Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Akademia rankingu BfW
Ariu
Druid napisał/a:
... Dopiero po Waszej opinii. Wink

Jeżeli ma to być wiązane z rankingiem to jak dla mnie spoko. Co do białych wstawek i części czerwonej napisu to zdanie mam jak pe_em.
Ariu

Druid
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/3t/przypinka-600.jpg[/img] is not a valid Image.

Panie i Panowie jest mi niezmiernie przyjemnie poinformować, że od dnia dzisiejszego do odwołania, za pośrednictwem naszego forum będzie można otrzymać bez jakiejkolwiek opłaty przypinkę z logo gry BfW. Żeby nie było tak pięknie wyjaśniam, iż otrzymać ją może każdy kto rozegra wszystkie swoje mecze w 3 kolejnych turniejach rankingowych, lub po prostu wygra jeden z nich. Związane to będzie z posiadaniem tzw. kart magicznych "CZM". W woli wyjaśnienia "CZM" to skrót od "CZAR ZAPOMNIANEJ MOCY" czyli nagrody, którą można otrzymać za solidność i doświadczenie zdobyte w organizowanych turniejach rankingowych. Nazwa karty nawiązuje do turnieju podczas, którego powstał pomysł stworzenia takiej nagrody. Czar może otrzymać każdy uczestnik turnieju. Wystarczy, że rozegra w terminie określonym w regulaminie turniejowym wszystkie swoje pojedynki, bez względu na ich wynik. Pomysł dopiero nabiera kształtów, więc cenne będą wszystkie uwagi z nim związane.

CZAR ZAPOMNIANEJ MOCY – informacje.

Uczestnik turnieju rankingowego, który rozegra w terminie określonym w regulaminie  wszystkie swoje pojedynki (bez względu na ich wynik) otrzyma kartę magiczną CZM. Jedna taka karta daje możliwość "czarowania" już w następnym organizowanym turnieju rankingowym (zmiany grupy przy przed rozpoczęciem turnieju - zasady opisane poniżej). Natomiast zebranie trzech takich kart uprawnia do otrzymania bez jakiejkolwiek opłaty przypinki z logo gry BfW. W tym przypadku potrzebna będzie zgoda na wysyłkę wyrażona na forum oraz podanie na PW adresu, na który przypinka powinna zostać wysłana.

REGULAMIN CZARU ZAPOMNIANEJ MOCY.

1. Posiadacz karty CZM może zmienić grupę turniejową i zostać przeniesiony na miejsce innego uczestnika turnieju wypowiadając na forum turnieju magiczną formułę :

"oktsyzsw uk elawhc jezskęiw ydjarf (nick gracza którego miejsce chce zająć)"
(Przeczytajcie każdy wyraz zaklęcia od prawej do lewej a czarowanie stanie się łatwiejsze)

2. Rozpocząć zabawę w czarowanie będzie można w chwili gdy zostaną ogłoszone grupy turniejowe i "czarować" będzie można do 4 godzin od zamieszczenia informacji o składzie grup turniejowych – zależnie od poziomu gracza w rankingu:
- gracze poziomu 0 mogą czarować do 1 godziny od ogłoszenia składu grup turniejowych,
- gracze poziomu 1 mogą czarować do 2 godzin od ogłoszenia składu grup turniejowych,
- gracze poziomu 2 mogą czarować do 3 godzin od ogłoszenia składu grup turniejowych,
- gracze poziomu 3 mogą czarować do 4 godzin od ogłoszenia składu grup turniejowych.
3. Czar będzie można wykorzystać jedynie względem uczestników turnieju, którzy mają ten sam lub niższy poziom w rankingu i nie posiadają magicznej karty.
4. Osoby które odczuły magiczne dotknięcie CZM są już chronione i próby przeniesienia ich ponownie przez innego posiadacza karty mocy nie odniosą skutku (obowiązuje zasada kto pierwszy ten lepszy).
5. "Wypowiedzenie zaklęcia" na forum zawsze powoduje jego odpisanie z konta jego posiadacza. Zalecane jest przed "czarowaniem" sprawdzenie rzeczy o których mówią pkt. 2 i 3, żeby przypadkiem nie zmarnować posiadanego czaru.
6. Karta magiczna raz wykorzystana poprzez zamieszczenie odpowiedniego wpisu na forum przepada. Można natomiast na nowo starać się w turnieju aby uzyskać kolejną. Czyli znowu potrzeba rozegrać wszystkie mecze.
7. Aby otrzymać przypinkę z logo gry :
a) potrzeba zebrać trzy karty magiczne CZM w turniejach których będę organizatorem lub jednym ze współorganizatorów,
Cool nie wykorzystać ich w międzyczasie, gdyż zgodnie z pkt. 6 karta magiczna raz wykorzystana przepada,
c) na forum zamieścić wpis :

"oktsyzsw uk elawhc jezskęiw ydjarf x3"

(spowoduje to oczywiście wykorzystanie trzech kart magicznych zgodnie z zapisem w pkt. 6 i wysłanie przypinki gdy dopełni się formalności z podpunktu 7d)
d) na moje PW przesłać dane adresowe potrzebne do wysyłki.
8. Można być posiadaczem maksymalnie trzech kart "CZM".

Na chwilę obecną można powyższe zapisy traktować jako obowiązujące. W przypadku niejasności piszcie. Liczę również na pomoc w wyłapaniu ewentualnych luk w tym regulaminie.
Edytowane przez Druid dnia 09-08-2015 12:12
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
ForPeace
Hmm... podobają mi się te przypinki Smile. I ogólnie cała koncepcja - jest super Smile. Obawiam się jednak, że za niedługo wyjdzie nowe logo gry.http://forums.wes...mp;t=42981

Regulamin "czarowania":
2. Rozpocząć zabawę w czarowanie będzie można w chwili gdy zostaną ogłoszone grupy turniejowe i "czarować" będzie można do 4 godzin od zamieszczenia informacji o składzie grup turniejowych – zależnie od poziomu gracza w rankingu:
Mam tylko nadzieję, że o składach grup gracze dowiedzą się na czas Wink.

Mam nadzieję, że nie nazwiesz mnie już marudą Wink.
Edytowane przez ForPeace dnia 06-08-2015 22:46
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Druid
Sobieski napisał(a):
A jam mam takie pytanie , a co jeśli dany gracz nie wykorzysta tej magicznej karty?

Zbierasz następne a jak będziesz miał trzy to możesz otrzymać przypinkę z logo BfW patrz pkt 7 regulaminu. Wink
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

Sulik
Druid napisał(a):

Panie i Panowie jest mi niezmiernie przyjemnie poinformować, że od dnia dzisiejszego do odwołania, za pośrednictwem naszego forum będzie można otrzymać bez jakiejkolwiek opłaty przypinkę z logo gry BfW. Żeby nie było tak pięknie wyjaśniam, iż otrzymać ją może każdy kto rozegra wszystkie swoje mecze w 3 kolejnych turniejach rankingowych, lub po prostu wygra jeden z nich.

Trudno nie docenić twojego pomysłu i trudu Druid, ale obawiam się, że wymagania stawiane co do otrzymania przypinki są zdecydowanie wysokie.

Uczestnik turnieju rankingowego, który rozegra w terminie określonym w regulaminie  wszystkie swoje pojedynki (bez względu na ich wynik) otrzyma kartę magiczną CZM. Jedna taka karta daje możliwość "czarowania" już w następnym organizowanym turnieju rankingowym (zmiany grupy przy przed rozpoczęciem turnieju - zasady opisane poniżej). Natomiast zebranie trzech takich kart uprawnia do otrzymania bez jakiejkolwiek opłaty przypinki z logo gry BfW. W tym przypadku potrzebna będzie zgoda na wysyłkę wyrażona na forum oraz podanie na PW adresu, na który przypinka powinna zostać wysłana.

Rozumiem, że otrzymywanie przypinki z logo gry jako nagrody jest jedną z form zwiększenia aktywności graczy, jednak ta zasada bardzo dotkliwie uderza w tych, którzy chcieliby wykorzystywać swoje CZM. Do tego jak często są rozgrywane turnieje? 2 razy do roku? Komuś coś wypadnie, nie będzie mógł brać udziału i obsuwa w otrzymaniu przypinki o pół roku. Szanse, że komuś może nie udać się rozegrać wszystkich meczy, mimo tego że mu zależało, są jeszcze większe.

Cały akapit piszę głównie z myślą o tych, którzy napalą się na tą zabaweczkę i wymagania okażą się barierą nie do przeskoczenia.

Druid
Sulik napisał(a):
..., ale obawiam się, że wymagania stawiane co do otrzymania przypinki są zdecydowanie wysokie.

Wiedziałem że na Sulika można liczyć. Facepalm Dostać coś bez płacenia za dobrą zabawę i za wysokie wymagania. Shock
No cóż, mam inne zdanie na ten temat. Uważasz, że najlepiej rozdawać nagrody za samo zapisanie się do turnieju, bez żadnego własnego wkładu ? Grin

Sulik napisał(a):
Rozumiem, że otrzymywanie przypinki z logo gry jako nagrody jest jedną z form zwiększenia aktywności graczy, jednak ta zasada bardzo dotkliwie uderza w tych, którzy chcieliby wykorzystywać swoje CZM. Do tego jak często są rozgrywane turnieje? 2 razy do roku? Komuś coś wypadnie, nie będzie mógł brać udziału i obsuwa w otrzymaniu przypinki o pół roku. Szanse, że komuś może nie udać się rozegrać wszystkich meczy, mimo tego że mu zależało, są jeszcze większe.

Cały akapit piszę głównie z myślą o tych, którzy napalą się na tą zabaweczkę i wymagania okażą się barierą nie do przeskoczenia.

Co do CZM to sam w sobie jest nagrodą i to tylko kwestia wyboru na co go przeznacza jego posiadacz. A nagroda w mojej ocenie tylko zyskuje na wartości, jeżeli dostaje się ją za coś, a nie jest rozdawana na prawo i lewo. Gdybyś na to sam nie wpadł, to przypinka nie jest przeznaczona dla napalonych na "tą zabaweczkę" jak to określiłeś. Ma sprawić małą przyjemność dla solidnych graczy związanych z serwisem. Co do szansy faktycznie sporo uczestników zapisuje się do turnieju i nie potrafi wytrwać do końca. Jednak podczas ostatniego turnieju Ariu, Bpawel10 , pe_em, Hejnewar i Sobieski rozegrali wszystkie swoje mecze. Bariery są po to by je pokonywać, Wink ale to oczywiście tylko moje skromne zdanie. Grin
Ciekawe co myślą o tym inni ? Wink
Dingo napisał:

ForPeace
Ja popieram Sulika. Ponadto byłbym za tym, żeby przypinkę dostawać za tylko jeden CZM.
Edytowane przez ForPeace dnia 10-08-2015 13:46
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Druid
Druid napisał(a):
... Ciekawe co myślą o tym inni ? Wink

O ja naiwny. Grin Oczywiście rozumię takie podejście jak ma sulik, pe_em i pewnie jeszcze kilka innych osób, ale regulaminu nie zmienię - łatwo nie będzie. Cool Dla pocieszenia dodam, że mam jeszcze kilka innych pomysłów związanych z nagrodami w formie "czarów", ale wszystko w swoim czasie. Wink
Z innej beczki mam pewien pomysł. Pytanie do Was, potrzebuję trzy cechy które można powiązać z kamieniami mocy. Co to są kamienie mocy - wszystko w swoim czasie. Teraz tylko co się Wam z tym kojarzy w powiązaniu z BfW. Grin
Dingo napisał:

ForPeace
Druid napisał(a):
... Ciekawe co myślą o tym inni ? Wink
Hmm... może jednak znowu się wypowiem. Grin Mam jednak nadzieję, że wiecej osób włączy się w dyskusję. Wink

Druid napisał(a):
Pytanie do Was, potrzebuję trzy cechy które można powiązać z kamieniami mocy. Co to są kamienie mocy - wszystko w swoim czasie.

