Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Heroes of Wesnoth
starybrudas
[img]http://i36.tinypic.com/e7e3d3.jpg[/img] is not a valid Image.

Temat do starego tematu (pierwszego postu), znajdziecie pod tym linkiem http://www.box.ne...pi1p6sgs31.

Postanowiłem nie zrealizować obecnego planu; po dłuższych przemyśleniach doszedłem do wniosku, że dodatek ten byłby po prostu - nudny. A przedstawię kilka powodów dlaczego tak.

O ile w normalnej grze Wesnoth dochodzi od razu do bezpośrednich starć i czasem na średniej wielkości mapach jest ślimacze tępo - to w dodatku, byłoby jeszcze gorzej. Zabijanie neutralnych stworów dla poziomu doświadczenia czy złota byłoby obrzydliwie powolne (nie wspominam już o zawracaniu bohaterów z wiru walki po przedmioty itd.). Gra cała by się opierała na tym, by na początku gry zadać jak największe obrażenia przeciwnikowi i zniszczyć relikt. Taktyka wówczas by za bardzo nie istniała (bo na początkowych etapach gry), szczęście odgrywałoby najważniejszą rolę. Nie mówię już o trudnościach w programowaniu (ale to ostatni punkt ;)). Wracając do tematu i przyznając się bez bicia: ten dodatek byłby skazany na porażkę; ale...

Nie poddaję się. Nadal chcę stworzyć dodatek do gry Wesnoth, który będzie dynamiczny, szybki i przede wszystkim taktyczny. Duży nacisk też położę na drużynę. A wszystko to stworzę w nowym projekcie, który opiszę poniżej.

Moim złowieszczym planem jest - połączenie gry Wesnoth z szachami (uwaga!) heksagonalnymi* :). Nie będzie to idealna kopia, że pionki będą się zbijać nawzajem - ale sam sens można porównać do tych szachów. Teraz za to przejd¼my do szczegółów i problemów.

Przechodząc do sedna sprawy, opisze jakby wyglądała istota gry, wyboru żołnierzy, odpowiedniej formacji itd.

*Więcej na temat tej odmiany szachów, pod tym linkiem http://pl.wikiped...ksagonalne

Zaczynając od tego co najważniejsze, nasi bohaterowie będą poruszali się według pewnych zasad. A jakich? Jak odpowiednicy z szachów (przypominam heksagonalnymi) tak jak Wieża, Goniec czy Skoczek.

Mały komentarz: Jak widać, niecodzienne podejście. Bohaterowie są ograniczeni pewnymi zasadami których nie mogą zmienić. Tak więc może zajść sytuacja, że zablokujemy jednostkę lub ucieknie bez problemu o ile jest np; Skoczkiem.

Następnie, na start nie dostajemy 18 z góry ustalonych jednostek. Sami dostajemy możliwość stworzenia drużyny i rozmieszczenia ich na mapie.

Mały komentarz: Chcesz mieć tylko 5 Wież? Nie ma problemu :). Pamiętaj jednak, że każda jednostka kosztuje. Niestety nie można kupować hordy pionków, bo liczba jednostek na gracza przypada maksymalnie 18.

Formacja, Twoim obowiązkiem nie będzie wcale ustawiać wszystkie figury według ustalonego schematu (patrz link http://upload.wik..._Setup.png). Nic nie stoi na przeszkodzie, by w pierwszej linii ustawić 3 Gońców.

Mały komentarz: Już od samego początku masz wpływ na to czy dany szyk jaki utworzyłeś pozwoli na zwycięstwo. Ustawianie jednostek będzie miało swoje granice, a dokładnie wszystko prezentuje ten obrazek http://i35.tinypi...hwlhn4.jpg

Rozgrywka będzie dla 2 graczy (lub 4, różne wariację będą powstawały zapewne) o na takiej mapie:

[img]http://i36.tinypic.com/10yjolz.jpg[/img] is not a valid Image.

Małe podsumowanie: Ogółem tak będzie wyglądała rozgrywka w oto tym dodatku. Myślę, że teraz (nie tylko dzięki małej mapie) gra będzie dynamiczna, zaskakująca i trzymająca w napięciu do ostatnich chwil (pewnie każdy twórca dodatku marzy tak o swoim dziele :)). Teraz jednak przejd¼my do szczegółów, problemów itd.

