Postanowiłem opublikować na serwerze mój mini-dodatek pozwalający na tworzenie lustrzanych odbić dowolnych map w trakcie gry - Map Symmetrizer
Jest to o tyle ciekawe narzędzie, że możliwe jest dzięki niemu tworzenie zbalansowanych map losowych z całkowitym pominięciem Edytora. Wbudowany w Wesa generator map jest całkiem wydajny, a w połączeniu z tym dodatkiem można uzyskać "w locie" bardzo dokładne i sprawiedliwe map turniejowe. Możliwości jest dużo. Obecna wersja pozwala na odbicie lustrzane dowolnej mapy (nie tylko losowej) w osi pionowej i poziomej, a także pozwala odwracać modyfikowaną połowę mapy.
Oto przykład mapy i różnych opcji jej odbicia, możliwych dzięki temu dodatkowi:
Jak to działa?
1)Najpierw należy aktywować dodatek w oknie wyboru mapy i ery
2)Wygenerować losową mapę, albo wybrać jakąkolwiek inną z listy
3)Rozpocząć grę
Pojawi się proste okienko dialogowe z różnymi opcjami:
Obecnie jest to po angielsku ale można się połapać. Interfejs jest naprawdę prosty w obsłudze. Możemy wybrać różne opcje, a jak nie jesteśmy zadowoleni z efektów, możemy zresetować mapę za pomocą jednego kliknięcia i zacząć od nowa.
Na uzyskanej mapie można grać od razu, lub zapisać sobie do późniejszej modyfikacji w Edytorze.
Dodatek przeznaczony jest obecnie dla map o parzystej liczbie graczy.
Dodatek posiada mechanizm zabezpieczający leaderów przed wpadnięciem do wody na skutek symetrii, polegający na zrobieniu dookoła nich twierdzy.
Dodatek nie był testowany w prawdziwym "boju", więc macie okazję to zmienić. Nie jestem pewien jak zachowa się w klasycznej grze MP, ale powinien działać. Okienko dialogowe powinno (mam nadzieję) wyświetlić się pierwszemu graczowi, który będzie mógł ustawić odpowiednią symetrię przed rozpoczęciem walki. Gdyby było inaczej to dajcie znać.