Cóż, nie wiedząc, czym są kamienie mocy trudno powiedzieć, co można z nimi powiązać. Strzelam: twarde, pożądane i magiczne.

Ale dobra, teraz na serio: premia dla jednostek z atakiem magicznym (a'la itemy z Wesnothowych RPGów)? Nie bardzo rozumiem, jakiej odpowiedzi od nas oczekujesz...
Mój ladderowy profil

Druid
pe_em napisał(a):
Cóż, nie wiedząc, czym są kamienie mocy trudno powiedzieć, co można z nimi powiązać. Strzelam: twarde, pożądane i magiczne.

Chodzi mi o cechy, które kamienie mocy mogą udoskonalić, wzmacniać np. odwaga, waleczność, itp. Wink
Dingo napisał:

Ariu
Mały komentarz do wczorajszego meczyku Ariu vs ElderofZion . Coś mi się widzi, że ElderofZion to nie taki nowicjusz. Mimo, że przegrał to w mojej ocenie zagrał bardzo dobry mecz. Jeżeli tak grają obecnie nowi rankingowcy to idą ciężkie czasy. Wink Dziękuję za meczyk i miło spędzony czas.
Ariu

Druid
Kiedyś koleżanka z jeziora poszalała Grin i w kamieniu zakleła miecz światła (dla nie wtajemniczonych znany bardziej jako EXCALIBUR) i się podziało. Grin Obecnie w kamieniu zostały zaklęte :
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/3t/przypinka+kamien.jpg[/img] is not a valid Image.

1. Pytanie czy Waszym zdaniem takie puchary dla zwycięzców turnieju mogą być ?
2. Który kamień się wam podoba najbardziej ?
3. Która przypinka z logo BfW za 2, a która za 3 miejsce w turnieju powinna być przyznana ?

Uznałem, że w odpowiedniej oprawie taka pamiątka po turnieju będzie fajną nagrodą (można postawić na półeczce, nie zabiera dużo miejsca a tworzy klimacik Wink ).
Edytowane przez Druid dnia 22-08-2015 16:38
Dingo napisał:

Druid
Dzięki za opinie. Pfft
Sobieski napisał(a):
.... , tylko powinny być zaznaczone za które są miejsca.

A pytanie nr 3 czytałeś ? Wink
Dingo napisał:

Ariu
Biały i czarny kamień fajnie się prezentują, więc ja bym tylko przy nich obstawał. Za 1 miejsce czarny a za 2 i 3 miejsce biały. Do tego biała przypinka za 2 miejsce, czarna przypinka za 3 miejsce. Wink
Ariu

Druid
Regulamin w wersji angielskiej wersja 0.0.4. (z dnia 25.01.2017 r.)
Proszę czytelników o ewentualne korekty.

RULES:

PART I – general rules

1. Every participant of the tournament is obligated to play fair.
2. We play on:
- Stable version of BfW, with numbers 1.12.x
- default era (random only)
- official server (if technical problems appear, players can decide how they will finish the match)
2.1 We play with 360 sec timer (initial: 360/ bonus: 360/ reservoir: 300/ action : depending on players – if both players agree to play with diffrent settings, they are obligated to inform about that on game chat, when the game is started. If player did not mention it, the match may not be accepted.
3. After match the winner is obliged to report the game on forum of the tournament, by giving a link to the replay or directly from here http://replay.wesnoth.org/1.12/ - so it will be possible to download it. Report must include: nicknames of players, who is the winner, which group or which phase is it.
4. The tournament is valid Central European Time (UTC + 1) – registration, terms of games .
5. Title of the game played on lobby must include name of the site: wesnoth.com.pl with annotation – tournament (example: Tournament – wesnoth.com.pl – Group A)
6. If one of players disconnects, the second one has to save the game and wait for his opponent at least for 10 minutes. If our opponent doesn't get back we keep our saved game and finish the game later. If the game would not be finished in primary term, the player who get dc loses the game. Obviously, the fact that one of competitors had dc must be mentioned on forum. Unusual situation would be considered individually.

PART II – group phase

7. Players who would like to participate:
- will be divided into two groups – A and B
- will play on random maps.
In groups we play with everybody one on one. From both groups 4 players with the highest amount of points advance to the play-off phase. If in the end of the group phase players have equal numer of points, result of a direct match between them decides about their standings. When this solution does not settle who is supposed to advance ( example: three players have equal number of points and direct matches do not allow to decide who is supposed to get higher rank) decides the amount of points in the Polish Ladder. Link: http://www.rankin...nking.html
7.1 Player, who has not played at least one game in the first week of the tournament will be disqualified.
8. Group phase – scores:
a ) Scores in the primary term (terms of the games agreed between players):
- 3 points for win
- 1 point for lose
b ) Scores in the addtional term ( terms of the games designated by organiser):
- same as in 8a
- matches not played in designated time will be treated as w/o. In such a situation – 3 points for player who showed up, and minus 1 point for player who was absent. Awaiting time for players to show up for additonal term game is 10 minutes, starting from scheduled time. Attention: w/o will not be treated as a ranked games, but only as tournament games.
Organiser or person assigned to this, will oversee the game. Information about that will be included on the tournament forum.

PART III – quarter-finals, semi-finals, finals.

9. Quarterfinals, semi-finals and finals are played on the following maps: Sulla’s Ruins, Howling Ghost Badlands, Silverhead Crossing, Fallenstar Lake, Delta Sablestone – choosen alternatly between players. When the third match has to be played, map must be selected randomly.
9.1 Play-off pairs are created in the following way: A1-B4, B1-A4, A2-B3, B2-A3.
9.2 Juxtapositions in semi-finals are created by the organiser.
10. Quarter-finals, semi-finals and finals are played to 2 wins.

PART IV - terms.

11. Terms:
- Registration phase lasts from today until 18:00 on 10 February 2017. (Around 20:00 a tabel of groups will be shown)
- Matches of the group phase should be played in the time interval from 11 February 2017 until 11 March 2017. Note competitors among themselves establish duels in the period until 3 March 2017. (Primary term). In the additional period (4-11 March 2017) time of the match is determined by the organiser. Not appearing in this period has the effect of negative points (see paragraph 8 of the Rules).
- The quarter-finals will be played in the time interval from 12 March 2017 until 2 April 2017 (Basic term: 12-30 March 2017. Additional term: 31 Maech - 2 April 2017.)
- The semi-finals will be played in the time interval from the date 3 April 2017 until 18 Arpril 2017. (Basic term to 3-16 April 2017. Additional term: 17-18 April 2017.)
- Final matches will be played from 19 April 2017 up to 30 April 2017.
12.Terms may be shortened if the tournament passes quickly.
Explanation: In the first weeks the players decide the terms of the fights themselves. In the second week will be written out matches that have not been played yet. Still, you will be able to play and arrange among yourselves until the end of the primary term. Completed matches designated to additional term (third week) will be plotted after reporting a finished duel. Only unplayed fights will be scored as described above in paragraph 8b.

PART V - final information.

13. Breaking the rules may result in disqualification of the player. However it may only occur if the player has been warned before and the issue has been discussed on the forum.
14. Organiser of the tournament is allowed to modify all the rules dependand on situations. Information about that would be featured on forum.
15. Organiser has the rights to settle all doubts in the tournament and his decisions are ultimate.
16. Signing up for the tournament is explicit with acceptance of all above-mentioned rules.