Bohaterzy nie będą pionkami! (pionki to tylko mięso armatnie); A teraz główny problem, czy bohaterzy będą powtarzalni lub nie - sam tego nie wiem :) (kwestia do omówienia). Wiem na pewno, że z góry ustalone będzie to czy dany bohater będzie reprezentował klasę: Wieży, Gońca, Hetmana czy Skoczka (dzięki temu zabiegowi, będzie mi lepiej zadbać o balans). W kwestii Króla nie trzeba chyba omawiać - jego śmierć będzie oznaczała porażkę. W dodatku nadal będą istniały dwie frakcje - Ci "dobrzy i Ci "¼li". Dwie strony będą się różniły od siebie zwykłymi żołnierzami (pionkami) i bohaterami. Pewnie zapytacie się teraz czemu rozróżniłem dwie różne klasy jak bohaterowie i pionki? Z tego względu, że zwykli poborowi (pionki) nie będą mogli zdobywać doświadczenia, w przeciwieństwie do bohaterów. Poziomów doświadczenia będzie istniało aż 3 (co poziom, nowa umiejętność dla herosa). <-- to jest skreślone.
Nie będę na sam początek kombinował. Pierwszym celem, będzie po prostu napisać prawidłowo skrypt, a wówczas wtedy można się zająć rozbudową dodatku.

Mam nadzieję, że wszystko omówiłem tak żeby każdy zrozumiał kwintesencję rozgrywki o to tego dodatku. Jeśli macie jakieś wątpliwości - pytajcie. Oczywiście pamiętajcie, że jest tylko POMYSŁ. Wszystko w każdej chwili może się zmienić :). Przemyślę jeszcze 20x tą sprawę i wtedy stwierdzę czy "to będzie dodatek do gry Wesnoth mojego życia". Pozdrawiam.
Edytowane przez starybrudas dnia 04-10-2009 21:30

Aslani
Bardzo mi się to wszystko podoba Smile Chętnie bym w coś takiego zagrał.

¯yczę by ten dodatek wypalił, bo naprawdę może być ciekawy.

golibark
No cóż tylko mała uwaga. DOTA(Defend of the Ancient, dla niewtajemniczonych Wink ) nie jest modem. Jest mapą robiony przez graczy, robi się ją przez edytor ;p

No cóż pomysł może być ciekawy, ale fajnie by było gdyby ci bohaterowie byli unikalni, graficznie(chodzi mi o to że by były robione własne a nie z innych dodatków, ale twoja wola) Smile

¯yczę powodzenia w projekcie !
Edytowane przez golibark dnia 04-10-2009 09:53

inferno8
To dosyć innowacyjne podejście do stylu gry. Musisz jednak stworzyć ten dodatek w taki sposób, aby uniknąć jakiegokolwiek skojarzenia z DotA - inaczej zostaniesz posądzony o prawa autorskie i cała praca pójdzie na marne. Heroes of Wesnoth nie może przypominać za bardzo pierwowzoru (szczególnie w nazwach, a już na pewno w grafice).

Pomysł bardzo mi się podoba, z realizacją zawsze bywa gorzej. Mimo wszystko wydaje mi się, że ma to sens. Tylko jak powiedziałem - musisz to wszystko przemalować, by uniknąć kłopotów.

Aureliusz777
Mi się to tez podoba ale:

1.Potrzebujesz grafika(chyba , ze sam nim jesteś)bo każda jednostka albo większość musi być unikalna.
2.pomysły na przeróbki, by każdemu coś ta kampania/era komuś coś przypinała ale nie wiedział co.

Ale pomysł fajny.

„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

Crag Hack
Sam pomysł niezły, z wykonaniem może być gorzej. No ale trzymam kciuki.

starybrudas
No cóż tylko mała uwaga. DOTA(Defend of the Ancient, dla niewtajemniczonych Wink ) nie jest modem. Jest mapą robiony przez graczy, robi się ją przez edytor ;p

Tworzona i rozwijana przez jedną osobę. Fakt faktem jest to mapa, ale spokojnie (a nawet trzeba) nazwać to modyfikacją, bo całkowicie ona zmienia styl gry - to już nie budowlanka.

To dosyć innowacyjne podejście do stylu gry. Musisz jednak stworzyć ten dodatek w taki sposób, aby uniknąć jakiegokolwiek skojarzenia z DotA - inaczej zostaniesz posądzony o prawa autorskie i cała praca pójdzie na marne. Heroes of Wesnoth nie może przypominać za bardzo pierwowzoru (szczególnie w nazwach, a już na pewno w grafice).
Pomysł bardzo mi się podoba, z realizacją zawsze bywa gorzej. Mimo wszystko wydaje mi się, że ma to sens. Tylko jak powiedziałem - musisz to wszystko przemalować, by uniknąć kłopotów.

