Infinity to projekt wskrzeszenia Wesnoth 2140 - futurystycznej ery, której założenia rewolucjonizowały podejście do rozgrywki w Battle for Wesnoth, oraz zapewniały szereg unikalnych rozwiązań dotyczących sposobu grania.
Prace nad W2140 zostały na zawsze wstrzymane z racji wątpliwych kwestii prawnych, które mogły uniemożliwić publikację dodatku na oficjalnym serwerze BfW. Jednak sama era była na tyle oryginalna i innowacyjna, że postanowiłem przerobić to, co zostało z W2140 na zupełnie nowy dodatek. Pracowałem nad nim potajemnie ponad 3 lata (z przerwami) a teraz postanowiłem się podzielić z Wami rezultatami.
Project Infinity na dziś to:
- 2 unikalne frakcje z własnymi cechami oraz stylem rozgrywki (3. w drodze)
- możliwość stawiania na mapie budynków o różnym przeznaczeniu
- nowy system ekonomii oparty na wydobyciu
- badania naukowe (w tym unikalne technologie jak teleportacja i... podróż w czasie)
- futurystyczne jednostki
- różne bronie masowego rażenia
- system ostrzeliwania celów na odległość (dla wieżyczek)
- w miarę wygodny interfejs oparty na prawym przycisku myszy
- wbudowana pomoc w grze
- eksperymentalna podwójna sztuczna inteligencja SAI (która psuje się w 5 turze - lol).
ERA NIE JEST SKOŃCZONA - obecna wersja 0.1 to właściwie demo z dwoma niekompletnymi frakcjami, które nie mają własnych jednostek, jedynie tymczasowe pożyczone z W2140. Brakuje wielu budynków oraz technologii no i całej trzeciej rasy. Poza tym era jest kompletnie niezbalansowana i nie nadaje się do pełnowymiarowej rozgrywki.
Mimo to postanowiłem opublikować to co jest, abyście mogli pograć, przetestować i powiedzieć co o tym sądzicie. Wasze wsparcie będzie niezbędne do ukończenia tego dodatku, ponieważ sam nie dam rady.
Infinity posiada podwójną sztuczną inteligencję, którą kiedyś napisałem, aby pozwolić komputerowi na stawianie budynków i wykorzystywanie całego potencjału ery. SAI (Secondary Artifical Intelligence) działa tylko dla frakcji "Rai" i ,jak wyżej napisałem, psuje się ok. tury 5. Jest to najprawdopodobniej wina silnika BfW, który w pewnym momencie wariuje i stara się ruszać budynkami, które nie mają punktów ruchu, co zawiesza grę. Tak więc nie radzę grać z komputerem, no chyba, że chcecie zobaczyć jak to wygląda.
Dodatek działa sprawnie na hotseatcie, a więc grając z innymi na jednym komputerze nie powinniście mieć jakichś dziwnych bugów. Nie wiem natomiast jak będzie podczas gry na serwerze. Możliwe, że gra w ogóle nie będzie możliwa, albo będą dziwne błędy - wszystko zgłaszajcie.
Infinity nie jest na oficjalnym serwerze dodatków, więc nie szukajcie tam. Dopóki era nie będzie w pełni sprawna i pozbawiona wszelkich "pożyczonych" grafik, nie można jej tam wrzucić.
Rozpakowujecie folder "Infinity" i wrzucacie do folderu z dodatkami, np. "Moje Dokumenty/My Games/Wesnoth 1.10/data/add-ons/"
Infinity działa pod BfW 1.10.x.
Edit:
Zapomniałem dodać, że przy obecnych, źle wyważonych cenach, 100g na starcie mapy to trochę za mało, dlatego sugeruję ustawić w przedziale 250~800g dla w miarę normalnej rozgrywki.
