Wiesz, nie zawsze wyższy poziom musi być taki "świecący" No ta moja propozycja jest dość odmienna od reszty ale można iść w kierunku zrobienia poziomu 3 jako poziom 4 i wtedy dać jakąś inną jednostkę w brakujące miejsce. Zrobiłem kilka wariantów takiego bagiennego szamana poziomu 3 do uzupełnienia wtedy. W wersji brązowy ciuch lub czarny, oraz wersja odkryta i zakapturzona.
Jak myślicie? Co według Was pasowałoby najbardziej?
Poza tym w trakcie robienia animacji do Wielkiej Wiwerny wyszła mi całkiem intrygująca moim zdaniem poza i tak się zastanawiam czy czasem nie zastąpić normalnej pozy postoju, właśnie taką. Po lewej pierwotna poza, po prawej nowa poza:
Co do tego pomysłu rozłupania Molocha na jakieś 2 mniejsze kościste istoty (powiedzmy poziomu 1) to całkiem ciekawie to wygląda i niewykluczone, że coś takiego być może się znajdzie
A Cyklopy Niszczycieli i tak są potężne ze zwykłą zarazą, więc tu bym nic nie zmieniał. Co najwyżej myślałem o powiększeniu linii rażenia Kiriosa u Kharos, żeby raził nie 2 jednostki a 3 stojące jedna za drugą.
Jestem na etapie animowania nowych krasnoludów. Zrobiłem animacje dla odświeżonego Parowego Berserkera oraz wszystkich latających oddziałów poza Mechanicznym Smokiem. Przygotowałem bardzo ciekawą animację dla Cięzkich Balonów i Fortec w przypadku użycia pokładowego karabinu maszynowego - wygląda to naprawdę rewelacyjnie, niestety nie jestem w stanie tego tu zamieścić, więc przekonacie się jak już wszystko będzie gotowe.
Natomiast w trakcie robienia animacji dla Mechanicznego Smoka zaświtała mi w głowie myśl, aby jego ogniste zionięcie obejmowało znacznie większy obszar niż tylko cel. Co sądzicie o tym, aby dać mu atak obszarowy na 4 heksy? Mam na myśli cel oraz 3 pola za nim, tak jak na schemacie poniżej:
Też się wypowiem, a co! U dżina proponowałbym gifa z rozlewającym się złotem i wracającym (bo raczej nie da się tak, żeby w miarę zdobywania doświadczenia stawał się coraz bardziej złoty)
Co do szamana, lvl 4 wymiata, ale poprzedzające jednostki muszą być jeszcze mroczniejsze, by widać było pogłębiający się obłęd i szaleństwo! W sumie aura atakująca co turę wszystko co jest w pobliżu lvl 4 szamana, nawet jednostki sojusznicze, była by spoko.
Jest to kawał dobrej Wiwerny Przy czym dla tak wojowniczego stworzonka, poszarpane skrzydełka były na miejscu
Dam tutaj też mój chory of top z umkami dla żywiołaków... Bo mi się zawsze podobał motyw łączenia żywiołów i jakby taki żywiołak ziemi połączył się z zywiołakiem ognia i stworzyli żywiołaka lawy? i tutaj ma dla niego dwa pomysły: budowlany i strategiczny. Pierwszy zadziała przy wejściu w jakikolwiek mokry teren(woda, mokradła): ginie ale zmienia go w płaski kamień, co daje nam szanse na szybsze przejście przez niektóre miejsca. Drugi to zastygnięcie: wbijasz takim do wody, a on zastyga na dwie tury. Nie ruszy się, ale jest nietykalny... A potem odtaje i może uderzyć wroga który go wyminie od tyłu!
