Jest to historyczna bitwa o "Hełmowy Jar" z "Władcy Pierścieni - Dwie wieże"
Scenariusz testowałem na serverze ogólnym stąd angielskie nazewnictwo, można go jeszcze poprawić fabularnie, ale ta wersja jest w pełni grywalna ^^
Nie jest zbyt łatwy szczególnie na początku, każda strona wnosi swój cenny wkład w wynik końcowy, nasze postacie uczestniczą w epickiej bitwie pomagając odpierać atak orków :>. Jak do tej pory najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć (wraz z sojusznikami) to zwycięstwo w 31 turze XD (bywały też przegrane)
Wszelkie uwagi mile widziane (jak się znajdą chęci to można go jeszcze poprawić )
Przyjemnej zabawy, rozgrywka dla 3 osób
Pozdrawiam
Edytowane przez pol3maj dnia 24-02-2012 09:14
Archiwum zawiera tylko plik cfg, więc nie włączymy tego :] Nie ukrywam jednak, że chętnie zobaczę to mapę i przetestuję. Może być ciekawa.
Edytowane przez Filar dnia 08-01-2012 15:26
Przyznam się, że to mój pierwszy scenariusz był problem z odpaleniem go gdy był umieszczony w katalogu z mapami, ja go po prostu umieściłem w katalogu z już gotową kampanią i gra wyszukała ^^
żeby być dokładnym:
\Battle for Wesnoth 1.7.7\userdata\data\add-ons\The_7_Seasons\scenarios
u mnie znalazł się w tym miejscu i działa (być może skorzystałem z pomocy Twórcy tej kampani ^^)
Hm... już rozumiem o co chodzi. Jednakże jest to dla mnie niejaka nowość. Nigdy nie widziałem mapy i całego jej skryptu w jednym pliku :] Jak odpalę, napiszę co o niej sądzę.
Uważam, że twój pomysł jest bardzo ambitny, jednak gorzej z wykonaniem. Zakładam, że ciągle pracujesz nad mapą. Adris dał wiele świetnych pomysłów. Stworzenie dobrego klimatu z Władcy Pierścieni" będzie mocną stroną mapy, wyróżniającą ją od wielu innych. Dlatego dialogi, nawet dokładnie, skopiowane z filmu, będą tutaj dodatnim aspektem dodającym smaczku.
Co więcej, muzyka żywcem z filmu, ożywiłaby akcje toczącą się na mapie i byłaby kolejnym plusem. Adris ma rację i fajniej by było, gdyby gracz mógłby wcielić się bezpośrednio w bohaterów Tolkiena.
Wydaje mi się, że mapa jest niepotrzebnie duża, na mniejszej walka toczyła by się szybciej i nie byłoby, "nadmiaru jednostek". Powinieneś zmienić ją bardziej w survival. Tzn. gracze musieliby się bronić przez x tur przed armiami orków, potem w y turze przybyliby Urugh-haj(2lvl orkowie), a w turze z przybyliby jak na filmie Gandalf, Erlonas i cała naprawdę potężna kawaleria i dopiero wtedy możnabyłoby pokonać orków.
Mam nadzieję, że rzuciłem parę pomysłów. Czekam na postępy
Adris napisał/a:
...
- Dialogi, dialogi i jeszcze raz dialogi! Gdybyś dodał tam dialogi, nawet nie duże, ale początkowe, miałbyś duuuży plus u wielu graczy. Wczują się w grę.
Ogólnie zacząłem od spraw taktycznych, dialogi z racji tego, że musiałbym pisać je po angielsku (więcej chętnych testerów na serwerze ) sobie darowałem, przynajmniej na razie, bo pewnie jakieś gafy bym strzelił w tekście.
- Fajny pomysł z postaciami, ale nie dałoby się zrobić tak, żeby gracz był np. Gandalfem? "Anonimowy gracz lokalny" jakoś tam nie pasuję, ale rozumiem, że to zaawansowana technika
Tak zrobiłem w pierwszej wersji i nawet wszystko działało dopóki nie włączyłem trybu multiplayer (Król Teoden, Haldir i Eomer), w trybie multi coś miałem skopane, bo nie przypisywało graczy pod zdefiniowane postacie i trzeba było za każdym razem ręcznie przydzielać kontrolę, stąd ta poprawka (łatwiej mi było tak niż zagłębiać się w tajniki mojego błędu ) Choć tak mamy możliwość niejako osobiście brać udział w Epickiej bitwie :>.
- Duży minus za to, że elfy są oddzielone od ludzi. Według mnie zbyt dużo zbędnego chodzenia... Można by usunąć część gór, żeby mogli się do nich szybko dostać.