Edytowane przez inferno8 dnia 08-09-2012 20:17
Nie grałem jeszcze w erę, tylko spojrzałem na grafiki i zobaczyłem, że w atakach jest kilka niebieskich pikseli z prawej strony (na wszystkich, prócz mg i napalm, chociaż przy tym pierwszym tam u góry na środku też jest kilka pikseli ). Tak samo z halo, a dokładniej u pbeam-n10(nie chce mi się patrzeć nazw normalnych, więc pisze takie jak się pliki nazywają), pbeam-n11, pbeam-n12, pbeam-n2, pbeam-n3, pbeam-n4, pbeam-n5, pbeam-n6, pbeam-n7, pbeam-n8, pbeam-n9, oraz plasma-single-n. Jest jeszcze u jednostki hellbike u frakcji ucs. Więcej niepotrzebnych pikseli nie ma. Edytowane przez Elensefar dnia 08-09-2012 19:41
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
@Elensefar: wszystkie te grafiki i tak będą do wymiany, więc to się załatwi.
@Adris: Jakie 3 dodatkowe ataki? Który opis? Co do chronosfery to jednostki muszą przylegać do Piramidy. Aktywujesz ją, klikasz później gdzieś na mapie prawym i każesz tam teleportować. Słuszna uwaga z tym niewykorzystaniem chronosfery i drugim graczem, przyjrzę się temu niedługo.
Aaa... to. Wprowadziłem zamiast standardowych typów obrażeń własne 3:
-thermal (termiczny - głównie plazma, lasery itp.)
-kinetic (kinetyczny - różnego rodzaju pociski)
-explosive (wybuch - obrażenia od wybuchów ogólnie).
W wersji 1.7 te typy działały, widać coś się zmieniło w 1.10 i typy obrażeń muszą być jakoś inaczej zdefiniowane. Zajmę się tym. Co do rysunku... pomyślę
@MIS: koncepcją i przyjęciem się nie przejmuję - jakby mnie to jeszcze miało obchodzić. Jak się ludziom ma nie podobać, to ich sprawa Lepiej skupić się na tych, którym się spodoba, a myślę, że takich nie zabraknie.
Edit:
Wszystko masz w menu Pomoc oraz w opisach budynków. Kopalnie potrzebne są do pozyskiwania golda czyli umownie "surowców". Rai mają kopalnie, które "robią" goldy z niczego zaś kopalnie Tifaresu wydobywają goldy ze złóż (wiosek). Jednak tych surowców, jest wydobywanych co turę tak dużo, że kopalnia nie potrafi wszystkiego przetworzyć sama i potrzebuje Rafinerii. Potrzeba 3 Rafinerii na 1 kopalnię, aby cały urobek z kopalni zamienić w złoto. Jeśli nie będziesz miał dość dużo Rafinerii, nie osiągniesz pełnego potencjału wydobywczego i nieprzetworzone goldy się zmarnują.
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 21:07
Ok, pograliśmy z rokim i elensfarem, i doszliśmy do wniosku:
-Głowica synaptyczna niszczy wszystkie budowle rai (poza piramidą), a tifaresowi zostaje mało hp, ale w każdym razie nic nie niszczy.
-Tifares imba, powinien móc budować mniej budowli albo będzie miał zawsze przewagę nad innymi frakcjami.
-Rai jest za słabe, ma za mały przychód.
-ogólnie nic więcej nie da się powiedzieć, osobiście wolałbym warpować budynki z perspektywy rai za pomocą piramidy niż używać probe'ów do tego zadania.
Balans powinien się lekko poprawić. Tifares ma limit na budynki i zarabia mniej złota, zaś Rai więcej i mają regenerację budynków.
Jeśli chodzi o Chaos, to w połączniu z Chronosferą jest niesamowicie potężny. Można go zrzucić w środek bazy wroga i zdetonować. Poza tym jest tani. Powtórki meczu nie oglądałem, bo miałem nową wersję i były błędy z synchronizacją. Możecie mi streścić jak chcecie, ale najpierw zachęcam do pobrania najnowszej wersji i komentowania.
Era podoba mi się naprawdę bardzo, zagrałem ją już całkiem sporo razy, i chciałbym się podzielić moimi uwagami, oraz pomysłami:
Moje pomysły:
- Powinny być jakieś limity w używaniu chronosfery i rekrutacji jednostek na turę, bo na razie można, o ile ma się wystarczającą ilość funduszy, 'zbudować' multum jednostek/chaosów i zbombardować wroga. Moja propozycja to jeden teleport na turę, jeden chaos, i jeden/dwa/trzy spidery/tigery/hellbiki na fabrykę (mam na myśli to, że można zrobić 1 spidera lub 2 tigery, nie 1 spidera i 2 tigery). To oczywiście u Raiów, ale Tifaresi też powinni mieć podobne limity.
