Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Era of Magic
inferno8
Cieszę się, że Twój pierwszy post znalazł się właśnie u mnieWink
Co do Summonera II to coś wykombinuję w wątku Summoners Remake Project (jak do tego dojdziemy. Co do lvl3 to chyba pomyłka z mojej strony. Jutro zrobię sprostowanie. DziękiSmile

barowei
Tak po prawdzie to nie ma co się dziwić, a dziękować wcale nie musisz, to raczej tobie należą sie podziękowania za świetną robotęWink Nigdy nie zapomnę pierwszego wrażenia kiedy Pacificator zaczął się ostrzeliwać, nawet o czymś takim jak wypadające naboje nie zapomniałeśPfft No, na tym wazeline czas kończyć, oczywiście
jak tylko będę mógł pomóc to pomogę.

inferno8
O tak, z tym pacyfikatorem było mnóstwo roboty...

Jeśli o pomoc chodzi to liczę na twoje sugestie odnośnie frakcji Summoners, którą obecnie przerabiam wspólnie ze wszystkimi na forumWink

Edit:
Mam dla Was dobre wieści Wink

Otóż rozpoczynam zamieniać teoretyczną pracę nad przeróbką Summonersów na praktyczną. Oznacza to, że zabieram się za animacje i programowanie statystyk tego co już udało nam się wspólnie opracować.

Już niedługo wyjdzie nowa wersja! Smile

Edit2:
Dokonałem konwersji nowej zawartości Ery Magii (z przerobionymi Summoners) z wersji BfW 1.4.x na 1.5.x. Niestety ta nowsza wersja (development) jest w wielu miejscach niezgodna ze starszą, pod którą robiona jest Era. Między innymi zmieniony jest język programowania WML np. zamiast tagu [unit] jest [unit_type], zamiast [attack_filter] jest [filter_attack] (brawa dla twórców za pomysłowość...). Poza tym animacje Ery Magii ?le się wyświetlają, a najgorsze jest to, że Dimensional Vortex, czyli Łąki Otchłani są kompletnie rozwalone i nie działają WCALE (animacja postępuje wówczas, gdy porusza się kursorem nad atakowaną jednostką...)

W tej sytuacji, muszę się Was poradzić:
Czy mam wypuścić nową wersję tylko na 1.4.x i całkowicie pominąć 1.5.x?
Czy może mam przesunąć premierę nawet na czas nieokreślony, dopóki problem się nie rozwiąże*?

*może się okazać, że problem się w ogóle nie rozwiąże. Animacje mógłbym jakoś naprawić, ale zejdzie mi z tym najmniej miesiąc, bo każdy plik jednostki będę musiał ręcznie przerobić. Jak na razie nie znam przyczyny tego zamieszania, ale jedno jest niestety pewne: Łąki Otchłani nie będą działać i będę musiał je zastąpić czymś żałosnym, ale to nie ja pisałem kod ?ródłowy BfW.
Edytowane przez AxeFighter dnia 08-11-2014 17:08

barowei
Moim zdaniem możesz puścić tylko na 1.4x, ja z drugiej strony i tak mam tylko tę wersję na kompie a innej dl mi się nie chce;p

Sagez
Ja tam bym wypuszczał na stabilną. Nie sądzę, żeby zbyt wielu grało na development. Jak ją niegdyś ściągnąłem, to pó¼niej zbyt często były bugiPfft

Ar-Pharazon
Ja jestem tego samego zdania co przedmówcy. Smile

inferno8
Dobrze, tak więc uczynię. Premiera jutro, przed południem.

