|
Dodatki Icelorda
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 01-12-2010 22:50
|

Czeladnik

Data rejestracji: 07/11/2010 20:08
|
Witam wszystkich zainteresowanych. W tym temacie bede zamieszczal informacje o dodatkach, które tworzę i które zamierzam stworzyć. Czekam także na opinie o moich pracach. Co zmienić, a co zostawić, bo jest dobrze zrobione Na początek z wielką przyjemnością chciałbym zaprezentowac mój pierwszy dodatek Ice_Survival, który jest już dostępny na serwerze dodatków Wesnoth 1.8. Zapraszam do pobierania i oceniania. Każda rada dotycząca tego dodatku bedzie mile widziana. Z góry dziekuję i życze miłej gry i zabawy z Wesnoth  |
| |
|
|
| Kuki1537 |
Dodany dnia 01-12-2010 22:53
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/11/2010 21:46
|
no a inni mogą wrzucać poprawki? |
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 01-12-2010 22:58
|

Czeladnik

|
Hmm, skoro ktoś chce wrzucać poprawki to ok ale mam nadzieje, że na forum w temacie Ja czekam na komentarze co mam ewentualnie poprawić. W szczególności chodzi mi o wyważenie poszczególnych fal przeciwników. Ale mapka wiem, że też nie jest idealna xD więc ja się nie obrażę jak ktoś ją skrytykuje 
PS: Wersja 0.0.2 już dostępna poprawiłem skład fali w 35 turze.
Edytowane przez Icelordpl dnia 02-12-2010 23:19
|
| |
|
|
| Poliuks |
Dodany dnia 03-12-2010 20:56
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 28/07/2008 13:50
|
Przeszedłem sobie dzisiaj, jakieś 1,5 h mi to zajęło.
Moja opinia: ogółem survival nie jest jakiś trudny. Paradoksalnie, najwięcej kłopotów sprawiają ci pierwsi przeciwnicy. Pod koniec obiema stronami (nieumarli i lojaliści) miałem tak pod 200 sztuk złota i naprawdę sporo awansowanych jednostek. Mapka jest niezła, tutaj prakrycznie nie mam zastrzeżeń. Najtrudniejszymi falami były: yeti (potrafią dać w kość) i potwory (ogniste smoki są piekielnie mocne). Ogółem naprawdę przyjemnie się grało, bez jakiejś frustracji i ciągłych loadów.
Moje propozycje: podniesienie liczby exp do awansu do 80% (teraz trochę za łatwo jest awansować); zmniejszenie liczby złota za wioskę do 2/turę (jest ich sporo, a jednostek nie rekrutuje się tak dużo); ogólne podniesienie trudności (takie krasnoludy, 1 grzmotostrażnik i jeden strażnik - można dodać tu np. pancernego i jeźdźca gryfów).
Mógłbyś wypisać tu wszystkie fale? Nie pamiętam ich dokładnie, wystarczą same nazwy, nie trzeba podawać składu.
Na razie tyle, zobaczymy, co powiedzą inni. |
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 03-12-2010 22:42
|

Czeladnik

|
Pozmieniałem skład niektórych fal. W większości było to pododawanie jednostek.
A oto spis fal i jednostek:
1. tura 2
chłopi
2. tura 4
gobliny
3. tura 7
blotniaki
4.tura 10
orki
5.tura 13
lojalisci
6. tura 16
trolle
7. tura 20
krasnoludy
8. tura 23
nieumarli
9. tura 27
elfy
10. tura 31
potwory
11. tura 35
assassyni
12. tura 42
yeti i przyjaciele
13. tura 46
szkielety
Na razie to tyle. Szczegolowy spis moze kiedys zamieszcze ale nie w tej chwili.
Modyfikator doświadczenia zmieniłem na 70%.
Wersja 0.0.3 dostepna
Edytowane przez Icelordpl dnia 03-12-2010 22:51
|
| |
|
|
| Poliuks |
Dodany dnia 04-12-2010 12:00
|

Poszukiwacz Przygód

|
Dobra, no więc to są moje propozycje:
Chłopi - chyba bez zmian, dobrze jest.
Gobliny - j.w.
Błotniaki - j.w.
Orki - tutaj proponuję zmienić łucznika na kusznika i ewentualnie dodać wilczego jeźdźca (zajmowałby wioski).
Lojaliści - tak jak uzgadnialiśmy, dodać żelaznego zgniatacza.
Trolle - może trolla 2-poziomowego zmienić na trolla wojownika, a jednego szczeniaka na skałomiota?
Krasnale - zamienić miejscami z elfami, dodać pancernego i może jeźdźca gryfów?
Nieumarli - adept na czarnoksiężnika, ewentualnie jeszcze kościec (ten na strusiu, z szarżą)?
Elfy - one są niezłe, zmienić miejscami z krasnoludami, może też podmiana łucznika na łowcę?
Potwory - dodać nietoperza wampira/krwiopijcę tam na tyle, żeby zajmował wioski. Poziom trudności jest OK.
Zabójcy - bandytów można umieścić tam, gdzie ustalaliśmy, jacyś traperzy czy kłusownicy też by się zdali.
Yeti - chyba można je zostawić, te paskudy pojawiają się na tyle późno, że od biedy można je utłuc.
Szkielety - one są ostatnie, więc rzucamy na nie wszystkie siły; dlatego proponuję dodać lisza (starożytnego bądź zwykłego).
Nie wiem, czy wtedy nie będzie trochę zbyt trudno. Jak uważacie?
Jeśli zamieściłeś te zmiany, które wczoraj ustalaliśmy, to trochę się powtarzam. Jak poszła wczorajsza gra? |
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 04-12-2010 13:43
|