- Chaos kosztuje jedynie 150 złota, a to jest bardzo mało. Odpowiednie byłoby jakieś 400-500.
- Aktywacja Chronosfery powinna nieco kosztować, chociaż osobiście nie jestem co do tego do końca przekonany.
- Badania nie powinny dawać takie bonusu kopalniom, pod koniec każda kopalnia daje 70 złota, a posiadanie takich 30-50 to nie problem.
- Wieżyczki powinny mieć limit u Tifaresów (liczny osobno, nie razem z budynkami), gdyż na razie można nimi skutecznie zaspamować.
- Lepiej byłoby gdyby wieże miały jeden silny atak zamiast trzech mniejszych, bo początki tury trochę trwają, gdy każda wieża musi trzy razy strzelić przeciwnika.
- Skoro wieże atakują na początku tury, to później już tego ataku mieć nie powinny. Poza tym, może to rozwiązać problem zawiechy SAI koło tury 5-tej (skoro jest wywołany próbą ruszenia budynkiem, to raczej nie będzie występował gdy nie będzie potrzeby przemieszczenia się).
- Możliwość cofnięcia budowania.
- Kopalnie Rai powinny dawać znów 15, może 20 golda, gdyż można je robić naprawdę masowo.
- Głowica Tifaresów powinna być uzbrajana przez jakieś pięć tur, nie dwie, gdyż w tak krótkim czasie niemożliwe jest zapobiegnięcie wysadzeniu bomby.
- Dobudowane rdzenie nie powinny być głównymi.
- Niszczeniu budynku powinien towarzyszyć jakiś odgłos.
- Kopalnie i fabryki Tifaresów mają o wiele zbyt dużo punktów życia, powinny mieć góra 800-900.
- Eksplozja rafinerii zadaje zbyt wielkie obrażenia, 150-200 raczej by wystarczyło.
Bugi, jakie znalazłem:
- Jeżeli u Tifaresów zostanie postawione 10 budowli, a kilka z nich zostanie zniszczone, to nie można wybudować następnych (limit).
- Jeżeli tura będzie się składać jedynie z akcji wykonanych prawym przyciskiem myszy, to przy próbie zakończenia tury wyświetla się "Nie rozpocząłeś jeszcze tury. Czy naprawdę chcesz ją zakończyć?".
- Chaos nie tworzy lodu na samej krawędzi mapy, nawet gdy jest ona w jego zasięgu.
- Głowica zmienia wodę w lawę z jaskiniami, a to trochę nie realistyczne...
- Jeśli zostaną zniszczone wszystkie budynki danego gracza, a ma owy piramidę podróżującą właśnie w czasie, to i tak przegrywa.
- Jeszcze jakieś bugi były, ale już dokładnie nie pamiętam na czym polegały.
Edytowane przez Piko dnia 09-09-2012 21:10
Do uwag Piko dorzucę jeszcze to, że:
-nie ma żadnych wieżołamaczy u tifares, rai może się zabunkrować i teleportować się w różne miejsca na mapie, mam propozycję nowych jednostek, którą do jutra wrzucę. Może wtedy będzie zbalansowane.
-rai może teleportować się do miejsc nieodkrytych, spróbuj to jakoś naprawić
-graliśmy z rdzeniem kontrolującym 15 budynków i kosztującym 200 złota i szczerze: żyć nie umierać. Da się grać, zgodnie z przeznaczeniem tifares (zalanie całej mapy swoimi budynkami)
-kopalnie też wliczają się w limit budynków, a według mnie nie powinny (działają przecież bez głównego rdzenia podłączonego)
Na razie to tyle, może coś dopiszę dzięki opcji edycji.