Widzę jednak, że nie dostrzegacie pewnego problemu. Otóż, wersja 1.5.x to taka faza przejściowa pomiędzy stabilną wersją 1.4.x a nieistniejącą jeszcze przyszłą stabilną wersją 1.6. Pamiętacie 1.3.x? To był prekursor dzisiejszego 1.4.x. W momencie ukazania się nowej wersji stabilnej wszyscy zapominają o poprzedniej. Graczy w 1.2.x można policzyć na palcach jednej dłoni rze¼nika. Właściwie to nikt nie gra na 1.2. To samo stanie się z 1.4.x na której to wersji Era Magii działa najlepiej. W przyszłości ta wersja odejdzie w zapomnienie, a wraz z nią sprawna EoMa. Na nowych standardach 1.5.x -> 1.6 Era Magii nie będzie działać tak świetnie i ten fakt może być gwo¼dziem do trumny dla mojej całej pracy...
Nie sądzę, żeby "T"wórcy coś na to zaradzili.

Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć:
Grajcie w Erę Magii, póki nie nadejdzie nowa, stabilna wersja BfW, która nie obsługuje nowatorskich efektów halo, będących esencją Ery Magii.
Edytowane przez inferno8 dnia 12-12-2008 20:01

Ar-Pharazon
Ja tam jestem nie zbyt nowoczesny, i uwielbiam grać na starych wersjach Wesnotha, także jak wyjdzie nowa wersja i EoM nie będzie tam dobrze chodzić, to będę grał na wcześniejszej wersji wesnoth ( a przynajmniej dopóki EoM nie zacznie chodzic na nowej wersji poprawnie). Smile

barowei
Powiem to tak, mi to rybka, nawet jeśli nikt nie będzie grał w 1.4 to ja nie zmienie wersji... Po prostu zostanę przy starej i będę od czasu do czasu wracał by pograć se w ere magii.

inferno8
To miło z Waszej strony Wink

Dziś ukazała się nowa wersja Beta 9.0 z odświeżoną frakcją Summoners.

¯yczę Wam miłej zabawy! Smile

Zaku
BRavoWink Bardzo fajne animacje. Spodobał mi sie szczegulnie carpet;] Niewiem czemu;p
Wkażdym razie frakcja wygląda o wiele ładniej i... ciekawiejWink Gratki

Ar-Pharazon
Animacje powstawania jednostek Summonersów to mistrzostwo świata. Jedyne co mi się mniej podoba w stosunku do poprzedniej wersji to ¯ywiołak Ognia. Jest trochę taki mało wyra¼ny, a zwłaszcza jego nogi mi się nie podobają. Cała reszta wygąda wspaniale. Gratulacje. Smile

inferno8
Dzięki za te komentarzeWink
Z tymi animacjami to nie?le się narobiłem, ale chyba było warto Smile

Co do żywiołaka ognia to jego kształt musi nawiązywać do jego wyższego poziomu. W tym przypadku jest to forma ognistego ptaka. Dlatego musiałem zerwać z wyglądem płonącego człowieka.

Edit:
Beta 9.1 gotowa do ściągnięcia.

-Summoner IIIprzywołuje na pole bitwy żywiołaki, a Summons Master żywiołaki i Rhami.
-drobne poprawki Waszego autorstwa, z sekcji "Wasze Sugestie"

Jeszcze raz wielkie dzięki i miłej zabawy!Wink
Edytowane przez AxeFighter dnia 08-11-2014 17:09

Sagez
Dzięki za poprawkęSmile. Ile przyjdzie nam czekać na żywiołaki poziomu trzeciego?

inferno8
Hmm... nie wiem, szczerze mówiąc. Przede wszystkim chciałbym troszkę odetchnąć od Summonersów (z reguły, kiedy wracam do nich po króciutkiej przerwie, mam nowe, świeże pomysły). Z bóstwami jest problem natury technicznej z racji ich wielkości. Mogę je pomniejszyć, ale stracą wtedy trochę uroku. Prawdopodobnie będę musiał znale?ć jakiś konsensus, ale to za czas jakiś. No chyba, że naprawdę, ale to naprawdę chcecie, żebym znalazł już teraz.
Właściwie rzecz biorąc to chciałem powoli przejść do przeróbki frakcji "Priests" a bóstwami zająć się w międzyczasie.

