|
Create - co o tym myślicie ???
|
| Gotai |
Dodany dnia 08-09-2008 21:53
|

Czeladnik

Data rejestracji: 05/09/2008 21:53
|
No właśnie, co myślicie o dziale create, podobnym do tego na oficjalnej stronie Wesnoth ??? Ale musi znależ się ktoś, kto umie takie rzeczy jak tworzenie kampanii, map, scenariuszy i er . Czekam na odpowiedzi .
¯ycie to nie je bajka , to je bitwa !
|
| |
|
|
| Dragon_Warrior |
Dodany dnia 09-09-2008 02:50
|

Adept

Data rejestracji: 01/08/2008 21:24
|
Gotai napisał/a:
(...)Ale musi znależ się ktoś, kto umie takie rzeczy jak tworzenie kampanii, map, scenariuszy i er (...)
inferno8 ? ;D
w sumie czemu nie... |
| |
|
|
| James Revan |
Dodany dnia 09-09-2008 03:09
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 28/06/2008 17:10
|
Powiedzmy sobie szczerze, wśród nas na pewno inferno umie robić takie rzeczy, czy ktoś jeszcze? Tego nie wiem, nikt się raczej nie ujawnił, choć kilka osób wspominało. Ze swojego miejsca jako admin jednak mogę zapewnić, że każdy rodzimy twórca znajdzie miejsce dla siebie w pałacu zasłużonych, ale to dopiero gdy już będzie mógł się pochwalić czymś. Owszem, wiele by mi sprawiło radości każdemu, kto potrafi robić dodatki do wesnoth przydzielać dział tutaj, ale wolę, żeby to były osoby sprawdzone, które wiadomo, że nie spoczną na laurach. Osobny dział dla twórców będzie rozważony, ale ostateczną decyzję tutaj będzie mieć werian.
Forever feels like home sitting alone in your head...
|
| |
|
|
| Gotai |
Dodany dnia 09-09-2008 18:25
|

Czeladnik

|
To podniosło by prestiż naszej strony i polskich fanów BfW, kiedy w necie pojawiłoby się więcej dodatków i kampanii w ich wykonaniu . Ale i tak wiele osób, jak np. ja i napewno wiele, wiele innych osób chciałoby nauczyć się i stworzyć własne kampanie, bo pomysłów nie brakuje. Na razie tylko inferno8 poszczycił się swoim talentem, ale przecież "talent rodzi talent" .
|
| |
|
|
| Dragon_Warrior |
Dodany dnia 09-09-2008 18:47
|

Adept

|
no moje radosne Age of Titans niby juz nawet na serwerze jest ale duzo jeszcze czsu minie zanim bedzie toto kompletne ... |
| |
|
|
| vul6 |
Dodany dnia 09-09-2008 20:18
|

Adept

Data rejestracji: 16/08/2008 18:49
|
hmm a mam pytanie - czy stworzenie np. ery to coś na prawdę wielkiego? jedyne co IMO jest w tym trudne to włożenie pracy i czyli wysiłku i czasu no i dobre pomysły, reszta to klepanie. Dlatego wpadłem teraz na pomysł - a gdyby tak stworzyć naszą polską erę w której tworzenie zaangażowałoby się kilka osób w związku z czym cała praca by się mocno rozłożyła i zmniejszyła tym samym? |
| |
|
|
| Gotai |
Dodany dnia 09-09-2008 20:39
|

Czeladnik

|
Popieram pomysł vul6 - mam nawet pomysł na krzyżowców - przerobionych lojalistów . Chciałbym stworzyć erę, w której występowali by no i żecz jasna kampanię, ale niestety tego robić nie umiem, a szczególnie kampanii  
|
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 09-09-2008 20:43
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 12/07/2008 09:12
|
Talent nie ma tu znaczenia jeżeli robisz erę z innymi. Możecie podzielić się zajęciami np. ty programujesz, a ja rysuję jednostki. Ja niestety nie miałem takiej możliwości i musiałem polegać tylko na sobie, ale teraz mogę na Was liczyć
Kwestia braku ludzi, którzy potrafią robić dodatki jest dla mnie bezsensowna. Od czegoś przecież trzeba zacząć. Każdy "mistrz" musi mieć swoich "uczniów", którzy kiedyś sami staną się mistrzami. Wyobra¼cie sobie co by było, gdyby nie było mistrza, tylko sami uczniowie...
@Dragon_Warrior: Gratuluję publikacji Wieku Tytanów Kto wie, może okaże się lepsza od Extended?
@vul6: Stworzenie ery jest naprawdę proste, prostsze niż funkcja wykładnicza i wielomiany Wystarczy sam pomysł - to połowa sukcesu. Jeżeli przekonasz do siebie innych to druga połowa sukcesu za tobą. Bez względu na to czy pomysł jest fajny i odniesie sukces, już sama praca w grupie jest frajdą.
Co do polskiej ery to naprawdę jestem za. Jeszcze tylko powiedz, że będzie historyczna, a jedną z dostępnych frakcji będą kozacy, a zyskasz moją pełną pomoc. |
| |
|
|
| James Revan |
Dodany dnia 09-09-2008 21:45
|