@Piko: dzięki za wnikliwe obserwacje - już się do tego odnoszę, po kolei:
- Powinny być jakieś limity w używaniu chronosfery i rekrutacji jednostek na turę, bo na razie można, o ile ma się wystarczającą ilość funduszy, 'zbudować' multum jednostek/chaosów i zbombardować wroga. Moja propozycja to jeden teleport na turę, jeden chaos, i jeden/dwa/trzy spidery/tigery/hellbiki na fabrykę (mam na myśli to, że można zrobić 1 spidera lub 2 tigery, nie 1 spidera i 2 tigery). To oczywiście u Raiów, ale Tifaresi też powinni mieć podobne limity.
Co do limitów na jednostki, to osobiście nie jestem zwolennikiem, ale myślę, że inni powinni się na ten temat wypowiedzieć.
Chaos kosztuje jedynie 150 złota, a to jest bardzo mało. Odpowiednie byłoby jakieś 400-500.
To prawda, jednak niech inni gracze również się wypowiedzą. Obecna cena jest zbyt niska.
- Aktywacja Chronosfery powinna nieco kosztować, chociaż osobiście nie jestem co do tego do końca przekonany.
Też się nad tym zastanawiam. Można dać limit 1 zrzut na turę, albo zrzut za kasę, albo połączenie obu. Rai otrzymają później osobny budynek do teleportacji (Piramida nie będzie już potrzebna), więc jakaś forma ograniczenia musi być, np. 1 zrzut na 1 budynek z tą zdolnością (+koszt użycia).
- Badania nie powinny dawać takie bonusu kopalniom, pod koniec każda kopalnia daje 70 złota, a posiadanie takich 30-50 to nie problem.
Sugerujesz usunięcie tej gałęzi badań? Kopalnie mają dawać zawsze tyle samo golda?
- Lepiej byłoby gdyby wieże miały jeden silny atak zamiast trzech mniejszych, bo początki tury trochę trwają, gdy każda wieża musi trzy razy strzelić przeciwnika.
Słuszna uwaga. I tak trafiają na 100% więc po co się rozdrabniać.
- Skoro wieże atakują na początku tury, to później już tego ataku mieć nie powinny.
Słyszałem różne opinie na ten temat. Niektórym się to podoba. Czekam na dyskusję.
- Możliwość cofnięcia budowania.
To nie takie proste. Jeśli mam to wdrożyć to na końcu, są ważniejsze rzeczy do zrobienia.
- Kopalnie Rai powinny dawać znów 15, może 20 golda, gdyż można je robić naprawdę masowo.
Poczekajmy na raport Vetcha i spółki.
- Głowica Tifaresów powinna być uzbrajana przez jakieś pięć tur, nie dwie, gdyż w tak krótkim czasie niemożliwe jest zapobiegnięcie wysadzeniu bomby.
Na razie zapobiegnięcie jest niemożliwe, ponieważ nie zrobiłem jeszcze "broni snajperskich" - budynków zdolnych niszczyć pojedyncze małe cele jednym strzałem bez względu na odległość. Jak takie coś będzie, to 2 tury mogą być w sam raz, o ile Silos przetrwa skoncentrowany ostrzał.
Powinny. Tifares w ten sposób powiela się. Wirusy komputerowe też tak mają.
- Niszczeniu budynku powinien towarzyszyć jakiś odgłos.
Takie rzeczy na końcu.
- Kopalnie i fabryki Tifaresów mają o wiele zbyt dużo punktów życia, powinny mieć góra 800-900.
Podstawowe budynki Tifaresu budowane są tak, aby przetrwać atak synaptyczny. Zobaczymy co inni na to.
- Eksplozja rafinerii zadaje zbyt wielkie obrażenia, 150-200 raczej by wystarczyło.
Niech reszta się wypowie w tej kwestii.
Bugi:
- Jeżeli u Tifaresów zostanie postawione 10 budowli, a kilka z nich zostanie zniszczone, to nie można wybudować następnych (limit).
Słusznie, dzięki.
- Jeżeli tura będzie się składać jedynie z akcji wykonanych prawym przyciskiem myszy, to przy próbie zakończenia tury wyświetla się "Nie rozpocząłeś jeszcze tury. Czy naprawdę chcesz ją zakończyć?".
Nic na to nie poradzę. Tak działa BfW.
- Chaos nie tworzy lodu na samej krawędzi mapy, nawet gdy jest ona w jego zasięgu.
Przyjrzę się temu później.
Przy takiej temperaturze woda paruje w ułamku sekundy, a grunt dosłownie pęka. Wszystko jest ok.
- Jeśli zostaną zniszczone wszystkie budynki danego gracza, a ma owy piramidę podróżującą właśnie w czasie, to i tak przegrywa.
O tym akurat wiem. Wesnoth niestety jak widzi, że gracz nie ma żadnych jednostek to go eliminuje. Nie wiem jak to obejść.
Dzięki Piko za pomoc. Jesteś w Creditsach. Gratuluję
Edit:
@Vetch:
-rai może teleportować się do miejsc nieodkrytych, spróbuj to jakoś naprawić
Słusznie.
-graliśmy z rdzeniem kontrolującym 15 budynków i kosztującym 200 złota i szczerze: żyć nie umierać. Da się grać, zgodnie z przeznaczeniem tifares (zalanie całej mapy swoimi budynkami)
To NIE jest przeznaczenie Tifares Oni nie mają dominować całej mapy, tylko wyeliminować przeciwnika. Poza tym budynków nie może być zbyt wiele, wiesz ile to by było klikania? Chyba wiesz
Mogę obtanić Rdzeń, ale Tifares nie może mieć pół mapy budynków.
-kopalnie też wliczają się w limit budynków, a według mnie nie powinny (działają przecież bez głównego rdzenia podłączonego)
Racja.
Dzięki za uwagi. Witamy w Creditsach Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 21:07
Cena chaosu bardzo niska, 400-500 byłoby OK i jeszcze limit 1 rekrutacji na turę(tylko chaosu według mnie).
Załatwione.
Możliwość jednej chronosfery na turę i ewentualnie drobny koszt jej aktywacji(20-100).
Ok. Dam 50g.
Sugerujesz usunięcie tej gałęzi badań? Kopalnie mają dawać zawsze tyle samo golda?
Nie zgadzam się, jest to dobre, choć można by obniżyć trochę przychód. Jakoś tak:
1 poziom - dodatkowe 5
2 poziom - dodatkowe 10
3 poziom - dodatkowe 20
Też myślałem o obniżeniu przychodu - coś równomiernego proponuję 5/10/15 (+5 na poziom).
- Skoro wieże atakują na początku tury, to później już tego ataku mieć nie powinny.
Słyszałem różne opinie na ten temat. Niektórym się to podoba. Czekam na dyskusję.
Co do tego nie jestem w 100% przekonany, ale jeśli miałbym głosować, wybrałbym uniemożliwienie ataku poprzez gracza, bądź usunąć atak dla komputera, a dać możliwość ataku na odległość dla gracza.
Zrobię wersję z wieżyczkami bez ataku kontrolowanego przez gracza. Wieżyczki będą same atakować wybrane przez siebie cele.
-Mógłbyś zrobić limit bibliotek(6) i dać możliwość ich teleportu poprzez chronosfere, w ten sposób będzie można mieć szybsze badania i jednocześnie możliwość większej rekrutacji probów.
Całkiem ciekawa propozycja. A może po prostu dać probom możliwość zamiany w Bibliotekę bez zbędnego komplikowania? I dać ten limit oczywiście?
-Proby mogłyby poruszać się nieco szybciej.
-MCU powinny poruszać się nieco wolniej.
Mogę dodać/odjąć 1 punkt ruchu, ale muszę poznać opinie innych.
Znajdziecie tu opis rasy oraz dowiecie się co Rai dostaną w kolejnych wersjach Infinity. Możecie też zgłaszać własne pomysły na jednostki, budynki oraz technologie. Zależy mi zwłaszcza na oryginalnych jednostkach, bo Rai nie ma ich na razie wcale.
