Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Mapa
ygbut
Chciałbym zrobić mapę na dwie osoby w którą mógłbym zagrać z komputerem, ale nie wiem jak. Macie jakieś porady w robieniu map?

peroox
Smile Robienie map w BfW jest proste
Tylko pamiętaj o balansie mapki, a nie jak niektórzy jednemu 20 wiosek innemu 5Grin(chodzi o bliskość od zamku/części mapy), albo jednemu dać pustynię, bagna, a drugiemu równinę. No chyba, że to jest scenariusz.

Sahar
-Opracuj mapę w głowie (lub na kartce)
Czyli: Musisz wiedzieć co chcesz zrobić (scenariusz,wieloosobowa...) i jak to ma wyglądać (kotlina,góry,wyspa...)
-Tworzysz swój projekt w edytorze map.
Czyli wszystko co najważniejsze.
-Dopracowanie
czyli detale takie jak np. grzybowy gaj

tak robię ja

Sylar
Tak też robiłem mapy, zanim znalazłem program "Wesnoth Map Symmetrizer" dzięki Inferno8. Ten plik działa w taki sposób, że sam wyrównuje za ciebie mapkę co do hexa, sam wybierasz, czy wzdłuż górnego czy dolnego horyzontu odbicie, czy prawa i lewa. Tylko uwaga, to działa jak odwrotność lustra- zamek po lewej na górze znajdzie się po prawej na dole itp. Najlepiej napisz do Inferna8 osobiście o ten program, bo był niby zamieszczony w samouczkach Inferna, ale jakiś felerny był, i nie wiem, czy Inferno to poprawił, a on może ci przesłać swój własny, działający plik.
A pomijając ten program, mapy robi się raczej łatwo. Przede wszystkim zapoznaj się z edytorem map, zobacz, jak każdy rodzaj hexa (jednego sześciokątnego pola w Wesnoth) wychodzi na mapie. Każda mapa musi mieć wioski zachowane w jakichś odstępach od siebie oraz zamki, w których startuje komputer czy gracz. Żeby wyznaczyć taką pozycję początkową, musisz z menu po prawej w edytorze wybrać czerwoną flagę, następnie kliknąć w twierdzę (to ta część zamku, z którego rekrutujesz jednostki) i wybrać, który gracz tam startuje. Skończoną mapę należy zapisać, a następnie sprawdzić w grze wieloosobowej przy wyborze map, czy na górze widnieje nazwa mapy taka, jaką zapisałeś. Wybierz ją, ustaw sobie erę i inne, i możesz grać Wink

Przepraszam, jeśli potraktowałem cię, jak bardzo początkującego, i jeśli wiesz te wszystkie rzeczy, ale nie byłem pewien co do twojego zaawansowania. Mam nadzieję, że moje rady ci pomogą.

Sahar
Zapomniałem. On chce robić 1na1, a ja specjalizuje się w coś w typie przeprawa, desperacka obrona lub mordercza ucieczka przed niemożliwym Grin. Przepraszam.

P.S Sylar, nie potrzebnie tyle pisałeś. Umiem robić równe mapki bez żadnych udziwnień Wink
-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

Sylar
P.S Sylar, nie potrzebnie tyle pisałeś. Umiem robić równe mapki bez żadnych udziwnień

Myślałem, że piszę do ygbut...
Eeee... wytłumaczysz mi, jak to w takim razie jest, (może jakimś transformersem jesteś...) że najpierw masz nick ygbut, a następnie Sahar?? Hmmm, a może źle zrozumiałem tego posta...

Edit: Taaa, rozumiem, ale żal na to posta marnować... to by mogło rozwścieczyć strażników porządku na forum Wink
A wiecie w ogóle, co się teraz dzieje z tym ygbut??
Edytowane przez Sylar dnia 06-01-2011 16:45

Sahar
To ty nie pisałeś do mnie Grin ? Wiesz, myślałem, że do mnie piszesz, bo ostatnio wszyscy tak na mnie najeżdżają. Rozumiesz ?
-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

Przejdź do forum: