Kilka ziemskich miesięcy temu inferno8 zasugerował:
inferno8 napisał/-a sierpień 23 2013
Poza tym mam prośbę, abyśmy zastanowili się nad nowym podziałem kategorii artykułów. Obecnie w mojej ocenie poszczególne działy są zbyt ogólne.
I jeśli się nie mylę nic od tamtej pory się nie zmieniło w tej sprawie, dlatego składam moją propozycję zmian:
Można tez bardziej je "rozczłonkować" jak miał na myśli inferno8.
Oprócz tego chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że w niektóre artykuły zawierają nieaktualne informację, lub są niedokończone. Należało by je zaktualizować, usunąć po prostu je wzbogacić np.
- wymiana starego trailera na nowy - to już niedawno zostało zrobione przez AF-a
- napoczęty artykuł Weriana o historii Wesnoth, a także o geografii usunąć, a wstawić ten mój o geografii po ewentualnych poprawkach i zmianie map na te od zookepera
- usunąć info o shadow hand i szkicach ery magii, nie rozumiem w jakim celu się tam znajdują
- przydałyby się zrzuty ekranu z najnowszej wersji, a także różnych dodatków
O wszelkich propozycjach, uwagach i innych dot. działu artykuły proszę pisać tutaj.
Edytowane przez Sulik dnia 05-04-2014 13:26
Właśnie wczoraj też się nad tym zastanawiałem. Rozdzieliłbym jednak poradniki/opisy dodatków oraz defaulta. Poza tym nowy podział mi się podoba, niedawno też rozkminiłem jak go wdrożyć, choć z tym będzie trzeba poczekać aż napiszę opis FL-a.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Nie do końca rozumiem dlaczego szkice ery magii miałyby zostać usunięte. Jeśli dział twórczości ma obejmować tylko dzieła użytkowników, można je wsadzić do działu "innych", gdzie z równie niezrozumiałych mi powodów znajduje się prehistoryczne narzędzie, z którego nikt nie korzysta. Reszta jest oczywiście prawidłowo rozpisana.
AxeFighter napisał/a:
Właśnie wczoraj też się nad tym zastanawiałem. Rozdzieliłbym jednak poradniki/opisy dodatków oraz defaulta. Poza tym nowy podział mi się podoba, niedawno też rozkminiłem jak go wdrożyć, choć z tym będzie trzeba poczekać aż napiszę opis FL-a.
Myślę, że ten podział na: poradniki dla graczy/opisy recenzje dodatków jest dobrym pomysłem. Zastanawiam się natomiast czy jest sens rozdzielać dział poradniki na: dla graczy default/ dla grających w dodatki?
A co Wy na to by dorzucić do tego osobną kategorię dla wywiadów?
Piko napisał/a:
Nie do końca rozumiem dlaczego szkice ery magii miałyby zostać usunięte. Jeśli dział twórczości ma obejmować tylko dzieła użytkowników, można je wsadzić do działu "innych"
Walnąłem gafę i tyle. To dlatego, że nie przyjrzałem się zawartości szkiców. Jeśli ktoś poczuł z tego powodu oburzenie to przepraszam.
AF a możesz mi powiedzieć czy do artykułów można dodawać obrazki? Są jakieś wymagania względem nich?
Nie ma żadnych ograniczeń, jeśli są hostowane z zewnętrznego serwera. Problem w tym, że nie powinny być duże, bo rozwalają layout strony (patrz poradnik colosseum).
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Najlepiej, by miały mniej niż 650 pikseli szerokości. Wtedy najpewniej nie będzie żadnych problemów z layoutem.
Edit: Wszystkie szkice Inferna8 do EoMy trafią do "Twórczości Użytkowników".
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-04-2014 15:38
Nie wiem na jakim etapie modernizowania działu artykułów jest AF, dlatego mimo to zwrócę uwagę na kilka rzeczy, które być może nie zostaną spostrzeżone.
Geografia jest w 'Bitwie o Wesnoth - informacje', a Chronologia w dziale 'Świat Wesnoth'. Jest to dziwne, gdyż oba artykuły moim zdaniem, powinny się znaleźć razem w jednej kategorii.
Czy bannery wykonane swego czasu przeze mnie zostaną dodane do 'Wymiana banerami'? Czy jeśli są jakieś do nich zastrzeżenia to czy do wszystkich?
Artykuł Swiat Wesnoth w 'Świat Wesnoth' ma nieaktualne linki, poza tym nie widzę sensu jego istnienia. PIKO ALERT!
Rozumiem, że dział 'Kampanie i dodatki do Wesnoth' nie był jeszcze ruszany za bardzo?
