Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ogólny zarys historii ery
Elensefar
Próbując robić opisy do jednostek Mrocznych Elfów wpadłem na pomysł, by w opisach dodać jakieś wzmianki o historii ery, bo tak to jedyne co mogę dać w opisach to ich wygląd, wyposażenie i zdolności, a tak to mógłbym dodać np. do zwiadowcy "Są to szpiedzy wyszkoleni w *nazwa miasta/fortecy* specjalnie na zwiady i inne szpiegowskie, oraz skrytobójcze misje dla lorda *nazwa króla ME* przeciwko wrogom Podziemnego Królestwa." itp.

Tak więc proszę wymyślajcie jakiś ogólny zarys mapy (bo jak na razie wymyśliliśmy tylko to (z tego co wiem), że jest jakiś wielki kontynent, z którego wypłynęli piraci, mieszkają tam LLG i jacyś bagienni ludzie, oraz jakieś inne wyspy, na których są umieszczone wioski Amazonek i Tubylców, oraz jaskinie ME i Fanatyków), historii itp. Smile
Edytowane przez Elensefar dnia 11-10-2012 00:09

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Dingo
Elensefar napisał/a:
Próbując robić opisy do jednostek Mrocznych Elfów wpadłem na pomysł, by w opisach dodać jakieś wzmianki o historii ery, bo tak to jedyne co mogę dać w opisach to ich wygląd, wyposażenie i zdolności, a tak to mógłbym dodać np. do zwiadowcy "Są to szpiedzy wyszkoleni w *nazwa miasta/fortecy* specjalnie na zwiady i inne szpiegowskie, oraz skrytobójcze misje dla lorda *nazwa króla ME* przeciwko wrogom Podziemnego Królestwa." itp.

Tak więc proszę wymyślajcie jakiś ogólny zarys mapy (bo jak na razie wymyśliliśmy tylko to (z tego co wiem), że jest jakiś wielki kontynent, z którego wypłynęli piraci, mieszkają tam LLG i jacyś bagienni ludzie, oraz jakieś inne wyspy, na których są umieszczone wioski Amazonek i Tubylców, oraz jaskinie ME i Fanatyków), historii itp. Smile

Jakichś Bagiennych Ludzi nie ma.

A teraz tak: Przydałoby się coś takiego, mogę wymyślić jakieś nazwy dla miast, ale na razie mam propozycje.

Tevanfell/Katrengam/Demitria - Kontynent Piratów/LLG.
Żelazne Góry (?) - Kraina główna LLG.
Quentin/Karras - nazwa miasta/fortecy ME.
Wyspa Ostrzy (?) - Jedna z wysp kontynentu Tubylców/Amazonek.
Misgrind (?) - Stolica LLG.

Nazwy wymyślane na szybko. Pfft

Forgotten Legends dzieje się w oddzielnym świecie od Wesnoth. Tak mi się przynajmniej wydaje...

jozio
Hmmm... Pomysł MIS'a nawet mi się podoba, ale tak naprawdę nie ma sensu, chyba, że chcielibyśmy najeżdżać Wesnoth piratami w jakiejś kampanii... Może jednak zróbmy własny świat, bo to by było dziwne (poza tym mamy w erze tak potężne jednostki, jak na przykład 3 level Potwora Morskiego, że bardzo ciężko byłoby je pokonać domyślną erą - co wcale nie oznacza, że trzeba je osłabiać względem domyślnej, era ma być zbalansowana wewnątrz).
A tak poza tym - wtedy trzeba by wydawać erę ze wszystkimi frakcjami z domyślnej wbudowanymi (nie w FL + domyślna, tylko w zwykłym FL).

Piko
Nasze uniwersum nie jest w żaden sposób powiązane z normalnym Wesnothem, i dobrze. Inaczej trzeba by się zastosować do globalnych wydarzeń (jak ustawienie drugiego słońca) i religii (o której twórcy prawie nic nie opowiedzieli, lol). A tak jesteśmy kompletnie niezależni. Smile

@Elensefar - nie wiem czy chcę abyś robił te opisy... No bo spójrz, już znalazłem parę niedociągnięć w tym małym kawałku tekstu:
- Szpiedzy są szkoleni tylko w jednym mieście/fortecy?
- Szpiedzy zajmowali się skrytobójstwami?
- Zajmowali się oni skrytobójstwami tylko dla jednego króla? Jeśli żyli nie za czasów jego panowania, to ich umiejętności były jedynie dla szpanu?
- W FL są w ogóle jacyś szpiedzy u Mrocznych Elfów? Łał, nawet o tym nie wiedziałem! O.O
Wolałbym też nie korzystać za bardzo z historii ery w opisach, np. te 120 (dobrze mówię?) świątyń, w których są rozmieszczeni strażnicy słońca strasznie kłuje w oczy. Podobnie zabicie dwóch generałów Tharisan za jednym ciosem Kiriosa.
Co do mapy - masz jej ogólny zarys, mamy Kontynent (nazwa oczywiście inna) i Archipelag (ang. The Archipelago, nazwa ma taka zostać, ew. jego mieszkańcy mają jakąś inną i zaznajmią z nią piratów). Jbc. to bardziej szczegółowy mam w głowie, a bardziej dokładną (rozpiska gdzie poszczególne misje mogłyby się odgrywać, kto będzie w nich uczestniczył itd.) mapę Archipelagu mam nawet na papierze. Cool

@Dingo - te nazwy są świetne! Naprawdę, niby na szybko, ale świetne.
Natomiast co do Bagiennych Ludzi - dlaczego aż tak bardzo ci się oni nie podobają? Jeśli nie chcesz, to nie, ale Kontynent będzie nudny z samymi LLG.

A, i jeszcze jedno - proszę, zostawcie fabułę mnie. Przynajmniej częściowo. Bo naprawdę, ta w mojej głowie jest bardzo rozbudowana, a jeśli będę się musiał dostosować do każdego cudzego pomysłu, to już nie będzie wszystko doskonale pasować do siebie, zrobią się nieścisłości (itd.).

Dingo
Piko napisał/a:
Nasze uniwersum nie jest w żaden sposób powiązane z normalnym Wesnothem, i dobrze. Inaczej trzeba by się zastosować do globalnych wydarzeń (jak ustawienie drugiego słońca) i religii (o której twórcy prawie nic nie opowiedzieli, lol). A tak jesteśmy kompletnie niezależni. Smile

@Elensefar - nie wiem czy chcę abyś robił te opisy... No bo spójrz, już znalazłem parę niedociągnięć w tym małym kawałku tekstu:
- Szpiedzy są szkoleni tylko w jednym mieście/fortecy?
- Szpiedzy zajmowali się skrytobójstwami?
- Zajmowali się oni skrytobójstwami tylko dla jednego króla? Jeśli żyli nie za czasów jego panowania, to ich umiejętności były jedynie dla szpanu?
- W FL są w ogóle jacyś szpiedzy u Mrocznych Elfów? Łał, nawet o tym nie wiedziałem! O.O
Wolałbym też nie korzystać za bardzo z historii ery w opisach, np. te 120 (dobrze mówię?) świątyń, w których są rozmieszczeni strażnicy słońca strasznie kłuje w oczy. Podobnie zabicie dwóch generałów Tharisan za jednym ciosem Kiriosa.
Co do mapy - masz jej ogólny zarys, mamy Kontynent (nazwa oczywiście inna) i Archipelag (ang. The Archipelago, nazwa ma taka zostać, ew. jego mieszkańcy mają jakąś inną i zaznajmią z nią piratów). Jbc. to bardziej szczegółowy mam w głowie, a bardziej dokładną (rozpiska gdzie poszczególne misje mogłyby się odgrywać, kto będzie w nich uczestniczył itd.) mapę Archipelagu mam nawet na papierze. Cool

@Dingo - te nazwy są świetne! Naprawdę, niby na szybko, ale świetne.
Natomiast co do Bagiennych Ludzi - dlaczego aż tak bardzo ci się oni nie podobają? Jeśli nie chcesz, to nie, ale Kontynent będzie nudny z samymi LLG.

A, i jeszcze jedno - proszę, zostawcie fabułę mnie. Przynajmniej częściowo. Bo naprawdę, ta w mojej głowie jest bardzo rozbudowana, a jeśli będę się musiał dostosować do każdego cudzego pomysłu, to już nie będzie wszystko doskonale pasować do siebie, zrobią się nieścisłości (itd.).

Dziękuje Smile Na razie na więcej nie mam pomysłów, ale jeszcze jakieś wymyśle.

Bagiennych Ludzi nie chcę, tylko ze względu na żółwie. Ludzi niech już tam mogą być, ta ważka, i pomysł z truciznami jest przekonujący, ale bez żółwi. Nie, że nie lubię żółwi jako zwierzątka, bo pod tym kątem bardzo lubię, ale nie pasują tutaj. Daj zarys frakcji w temacie głównym.

