|
Problem z plikami zapisu
|
| Dzikus |
Dodany dnia 02-01-2016 01:12
|

Przybysz

Data rejestracji: 02/01/2016 01:03
|
Witam,
proszę o pomoc w pewnej kwestii.
Mianowicie jestem w trakcie robienia jednej kampanii. Wszystko szło gładko do momentu kiedy nie wiadomo z jakich przyczyn, wystąpił mi błąd w zapisie plików. Nie byłoby to takie dziwne gdyby nie fakt, że błąd pojawił się w połowie kampanii.
Proszę mi powiedzieć, czy jest to błąd, którego nie można w żaden sposób naprawić (bug), czy też mogło zaistnieć jakieś zdarzenie, które doprowadziło do tego.
Dodam że nawet autozapis przyjmuje formę "niepoprawny" i mówimy tu oczywiście o pliku zapisu. W momencie wczytania pojawia się komunikat "wczytywany plik jest uszkodzony".
Sprawdziłem czy w innej kampanii też ten błąd występuje i niestety tylko tutaj mi się to pojawiło.
Bardzo proszę o jakieś wypowiedzi, w razie dodatkowych szczegółów pozwalających rozwiązać mój problem, postaram się w miarę mojej wiedzy udostępnić.
Mogę dodać jeszcze coś co przyuważyłem, a może komuś w czymś pomoże. W uszkodzonych zapisach pojawia mi się możliwość zmiany poziomu trudności przy załadowaniu, natomiast nie mam tej opcji aktywnej przy prawidłowych zapisach. Czy może to mieć jakiś związek z moim problemem?
Pozdrawiam i dziękuję za okazaną pomoc
Mariusz
Edytowane przez Dzikus dnia 02-01-2016 01:47
|
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 02-01-2016 02:02
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Wyślij ten zapis. Może problem leży po twojej stronie.
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 02-01-2016 02:06
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Witam Panie Mariuszu,
Trudno mi wytłumaczyć przyczynę zaistniałego błędu z podanych informacji, podejrzewam jednak że z powodu błędu aplikacji lub czynników zewnętrznych uszkodzony został plik zapisu. Nie jest mi znany sposób odzyskania takiego pliku, jednak skoro w innych kampaniach wszystko działa poprawnie, sądzę że uszkodzenie może być jednorazowe. Sugerowałbym sprawdzenie wcześniejszych zapisów, korzystając z wygodnego faktu, że Wesnoth robi zapis na początku każdego scenariusza, oraz autozapisy na kilka tur wstecz. Możliwe że najnowsze postępy przepadły bezpowrotnie, jednak to tylko okazja by rozegrać je w inny sposób.
Dla uzyskania pewności przydałyby się screenshoty z komunikatów o błędach i folder z zapisany, zuploadowany na zewnętrzny serwer jak http://speedyshar..., lub załączony bezpośrednio do posta (w obydwu przypadkach potrzebne jest zapakowanie folderu w rozszerzenie .zip lub .rar). Pozwoli to na lepszy wgląd w problem. Folder z zapisami można znaleźć w folderze /userdata w lokacji instalacyjnej gry lub w /My Games/Wesnoth (wersja dla Windowsa).
Mam szczerą nadzieję, że pomogłem rozwiązać problem. Do dalszego kontaktu proszę użyć tego tematu lub funkcji PW.
Przy okazji, zważając że jest to Pana pierwszy post w tym serwisie, chciałbym w imieniu społeczności wesnoth.com.pl życzyć Panu mile spędzonego czasu w dobrej atmosferze. Oraz szczęśliwego nowego roku, bo chyba jeszcze nie jest na to za późno? 
Pozdrawiam |
| |
|
|
| Dzikus |
Dodany dnia 02-01-2016 14:10
|

Przybysz

|
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
http://www43.zippyshare.com/v/RSSjWwYb/file.html
Powyższy link zawiera spakowany folder z kilkoma informacjami dotyczącymi mojego błędu zapisanych plików.
Po wypakowaniu powinien znajdować się:
- zapis który działa prawidłowo
- zapis nieprawidłowy (kolejny, który został wykonany zaraz po zapisie prawidłowym)
- zestawienie wglądu na prawidłowy i uszkodzony zapis w grze
- sam komunikat błędu
W razie gdyby jeszcze było coś potrzebne proszę pisać. Postaram się to udostępnić.
PS. Mam nadzieję, że o to chodziło Ci Piko, jeśli chodzi o upload związany z problemem, jeśli nie to mnie pokieruj, abym wysłał to co naprawdę potrzebne
PS2. Dziękuję za życzenia, nieważne, że spóźnione, liczą się intencje i z tego tytułu również pozwoliłbym sobie życzyć WSZYSTKIM forumowiczom i graczom Battle for Wesnoth, szczęśliwego Nowego Roku, aby był pasmem samych sukcesów i radości
PS3. Nie jestem żaden PAN Więc proszę o zwracanie się na TY
Pozdrawiam!
Mariusz |
| |
|
|
| Dzikus |
Dodany dnia 02-01-2016 14:15
|

Przybysz

|
mylife55 napisał(a):
Wyślij ten zapis. Może problem leży po twojej stronie.
Zapisy zarówno prawidłowy i nieprawidłowy wysłałem w linku w poście powyżej. Sam je przeglądałem, ale niestety nie dopatrzyłem się nieprawidłowości;/ |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 03-01-2016 01:56
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
No więc:
Problem tkwi w błędzie w kodzie scenariusza, dedukuję że jest spowodowany wkraczaniem szkieletów łuczników na obracającą się platformę - można łatwo to zweryfikować usuwając te jednostki z listy rekrutacji dwóch ostatnich liderów, ale z tym na razie nie będę się bawił. Sam twórca jest świadomy tego błędu, lecz nie potrafi go naprawić. Rozwiązaniem może być rozegranie całego scenariusza bez wczytywania po turze 6 (oj maratonie), lub korzystanie z trybu debug - niestety w następnych scenariuszach ten błąd podobno dalej występuje, więc do czasu naprawy można tę kampanię raczej sobie odpuścić. http://forums.wes...23#p591423
Próbowałem trochę podłubać samodzielnie w zapisie, niestety bezskutecznie.
Pozdrawiam |
| |
|
|
| Dzikus |
Dodany dnia 03-01-2016 13:20
|

Przybysz

|
Bardzo dziękuję za okazaną pomoc
Oby Bóg w dzieciach wynagrodził
Pozdrawiam serdecznie!
Edit:
A mam jeszcze pytanie dodatkowe.
Czy inne kampanie mają podobne problemy?
Jeśli tak, to czy mógłby mi ktoś je wskazać, gdyż nie chciałbym znowu rezygnować z kampanii, na którą już przeznaczyłem sporo czasu (co innego jak błąd jest od początku, idzie to przeboleć )
Jestem świeżak, więc wybaczcie pytania
Pozdrawiam
Edytowane przez AxeFighter dnia 04-03-2016 21:20
|
| |
|