Edit:
Dziś ukazał się dodatek do Ery Magii zawierający Bóstwa ?ywiołów (poziom 3) i poprawiający statystyki żywiołaków.

?yczę Wam udanej zabawy Wink

Edit2:
Ponieważ nowa, stabilna wersja BfW (1.6) ukaże się w najbliższych miesiącach przenoszę powoli Erę Magii na system 1.5.x. Dzięki mojej skromnej interwencji naprawiony został tam błąd polegający na złym wyświetlaniu klatek animacji "halo", a to oznacza, że Era Magii przetrwa zmiany!Smile Przy pomocy programiku wmlint przekonwertowałem wszystkie jednostki tak, aby działały w nowych warunkach i działająWink Muszę jedynie dopracować drobne szczególiki i już niedługo będziecie mogli spokojnie pograć w EoMę na 1.6Wink
Edytowane przez AxeFighter dnia 08-11-2014 17:09

barowei
O, to są, moim zdaniem, ważkie nowiny. Obawiałem się tych zmian, ale skoro wszystko jest dobrze, to... gratulacje!Smile

inferno8
Era Magii ma już rok!

Z tej okazji chciałbym podziękować Wam za dosłownie wszystko. To dzięki Waszej inicjatywie i pomocy Nasza Era stała się jednym z najbardziej oryginalnych dodatków w historii Battle for Wesnoth. Gdyby nie Wy, to Era Magii nie byłaby tym, czym jest teraz.

Chciałbym w tym miejscu podziękować Sagezowi, za to, że to właśnie on zaprosił mnie na tę wspaniałą stronę, a skoro już o niej mowa, to przede wszystkim podziękowania należą się Twórcy strony, czyli Werianowi. Gdyby nie Jego praca nad stroną, nigdy nie mógłbym spotkać tylu fajnych ludzi i wspólnie z nimi dyskutować nad dodatkiem i nad wszystkim co jest z związane z tą ponadczasową grą jaką jest BfW. Dzięki!
Podziękować muszę też aktywnym użytkownikom, którzy wiele wnieśli do Ery Magii. James Revan (dzięki Tobie mamy w Erze wspaniałe Rhami i ulepszonych Summonersów), Sagez (aż ciężko mi wymienić, tyle tego było), Vul6 (Hydry i przeróbka Warlocków), Dragon_Warrior (wiele sugestii i koncepcji), Zaku (podobnie) i wielu, wielu innych. Jesteście wspaniali.

Co przyniesie przyszłość? Kolejne przeróbki, dwie nowe frakcje i... 8 kampanii. Ale to wszystko dopiero w maju.

Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko,
Inferno8

Edit:
Wyszła nowa wersja poprawkowa Beta 10.0.2. Jest ważna pod względem poprawności działania, a także ulepszyłem system wyświetlania dużych jednostek, jak np. Mechanical Dragon i Roc Rider. Dziękuję w tym miejscu Karambolowi Wink

Zapraszam do ściągania wszystkich zwłaszcza, że wystartował nowy serwer z nową listą dodatków. Mój licznik ściągnięć się wyzerował, więc Era musi wiele nadrobić. Do Ery Mitów brakuje jej ok. 35 (to nie żart) ściągnięć, w związku z czym proszę Was o intensywne ściąganie. Może uda mi się prześcignąć na chwilę ten słynny dodatekCool

Edit2:
Witajcie po mojej dłuższej nieobecności, która jeszcze troszkę potrwa.

Pragnę Wam przedstawić nową wersję Ery Magii oznaczoną numerem 0.10.6. Zawiera ona gigantyczne bóstwa żywiołów, które przy obecnym silniku gry działają poprawnie, a które kiedyś odłożyłem właśnie na tę okazję.
Postanowiłem wydać nową wersję właśnie teraz, ponieważ uzbierało się trochę poprawek i chciałem załatwić wszystko za jednym razem.

