|
Instalacja
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-02-2013 20:49
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Na stronie wesnoth.org powinien być poradnik jak złożyć grę z plików source. Jeśli ci się nie chce, pobierz normalna wersję.
Edit: http://wiki.wesno...ingWesnoth - tutaj masz wszystko, by złożyć grę z plików source.
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-02-2013 20:51
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 17-02-2013 21:37
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Na naszej stronie w zakładce ściągnij.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 17-02-2013 22:01
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Nie znam się za bardzo na Win 7 (XP 4ever!), ale z tego co mi wiadomo to powinieneś odpalić tę instalkę z uprawnieniami administratora. Na nowszych Winach gdy coś nie chce działać zawsze należy na początku je włączyć, a dopiero jeśli to nie zadziała zacząć się martwić. |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 18-02-2013 13:40
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Powinieneś mieć osobne launchery do obu wersji.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 18-02-2013 13:53
|

Zarządca

|
http://sourceforg...e/download - bezpośredni link do prostej wersji z instalatorem. Myślę, że pomogłem
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| eloelo80 |
Dodany dnia 19-02-2013 16:06
|

Przybysz

Data rejestracji: 07/04/2011 20:06
|
I dlatego Vista i Xp są najlepsze!
Koniec offtopu! 
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 20-02-2013 11:30
|

Zarządca

|
Tyle, że Vista dopiero po zaktualizowaniu, które trwa cały dzień (własne doświadczenie).
|
| |
|
|
| zlomierz |
Dodany dnia 04-03-2013 20:56
|

Przybysz

Data rejestracji: 04/03/2013 20:34
|
widzę, że przydałoby się szczegółowe wyjaśnienie
1. co do "source" zazwyczaj najnowsze mogą być dostępne w takiej formie ale to wymaga kompilacji, to nie instalator tylko pliki źródłowe - jeżeli nawet nie wiesz co to takiego, to odradzam i zalecam sięgnięcie po wersje gotowe: opisane dla konkretnych systemów
dla windows: stąd od razu linkuje pod pobierz do odpowiedniego pliku exe
dla linuxa: trafisz na stronę z instrukcjami do sięgnięca gotowych pakietów. Jeśli nie ma tam twojej dystrybucji a nie masz sił walczyć z kompilacją, radzę najpierw sprawdzić repozytorium dystrybucji, można też spróbować z dystrybucją pokrewną nie wiem jak np w repozytorium minta, ale jeśli nie ma to albo wersja dla debiana albo dla ubuntu powinna zadziałać)
2. granie w dwie wersje: jeśli nie chodzi o porównywanie rozwoju programu, to nie ma to większego sensu: to ciągle ta sama gra, ciągle poprawiana i rozwijana - sięgając po nowszą niczego nie tracisz, (chyba że w nowszej pojawią się jakieś błędy których wcześniej nie było)
ps: przydałoby się jakieś FAQ/pomoc dla początkujących wyciągnięte na wierzch strony (albo ja ślepy jestem) |
| |
|
|
| pamashoid |
Dodany dnia 28-03-2015 17:22
|

Przybysz

Data rejestracji: 28/03/2015 17:02
|
witam serdecznie
mam problem z instalacją/uruchomieniem najnowszej wersji 1.12.1
( ze strony sourceforge'a, ale działu ściągnij jest to samo )
problem jest czysto techniczny więc zamiast zakładać nowy temat dorzucę się tutaj
no, a teraz do rzeczy 
włączam grę, następnie samouczka i wyskakuje błąd
----------------------------------------------------------------
error gui/layout: ttext::set_markup text 'Zatruta jednostka traci co turę osiem punktów życia, aż od śmierci będzie ją dzielić tylko jeden punkt. Taka jednostka pozostanie o krok od śmierci, dopóki nie zostanie uzdrowiona. Jednostki leczące potrafią zapobiec utracie punktów życia z powodu trucizny, ale pełne usunięcie zatrucia nastąpi dopiero wtedy, gdy jednostka zregeneruje się bądź rozpocznie turę w wiosce lub obok jednostki ze zdolnością <i>uzdrawia<i>.'
----------------------------------------------------------------
wygląda na to, że jest błąd w naszym tłumaczeniu ( tzn polskim )
na mój gust to zapewne chodzi o 'typo' ( zapomniałem jak to jest po naszemu )
w <i>uzdrawia<i>
chyba powinno być <i>uzdrawia</i> ( slash przed drugim 'i' )
błąd jest w pliku: <wesnoth_data_dir>/translations/pl/LC_MESSAGES/wesnoth.mo
myślałem, że będę sprytny 
i dołożyłem tego slash'a w notepadzie++ ( w trybie UTF-8 )
no ale niestety przestał się wesnoth uruchamiać
kiedy można się spodziewać fix-poprawki?
albo do kogo ochrzan skierować 
pozdrawiam wszystkich
niecierpliwy i upierdliwy 
PS.
dla porównania zainstalowałem starszą wersję
i wszystko działa jak się patrzy |
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 28-03-2015 17:24
|

Awanturnik

Data rejestracji: 07/12/2014 12:26
|
Hmm wyślę to do fatalitiego, koordynatora tłumaczenia. Pewnie go to zaciekawi.
Link do tematu polskiego tłumaczenia
Edytowane przez ForPeace dnia 28-03-2015 17:34
Mój ladderowy profil
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar
|
| |
|