Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Dodawanie swojej ery - Pytania
maks4444
No więc na początek wchodzimy do folderu add-ons i tworzymy nowy plik z rozszerzeniem .pbl o nazwie folderu z dodatkiem. Można go edytować notatnikiem. Wchodzimy do tego pliku i musimy wkleić to
title="(tytuł zestawu wyświetlany na liście dodatków)"
type="(typ, np. era,campaign)"
icon="(wyświetlana ikona)"
version="(wersja dodatku)"
author="(wpisz tu swoje imię lub pseudonim)"
passphrase="(ustaw hasło lub zostaw puste, aby serwer wylosował je za Ciebie)"
description="(opis)"
email="(twój e-mail)"

Robimy w tym parę zmian, następnie zapisujemy i uruchamiamy Wesnotha, wchodzimy w Dodatki i klikamy Opublikuj dodatek. Teraz czekamy aż dodatek zostanie wysłany. Potem dostajemy potwierdzenie i to tyle.

Może komuś pomogłem, Kuki.

Pozwoliłem sobie skopiować cały tutorial. Mam do tego parę pytań?

1.icon="(wyświetlana ikona)" Jakie ikony są wczytywane? tylko z podstawowej gry czy z wysyłanego dodatku również zadziałają? Jak tak jak należy to wpisać?

2.passphrase="(ustaw hasło lub zostaw puste, aby serwer wylosował je za Ciebie)" Czy za każdym razem losowane jest nowe hasło? (lub podawane). Czy jest potrzebne przy aktualizacjach podawanie tego samego hasła?

3.Jak się aktualizuje już wstawioną Erę? Jak należy to wykonywać?

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże rozwiać te wątpliwości ;)
Era Swarm Projekt Zawieszony
Rebirth of the Swarm Rozwijany

inferno8
Tak wygląda plik .pbl Ery Magii:

Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
author="inferno8"
icon="attacks/faerie-fire.png"
passphrase=""
title="Era of Magic"
version="1.1.0"
type="era"
description="This era contains seven playable factions with fully animated units and tons of special effects.

The aim of the Era of Magic is to make use of the graphic engine’s full potential. By playing this era, you shall see the most amazing special effects and attack animations ever created for The Battle for Wesnoth."
translate="true"
email="inferno-8@wp.pl"

1. Tylko z podstawowej gry. Podajesz ścieżkę startując z folderu images, którego już tu nie podajesz. Patrz przykład powyżej.

2. Raz wylosowane hasło przypisane jest na stałe do dodatku i wpisane przez grę do Twojego pliku .pbl. Musisz je wtedy spisać na kartkę, chyba że potrafisz zapamiętać coś w stylu dx45sxu2. Przy aktualizacjach serwer sprawdza, czy hasło jakie podałeś w pliku .pbl jest takie samo jak to, które dotarło do niego przy pierwszej publikacji. Tak więc musisz zawsze podawać to samo hasło. Dlatego wygodniejszym rozwiązaniem jest wpisanie własnego hasła i trzymanie się go.

3. Aktualizujesz tak samo jak publikujesz. Tak długo jak gra wykrywa Twój plik .pbl w folderze add-ons, będziesz miał możliwość wysyłania nowych wersji poprzez przycisk "Dodatki".

maks4444
Dzięki wielkie inferno8 bardzo pomogłeś.

Jedynie miałbym jeszcze pytanie typowo techniczne czy linijkę translate="true" mam wklejać jak mam tylko w jednym języku erę?
i czy email= jest obowiązkowy? Jak tak to kto go tylko widzi?
Era Swarm Projekt Zawieszony
Rebirth of the Swarm Rozwijany

inferno8
translate="true" lepiej pominąć, albo ustawić na "false". To funkcja, która przetwarza wszystkie linijki tekstu dające się tłumaczyć i wysyła na stronę translacji. Korzysta się z tego tak naprawdę, kiedy ma się ten dodatek w pełni sprawny i kompletny. Trzeba też przestrzegać w jego kodzie specyficznych konwencji ułatwiających tłumaczenie. Nie poruszałem tego tematu w poradnikach.

Email jest niewidoczny dla graczy. Widzą go tak naprawdę administratorzy serwera i jest on po to, by mogli się z Tobą skontaktować w przypadku jakichś problemów z Twoim dodatkiem.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.22
10,820,108 unikalne wizyty