Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
łuk - zrób to sam :D
Serpent
Postanowiłem zrobić łuk i strzały. Tylko nie mam pojęcia jak przymocować cięciwę żeby nie spadała z łuku. Reszta jest prawie gotowa Smile. Tylko z cięciwą przydałaby się pomoc.Frown
---

Serpent tu był!

James Revan
A z jakiego drewna masz łuk? ogólnie nacinasz łuk tak, żeby cięciwa spoczywała w zagłebieniu, wtedy nie ma prawa spaść jeśli naciąg jest odpowiedni.
Forever feels like home sitting alone in your head...

Serpent
Łuk z akacji. Narazie "wersja testowa". Dzięki za tą pomoc z cięciwą Smile. Poprawię i jeśli zdobędę narzędzia zrobię drewniane nożyki i miecze. Ostatnio mnie napaliło na broń "zrób to sam" i jak mi się nudzi to coś robię z tym. Jescze raz dzięki.Wink
---

Serpent tu był!

Dragon_Warrior
jeśli chcesz mieć łuk to porozdawaj ulotki Wink będzie łatwiej i szybciej

http://www.centrum-lucznicze.pl/index.php?centrum=oferta&id_kategoria=23&id_podkategoria=71&show_podkategoria
koszty łuków sa dosc małe mimo wszystko ...

a i strzały - strał sobie sam nie zrobisz bez naprawde odpowiedniej inwestycji .. choć jak chcesz sie pobawić to :
http://allegro.pl/item435157882_promienie_do_strzal_listwy_okragle_8mm_sosna.html
same strzały zaczynają się od 7-8 zł w przypadku niehistorycznych i 13 zł w przypadku historycznych ...

jak byś sie chciał zabrac za łucznictwo to zachęcam ... sam w te wakacje juz drugi łuk sobie kupiłem Wink
zajęcie całkiem przyjemne (jesli sie ma gdzie strzelać) i znacznie bezpieczniejsze od odtwórstwa historycznego (do którego też mógłbym zachęcać Wink )
w razie czego służę radą Wink

Jeśli koniecznie chesz robić sam to bierz pod uwagę że koszmarny problem jset z cięciwami samoróbkami (koszt cieciwy do łuków klasycznych jest naprawe mały - ok 12zł ale dochodzi jeszcze koszty wysyłki wiec jest problem) tak czy inazej to musi być nierozciągliwa-mocna plecionka (hmm może z dratwy by sie dało jak tak myśle)

Sam łuk w wersji dziecięcej robiłem z leszczyny (cis jest chroniony) jakieś 12-15 lat temu Wink i na gałęziowych stzałach było bez rewelacji ale jak go znalazłem gdziesż na strychu kilka lat temu i założyłem mu strzały sklepowe to wychodziło na to ze nawet może z 5kg naciągu to miało Wink

mocowanie cięciwy to teoretycznie zgrudienie gryfu z odpowiednim nacięciem (zgróbienie po to zeby naciecie mogło być odpowiednio głebokie...
Inna sprawa ze cięciwe robi sie konkretnej długości (powiedzmy metr i dość ciasne pętelki) i zakłada na łuk tylko do strzelania ... zaś sam łuk po zdjęciu cięciwy jest w przypadku pseudoangielskich prosty (jak kij - mój anglik mieści się w kartonową tubę) lub w przypadku wschodnich - wygięty wręcz w przeciwną stronę Wink - a pamiętam jak młodym będac myślałem ze łuk ma być wygięty cały czas i bez cięciwy Wink
Edytowane przez Dragon_Warrior dnia 18-09-2008 17:50

Serpent
Dzięki za radę, mam nadzieję, że coś się udaWink
---

Serpent tu był!

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.08
10,888,915 unikalne wizyty