|
Dunno's RPG
|
| Dunno |
Dodany dnia 09-01-2013 14:18
|

Czeladnik

Data rejestracji: 16/07/2011 15:18
|
Witajcie!
Dawno mnie tu nie było. Wpadłem bo bardzo by mi się przydała pomoc w tworzeniu mojego gigantycznego scenariusza o nazwie jak w temacie. Matura się zbliża i czasu brakuje... ale od początku.
link do tematu na wesnoth.org
scenariusz jest dostępny na serwerze z dodatkami pod nazwą "Non-linear RPG"
Generalnie scenariusz jest nietypowy, bo opiera się na mechaniźmie masek: jest jedna główna mapa, przedstawiająca wesnoth, i wiele małych masek do których są linki na głównej mapie. Celem gracza jest zjednoczyć świat Wesnotha poprzez dypolomację lub podbój. Będą questy, będą bitwy, będzie fabuła i w ogóle. Roboty jest potwornie dużo ale już myślę, że się uporałem z głównym szkieletem. To czego potrzebuję teraz to treści która by ten szkielet wypełniła, a myślę, że to nie jest trudne.
Polski wesnoth słynie z oryginalnych grafik dla jednostek - może ktoś miałby czas i ochotę popracować nad nimi ze mną? Najbardziej potrzebne są skórki dla najemników (miecznik lvl 2 i lvl 3, kusznik lvl 2 i lvl 3, kawalerzysta lvl 1 lvl 2 lvl3). Wystarczą mi zwykłe frankensteiny, nie mam wysokich wymagań 
Inny problem to mapy. Jak już wspomniałem gra opiera się na maskach różnego formatu. Jeżeli ktoś ma wyobraźnię i smykałkę do map, podam czego obecnie potrzebuję. Głównie będą to małe mapki, typu 16x16 albo 30x30, ale wymagać będę wielu detali i żeby było ładnie.
No i questy. Najbardziej żmudna sprawa, więc zostawię ją dla siebie-chyba, że ktoś ma jakiś genialny pomysł i zna angielski na tyle aby samemu napisać dialogi albo wml na tyle aby samemu zakodować.
Bardzo dziękuję za uwagę i każdy komentarz, a już najbardziej za ofertę pomocy
Edytowane przez Dunno dnia 22-05-2013 15:21
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 09-01-2013 15:24
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
No cóż, jako niezły fanatyk gier cRPG, nie mógłbym zignorować takiego projektu. Chętnie pomogę w mapkach, mogę też spróbować coś nabazgrać (ale jbc. to jestem w tym średni). W WMLu też jako-tako sobie radzę, więc z questami mogę pomóc. Krótko mówiąc - masz z mojej strony pełne wsparcie. 
Btw, już teraz dam ważną radę - ten projekt koniecznie nie powinien być rozgrywany na jednym scenariuszu. Dlaczego? Ponieważ silnik gry wszystkie informacje o scenariuszu zapisuje przy jego wczytywaniu, czyli także wszystkie akcje. A jeśli całą kampanię ściśnie się w jeden scenariusz, tych akcji będzie baaaaaaardzo dużo. Spowoduje to ogromne obciążenie ramu, a co za tym idzie - scenariusz stanie się niegrywalny. Jeśli nie wierzysz, zagraj w Tradera (znajduje się na oficjalnym serwerze dodatków), bo tam został popełniony tenże błąd.
Dlatego lepiej będzie wyodrębnić jeden scenariusz na kilka mniejszych, z których każdy będzie obejmował jeden region - kilka, góra kilkanaście masek. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 09-01-2013 19:09
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Może miecznik (mój stary projekt) się przyda:
[img]http://imageshack.us/a/img845/4461/dekurion.png[/img] is not a valid Image.[img]http://imageshack.us/a/img842/825/centurionk.png[/img] is not a valid Image.
Przyda się?
Edytowane przez AxeFighter dnia 29-11-2014 14:40
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 09-01-2013 22:08
|