ADDTIONAL INFORMATIONS :
Amount of glory points awarded after tournament:
1 point for every player, who:
- attendet to tournamnet ad played at least three games
- advanced to the quaterfinals
- advanced to the semi-finals
2 points for a player who get into finals
3 points for a winner of the tournament

Podziękowania dla pe_em i Sulika za pracę nad tłumaczeniem.

Edytowane przez Druid dnia 25-01-2017 20:56
Dingo napisał:

Scaramush
HEY!!! How many inside of one group can play the players?! I thought that 1, and wrote about it on ru-site, but there are no any punkts about that in the rules! And one very clever man (EoZ i mean) said that players can play as many games between them as they want. Is it truth?

Sulik
Only one. If you have 9 opponents in group, you have to play 9 games. No more or less (except w/o).
Edytowane przez Sulik dnia 17-09-2015 20:09

Druid
Panowie i panie, Wink powoli zaczynam się zastanawiać nad nowym turniejem. Niestety nie będzie to jak zwykle bywało turniej dla każdego. Patataj Dlaczego ? Ponieważ nie specjalnie mi się podoba oddawanie gier turniejowych walkowerem. Dlatego osoby, które kiedykolwiek brały udział w turnieju i oddały więcej niż 2 gry walkowerem (w jednym turnieju), będą mogły brać w nim udział jedynie przy niskiej frekwencji. Wyjaśniam : przy zgłoszeniu na początku zapisów takie osoby zostaną wciągnięte na listę rezerwową i z niej według kolejności zgłoszeń dopiero będą mogły wejść na listę uczestników. Aby uniknąć zakładania nowych kont, przy zapisie będzie brane również kryterium związane z miejsce w rankingu. Pod uwagę będzie brany ladder, oraz lokalne rankingi np. polski czy rosyjski. Będzie też ustalona górna granica uczestników. Jak macie jeszcze jakieś pytania, czy propozycje to chętnie ich wysłucham. Zapisy planuję ogłosić dopiero końcem sierpnia, początkiem września, więc na razie dobrej wakacyjnej zabawy. Wink
Edycja 10.09.2016 r.
Ponieważ szykują się emocje turniejowe ze strony innych organizatorów (głównie chodzi mi o turniej Horusa i propozycję Sageza - mam nadzieję, że wypali Wink ) ja poczekam z organizacją turnieju. Czyli na chwilę obecną zapisy zostają przełożone na bliżej nieokreślony termin. Cool
Edycja 07.10.2016 r.
Prośba.
Możecie wyrazić swoją opinię jak chcielibyście, żeby wyglądało logo turniejowe na koszulce. Tzn. co tam powinno się znaleźć i jak powinno być rozmieszczone. Na szybcicha zrobiłem 3 propozycje żeby był jakiś punkt zaczepienia. W planach ma to być coś niewielkiego, związanego z BfW. Miejsce zamieszczenia na koszulce z przodu po lewej stronie na wysokości piersi. A może macie własne propozycje ? Jeżeli tak to zamieszczajcie i zrobimy mały konkurs z nagrodami dla najlepszych propozycji. Wink
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/banery/sz2.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/banery/sz3.jpg[/img] is not a valid Image.

Edytowane przez Druid dnia 10-10-2016 21:48
Dingo napisał:

craken1
Więcej kolorów. A te litery nie mogą być mniej karkołomne do przeczytania? Smile

craken1
To trzecie logo jest najprostsze i najlepsze dla mnie. Zmienił bym kolor tła. Napis International Tournament Polish edition 2017 bardziej wyrazny i w innych kolorach. Logo gry na środku jest nie do ruszenia. Każdemu kojarzyć się może tylko z BTW i przykuwa wzrok. I o to chodzi. Chciałeś konstruktywną opinie to masz Smile A co zrobisz DRUID to już twoja brocha Cool

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.78
10,822,879 unikalne wizyty