Od jakiegoś czasu myślałem nad projektem, który trochę przypominałby mechaniką Infinity. Jednak on byłby łatwiejszy do zrobienia, gdyż sporo grafik weźmie się z defaulta.
Otóż wyglądałoby to tak: na początku gry dostajemy mały booster pieniężny, jakieś 500 złota (aby nie trzeba było zawsze ustawiać 800 na początku gry) i kilku budowniczych i robotników (najlepiej po 3). Nie mamy jednak twierdzy/nie możemy nikogo rekrutować. Aby coś wybudować klikamy PPM na pole obok budowniczego, i wybieramy budowlę. Będzie ona miała 1hp, wygląd placu budowy i cechę "nieukończona" (nie będzie jak u Tifares, że jest rasa "plac budowy". Na początku każdej tury budowniczy i robotnicy sąsiadujący z nieukończonym budynkiem dodają mu hp (wartości do ustalenia, proponuję 120 dla budowniczego i 60 dla robotnika; jeśli sąsiadują z kilkoma naraz to punkty są dzielone po równo). Robotnicy mogą pracować w budynkach, budowniczy tylko budować. Dowódcy każdej frakcji będą mieli unikalne zdolności, jak np. dodatkowe jednostki na start, premia w złocie itp.
Na chwilę obecną są to tylko plany, nic jeszcze nie jest zrobione. Poza tym nie mam na to zbyt dużo czasu - jednocześnie robię z Guurahkiem kampanię i pomagam w FL. Dlatego naprawdę ważna jest wasza pomoc.
Nie wiem czy masz już wymyślone budynki. W każdym razie, będzie chyba więcej jednostek? Najbardziej przydałyby się 0 lvlowe, takie jakie rekrutowałby budynek na pierwszej fazie. Otrzymanie chłopów wraz z dowódcą na początku średnio mi się podoba. Lepiej by było zostawić klasycznie czyli twierdza rekrutująca chłopów + dowódca. Ale to zależy od ciebie.
Proponuję ci tryb ewolucji, czyli budynki mogłyby kupić opcję, dającą możliwość rekrutacji jednostek na wyższych poziomach. Czyli np. stajnia u lojalistów dawałaby możliwość rekrutacji szaserów (0 lvl) kawalerzystów i jeźdźców. Po ewolucji może rekrutować kopijników i rycerzy. Co o tym sądzisz?
Nie wiem, czy to się z wami zgadza, ale moja koncepcja wygląda tak:
* Na start dostajemy trzech robotników, jednego zwiadowcę, jednego piechura i pałac. Poza tym złoto około 200-300. Na mapce nie ma wiosek, złoto generują budynki mieszkalne. Każda budowla ma określoną liczbę hp, swoje resy, lecz brak obrony terenowej (zawsze są trafiane). Budynki są budowane poprzez robotników za złoto na przylegającym heksie. Nie istnieje cos takiego jak czas budowy, budynki są tworzone w jedą turę, jednak kosztem ruhu robotnika. Mury są możliwe do budowy. Trzeba również dać sposób na awans budynku (może 4 koło siebie łączą się, multiheksy?). Możliwy do rekrutowania maksymalnie 2 poziom jednostek. Przebudowany system frakcji (przestępcy bez krasnoludów, itp.).
Budynki dla każdej frakcji:
* Budynek mieszkalny,
* Cech robotników,
* Mur obronny,
* Wieża (potrafi strzelać),
* Budynek specjalny,
* Machiny wojenne (Katapulty, itp.),
Poza tym budynki-siedliska dla danych jednostek.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
AF, te początkowo jednostki dziwnie zajeżdżają mi Age of Empires ;D Twój pomysł osobiście mi się bardziej podoba, zwłaszcza pomysł na łączenie budynków w jeden większy. Ciekawe jak będzie działać jednostka wielka na 4 heksy Edytowane przez Guurahk dnia 17-11-2012 19:48
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
Ja dodałbym jeszcze możliwość badania i rekrutowania "legendarnych" jednostek takich jak mistrzowie run, awans Licza na Starożytnego Licza, Smoka Piekielnego na Smoka Zagłady, rekrutowania szamanów orków i trolli, i całej reszty podobnych jednostek które spotykamy tylko w kampaniach a które bardzo się przydają.
AF - rozumiem, że budynki będą wg ciebie samoobsługowe? No cóż, w sumie to nie jestem pewien czy warto zbytnio komplikować rozgrywkę wg mojego zamysłu, ale można poczekać jeszcze aż parę osób się wypowie.
Tymczasem poruszę inny temat, a mianowicie - wypiszę jakie budynki powinny być wspólne dla każdej frakcji:
- Budynek mieszkalny (dostępny od samego początku, mało hp, tani koszt, daje jednorazowo robotnika);
- Cech budowniczych (też dostępny od samego początku, trochę więcej hp, trochę wyższy koszt, daje jednorazowo jednego budowniczego);
- Ratusz (też dostępny od samego początku, sporo hp i dosyć wysoki koszt, odblokowuje niektóre budynki; można go ulepszać aby mieć dostęp do kolejnych budynków);
- Baraki (wymaga 1lvl ratusza, służy do rekrutowania piechoty, wymaga pracy jednego robotnika; 2lvl ratusza pozwala na ulepszenie baraków);
- Stadnina (dokładnie to samo co wyżej, ale pozwala rekrutować kawalerię (lub innych scoutów, jeśli frakcja nie ma żadnej konnicy));
- Strzelnica (to samo co wyżej, ale służy do rekrutacji archerów);
- Świątynia (służy do rekrutowania magów, wymaga 2lvl ratusza do wybudowania i 3lvla do ulepszenia);
- Farma (służy do pozyskiwania pieniędzy na płaskim terenie, ilu roboli może na niej pracować jest do uzgodnienia).
Będzie też parę specjalnych budynków, dających jednostkom ciekawe bonusy (np. u krasnali zbrojownia w której każda jednostka może sobie jednokrotnie zwiększyć wszystkie swoje resy o 10%).
Za dużo komplikowania. Wesnoth, nawet rozszerzony powinien być dosyć prosty, czyli tylko jeden typ roboli, budynki samoobsługowe. Budynki obowiązkowe wypisałem w poprzednim poście. Guurahk, w Age of Empires nie grałem <wstyd>, większość pomysłów wziąłem z serii SpellForce.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez