Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
[SOLVED] EoMa - "Ku nieznanym krainom" - misja 13 Daleka Północ
4rlekin
Znowu sobie nie radzę.

Udało mi się partyzancko dżinami zatłuc przywódcę przeciwnika (nic się nie stało), a do tego czasu tych ...onych hydr jest tyle, że nie jestem w stanie ich pokonać.
Poza wszystkim one się pojawiają, jak zauważyłem, po 4 na turę.
Nie jestem w stanie rozwalać ponad czterech hydr na turę i jednocześnie walczyć z tymi Tharis z północy.

Czuję się sfrustrowany już tą misją bo nie bardzo widzę jak daje się ją przejść...
Trzeba różowych wytłuc pomimo hydr, czy dojść gdzieś czy WTF ?
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 10:02

Piko
Ta misja jest akurat imo jedną z trudniejszych, ale przy dobrej taktyce da się przejść. Do jeziorka po prawej wyślij kilka żywiołaków wody, najlepiej wysokopoziomowych. Mają tam +6hp na turę, i jeszcze +8hp od deszczu (chyba, nie jestem pewien), a na dodatek spowalniają wręcz, więc uda im się raczej te hydry przetrzymać na jakiś czas. Resztą jedziemy na Tharis, pamiętając o zatruwaczach i nietoperzach, a także o bagnach, które są niekorzystne dla nas, a dla wrogów - jak najbardziej. Gdy już ubijemy ich przywódcę, możemy zająć się hydrami - szukamy odpowiedniej pozycji obronnej i po kolei ubijamy wszystkie nadciągające fale, aż braknie im posiłków. Wygrywamy w chwili zabicia ich ostatniej jednostki.

Btw, EoM = Era of Myths, EoMa = Era of Magic, więc nie myl tych określeń. Poza tym, na forum mamy wyodrębniony dział dla tej ery, więc następne tematy tego typu zakładaj właśnie tam.

Guurahk
Taktyka zaprezentowana przez Piko jest chyba najskuteczniejsza, sam użyłem żywiołaków wody do zablokowania hydr, a potem rush na północ Wink
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

4rlekin
Też o tym myślałem, ale zarzuciłem ten pomysł na rzecz pozornej obrony i rajdu dżinami na północ po dowódcę Tharis.
Szkoda trochę, że wypalenie mu łba okazało się niewystarczające do zwycięstwa.

Co do zakładania tematów to okej, mi jest absolutnie egal. Po prostu w opisie działu stoi: "[...] problemy z przejściem kampanii" (czy jakoś podobnie) więc pomyślałem, że to właściwy dział.

Za błąd w akronimie przepraszam, nie zauważyłem.

Zaraz wypróbuję tą strategię, dzięki za radę.

[EDIT]
Żywiołaki wody działają super! A jak ładnie levelują Wink
Warto też dodać, że jednostką, która absolutnie wymiata są Przywoływacze (czyli poziom 2)
Kontrują przyzwoicie ataki czarowników (2 ataki za ponad 10 jeszcze z 80% szansą trafienia - miodzio), no a poza tym mają solidny atak łapką więc dają radę przy kontratakach na hydry Wink
Edytowane przez 4rlekin dnia 09-01-2013 22:44

Guurahk
Cieszę się, że wspólnie z Piko pomogliśmy Wink
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

4rlekin
Dzięki wielkie ! Wink
Piko to już nawet drugi raz. Zaczynam lubić to forum; szybko, konkretnie i z dostawą do domu Wink Pfft

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.10
10,892,103 unikalne wizyty