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway
@Aureliusz777: pomysł z łączeniem żywiołaków miałby sens w przypadku Ery Magii+, gdzie były plany łączenia jednostek Ciemnokrwistych - ale ten projekt jest już nieaktualny. Poza tym nie wiem czy wiesz, ale Przywoływacze mają najwięcej jednostek w Erze Magii Bo aż 37 z tego co pamiętam. Dokładanie im kolejnych typów żywiołaków byłoby w mojej ocenie trochę zbyt dużym urozmaiceniem. Są inne frakcje, które potrzebują nowych jednostek. Rozważam kolejne poziomy Mechanika, który mógłby mieć dowodzenie dla jednostek mechanicznych.
Edit:
Słynna ponoć animacja poziomu 2 czołgu kransali w wersji odświeżonej: Edytowane przez inferno8 dnia 08-01-2017 21:13
Uff, skończyłem jeden z najtrudniejszych etapów przeróbki Ery. Wszystkie jednostki mechaniczne krasnoludów mają już nowy, odświeżony wygląd wraz z animacjami. Animacja Mechanicznego Smoka zionącego ogniem na okoliczne heksy naprawdę wciska w fotel
Co do zmian we frakcji Mistrzów Run to postanowiłem, że:
1) pilot smoka też będzie się katapultował podobnie jak pilot fortecy.
2) Parowy Berserker na poziomie 2 (ten z odświeżoną grafiką) zyska poza atakiem berserk zwykły atak.
3)Poza tym planuję zmienić parowym robotom krasnoludów typ zadawanych obrażeń - obecnie to sieczny, a zastanawiam się nad obuchowym. Byłoby to bardziej zgodne z tym co widać, bo te roboty szarżują pięściami a żadnych mieczy nie widać.
Poza tym wszystkim to frakcja krasnoludów ma obecnie najmniej jednostek (21, w porównaniu do średniej 27 na frakcję to mało), dlatego postanowiłem dołożyć 2 jednostki. Pierwsza to Konstruktor (lvl3), będący awansem Technika. Konstruktor posiadałby dowodzenie działające na mechaniczne jednostki i dysponowałby miotaczem ognia zamiast palnika (wzrost dmg). Posiadałby też swój słynny granat. Ale oprócz tego wszystkiego i z uwagi na nazwę "Konstruktor" jednostka ta mogłaby tworzyć na polu bitwy tzw. Drony - małe, automatyczne roboty poziomu 0 i bez możliwości awansu, ale za to z lekkim atakiem kłującym i drugim atakiem typu kamikaze jak u goblinów. Drony można by też rekrutować normalnie w twierdzy. Oto jak mniej więcej prezentowałyby się te jednostki (załączam całą linię Mechaników + Drona):
Co sądzicie o tych zmianach?
Edytowane przez inferno8 dnia 09-01-2017 23:51
Mi się bardzo podoba. Zwłaszcza specjalna umiejętność Konstruktora. Takie tworzenie dronów za plecami przeciwnika mogłoby mieć decydujący wpływ na przebieg rozgrywki. Co do ziejącego smoka, to naprawdę jestem pod wrażeniem, choć nie widziałem jeszcze animacji. To, jak światło ognia zarysowuje się na jednostce, jest czymś niezwykłym. Zdumiewające efekt, który szczególnie będzie widoczny w nocy.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
Jeśli chodzi o liczbę jednostek w poszczególnych frakcjach to zrobiłem zestawienie:
Pierwsza kolorowa kolumna to oficjalny stan w wersji 1.1.1, która jest obecnie na serwerze. Druga kolorowa kolumna to przewidywana liczba jednostek jaka będzie w najnowszej wersji. Najwięcej jednostek mają Przywoływacze, bo aż 37. To aż o 9 więcej niż drudzy w kolejności Barbarzyńcy, ale tylko dlatego, że Przywoływacze mają rozbudowane drzewko żywiołaków, z których część nie jest normalnie rekrutowalna. Można więc założyć, że "efektywnie" mają mniej więcej 29 oddziałów.
Niszczyciele mieli najmniej jednostek, ale to się zmieniło już, bo dołożyliśmy im Tytanię i pozostałe poziomy 4. Daje to wciąż najmniej jednostek, ale prawie wszystkie oddziały Niszczycieli mogą awansować do naprawdę potężnych jednostek i to w miarę szybko, więc to równoważy moim zdaniem ich potencjał.