Zostawiam fabułę tobie, Piko. Ja na razie zajmuję się czym innym, pracuje nad animacjami, i pozostałymi frakcjami.

jozio
Kontynent? Mi się zdawało, że będą 2, jeden z Anubianami i Elfami, drugi jako kraj LLG i Piratów, ale jeśli nie to mi to wyjaśnij. Mi się bagienni ludzie podobają, szczególnie przez te trucizny (-16 HP na turę jest naprawdę wyniszczające wroga, bo na 1 levelu często zabiera całe HP w 2 tury, a co byś powiedział na truciznę, która zabija?).
A co do fabuły - jak będziesz coś miał, to to po prostu opisz. Przeczyta się, wprowadzi poprawki, i zrobi kampanię, a inne pomysły pójdą do innych czasów (np. co ma wspólnego fabularnie Wspomnienie Defaldora i UtBS? Oprócz tego, że dzieją się w tej samej krainie, tylko dużo później, co pozwala na prawie całkowitą zmianę fabuły i sojuszy (np. krasnoludy lub trolle mogą się sprzymierzyć z elfami, co jest niewyobrażalne w czasach Defaldora)).

Piko
Skro żółw błotny nie pasuje do bagiennej frakcji... No trudno. Tylko trochę szkoda, bo dobrze potrafię rysować ich skorupę, a taki tank rozwinąłby możliwości taktyczne frakcji (złodzieje mieliby cios i powrót, czyli atakują, a później chowają się za żółwiem). Ew. można dać na niego jakiegoś strzelca czy coś, może będzie lepszy...

Dingo
Piko, jak pokażesz zarys, to dopiero zdecyduję.

Kolejne nazwy:

Góry Niavith/Novintall - (?)
Rzeka Xiara - Rzeka przedzielająca wyspę na dwie części (nie licząc części pustynnej)
Saguna/Alitir/Moebaru - Wioski Tubylców
Hangoth - Miasto Piratów
Altana/Ebenever/Dalta - Wioski Amazonek
Aban Diar (?) - Pustynia Anubianów
Wodospad Lubirisu - 974 m. (mniejszy o 5 m od Salto del Angel) - (?)
Kenval - Jedno z plemion Amazonek
Tantara - Jedno z plemion Tubylców
Irnath - (?) Imię?

Piko
Zarys... Zarys czego? Jednostki, frakcji, fabuły? Bo nie do końca rozumiem o co chodzi.

Co do nazw - znowu dobre, na pewno się wykorzysta w kampanii. Ale jbc. to lepiej by było gdybyś wymieniał same nazwy, bo dopiero później pomyślimy gdzie to się przyda.

Co do piratów - wolałbym aby nie mieli jakiegoś stałego miasta, tj. mieli główny, ogromny statek, który to właśnie służył im za stolicę. Mieli by na nim też sady, pola uprawne itd. na wypadek nie zdobycia wystarczającej ilości żywności z napadów (głównie kursowałyby okręty z bronią palną, bo byłaby to nowość technologiczna, produkowana jeszcze na bardzo małym obszarze. Wyjaśniałoby to też, dlaczego nawet LLG by nie mieli pistoletów, a piraci mieli.

jozio
Piko, zarys historii. Mówiłeś, że już coś masz.
A statek jako stolica to świetny pomysł - tylko w kampanii trzeba by opisać to wszystko (ew. w opisie frakcji).

Guurahk
Piko napisał/a:

Co do piratów - wolałbym aby nie mieli jakiegoś stałego miasta, tj. mieli główny, ogromny statek, który to właśnie służył im za stolicę. Mieli by na nim też sady, pola uprawne itd. na wypadek nie zdobycia wystarczającej ilości żywności z napadów...

Już sobie wyobrażam taką mapę Pfft
Edytowane przez Guurahk dnia 13-10-2012 17:31
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Piko
Akcja kampanii nie będzie się odgrywała na tamtejszych wodach, lecz na Archipelagu. A mapa będzie przedstawiać miejsce akcji kampanii.