Pełna reaktywacja Ery będzie mieć miejsce na początku czerwca.
Edytowane przez AxeFighter dnia 08-11-2014 18:00

Poliuks
Mam pewno pytanie dotyczące wielkości bóstw. Załóżmy, że gram w kampanię Summoners. Udało mi się awansować żywiołaka powietrza do poziomu 3. Na mapie jestem w zamku: twierdza w środku, 6 pól do rekrutacji dookoła. Chcę przywołać bóstwo powietrza. Teraz pytanie: czy bóstwo nie będzie zasłaniać lidera stojącego w środku?

inferno8
Nowa wersja 0.10.7 jest już dostępna.

Zmiany:
-poprawione jednostki (w oparciu o sugestie Sageza i Arturiona):Gyrocopter, Strading Machine, Camel Rider, Heavy Camel Rider, Cavalry Archer Iⅈ
-poprawione obrazki Bogów Powietrza i Ziemi;
-poprawiony Summons Master (zgłoszone przez vul6)

-nowe nazwy dla niektórych jednostek (autorstwa Divine Crusadera):
Archmage -> Sorcerer
Spellsword -> War Mage
Orc -> Orcish Warrior
Great Barbarian -> Barbarian Lord
Goblin -> Goblin Fighter
Goblin Fighter -> Goblin Soldier
Troll Shaman -> Troll Sorcerer
Troll Fire Shaman -> Troll Fire Wizard
Summoner -> Novice Summoner
Summoner II -> Summoner
Summoner III -> Grand Summoner
Master of Balance -> Neutral Summoner

Edit:
Era Magii w wersji 0.11 jest już dostępna. Zapraszam do ściągania i zgłaszania wszelkich sugestii bąd? błędów ;)

Ponieważ ta wersja zawiera ogrom zmian, nie jestem pewien czy poprzednie sugestie o niektórych jednostkach uwzględniłem. Jeśli nie, to piszcie.

Miłej zabawy ;)

Edit2:
Nowa wersja Ery Magii jest już dostępna (0.12)

W tej odsłonie zawarłem wszystkie Wasze sugestie co do statystyk jakie ostatnimi czasy pojawiły się na forum. Chciałbym w tym miejscu jeszcze raz podziękować Sagezowi za jego cenne spostrzeżenia ;) Jeśli coś przeoczyłem, albo chcecie coś zmienić w Erze to piszcie w dziale "Wasze sugestie".

Tu macie kompletny spis zmian (po angielsku, żebyście się pokształcili trochę :p)
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
Changes:
-the Slicer's exp was raised (45->100);
-the Fanatic's hp is now 32 (not 38), his movement points were reduced from 6 to 5;
-the Goblin Runt costs 8 gold instead of 10;
-the Goblin Fighter costs 10 gold instead of 12;
-the Goblin Soldier's melee attack is 8-3 (not 6-3);
-the Troll Sorcerer's ranged attack is now 5-3 instead of 4-3;
-the Roc Rider's exp was decreased (90->60);
-the Jinn's exp was decreased (90->60);
-the Dread Bat movement type changed (fly->smallfly);
-the Chaos Hydra has -10% arcane resistance instead of -20%;
-the Great Warlock's ranged attack modified (18-2 -> 12-3);
-the Great Warlock's melee attack now deals impact and blade damage;
-the Master of Darkness's implosion spell modified (25-2 -> 17-3);
-the Master of Darkness's melee attack now deals impact and blade damage;
-both the Fire Elemental and Fire avatar have better graphics;

Edytowane przez AxeFighter dnia 08-11-2014 18:01

Vetch
a czy są w tej wersji poprawione grafiki enlightensów?

http://vetch-dziennik.blogspot.com
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.28
10,823,514 unikalne wizyty