Czeladnik

|
Co do orków zmieniłem wczoraj lucznika na kusznika. W krasnalach dodalem pancernych. W Lojalistach dodałem żołnierza uderzeniowego, na razie tak zostanie, bo z 3 lvl to bylo troche za trudne Bandytów też wczoraj dodałem na tym miejscu o którym rozmawialiśmy. Co do szkieletów na końcu to zobacze jak coś to ta zmiana nadejdzie w kolejnej wersji. A jeśli chodzi o zamianę elfów z krasnalami to wolałbym jeszcze trochę poczekać. Może jeszcze ktoś wypowiedziałby sie o tym.
Co do poziomu trudności to nie mam pojęcia, bo wiele zależy od szczęścia 
Jeśli chodzi wczorajszą grę to nie dokończyliśmy, bo był error i trzeba było zacząć od nowa. Wtedy tez sprawdziłem żelaznego zgniatacza i niezbyt miłe to było spotkanie. |
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 04-12-2010 18:19
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 18/09/2010 23:02
|
Skoro to jest z zamysłu survival 2-osobowy(a takich jest niewiele), to po co to zmieniać?
Edytowane przez Filar dnia 04-12-2010 18:19
|
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 04-12-2010 19:03
|

Czeladnik

|
Z założenia miał to być survival pack więc nie wiem czy zmieniać nazwę. Po prostu ma razie chciałem dopracować swoją pierwszą mapę. Winter Edition mojego survivala miałem już zaplanowane, więc jak je dopracuję to dodam do dodatku. Jak myślicie skoro są to dodatki Ice'a to jak powinienem je nazwać na serwerze? Ice's survivals??? |
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 04-12-2010 21:23
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 18/09/2010 23:02
|
Jeśli mają być dodatki ice'a, to może być Ice's, a jeśli mają być lodowe, to samo Ice, czyli wychodzi na to, że powinieneś mieć Ice's |
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 04-12-2010 22:08
|

Czeladnik

|
Dziękuję. Jutro powinna pojawić się wersja winter mojego survivala. Nic wielkiego, bo tylko zmieniłem na śnieg i lód, ale zawsze troche urozmaici zabawę, a i nie bedzie już problemu z map-pack Jutro powinna się pojawić także nowa mapka survival. Tym razem pracuję nad mapą dla 3 graczy, ale w zrobię też w przyszłości mapki dla większej ilości graczy np. 6.
PS: Wersja 0.0.4 już jest gotowa. Zapraszam do pobierania i oceniania. Doszła Winter Edition mojej poprzedniej mapki i całkiem nowa mapka, przy której pomagał mi toman21.
Edytowane przez Icelordpl dnia 05-12-2010 23:06
|
| |
|
|
| Poliuks |
Dodany dnia 07-12-2010 22:56
|

Poszukiwacz Przygód

|
3p też już za mną.
Jest sporo trudniej, niż było w 2p. Najbardziej opłaca się bronić rzecz jasna nad linią rzeki, ja grałem nieumarłymi, krasnalami i loyalami i problemy miałem tylko na ostatniej fali. Poziom trudności jest ogółem OK. Orków jest cała masa, ale trochę to wszystko słabo poukładane.
Chodzi o rozkład jednostek w falach. Na razie one są, można powiedzieć, monotematyczne. Po kolei idą wilki, gobliny i tak dalej.
Moim zdaniem, takie podejście nie ma sensu. Wydaje mi się, że fale powinny być urozmaicone pod względem jednostek. Może w nich przeważać jeden typ przeciwników, ale np.: oprócz wilków niech będzie 1-2 rębaczy, łuczników czy troll.
Mapka jest ponownie fajna, nie mam większych zastrzeżeń. Ładnie broni się zwłaszcza przy wodzie.
Ci zabójcy na końcu wyskakują tak znienacka? Nie zauważyłem, żeby coś o nich pisało.
Jutro spróbuję przejść poprawione 2p, zobaczymy, jak to wychodzi.
|
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 07-12-2010 23:19
|