To samo ze zmianami nazw kategorii co w powyższym akapicie?
............
Niepokoi mnie trochę jeszcze jedna rzecz. Otóż mapki w Geografii nie miały tylko funkcji ozdobnej, jak w to jest w artykułach, a przede wszystkim funkcję informacyjną. Może dałoby się to rozwiązać dając linki do tych oryginalnych, które są w większych rozmiarach?
A z tym, że nie wszystkie mapki wpasowują się w opis, a opis jest do mapek, a nie mapki do opisów, jak rozumiem, nie da się nic zrobić.
.............
I zapomnijcie na razie o tym co mówiłem o artykule 'świat Wesnoth'
Edytowane przez Sulik dnia 02-04-2014 18:57
Sulik napisał/a:
Czy bannery wykonane swego czasu przeze mnie zostaną dodane do 'Wymiana banerami'? Czy jeśli są jakieś do nich zastrzeżenia to czy do wszystkich?
Ja mogę się tym zająć, tyle że dużo ich i z tymi kodami na stronę trudnisto by było. Nie wszystkie te banery były ładne. Ale ja wiem które. Nie były ładne.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Sulik, każdy artykuł muszę przenosić z kategorii do kategorii ręcznie poprzez edycję, wiele z nich w tym procesie się przeformatowuje (znikają entery) i muszę je poprawiać, dlatego to długo trwa. Te dwa artykuły są w innych kategoriach, gdyż tego drugiego nie zdążyłem jeszcze przenieść. Tak, bannery dodam, jedynym problemem jest czas. Sam artykuł "Świat Wesnoth" trzeba mocno przebudować, zrobić z niego coś w stylu FAQ Wesnothowego, tyle, że bez pytań (sam dział "Świat Wesnoth" usunę, artykuły przeniosę do innych działów). Dział Kampanie i dodatki to kupa roboty, bo muszę z niego przenieść tutki o robieniu kampanii, a każdy z nich się deformatowuje. Trochę to zajmie. Ogólnie robota przy artykułach jest powolna i żmudna, gdyz wszystko trzeba przenosić pojedyńczo. Z mapkami w geografii spróbuję coś zrobić, choć chyba nie dzisiaj, starałem się dodać najodpowiedniejsze, choć wiem, że nie pasują one w 100%.
Pozdrawiam.
Edit: Są jakieś pomysły do przearanżowania nawigacji (górnej i bocznej)? Ta część strony też czeka na odświeżenie, Edytowane przez AxeFighter dnia 03-04-2014 19:13
Po pierwsze wnioskuję o zmianę nazwy na "spis komend do BfW".
Nieaktualną lub nieprawdziwą informacją jest, że konsolę komend uruchamia się za pomocą ":".
Aby ją uruchomić trzeba też wcisnąć SHIFT. Czyli powinno być "shift" + ":".
roid [strona] [on|off]
Przełącza stronę pomiędzy graczem, a komputerem.
:unmute [gracz]
przywraca możliwość wypowiadania się przez obserwatora. Jeżeli komendę wpiszemy bez nazwy gracza, przywracamy możliwość wypowiedzi wszystkim obserwatorom.
:unban gracz
odbanowuje użytkownika
:control strona użytkownik
zmienia kontrolującego stronę (side=numer strony, strona musi być kontrolowana przez ciebie), użytkownik=nazwa gracza lub obserwatora
:show_coordinates (or :sc)
Pokazuje koordynaty x,y.
:show_terrain_codes (or :tc)
Pokazuje kod terenu. iscover
Udostępnia wszystkie opisy jednostek w menu.
Dostępne po wpisaniu ebug
:create unit_type
tworzy jednostkę na zaznaczonym obszarze
:unit hitpoints=amount
zmienia liczbę HP jednostki
:unit experience=amount
zmienia liczbę XP jednostki
:unit advances=N
wybrana jednostka awansuje N razy
:cl
uruchamia listę, która umożliwi ci dostęp do dowolnego scenariusza kampanii
:turn [liczba]
zmienia liczbę tur
:turn_limit [liczba]
zmienia limit tur. Jeśli liczba limitu nie zostanie określona, lub wyniesie -1, to limit tur zostanie wyłączony.
Edytowane przez Sulik dnia 05-04-2014 14:12
Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje odnośnie strony? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Opatrzyła mi się ta panorama (czy co to, tam jest, u góry strony ), nie można dać innej? np. Zimową/Jesienną? Albo w ogóle coś świeżego.
Edit.
Co do nawigacji... Nie można dać np. pod/nad/zamiast tego paska powyżej odnośników do er jakiegoś nagłówka? Np. "Ery" Albo potem podobnie jak masz opcje dodania artykułu/newsa/zdjęcia czegoś w stylu "wspomóż strone", "dodaj materiały", "podziel się" itp.
