Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Zysk z wiosek
ZawaPL
Witam, mam małe pytanko: czy ktoś z was nie wiem co zrobić by w scenariuszu różne wioski przynosiły rożne dochody?
Nie chce by wszystkie wioski od razu zaczęły przynosić więcej kasy, tylko na przykład ta jedna. I najlepiej by było gdyby ktoś odbił tę wioskę to oczywiście on by zyskiwał te korzyści, a nie tak ze po wejściu do wioski podstawy dochód się zwiększa i zostaje on po jej utracie.

inferno8
Da się coś takiego zrobić, ale jest to dosyć skomplikowane i nie współgra z normalnych mechanizmem dochodu (czyt. zyski z takiej wioski będą stałe niezależnie od ustawienia suwaka dochodów w oknie wyboru frakcji).

ZawaPL
Jak bardzo skomplikowane? Mógłbyś mi pokazać jakiś przykład wykorzystania, ewentualnie jakiś poradnik?
A to że suwak w oknie frakcji na nie nie wpłynie to jeszcze lepiej Wink.

inferno8
[event]
name=side turn #rozpatrujemy sytuacje w momencie zmiany stron, po nacisnieciu przycisku tury
[if] #jesli
[have_location] #istnieje taki heks
x,y=podaj_x,podaj_y #o koordynatach podaj_x,podaj_y
owner_side=$side_number #bedacy wioska i nalezacy do gracza, ktorego tura sie zaczyna
[/have_location]
[then] #to
[gold] #daj zloto
amount=ilosc_zlota #w ilosci ilosc_zlota
side=$side_number #bierzacej stronie konfliktu
[/gold]
[/then]
[else] #w przeciwnym wypadku, gdy nie ma takiej lokacji, nie rob nic.
[/else]
[/if]
[/event] #koniec

Powinieneś to umieścić w pliku scenariusza. Pamiętaj aby wpisać koordynaty interesującej Cię wioski. Po jej zajęciu złoto będzie dodawane do Twojego skarbca + zwykły dochód z tej wioski.

ZawaPL
Wielkie dzięki inferno, wszystko działa jak działa powinno Wink. Tylko jedną rzecz musiałem zmienić bo nie chciało działać: "name=side turn" na "name=new turn".
Mimo wszystko i tak bardzo mi pomogłeś. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Temat do zamknięcia.

ygbut
a co trzeba wpisać, żeby po zajęciu (np. 5) wiosek był bonus (np. w postaci kolejnych 5 szt. złota)?

inferno8
[event]
name=new turn
first_time_only=no
[if]
[have_location]
terrain=*^V*
owner_side=$side_number
count=5-99
[/have_location]
[then]
[gold]
amount=5
side=$side_number
[/gold]
[/then]
[/if]
[/event]

Przy czym bonus taki będzie od tej pory zawsze dodawany co turę (nie zaś jednorazowo).
Edytowane przez inferno8 dnia 02-05-2010 19:09

ygbut
dzięki, o to mi chodziło, żeby nie było jednorazowo
P.S.
co oznacza count=5-99 i first_time_only=no?
Edytowane przez ygbut dnia 02-05-2010 19:44

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.08
10,889,504 unikalne wizyty