Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Map Symmetrizer - symetryczne mapy losowe
inferno8
Postanowiłem opublikować na serwerze mój mini-dodatek pozwalający na tworzenie lustrzanych odbić dowolnych map w trakcie gry - Map Symmetrizer
i.imgur.com/mIEONh1.png
Jest to o tyle ciekawe narzędzie, że możliwe jest dzięki niemu tworzenie zbalansowanych map losowych z całkowitym pominięciem Edytora. Wbudowany w Wesa generator map jest całkiem wydajny, a w połączeniu z tym dodatkiem można uzyskać "w locie" bardzo dokładne i sprawiedliwe map turniejowe. Możliwości jest dużo. Obecna wersja pozwala na odbicie lustrzane dowolnej mapy (nie tylko losowej) w osi pionowej i poziomej, a także pozwala odwracać modyfikowaną połowę mapy.

Oto przykład mapy i różnych opcji jej odbicia, możliwych dzięki temu dodatkowi:
i.imgur.com/wW2cOum.gif

Jak to działa?
1)Najpierw należy aktywować dodatek w oknie wyboru mapy i ery
2)Wygenerować losową mapę, albo wybrać jakąkolwiek inną z listy
3)Rozpocząć grę

Pojawi się proste okienko dialogowe z różnymi opcjami:
i.imgur.com/pt9Q5IY.gif
Obecnie jest to po angielsku ale można się połapać. Interfejs jest naprawdę prosty w obsłudze. Możemy wybrać różne opcje, a jak nie jesteśmy zadowoleni z efektów, możemy zresetować mapę za pomocą jednego kliknięcia i zacząć od nowa.
i.imgur.com/eUrVB4e.gif

Na uzyskanej mapie można grać od razu, lub zapisać sobie do późniejszej modyfikacji w Edytorze.

Dodatek przeznaczony jest obecnie dla map o parzystej liczbie graczy.
Dodatek posiada mechanizm zabezpieczający leaderów przed wpadnięciem do wody na skutek symetrii, polegający na zrobieniu dookoła nich twierdzy.

Dodatek nie był testowany w prawdziwym "boju", więc macie okazję to zmienić. Nie jestem pewien jak zachowa się w klasycznej grze MP, ale powinien działać. Okienko dialogowe powinno (mam nadzieję) wyświetlić się pierwszemu graczowi, który będzie mógł ustawić odpowiednią symetrię przed rozpoczęciem walki. Gdyby było inaczej to dajcie znać.

Miłego testowania Wink

Sulik
To naprawdę ciekawa i fajna rzecz.

Do ery domyślnej się raczej nie przyda. Tam potrzeba czegoś więcej niż odległości i symetrii. Za to do EoMy, EEaW czy MA już bardziej.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.30
10,820,300 unikalne wizyty