Jak mówiłem, to tylko pomysł wstępny - mam zamiar wzorować się tylko na kilkach aspektach jakie oferuje DotA (np; dobra drużyna). Wszystko (jak już nieraz mówiłem) do omówienia.

1.Potrzebujesz grafika(chyba , ze sam nim jesteś)bo każda jednostka albo większość musi być unikalna.

Jakbyś popatrzył na tytuł, dawno byś się zorientował czemu nie potrzebuje modeli postaci. A co mam na myśli? Bohaterów mam zamiar zbierać z kampanii gry, np; Deflator, Haldric czy osławiony Konrad będą walczyć dla jednej z stron konfliktu (oczywiście każda postać przechodzi modyfikacje).

Sam pomysł niezły, z wykonaniem może być gorzej. No ale trzymam kciuki.

Dokładnie, ale myślę że silnik Wesnoth pozwoli mi zrealizować wszystkie pomysły. Trzeba czasu.

PS: Zostanie dodana do forum funkcja [spoiler]? :)
Edytowane przez starybrudas dnia 04-10-2009 15:11

Aureliusz777
No już się nie denerwuj, ale i tak do samych przeróbek postaci potrzebujesz grafika.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

starybrudas
No już się nie denerwuj, ale i tak do samych przeróbek postaci potrzebujesz grafika.

Jeśli będzie taka potrzeba, tak się stanie - i najwyżej sam się osobiście tym zajmę.
Edytowane przez starybrudas dnia 04-10-2009 13:17

golibark
No starybrudas to mnie wbiłeś w krzesło. Fajnie będzie jak u złych można by grać Ashievere albo Malinem Kesharem Grin Dobra już ci nie przeszkadzam powodzenia w projekcie. Pamiętaj jedną rzecz. Użytkownicy zawsze ci pomogą Wink

nikon
haha... najepsze jest to, że sam chciałem zrobić taki dodatek dawno temu. Jednak ilość kodowania jaką trzeba było zrobić jest nieco przytłaczająca, poza tym przeniesienie niektórych kluczowych mechanik doty do wesnoth wydawało mi się wtedy niemożliwe. Nie wiem, może WML teraz jest bardziej rozbudowany. Może mam gdzieś jeszcze pliki od dodatku, które tworzyłem, jeśli chcesz być może mógłbym ci je przesłać, aczkolwiek kodowanie jest stare i nie będzie działać. Za to mapka powinna być dobra xD. Mogę ci też pomóc to tworzyć jeśli sobie życzysz( jestem weteranem doty xD tera gram w lola).

Aha jeszcze jedno. Sprowadzenie tego wszystkiego do walki pomiędzy drużynami dwóch graczy wydaje mi się trochę liche. Cała esencja doty to współpraca drużyny i walki drużynowe w mid/late game. Być może jednak to ty masz rację i nie da się tego przenieść w inny sposób do wesnoth hmmm.... anyway good luck

Lol ja zawsze o czymś zapominam xD. dps to damage per second nie shot, a w dotowym slangu nie ma czegoś takiego jak assistant(powinno być assistance zresztą chyba) tylko support Pfft.
Edytowane przez nikon dnia 04-10-2009 14:22

starybrudas
Lol ja zawsze o czymś zapominam xD. dps to damage per second nie shot, a w dotowym slangu nie ma czegoś takiego jak assistant(powinno być assistance zresztą chyba) tylko support Pfft.

No ja wiem, że dps to damage per second - ale raczej w Wesnoth trudno to określić coś w czasie (prędzej w turach). Tak więc nazwałem to obrażenia za jeden strzał.

assistant to pomocnik. No, ale masz racje - support lepiej brzmi ;).
Edytowane przez starybrudas dnia 04-10-2009 14:32

Sagez
Również życzę powodzeniaPfft

golibark
Mam pytanie. Czy będzie w Heroes of Wesnoth coś takiego jak w docie czyli broniące "wieże"?

starybrudas
Mam pytanie. Czy będzie w Heroes of Wesnoth coś takiego jak w docie czyli broniące "wieże"?

Troszkę zmieniłem plany wobec projektu - patrz pierwszy wpis od samej góry.

nikon
Hmmm.. pomysł może i fajny, ale to już z dotą nie ma nic wspólnego... anyway good luck. Może sam wrócę do mojego starego projektu i zrobię wesnothową dotę Grin? Dałeś mi natchnienie xD. Poza tym nie zgadzam się z tym, że ten dodatek musiałby być nudny. Wszystko zależy od wykonania...

Mafcio
A jak to się będzie uruchamiać? Jako scenariusz(polecam) czy jako odzielna gra?Cool

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.56
10,888,790 unikalne wizyty