Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Mam Problem!
Sulik
Załączam pliki kampanii i pierwszego scenariusza, może ktoś z was dostrzeże tam jakiś błąd?

_main.cfg
[textdomain]
name="wesnoth-aow"
[/textdomain]

[campaign]
id="X
name= _ "X"
abbrev= _ "X"
rank=150
icon="units/elves-wood/marshal.png~RC(magenta>red)"
image="data/campaigns/X/images/Knaglans.png"
first_scenario="01 Goblin Rush"
difficulties=EASY,NORMAL,HARD
difficulty_descriptions={MENU_IMG_TXT2 "units/elves-wood/fighter.png~RC(magenta>red)" _"Fighter" _"(Beginner)"} +
";*" + {MENU_IMG_TXT2 "units/elves-wood/captain.png~RC(magenta>red)" _"Captain" _"(Normal)"} + ";" +
{MENU_IMG_TXT2 "units/elves-wood/marshal.png~RC(magenta>red)" _"Marshal" _"(Master of Wesnoth)"}
define="CAMPAIGN_X"
description=_ "" + _"(Advenced level, 15 scenarios)"
[about]
title = _ "Campaign Design"
[entry]
name = "Sulik"
[/entry]
[/about]
[about]
title = _ "Campaign Maintenance"
[entry]
name = "Sulik"
[/entry]
[/about]
[about]
title = _ "Artwork and Graphics Design"
[entry]
name = "Sulik"
[/entry]
[/about]
[/campaign]

#ifdef CAMPAIGN_X
[binary_path]
path=data/campaigns/X
[/binary_path]
{~campaigns/X/utils}
{~campaigns/X/scenarios}
#endif

# wmllint: directory spelling Sulik

O1_Goblin_Rush
#textdomain wesnoth-aow
[scenario]
name=_ "01 Goblin Rush"
id="01_Goblin_Rush"

map_data="{~campaigns/X/maps/01_Goblin_Rush.map}"
victory_when_enemies_defeated=yes
turns=30
next_scenario=02_Subterrain_Path
{DEFAULT_SCHEDULE}

{INTRO_AND_SCENARIO_MUSIC elvish-theme.ogg knolls.ogg}
{EXTRA_SCENARIO_MUSIC wanderer.ogg}
{EXTRA_SCENARIO_MUSIC sad.ogg}
Edytowane przez Sulik dnia 23-11-2016 19:40

Kanapka
- first_scenario=01_Goblin_Rush << to ma być ta sama wartość, co w id scenariusza.
- makro {01 GOBLIN RUSH} prawdopodobnie miało wyglądać {01_GOBLIN_RUSH}
- możesz też mieć jakiś błąd w tym makro

Sulik
Naprawiłem:
first_scenario="01_Goblin_Rush"
oraz makro na {01_GOBLIN_RUSH}
I dalej wyskakuje błąd: Nieznany scenariusz '01_Goblin_Rush'

Kanapka
Najlepiej wklej całą kampanię.

Poza tym jest taki trick: w pliku _main.cfg zamiast {~add-ons/scieżka} wklejasz plik, i dostajesz bardziej konkretne błędy. Czasem pomaga.

krokodyl01
u mnie to samo o co hodzi nie czaje tego błędu
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxGrinxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxGrinxxxxxxxxxx

xXx

Kanapka
Najlepiej załącz spakowane pliki kampanii, albo przynajmniej wklej kod do posta.

krokodyl01
tutaj spakowałem ale to jest nie dokonczone ja chciałem sprawdzic czy będzie dzialać
krokodyl01 dodał/a następującą plik:
kampania1.rar [330.93kB / 378 Pobrane]

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxGrinxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxGrinxxxxxxxxxx

xXx

Kanapka
(Zakładam, że piszesz pod 1.8. Nie wiem, jakie są zmiany do 1.9)
plik 1_First.cfg:
- linia 5: jest 'next scenori=', powinno być 'next_scenario='
- linia 45: nie ma jednostki o id 'horseman'
- linia 51: w recruit= musisz podać id jednostek, które istnieją.
- linia 104, 122: [event] name=die działa, ale lepszym wyborem jest [event] name=last breath - wtedy zdarzenie następuje zanim jednostka zniknie z planszy
- linia 106, 124: w tagu [filter] powinieneś mieć id=Mojzesz i id=Andrzej
- linie 109, 113, 127: w tagu [message] osoba mówiąca to speaker=
- linia 131: [endlevel] result=vicory, o ile pamiętam.

Ogólnie, jeżeli w scenariuszu jest błąd, Wesnoth uzna, że ten scenariusz nie istnieje. Jeżeli chcesz dostawać bardziej określone błędy, wklej tekst scenariusza do pliku main.

Twoje pliki jednostek nie mają rozszerzeń .cfg i nie będą działać, tak samo jak scenariusze (poza pierwszym).

