międzynarodowe. Raz jeszcze przypomnę że nie do nas należy decydować w tej sprawie, więc z takimi apelacjami to leć do administracji (Sagez) na priv. Ja jednak nie widzę powodu by zmieniać fundamentalne założenia Oficjalnej Polskiej Strony BfW.

ForPeace
Piko. (weź ogarnij ten nick Wink).

Piko (aka Ananas, etc.) napisał:
Moim zdaniem dział anglojęzyczny jest tu nie na miejscu.

Miałem na myśli sam temat turniejowy. Jeśli chodzi o cały dział dla zagranicznych graczy, to coś takiego zrobili... Rosjanie Wink Ale raczej nie jest to konieczne.http://forum.wesn...board=35.0

Chcesz założyć turniej w którym mogą uczestniczyć obcokrajowcy? Idź na forum międzynarodowe.

Ogólnie jest już trochę za późno, bo Druid przyjął zagranicznych graczy, a wypraszanie ich już po przyjęciu byłoby nieco chamskie. Właśnie dlatego, żeby nie było bałaganu, pozostałbym przy koncepcji dodania tematu turniejowego w wersji angielskiej.
Edytowane przez ForPeace dnia 09-09-2015 18:59
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

AxeFighter
Moja sugestia: brak działu międzynarodowego (od tego jest .org), zaś jeśli Druid chce zaprosić kolegów z Rosji na turniej, to w zupełności powinien wystarczyć dopisek [INT] lub [EN] przed nazwą tematu. Pozdrawiam.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Druid
Wydaj mi się, że szkoda czasu na takie dyskusje w stylu utworzyć czy nie utworzyć. Jak będzie taka potrzeba to się znajdzie ktoś, kto to po prostu zrobi. Wink Czy jest taka potrzeba nie wiem. Odpowiedź kryje się w pytaniu, czy mamy wiele takich rzeczy na naszym forum, które potrafią przyciągnąć społeczność międzynarodową ? Cool Każdy niech sam sobie odpowie. Grin

AxeFighter napisał(a):
..., zaś jeśli Druid chce zaprosić kolegów z Rosji na turniej, ...

"Kolegów" Shock tak widzę, że w temacie jak zwykle, Grin więc wyjaśniam. Wink Zaproszenie kierowałem głównie do Polaków, ale cieszę się, że wzięli w turnieju udział nie tylko adresaci. WinkSpołeczność rosyjska zastartowała z własnego wyboru AF i dodam, że zaprezentowali się według mojej oceny bardzo dobrze – zarówno pod kątem solidności jak i poziomu gry. Na marginesie, będzie mi bardzo miło gdy zechcą jeszcze kiedyś uczestniczyć w turnieju, którego będę organizatorem. Smile Mimo mojej "doskonałej znajomości języków obcych". Grin AF jak widzisz nie zmieniłem się nic, a nic i jak dawniej jasno staram się stawiać sprawy. Grin
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.21
10,822,442 unikalne wizyty