Czeladnik

|
@Piko
No cóż, dzisiaj już nie bardzo mam siłę aby coś rozplanować sensownego, ale spodziewaj się wiadomości jutro: wyślę Ci może jak powinny wyglądać mapki. Chciałbym bowiem aby każde miasto wyglądało mniej więcej podobnie co do ilości zamków, wiosek itp.
Na razie jeszcze ten problem z RAMem nie zaistniał, ale myślę, że ponieważ struktura już i tak jest nieco rozdrobniona, będę w stanie wyodrębnić oddzielne scenariusze, jakby co. Dzięki za radę 
Aha, i jeszcze mam jeden pomysł w którym mógłbyś mi pomóc: na razie nie mam zrobionego żadnego sensownego początku. Byłbyś w stanie rozpisać i zakodować etap doboru postaci? Wiesz, czy silny, czy zwinny, skąd pochodzi itd. Pewnie większość kodu gdzieś już jest i można go skopiować.
@AxeFighter
No pewnie, że się nada! Dzięki, właśnie czegoś w tym stylu szukałem  |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 09-01-2013 22:29
|

Opiekun

|
Dobra, spróbuję jutro coś pokombinować. W UitS i Areanorze (dwie kampanie rpg, obydwie tego samego autora, obydwie ledwo zaczęte ._.) jest w miarę rozbudowane okno wyboru postaci (imię, płeć, rasa, profesja i zwierzę), średnio mi się podoba, ale będzie się na czym wzorować.
Co do mieczników AFa - nieźli są, tylko przydałaby się mała korekta konturu tarczy, bo na razie nie pasuje ona stylistycznie do reszty jednostki. Tak poza tym, to są dobre, najwyżej później można narysować na ich miejsce coś lepszego.
Edytowane przez Piko dnia 09-01-2013 22:30
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 09-01-2013 23:27
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Dunno, jeżeli chodzi o wymyślanie fabuły, możesz na mnie liczyć, w pozostałych sprawach jestem raczej dość marny :<
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 12-01-2013 18:01
|

Opiekun

|
Dunno, nie zapomniałeś o czymś? Trochę przydałby się ten PW. Tak poza tym, mógłbyś też trochę nas informować, głupio że o nowej wersji z tymi frankenami dowiaduję się przeglądając forum wesnoth.org. ._. |
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 12-01-2013 18:24
|

Czeladnik

|
No sorki, po prostu mam na razie spore tempo i bym zaspamował temat dodając każdą aktualizację. A co do pw, wysłałem o tym menu doboru postaci, myślałem, że chcesz się nim zająć? Aha, i w pw mówiąc ferie miałem na myśli przełom stycznia/lutego, zapomniałem, że w różnych regionach Polski są różne daty rozpoczęcia ferii 
W każdym razie w tak zwanym międzyczasie wyszły dwie nowe wersje:
0.3.1
Dodałem miasto Carcyn
Nazwy regionów na mapie są koloru ich władcy (np. czerwony to Elensefar, brązowy to gracz)
Dodałem frankensteiny AxeFightera za najemników
Zmieniłem nazwę na Dunno's RPG, mniej łamie język
0.3.2
Dodałem quest "The Staff of Kelrin"
Wybaczcie mi makaronizmy/łamaną polszczyznę, ale gram na angielskiej wersji, i czasem nie wiem jak coś zostało przetłumaczone.
Edytowane przez Dunno dnia 12-01-2013 18:26
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 12-01-2013 18:34
|

Opiekun

|
Ach, no to jednak aż tyle czasu nie mam. Szkoda że Twój koniec ferii jest przed początkiem mojego... Ale dobra, powinienem sobie poradzić.
Co do questów - może wstrzymaj się z nimi dopóki nie będzie jakiegoś głębszego planu co do fabuły. Niby poboczne, ale one też powinny trochę zahaczać do głównej linii fabuły. |
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 22-05-2013 15:24
|

Czeladnik

|
KABUM jest wersja 0.3.3 aka 0.4demo. Byłem bliski załamki i poddania się z tym scenariuszem ale wracam w wielkim stylu i w te wakacje mam zamiar go dokończyć. Mechanizm walk już działa tak jak duża większość regionów. Następna wersja, 0.4 (lub druga po 0.3.4 jak będzie mi się chciało w między czasie naprawiać bugi) będzie zawierać wciągającą fabułę i questy głównego ciągu. Będzie fajnie
Już czwarty rok bez podpisu!
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 22-05-2013 17:12
|

Awanturnik

|
A już się bałem, że temat umarł Kiedy można oczekiwać linka do pobrania?
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 22-05-2013 17:19
|

Czeladnik

|
Jest na serwerze, joł 
Co do fabuły, ogólny zarys będzie taki: jesteś najemnikiem zatrudnionym w Forcie Tahn. Fort ten jest zaatakowany przez nekromantę i twój przełożony ucieka tajnym tunelem zamykając za sobą wejście, tym samym pozostawiając ciebie z resztą garnizonu na pastwę umarlaków. Wszyscy wpadają w panikę oprócz ciebie, będzie jakaś wzruszająca mowa i tak oto z najemnika stajesz się powoli przywódcą, który, zdegustowany zachowaniem niegdyś dzielnych oficerów Wesnotha, postanawia zrobić w królestwie porządek. Co jakiś czas mam zamiar zrobić klimatyczne interludia/flashbacki które będą zgłębiać motywacje i doświadczenia naszego bohatera, jednocześnie ubarwniając rozgrywkę.
Edytowane przez Dunno dnia 22-05-2013 17:25
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 22-05-2013 19:05
|

Awanturnik

|
Ohoho, grubo Zabieram się za ściąganie :>
|
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 22-05-2013 20:06
|

Czeladnik

|
Poszedłem za ciosem i wyszło 0.3.4. Naprawia dwa głupie bugi, nic ciekawego ale oba ważne
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 23-05-2013 18:42
|

Opiekun

|
Zaatakowałem liderem armię, przy czym zginąłem. Wczytałem dwie tury wcześniej, a tutaj - koleś na pol bitwy zamieniony w kamień. Natomiast statua z głównej mapy zniknęła. Nie jestem pewien czy to bug, czy może trick na save-loaderów.  |
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 23-05-2013 19:48
|

Czeladnik

|
Czekaj jeszcze raz. Kim zaatakowałeś i jak dokładnie? Teorytycznie powinno to wyglądać tak: atakujesz swoją armią (którą najpierw rekrutujesz, a potem ulepszasz za pomocą kliknięcia prawym klawiszem) armię wroga i bitwa pomiędzy tymi armiami rozgrywa się w masce w prawej części mapy. Aby wygrać bitwę trzeba zabić lidera armii wroga, czyli zwykle sierżanta. Jeżeli zaatakujesz armię bohaterem to działa to tak samo tylko musisz walczyć w pojedynkę swoją postacią. Dwie jednostki które staczają bitwę są skamieniałe na głównej mapie dopóki nie skończy się bitwa. I w demo bot ma wyłączoną sztuczną inteligencję, jak mogło ci się udać przegrać? 
Btw, zanim wpadniesz w panikę, że to za skomplikowane, w kampanii gracz będzie powoli wprowadzany w mechanizm z poradami co robić. A w ogóle zacznie się od prologa (prologu?) który będzie zwyczajnym starym dobrym scenariuszem jak z normalnej kampanii. Potem będzie coś w stylu zgłoś się po questa do starego przyjaciela, jeszcze bez armii i rekrutowania, quest będzie jakiś prosty w stylu obroń jakieś miasto i powoli się będzie rozkręcać
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 23-05-2013 20:08
|

Opiekun

|
Jak udało mi się przegrać? Pikaś potrafi. Zaatakowałem liderem armię przeciwnika stojącą kawałek obok. Walczyłem na masce, zginąłem. Wczytałem z autosave i bam - lider na masce jest zamieniony w kamień. |
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 23-05-2013 20:26
|

Czeladnik

|
To ciekawe... zobaczę co da się zrobić :/
|
| |
|
|
| Kopernik |
Dodany dnia 23-05-2013 22:16
|

Adept

Data rejestracji: 20/03/2013 15:57
|
Pikaś , anie Pikuś? 
Ale pomysł fajny. Morze dodaj że ma brata, który okaże się zdrajcą?
Edytowane przez Kopernik dnia 23-05-2013 22:17
|
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 02-07-2013 16:33
|

Czeladnik

|
Wersja 0.4.0 dostępna na serwerze 
Dodana została fabuła ale zasadniczy mechanizm pozostaje ten sam.
|
| |
|