Edytowane przez inferno8 dnia 09-09-2012 23:30
Moim skromnym zdaniem nie powinno się zmieniać punktów ruchu konstruktorom. Probe'y można w końcu teleportować, a mcu i tak powoli się porusza. Co do złota, popieram technologiczne zwiększenie 5/10/15 na każdy poziom technologii. A co do tifares, atak synaptyczny niszczy rafinerie, a one stanowią póki co 80-90% budynków tifares. Czy tak to ma wyglądać?
No cóż, chwilę nie odpisywałem, więc się zaległości zrobiły... No cóż, więc od najwcześniejszych do najnowszych:
O tym akurat wiem. Wesnoth niestety jak widzi, że gracz nie ma żadnych jednostek to go eliminuje. Nie wiem jak to obejść.
Trzeba sprawić, aby dany gracz wygrał, gdy zmienna x będzie wynosiła y, a będzie ona zmieniała swoją wartość po zniszczeniu głównego budynku wroga (tj. przemieszczanie się w czasie tej wartości nie zmienia). Zaprogramowanie takiej opcji niestety trochę by potrwało, a działałaby ona jedynie na tych scenariuszach, na których byłaby zdefiniowana.
Limity jednostek są niepotrzebne
Na razie nie ma powodu by budować >1 fabrykę danego rodzaju (zwłaszcza u tifaresów), lub by robić słabsze rodzaje jednostek bojowych, więc rozgrywka jest mniej rozmaita. Limity dałyby powody = urozmaiciłyby rozgrywkę = są potrzebne.
Przy takiej temperaturze woda paruje w ułamku sekundy, a grunt dosłownie pęka. Wszystko jest ok.
Dobrze jest, choć ja bym zmienił, że zamist w lawę, to przepaść lub coś takiego.
Również myślę, że przepaść byłaby bardziej odpowiednia.
Poczekajmy na raport Vetcha i spółki.
Jeśli obniżyć technologię(jak ja np napisałem), mogłoby zostać tyle ile jest.
Właśnie nie. 25 kasy * 12 (probów) = 300 złota przychodu już po trzech turach... Natomiast 15 kasy * 12 to już tylko 180, więc już nie jest to przesada. Poza tym bonus +5/10/15 jest mikroskopijny, gdy na początku jest już 25. Natomiast dla 15 jest już to całkiem sporo.
Powinny. Tifares w ten sposób powiela się. Wirusy komputerowe też tak mają.
Powinny być.
To trochę dziwne, że każdy rdzeń jest głównym, ale dobra... Ale jeżeli te rdzenie mają mieć po 5000hp, to raczej 200 złota kosztu jest przesadą,. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby spore podwyższenie limitu budynków (tak do 20, może więcej gdy dojdą nowe budynki) i ceny dodatkowych-głównych rdzeni (1000-1500, cena wprawdzie wysoka, ale rdzeń rzadko trzeba by było budować).
Mógłbyś zrobić limit bibliotek(6) i dać możliwość ich teleportu poprzez chronosfere, w ten sposób będzie można mieć szybsze badania i jednocześnie możliwość większej rekrutacji probów.
Całkiem ciekawa propozycja. A może po prostu dać probom możliwość zamiany w Bibliotekę bez zbędnego komplikowania? I dać ten limit oczywiście?
Myślę że biblioteki są na tyle ciekawe, że jeśli chce się je mieć, trzeba zrezygnować z wolnego miejsca wokół piramidy. Dlatego nie zmieniałbym sposobu ich tworzenia.
A co do tifares, atak synaptyczny niszczy rafinerie, a one stanowią póki co 80-90% budynków tifares. Czy tak to ma wyglądać?
A co do tifares, atak synaptyczny niszczy rafinerie, a one stanowią póki co 80-90% budynków tifares. Czy tak to ma wyglądać?
W pewnym sensie tak. Tifares niedługo otrzyma możliwość budowania podziemnych "włazów", w których będzie można umieścić kilka jednostek. Włazy będą w stanie przetrwać atak synaptyczny, a co za tym idzie, jednostki w środku. Dlatego po zdewastowaniu mapy, Tifares nie będzie potrzebował tak szybko nowych rafinerii, ponieważ będzie miał możliwość ataku ukrytymi pod ziemią jednostkami.
