Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Co nam przeszkadza?
Sagez
... w kampaniach - być może będzie to jakaś wskazówka dla tych którzy je tworzą lub zamierzają. Gusta są różne i na pewno nie należałoby tego traktować jako pewnikSmile
Moja lista:
- Ty kontra 3 przeciwników - chyba ulubiony rodzaj misji... dla twórców.
- podlizywanie się - elfy nie dadzą Ci żarcia jak nie zabijesz złego licza.
- brak sojuszy - Ty wszystko rozwalasz sam, a Twoi wrogowie łączą siły. Czyli długa i nudna rze¼nia.
- brak możliwości wyboru - wiem, że ciężko w kampanii o nieliniowość, ale chociaż w ostatnich kilku misjach...
- jeśli jesteś z królewskiego rodu i pojawi się jakaś dziewczyna... tak! W ostatniej misji zostaniecie mężem i żoną!
- zabijasz orków, bo niczego innego Ci nie wymyślą.
- stereotypy - krasnoludy zawsze są dumne i skore do bitki, elfy wyniosłe, a orkowie przemierzają kontynent, by gracz złoił im skórę. Kolejny raz.
- czasem za mały limit czasu.
Edytowane przez Sagez dnia 14-01-2009 17:32

Vetch
Pięknie, bo w mojej kampanii nie ma żadnej tej wadyWink
(po za jedną misją, gdzie trzeba przetrwać 10 tur atakowany przez setki nieumarłych[Extremalny poziom, bo atakujących 4 GraczyCool])
Edytowane przez Vetch dnia 15-01-2009 10:39

http://vetch-dziennik.blogspot.com
golibark
Dzięki, przyda się Smile
images32.fotosik.pl/310/2b58a6dc1b61a482.jpg

http://uniteddogs...llingdogs/
Pomóż nie zabijać zwierząt Sad

inferno8
Świetne, SagezWink

Myślę, że jak ten temat wzbogaci się o opinie innych użytkowników to stanie się fajnym artykułem, tak jak ten mój z "warsztatów"Smile

Mnie osobiście wnerwia jednostajność map. Przykładowo pół terenu to góry, a drugie pół to las. Często się z tym spotykam, może w trochę mniejszej skali, ale na pewno wiecie o co mi chodzi. Teren powinien być urozmaicony i robiony pod względem taktycznym, a nie przedszkolnymPfft

Zaku
Nie mów " nigdy nie róbcie bo mi sie nie podoba". To że tobie sie nie spodobała kampnia nie znaczy że dla każdego jest chujo*a. Mi osobiscie też jkoś specjalnie nie przypadła do gusty ale bynajmnij nie z powodu zakończenia. A tak nawiasem popieram niekonwecjonalne kampanie a takich osób może być i więcej .

A co do tematu to zgadzam się z inferno8 - estetyka większosi map ( nie każdej ) to walenie na skróty dla twórców . Pare razy miałem wrażenie że gram w random ... Mapy powinny być bardziej ciekawsze pod tym wzgledem. Ja rozum iem że mam misje na bagnach ale zeby walnąc farbe bagna na cala mape i gdzie nie gdzie postawić krzaczek i 2 zamki to troche przesada...

Edit:
Raz że od gry takiej jak wesnoth nie wymagam super realistycznego odzworowania terenu a ładnie ciekawie zaprojektowanych map.

Dwa nikt nie mówi o górach na środku bagien a o jakiś ciekawych elementach urozmaijacących mapke.
Edytowane przez AxeFighter dnia 24-11-2014 18:07

Poliuks
Wydaje mi się, że za dużo jest w kampaniach postaci z jasnej strony mocy. Bardzo chętnie zagrałbym tak na przykład Mal - Hekubą (odsyłacz do Pod Palącymi Słońcami, Invasion from the Unknown oraz Ressurection of Wesnoth). Mało jest też elementów urozmaicających i dodatkowych, zazwyczaj siekamy na prawo i lewo i czasem staramy się dotrzeć do drogowskazu.

golibark
A to moje punkty co mnie wnerwia w kampaniach, głównie robionych przez graczy:

1.Co 3 mapa to jest taka że grasz elfami, i oczywiście znienacka(A teraz uwaga! Trudna do zgadnięcia rasa!)Orkowie atakują! Albo że grasz wieśniakami i jesteś atakowany przez orkowych naje¼d¼ców! To jest już tak nudne że się rzygać chce -_-