Główny Zarządca

|
No dobrze, może werian mnie nie zje, ale mam wrażenie, że jestem adminem od forum To może mi wolno, najwyżej się to potem usunie :>
|
| |
|
|
| vul6 |
Dodany dnia 09-09-2008 21:50
|

Adept

|
wielomiany są proste, gorzej że dziś miałem kartkówkę z wyrażeń wymiernych (czyli de facto z wielomianów w udziwnieniu) i mi nie poszło zbyt dobrze
Kozacy to kozacki pomysł. Akurat dziś na historii o nich dyskutowaliśmy, a dzięki temu że siedzę już trochę na Wykopie to powiedziałem koledze żeby druknął to: http://www.wykop.pl/ramka/61859/pismo-kozakow-zaporoskich-do-sultana-mehmeda-iv no i w klasie potem to odczytaliśmy. Takich słów jakie padły na lekcji (niecenzurowane) przy przyzwoleniu nauczyciela jeszcze nie dane mi było slyszeć XD
Ponieważ właśnie przerabiałem sobie znowu (który to już raz...) wojny Polaków w XVII wieku to myślę sobie że moglibyśmy właśnie ten barwny okres wykorzystać do budowy ery. Kozacy, Tatarzy, Turki, Ruscy, Szwedzi i Polacy to całkiem poka¼na liczba frakcji. Co prawda mało fantasy to jest, ale dzięki temu też trochę bardziej nowatorskie. A kampanie jakie pyszne można robić!
Możemy to przedyskutować dogłębniej, zrobić jakiś team tworzący (ja bym się pisał na programowanie jednostek, bo to chyba najbardziej mi odpowiada, ew. pó¼niej do kampanii chętnie zająć się mogę mapami). To mógłby być strzał w 10 bo przecież sporo osób z Polski czy Rosji itp. gra w Wesnotha. Jak zwykle trochę się zagalopowałem z marzeniami, ale pomysł naprawdę mi się podoba  |
| |
|
|
| Dragon_Warrior |
Dodany dnia 10-09-2008 04:23
|

Adept

|
spokojnie spokojnie nie tak szybko 
a nowy dział z pewnością sie przyda do jakiś radosnych pytań pokroju
"inferno8 coś mi nie działa - napisz mi co a ewentualnie potem inni beda juz wiedzieli jak to robić" 
/pismo-kozakow-zaporoskich-do-sultana-mehmeda-iv
znam znam ... ino szkoda że fejkowe...
Edytowane przez Dragon_Warrior dnia 10-09-2008 04:24
|
| |
|
|
| vul6 |
Dodany dnia 10-09-2008 08:57
|

Adept

|
fejkowe? Czemu? Nawet jest obraz namalowany http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Repin_Cossacks.jpg jak go pisali. To jest historyczny dokument, tylko że istnieje kilka tłumaczeń a to jest właśnie chyba najbliższe prawdy. Czemu to ma być fejk? |
| |
|
|
| Dragon_Warrior |
Dodany dnia 10-09-2008 14:49
|