W pliku grand-knight jednostka ma movement_type=horse. Nie zdefiniowałeś takiego movetype, i jestem pewny, że nie ma takiego movetype w mainline (możliwe, że jest horsefoot).

krokodyl01
poprawiłem błędy no i dalej jest to samo załonczam poprawioną kampanie
krokodyl01 dodał/a następującą plik:
kampania1_1.rar [330.83kB / 400 Pobrane]

xXx

Kanapka
Plik 01_Orcs powinien się nazywać 01_Orcs.cfg.

W recruit= muszą być podane nazwy istniejących jednostek. Jednostki take jak 'fighter' albo 'Masterbowman' nie istnieją.

map_data="{add-ons/kampania1/map1.map}"

Wszystkie ścieżki powinny prowadzić do folderu add-ons - każdy, kto ściągnie Twoją kampanię, wstawi ją tam (domyślnie Wesnoth wstawia tam dodatki).

Masz milion literówek, znajdź je sobie sam.

Czasami wpisujesz kod, który wygląda, jakby działał. Jest to w porządku, jeżeli zaraz po wpisaniu tego kodu przetestujesz czy działa - jak działało przedtem to wiesz, że kod jest zły. Mam wrażenie, że mówisz po angielsku dość dobrze, żeby przeglądać WML Reference, dodatkowo możesz znaleźć dużo dobrego kodu w kampaniach mainline i dodatkach - korzystaj z tego.

Dodałeś textdomain, [ai] dla sztucznej inteligencji itd. Jak zaczynasz pisać, najpierw napisz szkielet - dwie strony, cele misji i tyle. Jak to zadziała, dodawaj po kawałku resztę i testuj po dodaniu każdego elementu - w ten sposób łatwiej znaleźć błędy.

W [campaign] miałeś define = BLACKLIST, a potem #ifdef CAMPAIGT_BLACKLIST <załącz pliki scenariuszy> <blablabla> $enddef. W ten sposób to, co było w #ifdef, nigdy nie było załączane. Popraw definicje.

Pliki map mają rozszerzenie .map - Twoje nie mają żadnego.

Mam wrażenie, że [+units] powinno iść przed {~add-ons/kampania1/scenarios} - kampania nie widzi Twoich jednostek, ale może po prostu jest w nich jakiś błąd.

Dołączam Ci plik _main.cfg z wklejonym do niego scenariuszem 1_Orks. Jeżeli wklejasz scenariusz w taki sposób, dostajesz błędy, które coś mówią (na przykład 'Unknown unit: fighter).
Kanapka dodał/a następującą plik:
_main.cfg [2.87kB / 385 Pobrane]

Edytowane przez Kanapka dnia 28-10-2010 19:43

krokodyl01
to juz poprawiłem

xXx

Kanapka
Edytowałem poprzedniego posta.

Filar
Teraz nie ma bata żeby nie zadziałało. Załączam wyedytowane. Zmiany:
Zapobiegawczo usunąłęm plik Battle.pbl (podczas testów nie jest ci on potzrebny), zamiast main.cfg masz teraz _main.cfg, w _main.cfg dodałem tag binary_path, usunąłem zapobiegawczo plik new 2.txt, czy jakoś tak. U mnie działa.

Edit: Mała rada: jeśli coś Ci nie działa, to popatrz sobie na inne dodatki i odwzoruj sobie.
Filar dodał/a następującą plik:
battle.zip [8.97kB / 411 Pobrane]

Edytowane przez Filar dnia 31-10-2010 12:12

inferno8
Nie rozumiem, czemu masz podwójne rozszerzenia .cfg.cfg. Poza tym Twój plik publikacji zamiast .pbl kończy się na .cfg. I masz go w złym miejscu. Trzeba czytać uważnie, inaczej nic z tego nie wyjdzie.

Poprawiłem Ci ten plik. Wklej go obok folderu Battle, a ten stary usuń.

P.S mam nadzieję, że dodasz coś jeszcze do tej mapki zanim ją wyślesz. Dwa zamki i pole to raczej niewiele. I nie ma wiosek Frown
inferno8 dodał/a następującą plik:
battle.pbl [89Bajtów / 372 Pobrane]

Edytowane przez inferno8 dnia 31-10-2010 13:50

Filar
A ja wiem dlaczego ma podwójne rozszerzenia. Uroki windowsa Pfft. Pewnie ma ustawione 'ukrywaj znane rozszerzenia' i przez to znika mu drugie cfg, więc on widzi tylko jedno. Ach jak dobrze, że używam Debiana.

inferno8
A ja przecież tłumaczyłem w poradniku, żeby sobie odhaczyć tę opcję. No cóż - czytanie ze zrozumieniem się kłania Pfft

Poza tym gratuluję. Pamiętaj o tym, żeby w pliku .pbl zmienić numerek wersji na nowszy przy każdym kolejnym wysłaniu.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.14
10,889,507 unikalne wizyty