To było celowe działanie, podczas balansowania mapy, każdy gracz ma niejako przydzielone strefy działania (przynajmniej na początku), siły Króla Teodena mają możliwość wyjścia (w niewielkim stopniu) z Twierdzy wąskim pomostem łączącym ją z murami (i na odwrót), podczas kontrataku to już raczej połączone siły.
- Wioska "wejście" do podziemi nie jest pod kontrolą gracza. Miało tak być?
Kolejny przykład balansowania mapy, nadaje kierunek działania sił orków (biegną zająć tę wioskę :> )
- Dałbym kilka naszych jednostek na murach, oczywiście łuczników. Przydałoby się.
znów wynik balansowania mapy, nawet mury przesuwałem :> by starcia zaczynały się mniej więcej w okolicy murów (gdy nikt nie zasypuje gruszek w popiele i biegnie w kierunku przeciwnika)
- Dałbym elfom tylko łuczników elfickich (1 i dwa 2 poziomy). Mają miecze, więc poradzą sobie, a zależy na ci chyba na stworzeniu prawdziwej atmosfery.
Myślałem nad tym, jednak na wschodnich murach też Roharianie walczyli, Haldir wspiera ich swoimi elfickimi łucznikami (choć faktycznie można się zastanowić nad zredukowaniem do Roharian i elfickich łuczników)
- Jeśli ci się nudzi możesz dodawać tez proste dialogi (zwycięstwo Legolasa- "Mam już pierwszego, Gimli.".
Jeśli znajdą się chęci to można tutaj dużo dodać właśnie wątku fabularnego, choć zająłem się tym raczej z ciekawości jakie są możliwości kreowania scenariuszy, a ten wątek to już takie szlifowanie scenariusza
Sulik napisał/a:
Uważam, że twój pomysł jest bardzo ambitny, jednak gorzej z wykonaniem. .....
Dziękuję za te uwagi ^^
Wydaje mi się, że mapa jest niepotrzebnie duża, na mniejszej walka toczyła by się szybciej i nie byłoby, "nadmiaru jednostek". Powinieneś zmienić ją bardziej w survival. Tzn. gracze musieliby się bronić przez x tur przed armiami orków, potem w y turze przybyliby Urugh-haj(2lvl orkowie), a w turze z przybyliby jak na filmie Gandalf, Erlonas i cała naprawdę potężna kawaleria i dopiero wtedy możnabyłoby pokonać orków.
A tu właśnie moim zamiarem było stworzenie dużej mapy z dużą ilością jednostek, takich małych map jest całe multum, brakowało mi epickiej bitwy, gdzie strata w jednej turze nawet 10 i więcej jednostek nie decyduje o wyniku końcowym.
Dodatkowo napiszę, że to nie jest rozgrywka na 5 minut, tylko jeden gracz podczas wszystkich testów wytrzymał ze mną od początku do końca (zwycięstwa :> ) nigdy 2 sojuszników nie wytrzymało (co najwyżej podmienieni) drugi gracz także zakończył ze mną jeden test, ale z save'm rozłożyliśmy bitwę na 2 dni, wielu graczy odrzuca początkowa ilość jednostek pod kontrolą (wychowani na survivalach) a gdy już przebrną do pierwszych batalii kolejna część rezygnuje z powodu wielkich strat. Osobiście nagroda w postaci zwycięstwa dała mi satysfakcję . Pierwsze tury to rozłożenie sił, celowe np jest umieszczenie Konnicy Rohanu tak daleko by pojawiła się o świcie 2 dnia :> (jeśli ktoś nie zaspał to tak się pojawi, itp, itd.)
W sumie racja, jest warsztat i przetestowany scenariusz, tylko potrzeba jeszcze chęci na rozbudowę wątku fabularnego
Dziękuję za Wasze uwagi, już myślałem że nikt nie próbował Edytowane przez pol3maj dnia 18-02-2012 17:51
pol3maj napisał/a:A tu właśnie moim zamiarem było stworzenie dużej mapy z dużą ilością jednostek, takich małych map jest całe multum, brakowało mi epickiej bitwy, gdzie strata w jednej turze nawet 10 i więcej jednostek nie decyduje o wyniku końcowym.
Ale na takich mapach trzeba poświęcić mnóstwo czasu, aby rozegrać turę. W grach turowych taka duża liczba jednostek to minus. Nie wszystkim graczom przypada do gustu czekanie, aż ktoś ruszy się 30 jednostkami, a potem jeszcze jego sojusznik i na koniec trochę szybciej, lecz liczniej komputer. To po prostu strata czasu, a i tak na małych mapach gracze często długo dumają nad ruchem.
