Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
ChaosRider cz. II: Niedokończone animacje jednostek
ChaosRider
Jak wielu mogło zauważyć część jednostek z różnych er ma tylko jeden bazowy obrazek (a niektóre nawet tego nie mają, są takie w Ageless przez co są niewidzialne na mapie). Każdy raczej mi przyzna rację że taka poruszającą się jednostka (posiadająca animacje, dla ataku/obrony/ruchu i etc) wygląda lepiej niż ta co ciągle wygląda tak samo. Dlatego mam świetną idee dla was, i dlaczego w ogóle piszę o innych erach? Jak ktoś się nudzi, ma chwilowo trochę czasu, chciałby się spróbować w animacji, to nic prostszego jak ściągnąć sobie Gimp'a z netu i po prostu próbować. Doradzałbym się nie brać za jednostki o kształtach zbliżonych do Yeti czy Dracolicha (Smok Szkielet), bo są po prostu ogromne. Wiele jednostek jednak jest małych, taki np. "Devling Sneak" czy "Devling Lurker", stworzenie ich animacji jest prostsze niż animowanie olbrzymów. Po co to robić? Po co w ogóle mamy robić animację do czyiś jednostek, nie lepiej się zająć tworzeniem własnej ery? Tego typu przedsięwzięcie wymaga dużo zapału i wysiłku jeśli chcemy zrobić fajną erę, a taka animacja też wymaga czasu, no ale mniej niż robienie wielu nowych jednostek i jeszcze obrazków do nich. Nikt też nie karzę robić całej animacji jednostki od razu, trochę po trochu próbować swoich sił, nabywać praktyki w obsłudze gimpa, kto wie do czego w przyszłości przyda się wam ta umiejętność.

Poniżej ujrzycie animacje ataku/obrony jednostek Sneak/Lurker/(i nowość)Cutter.
ChaosRider dodał/a następującą grafikę:
sneak-lurker-cutter.gif

Edytowane przez AxeFighter dnia 26-10-2014 15:22

Ariu
Świetny pomysł ale czuję niedosyt. Wink Brak mi tutaj Twojego poradnika jak to zrobić. Zwłaszcza że już pokazałeś, że potrafisz pisać takie rzeczy. Grin
Ariu

Sulik
Nie wiem co chcesz pisać Ariu... Grin

Nie potrafisz dopisać kilka odnośników do robionych przez ciebie animacji w pliku tejże jednostki? Grin

Czy może słowo pisać zastępuje frazę namalować?

Ariu
Sulik napisał/a:
Nie potrafisz dopisać kilka odnośników do robionych przez ciebie animacji w pliku tejże jednostki? Grin

W Gimpie wstyd się przyznać nie. Powiem więcej Gimpa na oczy nie widziałem, używam Corela. Grin Ale wczorajszy poradniki Chaosa bardzo mi się spodobał i z chęcią bym jeszcze jakiś poczytał. Wink
Ariu

Sulik
Widzę Ariu, że powinieneś się w tych sprawach dokształcić, o ile sobie teraz nie żartujesz. Wink

Gimp tak samo jak Corel to programy graficzne. Raczej w jednym jak i drugim możesz robić animacje i zapisujesz je w rozdzielczości 72x72 .png.

Zacytowany przez Ciebie fragment dotyczy tego, żeby gra odczytywała twoje animacje, musi wiedzieć w jakim folderze się znajdują itp.

Wejdź w foldery gry i poszukaj plików jednostek z rozszerzeniem .cfg, a także foldery z ich animacjami. Tam masz przykłady jak to wygląda. Zajrzyj także do folderów jednostek dowolnej ery robionej chociażby na naszym forum.

Ostatnia rzecz, nie musisz niczego grzebać w plikach .cfg, wystarczy ze będziesz je rysował, chyba że naprawdę bardzo Tobie zależy na nauce. Czyżbyś planował stworzyć własną erę? Grin
Edytowane przez Sulik dnia 02-10-2013 12:55

Ariu
Sulik napisał/a:
Gimp tak samo jak Corel to programy graficzne. Raczej w jednym jak i drugim możesz robić animacje i zapisujesz je w rozdzielczości 72x72 .png.