@Piko:
Trzeba sprawić, aby dany gracz wygrał, gdy zmienna x będzie wynosiła y, a będzie ona zmieniała swoją wartość po zniszczeniu głównego budynku wroga (tj. przemieszczanie się w czasie tej wartości nie zmienia). Zaprogramowanie takiej opcji niestety trochę by potrwało, a działałaby ona jedynie na tych scenariuszach, na których byłaby zdefiniowana.
Właśnie tego chcę uniknąć. Zasady powinny obowiązywać na wszystkich mapach a nie na własnych. Myślę nad rozwiązaniem tego problemu. Zawsze można zrobić też "lądowanie awaryjne" dla Piramidy w momencie, gdy wszystkie jej jednostki zginą podczas nieobecności.
Limity jednostek są niepotrzebne
Na razie nie ma powodu by budować >1 fabrykę danego rodzaju (zwłaszcza u tifaresów), lub by robić słabsze rodzaje jednostek bojowych, więc rozgrywka jest mniej rozmaita. Limity dałyby powody = urozmaiciłyby rozgrywkę = są potrzebne.
Budowanie dodatkowych fabryk na chwilę obecną sprawia, że w przypadku utraty jednej nie utracimy możliwości budowania jednostek. Wprowadzenie limitów na jednostki bardzo skomplikowałoby grę. Niech inni się wypowiedzą.
Również myślę, że przepaść byłaby bardziej odpowiednia.
No dobra, ale tylko głęboka woda.
To trochę dziwne, że każdy rdzeń jest głównym, ale dobra... Ale jeżeli te rdzenie mają mieć po 5000hp, to raczej 200 złota kosztu jest przesadą,. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby spore podwyższenie limitu budynków (tak do 20, może więcej gdy dojdą nowe budynki) i ceny dodatkowych-głównych rdzeni (1000-1500, cena wprawdzie wysoka, ale rdzeń rzadko trzeba by było budować).
Te limity miały być po to, aby nie można było robić wężyków i otaczać wroga. Zresztą planuję zmienić u Tifares sposób stawiania budynków - będą najpierw powstawać place budowy, które po paru turach zamienią się w budowle. Place będą na początku miały 1 pkt. życia, ale co turę będą "regenerować" kilkaset hp i gdy osiągną max, zamienią się we właściwy budynek. Da to grze trochę realizmu.
Myślę że biblioteki są na tyle ciekawe, że jeśli chce się je mieć, trzeba zrezygnować z wolnego miejsca wokół piramidy. Dlatego nie zmieniałbym sposobu ich tworzenia.
Widzę, że zdania są podzielone, będziemy z tym eksperymentować, ale póki co zostawiam jak jest.
Edit: nowa wersja będzie być może dziś, albo jutro. Zobaczę jak się wyrobię.
Edytowane przez inferno8 dnia 10-09-2012 19:59
będą najpierw powstawać place budowy, które po paru turach zamienią się w budowle. Place będą na początku miały 1 pkt. życia, ale co turę będą "regenerować" kilkaset hp i gdy osiągną max, zamienią się we właściwy budynek. Da to grze trochę realizmu.
Pomysł nie jest zły, ale trzeba trochę zmienić ilość hp niektórych budynków, aby ich budowa nie trwała wieki (na budynki produkujące pieniądze powinno czekać się co najwyżej jedną turę, budowa innych może trwać dłużej). I może lepiej jeśli będą zaczynać z 50-100 hp, bo 1 punkt życia to przesada.
Edit: Wpadłem na pomysł - a co jeśli budynki Tifaresu będą miały nie dużo punktów życia, lecz bomba będzie zadawać im mniejsze obrażenia?
Edytowane przez Piko dnia 10-09-2012 20:16
Pomysł nie jest zły, ale trzeba trochę zmienić ilość hp niektórych budynków, aby ich budowa nie trwała wieki (na budynki produkujące pieniądze powinno czekać się co najwyżej jedną turę, budowa innych może trwać dłużej). I może lepiej jeśli będą zaczynać z 50-100 hp, bo 1 punkt życia to przesada.