Adept

|
złośliwie rzesz biorąc (i zakładając że temat juz sie wyczerpał bo dział o który proszono powstał) to mogę napisać ze na podstawie Władcy Pierścieni nie tylko malowano obrazy ale i nakręcono 1,5 filmu... co wcale nie czyni go autentycznym...
http://en.wikipedia.org/wiki/Reply_of_the_Zaporozhian_Cossacks
"According to the legend(...)"
The fact that this letter is not a true document of diplomacy of those times but a literary work has been demonstrated in numerous ways.
Firstly, the Cossacks never sent such documents to foreign countries in such a style. This can be seen in comparing archival materials of Cossack letters from various dates and content.
Secondly, had this document been true, various variants would not exist.
Thirdly, the variants have different dates (1600, 1619, 1620, 1667, 1696, 1713 and others)
Fourthly, there are different signatures under the letter: Otaman Zakharchenko, Ivan Sirko, the Nyz Cossacks etc.
Finally, each of the variants are addresses to different people: Osman, Ahmet II, Ahmet IV, Mahmud IV etc.
All this points to the document having a literary origin which was taken up in folk culture.
to coś na zasadzie Smoka Wawelskiego ;p
Edytowane przez Dragon_Warrior dnia 10-09-2008 14:54
|
| |
|
|
| inferno8 |
Dodany dnia 10-09-2008 15:46
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 12/07/2008 09:12
|
vul6 napisał/a:Ponieważ właśnie przerabiałem sobie znowu (który to już raz...) wojny Polaków w XVII wieku to myślę sobie że moglibyśmy właśnie ten barwny okres wykorzystać do budowy ery. Kozacy, Tatarzy, Turki, Ruscy, Szwedzi i Polacy to całkiem poka¼na liczba frakcji. Co prawda mało fantasy to jest, ale dzięki temu też trochę bardziej nowatorskie. A kampanie jakie pyszne można robić!  Ludzie, jak przeczytałem to pismo kozaków, to się popłakałem ze śmiechu. Ale tak na poważnie to jestem jak najbardziej za stworzeniem pierwszej, prawdziwie historycznej ery razem z kampaniami. To jest tak genialny pomysł, że aż brak mi słów. Wyobra¼cie sobie ludzi z całego świata, którzy zaczną poznawać wspaniałą historię Polski. Tego w Wesnoth jeszcze nie było, więc jeśli chcemy być sławni to musimy coś takiego zrobić. Zakładajcie wątek w "Warsztacie" i do dzieła, bo aż się zagotowałem!
P.S. I niech ktoś zamknie ten topic, bo wyczerpał swoją rolę. |
| |
|
|
| Sagez |
Dodany dnia 10-09-2008 17:30
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 04/07/2008 16:32
|
Ooo tak, wreszcie jakaś sensowna era - na oficjalnym forum wesnoth http://www.wesnoth.org/forum/viewtopic.php?f=19&t=20173
dość dawno temu był fajny pomysł, do dlaczego nie zrobić tego wspólnie? Chyba najciekawszym momentem byłyby lata 1648 - 1683, walczyliśmy wtedy z Kozakami, Rosją, Szwecją, Turcją, Chanatem Krymskim ...
Pomysł jest świetny, jeśli ktoś założy temat o tej Erze, to można zamknąć  |
| |
|
|
| James Revan |
Dodany dnia 10-09-2008 18:55
|

Główny Zarządca

|
Nie ma potrzeby zamykać, sam przypilnuję, żeby nie było spamowiska. A topic umrze śmiercią naturalną Sprzątać będę za jakiś czas.
|
| |
|
|
| vul6 |
Dodany dnia 10-09-2008 20:04
|

Adept

|
Sagez - ja to ująłem jako ogólnie wiek XVII. Tłukli się przecież wtedy wszyscy nawzajem, dla ruskich można zrobić kampanię o wypędzeniu polaków z kremla, dla szwedów potop czy wojnę o inflanty, dla polaków np. potop czy wojnę z turcją która zmierzałaby do finału pod wiedniem, dla kozaków powstanie chmielnickiego, dla tatarów też by się coś znalazło, dla turków coś o snach o potędze i zajęciu europy... masa tego jest  |
| |
|
|
| Sagez |
Dodany dnia 10-09-2008 20:36
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 04/07/2008 16:32
|
Racja - zapowiada się smakowicie i pracowicie Do zobaczenia w wątku poświęconym temu odważnemu projektowi. Może wreszcie będzie jakaś historyczna era |
| |
|
|
| Werian |
Dodany dnia 11-09-2008 01:55
|

Główny Zarządca

Data rejestracji: 19/06/2008 19:59
|
James, nie zjem Cię i nie jesteś adminem tylko od forum 
Widzę że ciekawy projekt się szykuje, życzę powodzenia i sukcesów ;>
|