Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Następca tronu - Dolina śmierci - Zemsta księżniczki
marcinrudy
Kilka razy bez skutków próbowałem przejść ten scenariusz. Możecie mi napisać jakieś porady dot. tego scenariuszu?
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 10:09

ygbut
broń się, jak nieumarli będą się kończyć to przejd¼ do ofensywy (ja wody święconej nie brałem)

marcinrudy
Polegać na jakich jednostkach?
Ta woda w czymś pomaga?
O i czy na początku zdobywać wioski, czy starać się utrzymywać pozycję w zamku?

ygbut
1. na wszystkich (ja nie robiłem żadnych jednostek konnych)
2. w wodę mermenów (zróżnicowanych)
3. zdobywałem ile mogłem, czyli tak, żeby wróg nie zaatakował jednostki w wiosce (i nie walczyłem o wioski, po za tą przy zamku na wschodzie)

marcinrudy
Łuczników też rekrutować?

ygbut
na trupy się przydadzą

pjortek
Truposzczaki mają strasznie wysoka obronę przeciw kłującym (czyli m.in. strzałom).

Genialnie byłoby, gdybyś we wcześniejszych kampaniach zdążył zrobić jednego czy dwóch paladynów. W moim przypadku dwóch paladynów i Kalenz zniszczyli sami tego gościa po prawej i jego ludków ;].
Na dół posłałem magów i kilku siecznych do ich obrony (elficki mistrz czy mściciel; w razie braku - ich niższe poziomy) z Delfadorem.
Jak się pospieszysz tam po prawej, to zdążysz wesprzeć paladynami jakąś mniejszą armię, którego wysłałeś na tych u góry (z jednostkami leczącymi, bo tam na początku uprawiałem typową defensywę).

Taką strategią przeszedłem tę mapkę dość szybko i na łatwym straciłem może trzy czy cztery pierwszopoziomowe jednostki ;].

marcinrudy
Nie mam żadnje postaci na 3 lv-lu
Z postaci na 2 lvl-u mam tylko białego maga i 2 elfickich łuczników(zapomniałem jak się na 2 poziomie nazywają)
Wrócić do poprzedniego scenariusza?
Edytowane przez marcinrudy dnia 13-06-2010 16:14

ygbut
tak mało? na twoim miejscu cofnąłbym się 2 scenariusze wstecz, ale rób co uważasz

Axtman
Z taką ilością to cofnij się do początku kampanii. Ja tam byłem z dwoma magami światła(chodzi mi o tych co świecą dookoła) i czterema magami ognia. Oprócz tego Wielki rycerz z wodą święconą.
Edytowane przez Axtman dnia 29-01-2019 15:17
kontakt:
axtman5@o2.pl

pjortek
Najlepiej cofnij się do początku kampanii.
Wybieraj jednostki, które będą Ci służyć tylko do dobijania - z tych zrobisz drugo- i trzeciopoziomowe. Osobiście radzę uważać na te śmieszne kule nad jednostkami - te ze złotą obwódką u dołu oznaczają jednostki lojalne, i to te najlepiej rozwijać - na trzecim poziomie każda taka jednostka to oszczędzanie trzech sztuk złota co turę.

Łucznicy mają dwie drogi rozwoju: łucznik - strzelec - strzelec wyborowy lub łucznik - łowca - mściciel.
Na początku polecam zrobić trzech - czterech łowców/mścicieli, dopiero pó¼niej myśl o strzelcach/strzelcach wyborowych.

Uważaj na awans jazdy - rycerz może awansować na paladyna (który jest wysoce skuteczny przeciw truposzczakom), ale kopijnik nie ma już możliwości awansu (tylko APOP).

Powodzenia życzę Smile.

Kanapka
pjortek napisał/a:Na początku polecam zrobić trzech - czterech łowców/mścicieli, dopiero pó¼niej myśl o strzelcach/strzelcach wyborowych.

Nie zgadzam się z tym. Strzelcy wyborowi mają większy atak (9-4), i zdolność strzelec wyborowy (co najmniej 60% szansy na trafienie podczas ataku, ale normalna szansa na trafienie podczas obrony).

Dzięki temu są dużo skuteczniejsi w ataku, a biorąc pod uwagę limit tur w kampaniach, zwykle potrzebujesz szybko przebijać się przez przeciwiników. Strzelcy na to pozwalają, mściciele nie bardzo.

Z drugiej strony mściciel jest bardziej wytrzymały i wszechstronny, wiec lepiej nadaje się do obrony. A bronić się można jednostkami na pierwszym poziomie, które zginą/będą ciężko ranne, a następnie strzelcy wyborowi wybija ranne orki i zostaną zasłonięci przez więcej jednostek pierwszopoziomowych. Natomiast mściciel po przyjęciu ataku przeciwnika prawdopodobnie będzie musiał wycofać się do wioski na kilka tur.

Jeśli chodzi o konnicę, faktycznie, rycerz awansuje na paladyna lub Wielkiego Rycerza, ma atak mieczem(bez szarży) i nadaje się do obrony(jeśli w pobliżu nie ma łuczników).

Kopijnik natomiast zadaje chore ilości obrażeń - silny kopijnik ma podstawowy atak 14-3(może 13-3, nie jestem pewien), biorąc pod uwagę szarżę(+100%), dzień(+25%) i trzeciopoziomowego dowódcę (+25%) daje to 39-3, czyli prawie 117 punktów obrażeń.

peroox
Teraz tylko covery. Kawaleria ma covery 40%
Trafienie elfiego łucznika na lesie 70% to trudna sztuka i raczej on zabije Kopijnika.
Dlatego awans je¼d¼ca jest tak trudny ponieważ szarża podwaja obrażenia przeciwnika.
Dlatego ja wole rycerzy ponieważ oni mogą przynajmniej walczyć z włócznikami, a kopijnik szybciej padnie niż zabije(no chyba, że trafi pierwszy.)

Axtman
Ale jednak zbaczamy z tematu^^
kontakt:
axtman5@o2.pl

marcinrudy
Ok zacząć od nowa; oprócz je¼d¼ców i magów kogoś expić?

Axtman
Konrada zawsze podexpiaj ale nie tak bardzo jak inne jednostki.
kontakt:
axtman5@o2.pl

ygbut
Ja go zawsze wysyłałem jak złoto mi się kończyło lub miałem tyle jednostek, że na 90% wygram (no może 100% Grin)

pjortek
A ja tutaj miałem Konrada na trzecim, i w chodził on w skład drużyny, którą wysłałem na północ (+50% do sąsiednich jednostek to nie byle co Grin).

Jak widać na przejście tej kampanii mamy każdy swoją metodę, i każda z nich jest skuteczna ;D.
Myślę, że to również zależy od indywidualnych predyspozycji - prawie każdy ma jakieś swoje jednostki, których atuty potrafi wykorzystywać lepiej niż innych (oczywiście nie mówię tu o takich głupstwach jak krasnale biegające po lesie, a bardziej o takich, jak elficki strzelec czy łowca? mag światła czy srebrny?).

Wypracuj więc sobie, drogi marcinierudy, własną metodę, wiadomo, że to wymaga czasu.
Tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć dyskusję Smile.

ygbut
Z tobą całkowicie się zgadzam, ale jak ktoś wreszcie znajdzie swoją metodę to może być tak, że na multiplayerze raz jeden wygra, a raz drugi (podobne metody).

marcinrudy
Trochę offtopując po kilku misjach ma się wybór, czy popłynąć statkiem(ostatnio to wybrałem), czy iść na piechotę; co się bardziej opłaca?

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.30
10,822,294 unikalne wizyty