Grin Sulik bój się Boga. Grin Ty chyba chcesz żeby mój wąż ukrywający się w kieszeni zawał dostał. Tak samo mówisz Shock oj to ile browarów by było gdybym na licencje kaski nie wydał. Wink Faktycznie duże skróty myślowe są w moim wpisie. Co nie zmienia faktu że to Twoje "itp." w wykonaniu ChaosRidera lepiej by się czytało. Zerknij jak on to ładnie potrafi rozpisać. Własna era nie ma szans chyba, że mi powiesz jak zrobić żeby doba miała więcej niż 72 godziny. To wtedy się dopiero zastanowię. Grin
Ariu

Sulik
Twoje pieniądze, Twoja sprawa. Grin

ChaosRider
Jako że nie wiem jak wsadzić w jednym poście kilka plików/obrazków to pewnie teraz trochę pospamuje kilkoma swoimi postami. W moich kilku postach pokażę kilka przerobionych jednostek.

[img]http://i1380.photobucket.com/albums/ah200/sylwekmitura/drake-turtle-lord_zpsoy1hufpq.gif[/img] is not a valid Image.

Połączyłem wszystkie - AF
insane-berserker.gif

Edytowane przez AxeFighter dnia 12-03-2015 20:27

AxeFighter
Double, powinieneś używać stron z hotlinkowaniem obrazków (jak imageshack). Poza tym powinieneś z takimi rzeczami działać w Warsztatach, a nie w Dyskusjach ogólnych (proszę administrację o przeniesienie). Tak btw. dla jakiej ery robisz te rysunki?
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
ChaosRider
Dla Modified World Conquest (Zmodyfikowany Podbój Świata) i WOTG - War Of The Gods (Wojna Bogów). Poniżej zamieszczam malleus (młoteczek), do rzucania.
malleus.gif

Edytowane przez ChaosRider dnia 02-10-2013 17:13

AxeFighter
Tylko wiesz, że ten WOTG ma wadę dzieloną z Ageless: jest ero-packiem. Przez to zatraca się ambicja u młodych twórców, bo "i tak skończy w Agelessie". Poza tym te prawie 100MB strasznie zamula grę, przez co odechciewa się instalacji. Widać masz megalomanię, ale cóż, może pooceniasz nasze dodatki? Tam prawie wszystko było robione od podstaw. Zawiedziony też jestem treścią wątku: po prostu zachęcasz do robienia animacji innym ludziom, meh... Myślałem, że będzie to dyskusja na temat skaczącego krasnoluda itp. Frown
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-10-2013 19:36
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

Druid
ChaosRider gratulacje . Mogę wykorzystać te Twoje gify ? Jeszcze nie wiem gdzie ale jak na nie patrzę to pomysły same zaczynają napływać. Wink
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
ChaosRider
#Druid - ta jasne, czemu nie, niedługo dodam jeszcze atak na odległość dla sneak-lurker-cuter, pewnie przez edytowanie poprzedniego postu w którym to byli..

#AxeFighter - czy to nie Ty ostatnio na czacie głównej strony tego forum pisałeś, że nie zasługuje na tytuł super użytkownika (o którego nie prosiłem tak poza tym) bo się nie udzielam na serwerze? Rozumiem że jak już się zacząłem udzielać to teraz jestem osobą z megalomanią. Zachęcam do robienia w ogóle animacji, zdobywania praktyki w tym. Każdy ma chyba jakąś erę którą lubi i pewnie znajdzie się tam jakiś ludzik bez animacji (Ja to widzę że Ty to nie jesteś skłonny do robienia czegoś dla innych bez opłaty...)
Co do mojego nie udzielania się to żem zdobywał doświadczenie i wiedzę z kodowania w WMLu przez ostatni rok, korzystałem też z artykułów inferno (na początku mej przygody - w jednym z nich jako przykład dał id dla jednostki "Moja_Era..." - pozwoliłem go sobie użyć tak dla jednostek w Creep War Edit (przemieniona wersja Creep War), na którym wyrosło WOTG (wraz z zmianą nazwy dodatku również typ dodatku zmieniłem z scenariusz na erę - powód, szybki i ciągły przyrost liczby jednostek oraz wciąż możliwy taki przyrost przez dłuższy czas).
I nie, nie mam megalomanii, lubię Wesnotha i wiele w nim różnych er, które można by jeszcze ulepszyć, chociaż animacje ich jednostek. Poza tym jak autorzy (Ci którzy mogą być nieznani) er robią swoje dodatki to raczej po to aby ludzie się dobrze przy nich bawili. Jeśli jednak powód powstania dodatku jest inny, to raczej rzadko kto gra w taki dodatek. Jak to już mi jeden Polski gracz powiedział: "Jesteś jak Nergal, bardziej Cię doceniają za granicą niż w Polsce".
Stworzyłem największą erę, ma ponad 100 mb, i ogromną bazę danych do niej w której mam posegregowane jednostki według lvli i charakterów oraz według lvli i frakcji. I w sumie robiłem ją dlatego by inni mieli trochę frajdy mając różne jednostki z różnych frakcji (kod losujący je też stworzyłem Pfft), ale też dlatego bo mówili że to głupi pomysł łączyć wszystkie ery w jedną mega erę. Jedni powiedzą że to prawda, a inni powiedzą że nie, a co Ja na to powiem? Mało mnie interesują Ci narzekający, Ci co są zadowoleni z mych er jestem happy że mogli mieć trochę frajdy przy nich. Najważniejszy fakt, zrobiłem to całkowicie za FREE, bo taki jest cały Wesnoth Pfft.