Dodatkowo napiszę, że to nie jest rozgrywka na 5 minut, tylko jeden gracz podczas wszystkich testów wytrzymał ze mną od początku do końca (zwycięstwa :> )
To co pisałem wyżej, graczom na multi nie będzie starczało czasu i wysiłku by grać w tak czasochłonną mapę. Jeżeli mam dotrwać do końca co 5 rozgrywaną bitwę, a resztę kończyć w połowie, bo nikomu się juz nie chce, to ja dziękuję za taką mapę Gra ma być umilającą czas rozrywką, a nie katorgą na dwa dni, umawiając się z kolegą z Togo, albo Nowej Gwinei na kolejną partię o 12h czasu Greenich.xD
Dziękuję za Wasze uwagi, już myślałem że nikt nie próbował
nie powiem, że nie myślałem nad grafiką także, a to tak jak z szlifowaniem innych elementów , głównie chciałem stworzyć grywalny scenariusz, z którym ewentualnie później można się "pobawić" w upiększanie
Co do środkowej "wieży" na murach to została zniszczona jest tam więcej takich pól zablokowanych, także wynik balansowania (ciężko było bronić się na murach gdy orkowie szturmowali na całej szerokości np :> )
Edit:
Po tych naszych dyskusjach zainstalowałem sobie dziś wersję 1.10 gry, okazało się, że scenariusz wymagał wprowadzenia kilku poprawek bo nie był zgodny z aktualną wersją gry.
Dodałem na szybko wysadzenie muru wschodniego ale to wymaga jeszcze doszlifowania, choć działa.(głównie redukcja życia jednostek, ale to wymaga większego posiedzenia )
na wszelki wypadek zostawiłem wcześniejszą do pobrania.
Jak poprzednio plik należy umieścić w katalogu /add-ons
edit: Poprawiłem wcześniejsze linki bo zauważyłem, że mam taką opcję
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie, być może znajdę chęci i czas na wprowadzenie nowych elementów (np planowałem wysadzenie wschodniego muru przez orków zgodnie z tym co nam Tolkien przedstawił, co faktycznie pozwoliło by Eomerowi rekrutować także w miejscu gdzie Haldir Rekrutuje)
a na koniec wrzucę linkę do tej bitwy (główna inspiracja stworzenia tej mapy :> )
edit: aha co do wielkości mapy i ilości jednostek (czyli czasu potrzebnego na rozegranie) to zdaję sobie sprawę, że nie każdemu to odpowiada, ale raczej z góry założyłem taką formę bitwy (w związku z tym trudność ze znalezieniem sojuszników do wspólnej batalii ), jednak udaje się znaleźć chętnych czego i Wam życzę
Edit2:
Wczoraj poprawiłem linki do aktualnej wersji (3.01), ta która była wcześniej dla BfW 1.10 (wersja 3) zawierała bardzo poważny błąd , a sprowadzał się do tego, że AI orków inaczej funkcjonuje w najnowszej wersji gry (pewnie lepiej) z tym, że na tyle zmieniło to balans scenariusza, że zwycięstwo stawało się prawie niemożliwe. Dzięki bardzo dobrym testerom, z dużą ilością czasu doszliśmy tak daleko by to wychwycić . Właściwie od tego postu będę zmieniać tylko linkę w pierwszym z zaznaczeniem wersji scenariusza, gdy mnie najdzie ochota na wprowadzenie czegoś nowego (jak do tej pory same konieczne poprawki, by wszystko działało jak należy).
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 17:34
Utknąłem na poprawieniu grafiki XD planowałem podmienić Gandalfa na takiego na koniu (choć jeden tester napisał, że podobno ten ma jakiegoś pod płaszczem ) , ale efekty mizerne. Przy moim amatorskim podejściu założyłem sobie maksymalne wykorzystanie dostępnych jednostek i grafik.
Co do bitwy Pięciu Armii na Polach Pellenoru to miałem już propozycję współpracy tyle, że nie z Polakiem, możliwe do zrobienia, ale brakuje kilku jednostek w podstawowej wersji (pewnie znowu na tym utknę ) Olifanty, Nazgule ...
Głównie chęci ale miło, że ktoś tu zagląda i próbuje.
Tak gwoli ścisłości, bitwa Pięciu Armii nie miała miejsca na Polach Pellenoru. Bitw Pięciu Armii odbyła się na północy (została opisana w "Hobbicie", natomiast bitwa na Polach Pellenoru ("WPowrót Króla" była bitwą stoczoną wyłącznie między siłami Mordoru i zjednoczonych Królestw Gondoru i Rohanu.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
Pewnie masz rację ja myślałem o stworzeniu bitwy: orkowie, ze wsparciem Olifantów kontra Jazda Rohanu, siły Gondoru i armia duchów, gdy o tym rozmawialiśmy, stąd 5 Armii, a on pewnie o tej co piszesz :>
Z założenia to miała być jedna mapa głównie testowa i taką jest, ale grywalna dlatego udostępniłem. Daleko tutaj do Kampanii i pewnie tak zostanie.