Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Idź, zagłosuj!
Dunno
Nie idąc na wybory oświadczasz, że wszystko Ci jedno kto wybory wygra. Wszystko Ci jedno kto będzie wypłacał Ci emeryturę. Wszystko Ci jedno kto będzie ustalał program edukacji Twoich dzieci/wnuków. Wszystko Ci jedno jakie podatki będziesz płacił. Wszystko Ci jedno jak i czy będą działały szpitale. Wszystko Ci jedno jakimi drogami będziesz jeździł. Wszystko Ci jedno jakie będą warunki pracy Twojej i potomnych. Słowem - wszystko Ci jedno jaka będzie Polska.
Przejrzyj obecnych kandydatów do sejmu i senatu. Jeżeli choć jeden z nich głosi poglądy które uważasz za całkowicie niesłuszne, zagłosuj. Będziesz przynajmniej miał prawo do krytyki, bo nie jest Ci wszystko jedno.

Filar
Problem w tym, że ludzie często w ogóle nie interesują się tym, co dokładnie dany kandydat ma w planach, co już zrobił itp., tylko idą pędem stadnym typu: "nikt nie lubi PiSu, wszyscy go krytykują - to ja, tak jak reszta, zagłosuję na Platformę", albo na odwrót: "ksiądz woli PiS, to ja też tak zagłosuję". Wolę, żeby tacy ludzie jednak nie głosowali, aniżeli głosowali, bo to obywatelski obowiązek, a nie interesują się polityką na tyle, żeby wiedzieć na kogo rzeczywiście chcieliby zagłosować.

Oto nagranie parodiujące przeciętnego wyborcę: http://www.youtub...IbXtMc0z8s
Edytowane przez Filar dnia 04-10-2011 22:30

Dunno
O to chodzi, że mamy kryzys, i jest to kluczowy moment dla naszego państwa. Od tego kto wygra wybory zależy czy w ogóle będziemy istnieli jako państwo. Jak czytam programy partii np. PiS, który chce obniżyć podatki, ogarnia mnie przerażenie. Teraz bardziej niż kiedykolwiek ważne jest na kogo zagłosujemy.

kalfat
Jeśli mógłbym głosować już teraz (mam 16 lat) to bym nie głosował Smile. Nie znam partii i ludzi w nich na tyle by im zaufać. Dlatego teraz kiedy zdaje sobie sprawę z tego że niedługo będę mógł głosować to przysłuchuję się wypowiedziom polityków i oceniam ich kto zasługuje na to czy ma być w rządzie a kto nie.
D Y E D M Λ G E N T Λ

Filar
Adris, zadając takie pytania możesz mieć pewność, że nikt nie odpowie Ci na nie obiektywnie. Każdy sobie rzepkę skrobie. Oczywiście ten, kto głosuje na Palikota powie, że Ruch poparcia jest w pytkę i tak z każdą inną partią. Ja osobiście również nie mogę jeszcze głosować, ale gdybym mógł jestem pewien, że nie zagłosowałbym na żadną z 4 obecnie największych partii, czyli: PO, PiS, PSL, SLD. Moim typem jest niedawno powstała partia, Kongres Nowej Prawicy, ponieważ reprezentuje najbliższe mi poglądy: wolny rynek, konserwatywny-liberalizm, a zatem jak największe obniżenie podatków, usunięcie podatku dochodowego, zwiększenie swobód obywatelskich. Nie będę się długo rozpisywał, program partii znajduje się tu: http://nowaprawic...ej-prawicy

Co do PO i PiS, to pokazali już na co ich stać i nic dobrego z tego nie wyszło.
Edytowane przez Filar dnia 05-10-2011 21:34

Poliuks
Może jestem niedokształcony, ale nie wiem, jak liberalizm może być konserwatywny O_O.

Filar
http://pl.wikiped...liberalizm

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.08
10,885,008 unikalne wizyty