Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Postacie filmowe - ranking
James Revan
Nie tak dawno temu z jednym z moich znajomych prowadziliśmy ożywioną dyskusję na temat najbardziej rozpoznawalnych postaci filmowych w kinie światowym. Nie chodzi o aktorów, a o konkretne role filmowe.
Jeśli o nas chodziło to pierwsze 3 miejsca zajmują (kolejność przypadkowa):

1. Darth Vader - postać sparodiowana w tak wielu filmach, że trudno nawet wymienić wszystkie nie mówiąc o ich policzeniu
2. Potwór Frankensteina - Jeden z najbardziej rozpoznawalnych potworów filmowych jakie powstały, a motyw z Frankensteina był wielokrotnie powielany w niezliczonej ilości filmów
3. Hrabia Dracula - Jesli ktokolwiek będzie się interesować kiedykolwiek tematyką wampirów nie ma takiej możliwości, żeby nie trafić na tą postać.

Czy znacie jakieś takie postacie filmowe kojarzone przez wszystkie grupy wiekowe, tak rozpoznawalne, że nie ma możliwości pomylenia ich z kimś innym?
Do każdego typu prosze o nawet bardzo krótkie, ale jednak uzasadnienie.

Proszę o nie podawanie postaci takich jak:
1. Szare ufoki
2. Zombie
3. Mumie
Są to owszem bardzo znane postacie kina, ale bezimienne, zawsze jako postacie drugo lub nawet trzecioplanowe. Chodzi o takie role filmowe, które można wymienić bez mrugnięcia okiem jako ogólno kojarzone jednoznacznie z jedną postacią.

I przypomnę, nie chodzi o aktorów. Przykład Bruce Lee, którego każdy kojarzy, ale jakby zapytać o imię czy nazwisko postaci którą grał, to wątpię czy ktokolwiek odpowie.
Forever feels like home sitting alone in your head...

Szczepan
No to Neo z Matrixa na pewno rozpoznawalny , Robin Hood , Zorro Pfft

James Revan
Neo z Matrixa nie, z tego powodu, że ludzie nie interesujący się filmami s-f nawet nie wiedza co to jest Matrix, nie mówiąc o głównej roli męskiej.

Robin Hood tak, motyw króla złodziei bardzo rozpoznawalny, a hasło "zabierać bogatym a dawać biednym" słyszałem wielokrotnie.

Zorro nie, młodzi ludzie coraz rzadziej kojarzą bohaterów z ubiegłego wieku, dlatego nie jest to postać ponadczasowa.

Werian
James Bond (czyli immienik naszego Jamesa Wink ) - chyba jeden z najbardziej rozpoznawalnych szpiegów w kinie i popkulturze Wink Wierny agent Jej Królewskiej Mości, poza tym sparodiowany chyba więcej razy niż Darth V.
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
James Revan
Skoro już o Jamesie Bondzie, to nie można zapominac o motywie z doktorem No, czyli wielki facet, szef grupy przestępczej, siedzący w fotelu i głaszczący kota. Motyw był wielokrotnie powtarzany, nawet w odległych gatunkowo od Jamesa Bonda filmach, że szkoda czasu na liczenie.

Czy Supermana można uznać za postać ponadczasową?

Werian
Jeśli dodamy Supermena... zaraz pojawi nam się Batman, Hulk, Spiderman i reszta superbohaterów z marvela, lub innych wydawnictw komiksowych. Trzeba się zastanowić..
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
Szczepan
Super i spider tak no bat tez no ale hulk to niezbyt

Jah
Zdecydowanie Robinson Cruzoe (Crusoe?) jest taka postacia ktora kazdy zna. Filmow o Robinsonie jest multum. A motyw rozbitka powtarzany byl w wielu filmach i serialach jak chociazby "Cast away" czy "Lost".
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka1a.jpg
Jah

Wolverine
To tak:
- Harry Potter
- Jaś Fasola ^^
- Gregory House (starsze pokolenia mogą go nie znać... jest to postać która w bardzo krótkim czasie zdobyła wielu fanów... a jak przypuszczam to będzie ich jeszcze więcej)

James Revan
Harrego pottera bym nie dodawał do tego zestawienia, jest to postać wykreowana marketingowo i dość nowa, a osobiście znam wiele osób, które nawet nie wiedzą (błogosławiona niewiedza) kim jest Harry Potter.
Co do Jasia Fasoli to już nie jestem taki pewny, niewątpliwie dla starszych osób postać bardzo znana, ale jako postać ponadczasowa chyba się nie sprawdzi.
Tego co wymieniłeś na końcu nawet nie kojarzę.

doman
Myszka Miki i Kaczor Donald ?

Serpent
Chyba Bond, ale Werian mnie uprzedził Sad
---

Serpent tu był!

vul6
Postacie które niewątpliwie kojarzy każdy fan fantasy, każdy kto choć trochę lubi fantasy i dużo innych ludzi to główni bohaterowie LotR czyli Aragorn, Frodo i Gandalf.

Jah
Przyszla mi jeszcze jedna postac do glowy a mianowicie Ojciec chrzestny , co wy na to ?
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka1a.jpg
Jah

rayden
Grin no to tak jak dla mnie to:

1.Batman już tyle z nim filmów było że ho ho ho...
2.Jack Sparrow pewnie tutaj skrytykuje ktoś mnie no ale to tak śmieszna postać Smile i na pewno znana i nie do pomylenia z kimś innym
3.Bonda bym jeszcze dał bo też od wielu lat ciągle powstają kolejne filmy z jego udziałem a najnowszy był inny niż reszta... co nie zmienia faktu że jest znany i jego słynny tekst "My name is Bond... James Bond" Grin
Edytowane przez rayden dnia 26-01-2009 17:02

http://dorlas.ovh.org/wesnoth/
SIRKUPUS
Asterix Obelix Klony z Gwiezdnych Wojen i wiele innych

A gdzie znaki interpunkcyjne? Dostajesz warna. Jeszcze jeden taki post i wylatujesz, więc lepiej się popraw - Sagez.
Edytowane przez Sagez dnia 02-07-2010 01:18

Cichy
Terminator i Rambo toż to legendy.
A według mnie takimi postaciami są:
-Power Rangers (błagam nie śmiejcie się, są przecież rozpoznawani, no w sumie ich stroje są rozpoznawalne).
-Scherlock Holmes
-Hannibal Lecter (zdaje mi się ze ludzie go kojarzą)
-Miś Puchatek (Jego chyba znają wszyscy)
Na głowie kwietny ma wianek
W ręku zielony badylek
A przed nią bieży baranek
A nad nią lata motylek

kalfat
Kubuś jest the best Grin.
Ale tego Hannibala nie kojarzę.
D Y E D M Λ G E N T Λ

Cichy
A racja Kubuś Puchatek, nie Miś Puchatek, sorry mój błąd.A Hannibal
Lecter to taki kanibal
Na głowie kwietny ma wianek