Jbc. to żart bardzo dobry. Pfft

AxeFighter
Statek - świetny pomysł! Wyobrażam sobie ostatnia misję w kampanii, która kiedyś powstanie i wielką bitwę na jego pokładzie. To byłoby coś podobnego do map z TLU. Przeciwnikiem mogliby być ludzie z królestwa na kontynencie lub któraś z frakcji Archipelagu. Co o tym myślicie?
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Dingo
AxeFighter napisał/a:
Statek - świetny pomysł! Wyobrażam sobie ostatnia misję w kampanii, która kiedyś powstanie i wielką bitwę na jego pokładzie. To byłoby coś podobnego do map z TLU. Przeciwnikiem mogliby być ludzie z królestwa na kontynencie lub któraś z frakcji Archipelagu. Co o tym myślicie?

Wiadomo, pomysły Pika związane z fabułą są mistrzowskie. Pfft Co do map - Tak, kampania będzie się wzorować na TLU graficznie (multiheksy). Jednak to dalekie dzieje. Najdalsze.

Co do przeciwnika - Mroczne Elfy/Bagienni Ludzie, coś takiego. Bo lepiej by było gdyby Tubylcy byli uznawani za wrogów tylko na początku, potem otrzymalibyśmy od nich 3 zadania.
Edytowane przez Dingo dnia 21-10-2012 13:20

Elensefar
Co do nazwy Quentin to bardziej mi ono pasuje do jakiegoś przywódcy piratów, niż do miasta ME.
Edytowane przez Elensefar dnia 21-10-2012 13:26

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Dingo
Na nazwisko. Np. William Quentin? Brzmi dobrze. Pfft

Nazwy:
Miasta: Sagia, Arrog, Summendro, Tazos, Derriv, Aeven
Wyspy: Rai, Iro, Qasa, Baisi, Fenili, Kasmir, Kanbis, Kryształowe Wyspy
Góry: Góry Narskie, Góry Hertan, Płomienne Góry
Rzeki: Hailavari, Kialis, Niliami
Morza: Morze Kevala, Morze Etyliańskie
Królestwa: Ferial Tor, Helivia, Bejermoon

Uff... Tyle nazw wymyśliłem, że można z tego stworzyć nie tylko dwa kontynenty, ale i całą planetę. Grin

Nazwy próbowałem dostosować, wiem, że nie powinienem, ale zawsze można je zmieszać.
Edytowane przez Dingo dnia 21-10-2012 13:41

Piko
3 zadania... dlaczego kojarzy mi się to z elfami? Pfft Ja mam plan taki, że najpierw będziemy ich grabić, ale później jakiemuś plemieniu pomożemy - zyskamy na tym parę ich jednostek i pomoc w zemście na Amazonkach.

Co do statku - nie wiem za bardzo gdzie umieścić walkę na nim, ale najlepiej między ucieczką z wyspy Amazonek a powrotem na nią.

Quentin brzmi naprawdę dobrze na nazwisko, lepiej niż na coś innego. Tazos jest niezłą nazwą na wioskę tubylców, rzeka Kalias brzmi dobrze, nad innymi nazwami się jeszcze zastanowi.

jozio
@Dingo - pamiętaj tylko że każda nazwa musi mieć wytłumaczenie w języku jakiegoś ludu Wink

@Piko - miałeś kiedyś nakreślić mapkę tego świata, mógłbyś są pokazać (może być na szybko narysowane, bo po prostu trzeba mieć jakiś punkt odniesienia do planowania akcji kampanii, a poza tym bardzo mnie ciekawi jak ty to sobie wyobrażasz).

Piko
Nie każda musi mieć wytłumaczenie, w większości przypadków wystarczy żeby dobrze brzmiała. Pfft

Co do mapki - mam ją u siebie na kartce, prawdopodobnie ją za jakiś czas zeskanuję i udostępnię.

jozio
Też prawda, ale skądś się nazwa musiała wziąć. Na przykład nazwa Polska pochodzi od plemienia Polan, których nazwa pochodzi od uprawiania pól. Nie wiem, czy będzie potrzeba wnikania w aż takie szczegóły, ale w przyszłości mogą być potrzebne do chociażby jakiegoś dialogu w kampanii. Takie szczegóły wydają się mało ważne, jednak tworzą niepowtarzalny klimat kampanii/gry/książki/rzadziej filmu, bo w filmach się teraz najczęściej dba się tylko o sceny akcji co jest czasami po prostu żałosne (kto widział Bitwę Pod Wiedniem ten wie o co chodzi).

Tak poza tym, zauważyliście, że Elektus rzucił pomysł bez koncepcji a zaraz zrobimy z ery cały świat Grin (nie to żebym narzekał, wręcz chętnie pomogę przy tworzeniu kolejnych kampanii).

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.24
10,821,175 unikalne wizyty