Ciemnokrwiści dostaną tego Wybrańca Bagien, zaś Krasnale te dwie jednostki - Konstruktora i Drona. Więcej oddziałów nie planuję na ten moment, chyba że ktoś ma jakieś życzenia.
Dla zainteresowanych podaję zestawienie Ery Domyślnej:
Warto zauważyć, że średnia ilość jednostek na frakcję jest zbliżona pomiędzy obiema erami, co jest bardzo dobrą informacją.
Odnośnie Drona to nie powinien stanowić wyzwania dla przeciwnika. Byłaby to jednostka poziomu 0 o podobnym potencjale co Mu Magów. Te szpiczaste odnóża mogłyby wbijać się w cel zadając kilka ciosów. Coś w stylu 4-4 lub 3-4. Co do prędkości to 4 lub 5 punktów ruchu. Dodanie rakiety a więc ataku na odległość mogłoby za bardzo zwiększyć potencjał tej jednostki. Już prędzej zostałbym tylko przy ataku wręcz, a z uwagi na niewielkie rozmiary dodał harcownika, żeby taki dron mógł swobodnie lawirować pomiędzy wrogimi oddziałami.
Edit: zastanawiam się też nad większą integracją Spadochroniarza. Dla tych co nie kojarzą, jest to przedziwna jednostka, która pojawia się po zniszczeniu dużej maszyny latającej kransoludów jak np. Latająca Forteca (i Mechaniczny Smok w nadchodzącej wersji). Taki uratowany pilot jest zwykłym kransoludzkim piechurem wyposażonym w nóż i pistolet. Po uzbieraniu gigantycznej ilości xp może awansować znowu na Latającą Fortecę, ale to jest bez sensu moim zdaniem. Dlatego też rozważam zmianę: zamiast lvl1 zrobić mu lvl0 i dać możliwość awansowania go na standardowego wojaka lub zwykły balon.
Edytowane przez inferno8 dnia 10-01-2017 13:30
Mówisz o Dronie czy Spadochroniarzu? Bo trochę nie wiem do czego odnosi się Twoja wypowiedź
Dziś na warsztat wziąłem przeróbkę najbardziej chyba niezwykłej animacji ataku w Erze Magii i nie tylko - mowa o Wirze Wymiarów, specjalnym ataku Mistycznego Dżina, który to wysyła swojego przeciwnika na moment do Otchłani. Taka wycieczka wywołuje u nieszczęśnika nudności i jednocześnie wyzwala efekt "wow" w postaci spowolnienia, nie wspominając już o mocnym poturbowaniu w wyniku samej przejażdżki między wymiarami.
W oryginale mieliśmy dziwną grafikę czegoś w rodzaju wodospadu w chmurach. Teraz zmieniłem trochę koncepcję i od tej pory Mistyczny Dżin może wysłać przeciwnika losowo w 3 różne miejsca w Ochłani. Chodzi tu wyłącznie o efekt wizualny. M.in wygląda to tak:
Co ciekawe mimo kolejnych wersji i usprawnień, gra nadal ma laga przy wyświetlaniu tej całej animacji ataku
Edit: doszlifowałem powyższe grafiki i wyglądają jeszcze lepiej. Poniżej załączam wszystkie 3 lokacje w Otchłani do których Mistyczny Dżin może wysłać swojego przeciwnika:
Poza tym w animacji uwzględniłem pokazanie nie tylko samej Otchłani, ale też pola bitwy z gigantycznym otwartym portalem. Zakrywa on okoliczne jednostki, zakrzywiając tym samym czasoprzestrzeń. Edytowane przez inferno8 dnia 11-01-2017 20:43
Zakrzywienie czasoprzestrzeni? Hmmm skoro można zakrzywić czas, można by zrobić zdolność przywracania kogoś kto zginął, taka reinkarnacja jakby
Nie dziwię się czemu gra ma laga na tej animacji, ładna jest
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706
Wskrzeszanie jest już w innej frakcji i ponoć nieźle działa, choć i tak planuję optymalizację całego kodu ery.
Już prędzej zastanawiałbym się nad teleportacją między wioskami. No bo skoro potrafi tworzyć portale czasoprzestrzenne, to taka teleportacja to dla niego byłby pikuś
Przez ostatnie dni pracowałem nad udoskonaleniem istniejących grafik. Dawno temu kierowałem się optymalizacją - starałem się, aby wszystkie te obrazki ważyły jak najmniej, czasem nawet kosztem usuwania półprzeźroczystości i ograniczania kolorów. Teraz uznałem, że nie ma co się ograniczać Dlatego też wielu jednostkom i efektom dodałem efekt "glow" - czyli poświatę z prawdziwego zdarzenia. Minus jest taki, że obrazki te zwiększyły wagę momentami nawet 4-krotnie, za to plus jest taki, że te nowe grafiki przynajmniej w mojej ocenie wyglądają znacznie lepiej
Dodam tylko, że ta specyficzna poświata u Przywoływaczy jest dodatkowo animowana i co jakiś czas delikatnie pulsuje.
Wdrożyłem do ery Drona i Konstruktora. Wyglądają naprawdę nieźle
Spadochroniarz nie może już awansować ponownie na Latającą Fortecę. Zmieniłem jego koncepcję. Teraz po jej zniszczeniu pojawia się on w miejscu wraku tak jak zawsze, lecz jest poziomem 0, który może walczyć na placu boju i całkiem sprawnie awansować na Krasnoludzkiego Wojownika lub... unikać walki, by 1) w następnym scenariuszu (w przypadku kampanii mp lub zwykłej) podczas przywołania go w twierdzy gracz mógł wymienić go za małą opłatą na ciężki balon i/lub 2) wycofać go do lidera i gdy będzie stał obok i będzie w twierdzy, dać opcję awansu za opłatą do maszyny latającej.
Byłoby to myślę całkiem ciekawe rozwiązanie, które daje graczowi wybór - wysłać spadochroniarza do walki, by ten się zaprawił na wojownika, lub wycofać go w bezpieczne miejsce by ten mógł później wsiąść do nowej maszyny. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?
A co do przeróbek, to wreszcie zacząłem pracę nad Złotym Magiem. Dla przypomnienia jest on 3-poziomowym awansem Maga Bojowego, który poza rzucaniem czarów całkiem nieźle radzi sobie z mieczem w przeciwieństwie do reszty jego ziomków.
Postanowiłem zachować część założeń jego wyglądu jednocześnie starając się dostosować go bardziej pod klimat frakcji. Oto efekt:
Jak widać brakuje mu miecza, ale plan jest taki, żeby w przypadku walki w jego dłoniach materializował się gigantyczny miecz dwuręczny. Poza tym jest trochę... wysoki. No ale przecież jakoś musi budzić respekt, co nie? Jak oceniacie?
Edit:
Pierwsze szkice nowych golemów. 3 warianty:
Starałem się zachować pewne elementy oryginału, tym razem jednak bardziej eksponując stożkowaty, wręcz piramidalny kształt. Golemy to takie trochę żywe posągi z kamienia i metalu. Nawet jeśli sprawiają wrażenie jakby posiadały oczy, to nie są to "żywe" oczy, prędzej zamontowane przedziwne mechanizmy na zasadzie obiektywu.
Czekam na opinie czy idę w dobrym kierunku czy też należałoby coś zmienić.