2.W historii: Twoja armia(grasz Lud¼mi, oczywiście tymi dobrymi) przechodzi przez rzekę bo ma do wykonania ważne zadanie(A jakże by inaczej? Nie może być to po prostu normalny patrol?) i nagle spotykasz Nekromantę z 2 ożywieńcami, w większość dialog wygląda tak:

Nekromanta: Argh proszę pomóż zostałem zaatakowany przez bandytów!
bohater: Ty heretyku! Jesteś razem z nieumarłymi!
Nekromanta: Mój ojciec nauczył mnie tej wiedzy przed tym kiedy umarł! Używam ich tylko do obrony! Proszę musicie mi pomóc!
Bohater: KŁAMIESZ! Nieumarli są naszymi wiecznymi wrogami, i nigdy nie będzie sojuszu! ZABIć GO!!!
NEKROMANTA: NIE!

Właśnie w jednej z kampanii spotkałem się z czymś takim, no po prostu wyznawcy dobra odmówili osobie potrzebującej -_-

Crag Hack
Ja powiem tylko, że twórcy powinni zrobić więcej kampanii dla ras typu Krasnale, Nekrusy czy Smoki (nawiasem mówiąc, z kampanią smoków się jeszcze nie spotkałem Oo) i zostawić w końcu ludzi i głównie Elfy, no bo ile można ratować 'dobre i szlachetne' elfy od najazdów 'bezmózgich i dzikich' orków? -.-

stargate
sami wiecie że w prawie każdej kampanii mamy słabego króla (oprócz następcy tronu tam mamy Deflodora jako partnera) mnie to denerwuje. Denerwuje mnie też to że niema kampanii ze smokami a fajnie by było
Wink

Mafcio
właśnie, szkoda że nie ma kampanii dla smoków. kampanii z elfami jest za duzo, to tez ¼le, a zreszta duzo graczy tez tworzy z elfami, przynajmniej niedlugo bedzie kampania ery magii, I TO JEST OGROMNY PLUS+ Cool

golibark
Kamixo napisał/a:
a może by dali aby smoki wygrały!? pokonały ludzi i by nie było ludzkich kampanii! i to było by dobre

EEE? Pokonały ludzi i nie było by ludzkich kampanii?. Wybacz ale cie nie rozumiem Shock

Ja tam marzę o tym żeby twórcy stworzyli ZUPEŁNIE nową rasę, którą można grać tylko w kampanii Smile
Edytowane przez golibark dnia 04-09-2009 18:45

Poliuks
To zagraj w Bad Moon Rising Smile. Tam będziesz mógł - są aż 3 nowe rasy.

gidgnulur
Medavoj napisał/a:
Trochę dawno tu nie było postu to odświeżę ;P

Nigdy nie róbcie czegoś takiego jak ,,Zejście w mrok" Kampanie którą i tak musisz w końcu przegrać więc lepiej nie zaczynać...

Zejście w mrok to chyba najlepsza(i najciekawsza) kampania, bynajmniej odróżnia się od wielu innych dennych.

http://gidgnulur.wordpress.com/
Mafcio
właśnie, ta kampania jest też świetna, bo pierwszy raz grasz w kampanie stworzona przez tworców gry, w której głównymi bohaterami są nieumarli
PIERWSZY RAZ!!

Crag Hack
Czy ja wiem czy inną? To są tylko 'odpicowane' elfy Pfft

Mafcio
no tak, zawsze co innegoSmile

golibark
No wiesz, mają takie same zdolności co elfy, więc nie można powiedzieć że to jest inna frakcja

Blq
Ale mają inne statystyki ; o
I takie tam.
Poza tym "Pod Palącymi Słońcami" jest świetne, zwłaszcza zmieniony cykl dnia i nocy.
Ale brakuje mi jakiejś... EPICKIEJ kampanii. Choć zakończenie "Wolność" jest w miare dobre Grin
Face down, arms out
Nailed to the cross of doubts
Blood runs like rain
Drowning for this world in vein
Crown of black thorns
Human skin ripped and thorn
Where is your savior now?

http://last.fm/user/Black_Sluggy
medalikarz
To teraz ja odświeżę.
- Banalne sojusze (praworządni z prawymi, chaotyczni ze złymi...)
- Brak kampanii EEoW Wink
- Lubie kampanie gdzie z góry mam narzucony oddział, nie ważne czy mam atakować czy się bronić. Nie spotyka się tego za często.

pjortek
Osobiście nie lubię zabijania na raty nekromantów i liczów.

"Hahaha, wy głupcy! Nigdy nie uda się wam mnie zabić! *znika*" ;].

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.78
10,821,870 unikalne wizyty