AxeFighter
ChaosRider, starasz się teraz wmówić, że ja robię rzeczy tylko za jakąś wyimaginowaną odpłatą Grin Widzisz, nie skojarzyłeś faktów: czarno na żółtym moje zdanie na temat megalomanii podane jest po zdaniu o WOTG. Właśnie to łączenie er moim zdaniem jest niezbyt. Czy nie zamula ci paska ładowania przy tych 100MB? Nie mam nic przeciwko temu, byś się udzielał, ale widać jakbyś nalegał, by nie robić nic od zera, własnego, tylko bawić się z jednostkami innych er. Moim zdaniem większa frajda jest przy zrobieniu/zfrankenowaniu własnego wojownika, zanimowaniu go według własnego pomysłu niż eksperymentowania z czyimś dorobkiem, ale co tam, ile ludzi tyle gustów.

Czy mi się zdaje, czy ty robisz sobie reklamę? I dlaczego piszesz o mnie, że "Ty to nie jesteś skłonny do robienia czegoś dla innych bez opłaty...". Nie rozumiem.

Oczywiście to wszystko jest podpięte pod IMO, by nie było nieporozumień.
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-10-2013 21:03

ChaosRider
Reklamę mi robią:
- War Of The Gods
- Modified World Conquest
- Colosseum Edit
- Colosseum Edit Harder
- Random Colosseum
- Random Colosseum WOTG
- Survivors Area
- Chaotic Era
- Team Maps
- ONLY_RM_CR
Dzięki tym powyższym rzeczom nie muszę sobie robić reklamy na forum, pewnie i to jak każdy mój poprzedni post odwrócisz niczym kota ogonem, a jeśli wciąż chcesz jakoś moim kosztem się wywyższać to osobę która na tym forum robi za admina prosiłbym o jakąś uwagę do tego Pana... Co do tego robienia czegoś za free, to raczej nie jesteś osobą chętną do tego, zwłaszcza że przecież wszyscy muszą znać twój login bo zrobiłeś erę czy obrazek - i tu się pojawia megalomania więc nie mów że ona mnie dotyczy.

AxeFighter
Dobra, już nie będę pisał o tobie (bo coraz bardziej wchodzimy w błędne koło), jednak skąd wziąłeś przeświadczenie, że:
Co do tego robienia czegoś za free, to raczej nie jesteś osobą chętną do tego, zwłaszcza że przecież wszyscy muszą znać twój login bo zrobiłeś erę czy obrazek - i tu się pojawia megalomania więc nie mów że ona mnie dotyczy.

Tego nie rozumiem, mógłbyś mi to wytłumaczyć skąd masz to przeświadczenie?