Edytowane przez inferno8 dnia 13-01-2017 21:51
Aktualizacja w kwestii Cyklopów - tym razem postarałem się narysować bardziej "tradycyjne" warianty Cyklopów z linii tzw. szalonych. Przygotowałem poziom 2 i 4. Poziom 2 jest lekką przeróbką Cyklopa Łamacza na wersję z maczugą i wpisuje się stylem w oryginały. Natomiast pierwsza przeróbka poziomu 4 nie wszystkim przypadła do gustu z uwagi na dość "obły" kształt i tępy wyraz twarzy. Dlatego zrobiłem wersję bardziej przypominającą oryginalnego Cyklopa Niszczyciela. Poniżej załączam schemat (od góry po lewej oryginalny Cykop Niszczyciel, w środku nowa wersja "tradycyjna" a po prawej poprzednia wersja tzw. "radykalna" zaś poniżej stare drzewko szalonych cyklopów a na samym dole propozycja odświeżona):
Przeróbka Ery zbliża się wreszcie ku końcowi. Niewykluczone, że jeszcze w tym miesiącu będziecie mogli zagrać w odświeżoną wersję, ale póki co muszę mieć pewność, że te zmiany idą w dobrym kierunku. Dlatego gorąco zachęcam do wypowiadania się w temacie tych grafik. Im więcej waszego wsparcia, tym lepiej
Witam nie jestem tu znanym użytkownikiem, aczkolwiek stwierdziłem że odnajdę swoje konto specjalnie by podzielić się swoimi przemyśleniami odnośnie nadchodzących poprawek w EoM.
Na początku chciałbym się spytać czy głowa 1 poziomowego trolla nie jest lekko za duża względem jego ciała?
Następnie wydaje mi się iż Dżin 4 mógłby ciekawie wyglądać gdyby do jego złotego "płomienia" (tego co mu zastępuje 4 litery ) dodać niebieskie wstawki.
Kolejnym punktem byłby 4 poziom szamana ciemno krwistych. Moim pomysłem było by pozostawić obecny poziom 3 na swoim miejscu natomiast na poziom 4 wstawić coś w tym stylu:
to jest oczywiście zrobiony na szybko "szkic" ale myślę że z twoimi zdolnościami mogło by z tego wyjść coś naprawdę super .
Na koniec moich spostrzeżeń i propozycji była by wiwerna. Obecnie na nogach tych stworzeń można zobaczyć nakładające się na siebie, coś w stylu dużych łusek lub kawałków chitynowego pancerza, czego w nowych grafikach tego majestatycznego stworzenia brak (poza tym reszta grafiki wiwern jest niesamowita).
Na zakończenie chciałbym dodać iż pozostałe grafiki niesamowicie mi się podobają, jestem również świadomy że prawdopodobnie większość animacji jest już gotowa i że nie będziesz miał już ochoty nic zmieniać. Tak czy inaczej świetna robota i nie mogę się doczekać aż będę mógł sam zobaczyć twoją pracę w akcji! .
Edytowane przez przemicho12 dnia 15-01-2017 00:06
O, nowy użytkownik - witamy serdecznie Dzięki za komentarz odnośnie przeróbek
Trolle zostały zaktualizowane, widocznie nie umieściłem ostatnich przeróbek, więc robię to teraz (głowa powinna być troszkę mniejsza na poziomie 1):
Po prawej za tą kreską są ich ogniste popisy, w grze jest to jako animacja.
Odnośnie koloru "ogona" Mistycznego Dżina to spróbowałem na szybko go przemalować i tak mniej więcej mogłoby to wyglądać (uwzględniłem też wersję całkowicie niebieską).
Mam nadzieję, że mniej więcej o to chodziło. Co do tych zmian to warto aby więcej osób się wypowiedziało.
W przypadku jaszczurowatego Wybrańca Bagien to wciąż zastanawiam się nad ostatecznym wyglądem tej jednostki. Twoja propozycja mrocznego "tornada" miałaby sens w przypadku animacji jego ataku czy czegoś w tym stylu. Jednak tu bardziej należałoby się moim zdaniem zastanowić w jakim kierunku powinna iść ta jednostka i to czysto wizualnie. Bo na drugim biegunie mamy "dobrych" szamanów, którzy trochę jak Indianie dodają sobie coraz to więcej pióropuszy itp. błyskotek. Ta "mroczniejsza" część szamanów mogłaby stawiać na coraz to większe zapuszczenie się, podarte łachmany, jakieś dziwne kaptury. Zero lansu, że tak się wyrażę. I gdyby iść tą drogą to jednak obecny poziom 3 wyłamuje się przez swój czarno-złoty strój wyznawcy jakiegoś tajnego kultu - co o dziwo naprawdę świetnie się sprawdza, gdy się patrzy na tą jednostkę.