Edytowane przez Kopernik dnia 05-04-2014 15:58
Kopernik napisał/a:
Opatrzyła mi się ta panorama (czy co to, tam jest, u góry strony ), nie można dać innej? np. Zimową/Jesienną? Albo w ogóle coś świeżego.
To może zmienić tylko Werian, wersje są na trzy pory roku (1 na dwie) i nocna, wieki temu zrobione.
P.S: Sulik, co do banerów to: http://www.wesnot...post_21004 http://www.wesnot...post_21023
Niektóre wymagają drobnych poprawek o których już mówiłem w tamtym temacie, ale myślę, że są to tak drobne szczegóły, że można je wrzucić wszystkie.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Mogę na teraz dodać te, a potem jak chcesz to poprawisz i się zaktualizuje.
Odkopuję temat. W związku z premierą BfW na Steam trzeba zabrać się za naszą stronę i uaktualnić ją o rzeczy związane z wersją 1.14. Poza tym trzeba po raz kolejny przeszukać artykuły i pouzupełniać wszystkie brakujące obrazki. Licze na waszą pomoc.
Na chwilę obecną potrzebuję:
* Zrzutów ekranu z polskiej wersji 1.14
* Nowych buttonów do linkowni po lewej stronie (stare obrazki wygasły lub nie pamiętam, gdzie je znaleźć). 100x36 pikseli, potrzebne buttony: Discord Server, Wesnoth.org, Ladder, Forum polskiej translacji, Wesnoth Węgry, Wesnoth.tv (kanał Rene).
Ten post będzie aktualizowany.
Edytowane przez AxeFighter dnia 05-05-2018 05:48
Dorzucę swoją cegiełkę. W Nawigacji, oddzielone tymi takimi kreskami, są linki do artykułów/działów na forum traktujących o naszych najświetniejszych dodatkach. Proponuję je także przejrzeć i powymieniać obrazki, ale to nie wszystko. Dodatkowo, dzieła posiadające tam artykuł mogłyby mieć na samej górze owego link do odpowiadającemu mu działowi na forum.
Moglibyśmy prócz samego linku do działu/tematu na forum wstawić też linki do artykułów na temat danego dzieła, tak jeden pod drugim. Przykładowo, EoMa posiada całkiem sporą dawkę takich artykułów, a KNK choćby moją recenzję poprzedniej wersji, która (choć już nieaktualna) wzbogaca w pewien sposób materiały strony i może przypaść komuś do gustu.
Fajnie byłoby też wypromować tam inne nasze dzieła, takie jak Age i UM. To pierwsze z pewnością zasługuje na uznanie, a drugie zadowoli polską publiczność, która może tu niedługo przypłynąć. Jakby nie było, choć nie w pełni gotowa, UM to dalej jedna z nielicznych, grywalnych kampanii w naszym języku. Mogę sklecić naprędce odpowiedni artykuł.
Z Nawigacji usunąłbym jednak te wszystkie: "dodaj link", "dodaj newsa"... Nawet użytkownicy dodający takie rzeczy nieczęsto robią to bez uprzedniej wiadomości do inferno8 bądź któregoś z adminów, by materiał opublikować. Z jednej strony nikomu to nie przeszkadza, ale z drugiej sekcja Nawigacji będzie wtedy krótsza i czytelniejsza.
To by było na tyle z moich uwag. Oczywiście można zrobić więcej, np. dać w Nawigacji odnośnik do twórczości graczy, tej czysto literackiej, która jest zakopana w innych artykułach. Gdyby tak się stało, musiałbym się zastanowić, co zrobić z Ognistym Sercem. Obecnie tamta historia wydaje mi się dziecinna i źle napisana, można by popracować nad czymś lepszym, na przykład fanarcie osadzonym w uniwersum EoMa.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
W Nawigacji opcje "Dodaj" muszą zostać. To się nigdy nie zmieni. Wiele osób zaczynało swoją przygodę z dodawanie contentu na tą stronę właśnie przez te linki.
Co do dodatków - już coś dzisiaj podziałałem z EoMą, EEaW i FL. Powinno być dobrze.
Age - jak będzie artykuł to dostanie ona linka w nawigacji.
Ucieczka Marbusa - to samo co wyżej.
Dodatkowo ważna sprawa. Na naszej stronie mamy niejako dwie strony ze zrzutami ekranu. Jedna jest w galerii, a druga jest samodzielnym artykułem. Czy sądzicie, że trzeba coś z tym zrobić?
Edytowane przez AxeFighter dnia 06-05-2018 02:53