I dlaczego uważasz, że się wywyższam? Jestem zwykłym użytkownikiem tegoż forum, piszę posty, tworzę, a także WYRAŻAM OPINIE. Po prostu.
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-10-2013 21:53

Piko
Skoro nie musisz robić reklamy na forum, to po co ją robisz, hmm? Pfft I jeśli nie jesteś megalomanem, to dlaczego korzystasz ze swojego nicku, przy dodatkach w których twój udział jest znikomy? Hmm? Dlaczego nie oznaczysz autora jako "various"? Już Wilk jest lepszy, gra na innym nicku niż na jakim się podpisał. Grin

Nie zamierzam prowadzić tutaj długiej dyskusji, więc na zakończenie dodam tylko jeden fakt - osobiście kojarzę cię bardziej z twoimi wyczynami na forum międzynarodowym niż z twoimi dodatkami. ^^

ChaosRider
AxeFighter - Ja nie użyłem słów typu "wyżywa się na mnie", a skoro sam ich użyłeś to pewnie coś w tym jest, poza tym taką postawą zniechęcasz nowych użytkowników forum wesnotha i chyba ograniczę się do tego w języku angielskim, bo skoro każdy mój post ma być torpedowany przez taką dwójkę ludzi to szkoda tutaj czas poświęcać...

Piko - Ja gram 3 nickami naraz a przynajmniej zawsze tyloma wchodzę, to ze względu mej szybkości pisania, reagowania, jak cyborg... wyuczyłem się tego (zwłaszcza pisania) pykając w NWN na serwerze, max 40 osób tam było i dawałem radę z każdym pisać, wiedzieć o czym piszę z tą osobą i na tyle szybko odpisywać by się nie dopytywała o mą odpowiedź... Najwięcej gier w wesnotha otwartych miałem 5 naraz, 8 giga ramu się przydaje... Jeszcze co do nicku, ponieważ jako autora swoich dodatków podaje swój nick (ChaosRider) to nie mam prawa nim wchodzić na serwer? A wypchaj się Pan, mój nick i moja wola co z nim będę robić, a innym nic do tego.

Poniżej wgrywam kompletną animację dla devlingów sneak/lurker/cutter. Sposób czy też kod do użycia tej animacji znajdziecie w kodzie jednostki Devling Cutter 2 lvl, też podany poniżej.
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy

#textdomain wesnoth-Modified_World_Conquest
[unit_type]
    id=Mwc_Devling Cutter
    name= _ "Devling Cutter"
    race=demon
    image="units/demons/cutter.png"
    ellipse="misc/ellipse"
    #profile=misc/kapoue.png
    {MAGENTA_IS_THE_TEAM_COLOR}
    hitpoints=41
    movement_type=smallfoot
    movement=7
    experience=100
    level=2
    alignment=chaotic
    advances_to=null
    {AMLA_DEFAULT}
    cost=28
    usage=scout
    [movement_costs]
        deep_water={UNREACHABLE}
        shallow_water=3
        reef=3
        swamp_water=2
        flat=1
        sand=2
        forest=1
        hills=2
        mountains=4
        village=1
        castle=1
        cave=2
        frozen=3
        unwalkable={UNREACHABLE}
        impassable={UNREACHABLE}
        fungus=2
    [/movement_costs]
    [defense]
        deep_water=80
        shallow_water=50
        reef=50
        swamp_water=40
        flat=40
        sand=60
        forest=30
        hills=40
        mountains=40
        village=50
        castle=50
        cave=50
        frozen=80
        unwalkable=100
        impassable=100
        fungus=40
    [/defense]
    [resistance]
        blade=120
        pierce=110
        impact=120
        fire=70
        cold=110
        arcane=120
    [/resistance]
    description= _ ".

Some Devlings which didnt let others to kill them, gain weight so that they are more powerful damages."
    {DEFENSE_ANIM "units/demons/cutter-defend-1.png" "units/demons/cutter-defend-2.png" {SOUND_LIST:ORC_SMALL_HIT} }
    die_sound={SOUND_LIST:GOBLIN_DIE}

[abilities]
        {ABILITY_SKIRMISHER}
    [/abilities]

[attack]
        name=sword
        description= _ "sword"
        icon=attacks/spear-orcish.png
        type=blade
        range=melee
        damage=8
        number=3
        [specials]
            {WEAPON_SPECIAL_BACKSTAB}
        [/specials]
    [/attack]
    [attack]
        name=knife
        description= _ "knife"
        icon=attacks/spear-orcish.png
        type=blade
        range=ranged
        damage=4
        number=4
    [/attack]