Tak więc dylemat jest.
Co do wiwern, to te łuski są, choć zaginęły w detalach w trakcie prac. Wystarczy spojrzeć na bazowy szkic, w którym są zaznaczone. Dopiero kolorowanie zatraciło szczegóły. Mogę spróbować je znów wydobyć eksperymentując z oświetleniem, ale niczego nie mogę obiecać.
Tak, większość animacji jest już gotowa i naprawdę muszę przyznać, że momentami mam już serdecznie dość tej przeróbki Ale mimo wszystko jest to wciągające zajęcie. Po prostu chcę, by Era Magii była naprawdę przyjemna dla oka graczy
Jeśli chodzi o ochotę zmieniania czegoś więcej, to cóż - właściwie na forum zamieściłem już chyba wszystkie nowe wersje jednostek, które planowałem odświeżyć. Brakowało golemów i Złotego Maga, ale te już wczoraj zostały zamieszczone jako propozycje. Jedyne nad czym się jeszcze zastanawiam to lepszy wygląd krasnali. Bo jednak Runmistrzowie z oryginalnego Wesnoth wyglądają znacznie lepiej niż to co jest w Erze:
[img]http://units.wesnoth.org/1.12/pics/add-ons$Era_of_Magic$images$ad-dwarves$runemaster.png[/img] is not a valid Image.[img]http://units.wesnoth.org/1.12/pics/core$images$units$dwarves$arcanister.png[/img] is not a valid Image.
Oprócz tego przydałoby się dorobić wielu jednostkom kolory drużynowe, bo obecnie niewiele oddziałów to ma. Jednak w tym przypadku przydałaby się pomoc z zewnątrz w postaci chętnych grafików Nie jest to jednak zadanie priorytetowe, choć fajnie byłoby to mieć zrobione.
Zanim wyjdzie oficjalna wersja będę musiał zoptymalizować kod umiejętności oraz różnych animacji. Konieczne będzie też wprowadzenie paru zmian w balansie z uwagi na nowe jednostki i nie tylko. Myślę jednak, że pod koniec miesiąca, bądź na przełomie, wersja 2.0 Ery Magii w końcu się ukaże
W moim zamyśle takiego "mrocznego wiru" było jako pojawiająca się co jakiś czas animacja, ale rozumiem że nie pasuje to do twojej konwencji .
A jeśli mogę podsunąć jakieś propozycję odnośnie właśnie tego jaszczura,
(jestem świadomy że nie bardzo podobają ci się zdolności używane po kliknięciu ppm) narodził się w mojej głowie pomysł aby jaszczur ten mógł wykonywać "sakralne egzekucje" czy jak to nazwać. Po kliknięciu ppm na inną jednostkę ze swojej drużyny pojawiało by się opcja "poświęcenia" która zabierała by całe hp i przywracało część/równoważność/całość hp Wybrańca. Oprócz tego mógłby on dostać nową zdolność "fear" gdyż przeciwnicy widząc fanatyzm zamierali by w przestrachu, bądź atak "krwawej modlitwy" czy "samookaleczenia" która była by bez kontrataku i zawsze by trafiała, odejmowała naszej jaszczurce 1 hp, i spowalniała by przeciwnika, z atakiem np. 1-10. Wydaje mi się że całkiem wpisuje się to w motyw mrocznego kultu. W każdym bądź razie czy użyjesz moich pomysłów czy nie zapewne i tak wyjdzie ci to świetnie, a może zainspiruje cię do jeszcze czegoś innego. (Muszę przyznać iż rasa jaszczuro ludzi najbardziej przypadła mi do gustu i z tego właśnie powodu nie mogę się doczekać wprowadzenia tego 4 poziomu)
EDIT: A i krasnolud być może troszeczkę odstaje od oryginału ale moim zdaniem nie jest jakoś tragicznie.