Czeladnik

|
Dziękuję Poliuks za wszelkie komentarze. Masz rację mnie też troche nudzi ta jak to ładnie ująłeś monotematyczność fal, ale zauważyłem to dopiero jak pierwszy raz przeszedłem. Myślałem, że bedzie to wyglądało troszeczkę lepiej. W najbliższym czasie postaram się to poprawić, bo przecież w końcu nie o to chodzi, żeby raz przejść mapkę i mieć dosyć Co do zabójców to był to pomysł tomana xD Chyba muszę jednak jakoś o nich wspomnieć. Na razie to tyle. Kolejny survival czyli dla 4 graczy i wszelkie poprawki powinny ukazać się w weekend, bo teraz mam troszeczkę mało czasu na ślęczenie nad sprawdzaniem kolejnych fal i wymyślanie mapki. Cieszę się, że poziom trudności nie był zbyt wymaksowany. Właściwie tak jak mowiłeś problemy zaczynają się dopiero pod koniec. Jeśli miałbyś jakiś pomysł na urozmaicenie rozgrywki to z chęcią go wysłucham. Tak właściwie to na poczatku chodziło mi o to, że idą zwiadowcy, czyli wilki. Potem idą goblinki, jako przygotowanie ataku. A potem niestety nie zauważyłem, że to jest nudne jeśli tak jest cały czas Tutaj nie chodzi nawet, o to że łatwiej jest po prostu walnąć takich samych obok siebie, bo wtedy jest mniej roboty, po prostu tak jakoś trefnie to wyszło Tak jak mówiłem postaram się to zmienic. A co sądzicie o dodaniu także innych rodzajow jednostek do tej mapki? Bo tak właściwie cały czas wyrzynać orków... Jeszcze oskarżą mnie o rasizm Wiem, że piszę to troche chaotycznie i mogę się powtarzać ale jest już póżno, a ja jestem trochę przeziębiony. Jeszcze raz dziękuję Poliuks za recenzję i wiedz, że zawsze z chęcią wysłuchaw twoich uwag.
PS: A co jeśli chodzi o czas rozgrywki? Czy te 30 tur jest ok, czy coś poprawić? |
| |
|
|
| Poliuks |
Dodany dnia 08-12-2010 16:43
|

Poszukiwacz Przygód

|
30 tur jest właśnie OK, ani za krótko, ani za długo.
Co do dodania innych ras - nie wiem, moim zdaniem po zmianie paru rzeczy będzie git. Gdyby notoryczne bicie orków miałoby być rasistowskie, to twórcy kampanii mogliby masowo wstępować do Ku Klux Klanu.
No dobra, wypiszę tutaj skład poszczególnych fal i się zobaczy. Dodam też moje propozycje.
2 tura - 8 jeźdźców wilków, 1 gobliński grabieżca - proponuję 4 wilczych wymienić na 2 rębaczy, łucznika i trolla szczeniaka.
5 tura - 12 goblińskich włóczników, 6 goblińskich chorążych - 6 włóczników na rębacza, łucznika i jeźdźca, 3 chorążych na żołnierza i młodego ogra.
10 tura - 10 orków rębaczy, 3 orków kuszników, 1 ork pogromca - 4 orków na 2 zabójców i 2 jeźdźców wilków, 1 kusznik na siepacza.
16 tura - 6 trolli szczeniąt, 2 trolli skałomiotów, 3 trolli wojowników, 1 wielki troll - 1 troll wojownik na jeźdźca wargów, 2 trolle szczeniaki na 2 łuczników.
20 tura - 6 młodych ogrów, 3 ogry - dodać 2 żołnierzy i kuszolufa (było o wiele za łatwo).
24 tura - 13 orków rębaczy, 13 orków kuszników, 1 jeździec wargów, 3 suwerenów orków - 5 rębaczy na 3 trolle, 6 kuszników na 3 grabieżców i skałomiota, 1 suweren na pogromcę.
28 tura - 3 orków siepaczy (na dole mapy) - jest OK, akurat taka niespodzianka. Możesz to oznaczyć jako ,,Surprise".
Myślę, że charakter fal będzie zachowany, ale zostaną one urozmaicone. Jak sądzą inni?
|
| |
|
|
| toman21 |
Dodany dnia 08-12-2010 18:12
|

Początkujący

Data rejestracji: 14/01/2010 14:15
|
Według mnie twoje fale są dobrze urozmaicone i na pewno nuda w graczu nie zagości. Jak Ice to przyjmie, spróbuje to przejść .
Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię.-George Patton
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska.-Józef Piłsudski
"Największym zwycięstwem jest to, które odnosimy nad nami samymi.-Tadeusz Kościuszko
"Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj.-Winston Churchill
|
| |
|
|
| Icelordpl |
Dodany dnia 11-12-2010 23:07
|

Czeladnik

|
Poprawiłem survivala zgodnie z propozycjami. Wersja 0.0.5 już jest na serwerze dodatków. Niestety mapka na 4p musi poczekać do 0.0.6. Zapraszam do pobierania i życzę miłej zabawy. |
| |
|
|
| Aureliusz777 |
Dodany dnia 14-06-2011 19:33
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 30/12/2008 14:53
|
Tema gotowy do wyprawy do wyspy więziennej zwanej Archiwum 
Powód: Brak zaangażowania autora i ogólny brak zainteresowania tematem.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway
|
| |
|