[attack_anim]
        [filter_attack]
            name=sword
        [/filter_attack]
        [frame]
            begin=-200
            end=-115
            image="units/demons/cutter-attack-1.png"
        [/frame]
        [if]
            hits=yes
            [frame]
                begin=-115
                end=-30
                image="units/demons/cutter-attack-2.png"
                sound=dagger-swish.wav
            [/frame]
        [/if]
        [else]
            hits=no
            [frame]
                begin=-115
                end=-30
                image="units/demons/cutter-attack-2.png"
                sound=miss-2.ogg
            [/frame]
        [/else]
        [frame]
            begin=-30
            end=65
            image="units/demons/cutter-attack-3.png"
        [/frame]
        [frame]
            begin=65
            end=150
        [/frame]
    [/attack_anim]

[attack_anim]
        [filter_attack]
            name=knife
        [/filter_attack]
        [missile_frame]
            begin=25
            end=125
            image="projectiles/dagger-n.png"
            image_diagonal="projectiles/dagger-ne.png"
        [/missile_frame]
        [frame]
            begin=-200
            end=-125
            image="units/demons/cutter-ranged-1.png"
        [/frame]
        [frame]
            begin=-125
            end=-50
            image="units/demons/cutter-ranged-2.png"
        [/frame]
        [frame]
            begin=-50
            end=25
            image="units/demons/cutter-ranged-3.png"
        [/frame]
        [frame]
            begin=25
            end=100
            image="units/demons/cutter-ranged-4.png"
            sound={SOUND_LIST:THROW}
        [/frame]
        [frame]
            begin=100
            end=175
            image="units/demons/cutter-ranged-5.png"
        [/frame]
        [frame]
            begin=175
            end=250
        [/frame]
    [/attack_anim]
[/unit_type]

Pytanie do osób co nie próbują się dorobić jakiejś sławy forumowej na moich postach, jakiego polecenia tutaj używacie aby schować kod i go otworzyć po kliknięciu myszką na niego? Na angielskim forum było to wpisanie kodu pomiędzy "[spoiler][/spoiler]", ale tutaj ta opcja nie działa tym poleceniem.
ChaosRider dodał/a następującą plik:
sneak-lurker-cutter.rar [29.21kB / 501 Pobrane]

Edytowane przez ChaosRider dnia 02-10-2013 22:55

AxeFighter
Eh... my nie chcemy zdobyć sławy forumowej, my już jesteśmy sławni od dawna Grin Chaos, czy ty czytasz dokładnie posty? Kontrowałem twój zapis o moim "wywyższaniu się", zaś ty przerobiłeś to na "wyżywanie się"... W jaki sposób zniechęcam nowych użytkowników? No weź przestań, ośmieszasz się. Piko napisał o rzeczy zgodnej chyba z licencją GNU GPL, ale niezbyt taktownej: przerobiłeś nieco jakiś dodatek, nie podając jako współautorów twórców oryginału. Nikt nie zabrania ci używania twojego nicka, zaś obrazy typu "wypchaj się" nigdy na naszym forum nie będą tolerowane.

P.S. Nadal nie wytłumaczyłeś, dlaczego ja niby nie robię nic za darmo.

ChaosRider
Prowadzenie dysputy z kimś takim jak Ty AxeFighter jest bezwartościowe, nie wnosi nic do tego tematu i jedynie sam się ośmieszasz.
Co do tworzenia kolejnych artykułów przeze mnie na tym forum to jest oczywista sprawa, równie dobrze mogę je tworzyć dla karaluchów jeśli ma je czytać ktoś pokroju AxeFighter... Ktoś kto zamiast coś z siebie dać, woli z innych kpić. Jesteś osobą jedynie godną pożałowania, bo tacy ludzie, właśnie w życiu nic nie osiągają, bo nawet nie próbują.
Widać pobieżnie spojrzałem na twój post i tyle co do tamtej pomyłki.
Co do wyczynów na angielskim forum wesnotha, ten kto się boi ośmieszenia nigdy do niczego nie dojdzie, bo się boi sparzyć. I jeśli pytanie się o jakieś sprawy związane z WML na forum międzynarodowym są dla Ciebie czymś negatywnym to jedynie pokazujesz poziom równy tego AxeFighter'a...

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 2.02
10,819,885 unikalne wizyty