Edytowane przez przemicho12 dnia 15-01-2017 03:42
Wszystkie grafiki mi się bardzo podobają... Trudno doszukać się czegoś, co można by jeszcze poprawić bądź wyeksponować. Fajnie byłoby, jakby w postach pojawiały się też animacje jednostek. Niektóre z nich powinny dostać także animacje spoczynku. Z takich bardzo drobnych rzeczy, które jeszcze gdzieś tam można by doszlifować:
* Drugi poziom maga bojowego z tą złotą tarczą. Tarcza wygląda trochę nienaturalnie, trzeba się bardziej przyjrzeć, żeby się zorientować, że to jednak latająca tarcza. Chyba, że to nie latająca tarcza?
* Mag ognia w czerwonym garniturze i z płonącą głową... Wygląda według mnie znacznie gorzej, niż reszta jednostek z ery. Ma taką nienaturalną postawę (prawa ręka sztywno wzdłuż ciała, lewą pokazuje biceps z płonącą dłonią), a prócz tego ta czarna kreska zakreślająca prawy rękaw... Tak to wygląda, jakby było robione w paincie na szybko.
* Ifrytowi na trzecim poziomie zmieniłbym trochę postawę... Fajnie by było, gdyby się tak śmiał i unosił głowę do góry w jakiejś animacji, ale na grubszą metę wygląda to nienaturalnie w rozgrywce.
I tyle... Jest jeszcze taka jednostka jedna w Kharis (dobrze napisałem?), taki włócznik z na maksa wyciągniętą jedną nogą, broniący się chyba tarczą... Nie mogę go tu znaleźć.
~ Chara
@przemicho12: No tych prawych przycisków w Erze i tak jest sporo, czasem się zastanawiam, czy dobrze zrobiłem wprowadzając to rozwiązanie, choć muszę przyznać, że akurat Przywoływaczy bez takiego przywoływania to sobie nie wyobrażam Kiedyś na forum spotkałem się parokrotnie z opinią, że Era powoli robi się przekombinowana i jest w tym trochę racji. Być może rozwiązaniem byłoby wprowadzenie trybu "light" i "advanced" różniących się od siebie ilością przedziwnych umiejętności. Coś na wzór opcji EEaW, których byłem inicjatorem. To by wiele rozwiązało.
Podoba mi się pomysł z tym poświęcaniem, mogłoby to być całkiem ciekawe w ewentualnej kampanii jaszczurów, choć zwiększa "przekombinowanie". Pomysł z samookaleczeniem również jest niesamowity. Zyskujemy bonusy ale osłabiamy się jednocześnie - to ma potencjał i jest chyba prostsze do ogarnięcia dla graczy Na pewno rozważę Twoje propozycje jak tylko zabiorę się konkretnie za tego Bagiennego Wybrańca
@Deidara: co do animacji to obecnie nie mam głowy do składania gifów z animacjami, które można by tu wrzucić. Poza tym na chwilę obecną wiele animacji właściwie zostało odświeżonych, więc nie ma nic co było by "nowe", choć zastanawiam się bardzo poważnie nad zmianą ataku Mistrza Magii (lub jak kto woli Guru) a więc 4 poziomu Maga Bitewnego. Obecnie zrzuca on na przeciwnika kawał gigantycznej skały prosto z nieba. Ja bym jednak zmienił trochę koncepcję i zamiast skały zrobił coś w stylu zmasowanego ataku 3 Umów, które pojawiłyby się znikąd, otoczyły cel i spuściły mu łomot, po czym teleportowałyby się poza pole walki
Poprawię Zbrojego Maga w kontekście jego tarczy oraz zmienię wygląd Mistrza Ognia, bo też uważam, że trochę nietypowo wygląda, choć po części było to zamierzone. Będzie wyglądał bardziej tradycyjnie w porównaniu do reszty, choć nadal będzie płonąć.