Co do czasu budowy, to można zróżnicować regenerację dla każdego z osobna. Da się to zrobić. Na razie wprowadzę stałą wartość, co spowoduje, że "twardsze" budynki będą budować się dłużej, a słabsze szybciej, ale to nie w najbliższej wersji.
Wpadłem na pomysł - a co jeśli budynki Tifaresu będą miały nie dużo punktów życia, lecz bomba będzie zadawać im mniejsze obrażenia?
Sprytne Nie wpadłem na to Można wtedy zmniejszyć im hp, jednak nadal chciałbym aby Tifares miał dużo punktów życia w porównaniu do Rai, chociażby przez wzgląd na "masywność" jego budowli.
Jest już nowa wersja 0.1.2. Zawiera wasze sugestie, naprawia błędy oraz poprawia balans rozgrywki, jednak nie oczekujcie cudów - dopóki Rai i Tifares nie dostaną wszystkich budynków i technologii, nie można mówić o zrównoważonej grze.
Następna wersja będzie trochę później, prawdopodobnie w weekend. Planuję wprowadzić nowe budynki, place budowy oraz technologie dla Rai. Trochę mi z tym zejdzie.
-U Rai, badanie wydobycia powinno być dłuższe(przynajmniej 2/3 i 3/3).
Obecnie ilość punktów dla poszczególnych poziomów wynosi: 8/12/16 a więc przeliczając na tury mając samą piramidę będzie to 2/3/4 tury. Rzeczywiście mało, to ja w takim razie proponuję 2/6/12 tur a więc 8/24/48 punkty nauki.
-Rai dalej jest op, chronosfera+chaos=wygrana
Mogę zabronić Chronosferze transportu Chaosu, albo zrobić taki transport bardzo drogi.
Propozycje:
-Chronosfera nie działa na jednostki, które mają 0 ruchu(zostały teraz zrekrutowane, wykorzystały swój ruch).
Chronosfera to pole, które nie zwraca uwagi na to, czy jednostka wykonała ruch czy nie. Jak jest w zasięgu to ją teleportuje i tyle.
-Wiem, że to ciężkie(bądź niewykonalne), ale przydałoby się, żeby wieżyczki miały dalszy zasięg(taki, na ile mogą strzelać), bo nie wiadomo w co i w kogo strzelają, jak jest mgła
Na wersji BfW 1.11 być może uda się to zrobić, na razie musi zostać jak jest.
-W creditsach jest napisane v 0.1, a mamy przecież 0.1.2!
Oj tam, oj tam
-Gdy się zbuduje bibliotekę, a potem zniszczy, dalej ma się te pkt nauki w danej turze, niby nic się nie dzieje, ale kogoś może to zmylić.
Tak działa mechanizm punktów nauki. Zarabia się je na początku własnej tury, co się później dzieje z bibliotekami w tej turze nie ma znaczenia. Punkty zostały zarobione przed zniszczeniem.
Ponieważ są bardzo egoistyczne A tak na serio to widocznie jak je programowałem, nie uwzględniłem sojuszników we filtrze wykluczającym możliwe cele. Dzięki za zgłoszenie tego buga.
Dla wszystkich zainteresowanych postępami nad nową wersją:
Wprowadziłem budowę za pomocą placów konstrukcyjnych dla Tifares oraz zacząłem wprowadzać nowe technologie dla Rai. W najbliższych dniach dodam kilka nowych budynków i być może jednostek. Nowa wersja będzie oznaczona 0.2 i powinna być gotowa pod koniec tygodnia.
Edit:
Jest już nowa wersja Infinity oznaczona numerkiem 0.2.
Przynosi spore zmiany. Do najważniejszych można zaliczyć etapowy system budowy Tifares, nowe technologie dla Rai, technologie procesorów dla Tifrares oraz Solar - pierwszą broń snajperską Rai przeciwko pojedynczym budynkom i jednostkom.
Wersja 0.2 jest niezbalansowana. Tifaresowi brakuje kilku budynków w tym systemu SCALAR, który mógłby zrównoważyć Solara u Rai. Zostawiłem to na nową wersję.
Jak znajdziecie jakieś bugi to pisać.
Miłej zabawy Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 21:09