Wielkiego Ifryta na razie bym nie ruszał, wygląda raczej znośnie. Jak najdzie mnie wena na jego lepszą wersję to spróbuję coś zmienić, ale nie obiecuję niczego.
@Hejnewar: spróbuję poprawić ręce magów. A co do tarczowników to chyba chodzi o Revengera, ale załączam oba (Revenger i Protector):
[img]http://units.wesnoth.org/1.12/pics/add-ons$Era_of_Magic$images$kharos-sun$revenger.png[/img] is not a valid Image.[img]http://units.wesnoth.org/1.12/pics/add-ons$Era_of_Magic$images$kharos-sun$protector.png[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez inferno8 dnia 15-01-2017 13:44
Chodzi mi o Revengera. Jego pozycja jest dosyć... Dziwna. Bardzo fajnie prezentowałaby się w animacji obrony, jednak jeśli chodzi o ustawienie na mapie, to naprawdę nie pasuje. Zwłaszcza, że nie ma animacji chodzenia i tak się przesuwa. Możliwe, że tylko ja mam takie wrażenie, ale na wszelki wypadek ustawiłbym go w normalnej pozycji.
~ Chara
Kolejny update. Poprawiony wygląd Mistrza Ognia, pokolorowany nowy golem, zmieniona lekko dłoń u maga bitewnego, zmieniona tarcza u maga zbrojnego, zmodyfikowany i nieco pomniejszony Złoty Mag, zmienione nogi u Revengera, oraz linia szalonych cyklopów z pomysłem na zrobienie oryginalnego poziomu 4 jako poziom 3 przy drobnym odświeżeniu wyglądu:
Generalnie to jestem pod wielkim wrażeniem tego, jak inferno nawet po latach potrafi wrócić, poprawić siebie samego i dalej się rozwijać
Zmiany są generalnie na lepsze, choć linia tego revengera (czy w ogóle włóczników Kharos) nigdy mi do końca nie pasowała. Wydawali mi się po prostu utrzymani w innym stylu, nie pasowali do tych wojowników światła, jakby byli z innej bajki. Zresztą nawet przerobiony revenger jest skierowany w inną stronę, właściwie to nie wiem czemu.
Poza tym przeróbka wygląda genialnie.
Chyba starałbym się upodobnić włóczników do tych wojowników z mieczami, choć może są osoby, które wolą taką różnorodność, ja bym poprawił spójność.
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki
Powiem szczerze, ten golem strasznie mi się z Pokemonami kojarzy. Wykonanie fajne, ogólnie interesujący design - rozumiem, że szarżować będzie czubkiem tego "świderka"? Jeżeli tak to może warto wymienić typ obrażeń jego ataku na kłute.
Magowi Zbrojnego proponuję podwyższyć jeszcze wzrost o parę pikseli. Revenger jednak wciąż stoi w bardzo nienaturalnej pozycji. W kwestii Maga Ognia się nie wypowiem bo zmiana jest całkiem drobna, obiektywnie to raczej wygląda lepiej niż wcześniej (większa spójność z pozostałymi grafikami), ale osobiście lubiłem jego "filmową" pozę, taką trochę z profilu.
Zrevampowany cyklop bardzo fajny, ale pokusiłbym się o stwierdzenie, że w zestawieniu z resztą drzewka to pasowałby najbardziej na poziom drugi - z czymś pomiędzy na trójkę. I albo jego drzewo wydaje się być za duże, albo to od pana obok za małe. Raczej ta druga opcja. Pewnie fajnie by wyglądał ten czwarty poziom z jeszcze większym drzewem w ręce, takim z korzeniami i gałęziami, sprawiającym wrażenie dopiero co wyrwanego z ziemi. Ale domyślam się że dołożyłoby to dużo roboty z animacjami.
Edytowane przez Piko dnia 17-01-2017 00:06