Przeszłość, teraźniejszość, przyszłość
Początkowo planowałem wypuścić kilka kampanii osadzonych w świecie TLU (1 na każdą frakcję), lecz porzuciłem ten pomysł z powodu spadającej popularności Bitwy o Wesnoth. Jednak z racji, iż włożyłem ogrom pracy i serca by zaprojektować to uniwersum, to przez cały ten czas pracowałem nad rzeczami z nim związanymi. Poniżej przedstawiam Wam listę moich osobistych projektów, którym poświęciłem ostatnie 10 lat:
Eksperymenty 3D czyli "Projekt ITA" (2012 - 2015) - przerwany
Szczyt popularności Battle for Wesnoth przypadł na lata 2005-2008. To była tzw. złota era. Potem bywało już różnie. Wiedząc o słabnącej popularności gry wyruszyłem w poszukiwaniu innych środków za pomocą których mógłbym kontynuować realizację swoich pomysłów. W 2012 zainteresowałem się tworzeniem gier by przekonać się jak daleko moje eksperymenty mogą zajść gdybym miał do dyspozycji coś własnego. Myślę, że zaszedłem wtedy naprawdę daleko bowiem w 2015 udało mi się przenieść do 3D część jednostek frakcji Przywoływaczy. Efekty tego mogliście już kiedyś obserwować na tej stronie. Dziś wrzucam parę materiałów z tym związanych:
Niestety z uwagi na brak czasu oraz na zbyt ambitny charakter projektu, postanowiłem go anulować. Był on jednak na tyle owocny, że jego zasoby wykorzystywałem przez wiele kolejnych lat aby udoskonalić zarówno TLU jak i Erę Magii.
TLU 2.0-3.0 (2015 - 2018) - ukończone
Pomiędzy latami 2015 i 2018 wspólnie z użytkownikami oficjalnego forum o nickach ForestDragon, Chewan (i paroma innymi) pracowałem nad udoskonaleniami do TLU pod kątem premiery Bitwy o Wesnoth na Steam. Decyzja twórców gry o wejściu na tą platformę cyfrowej dystrybucji spowodowała, że przed grą pojawiła się szansa na zwiększenie jej popularności. To dało cień szansy na to, że BfW stanie się bardziej rozpoznawalne a co za tym idzie, będę mógł kontynuować mój oryginalny pomysł kampanii dla każdej frakcji Ery Magii. Dlatego bardzo przyłożyłem się w tamtym okresie do uczynienia z To Lands Unknown dodatku naprawdę wyjątkowego. I chyba się udało, ponieważ TLU znalazło się na nowym, oficjalnym trailerze Bitwy o Wesnoth promującym grę na Steam.
Broken Steel – kampania Mistrzów Run (2018) - porzucone
Na bazie dobrego przyjęcia BfW na Steam postanowiłem skupić się na stworzeniu prequela do TLU. Nowa kampania miała nazywać się „Broken Steel” (z ang. Złamana Stal) i opowiadać historię Mistrzów Run, ich starcia z Niszczycielami, heroicznej obronie i upadku ich królestwa, wyjaśnieniu motywów Niszczycieli i wytłumaczenia w jaki sposób krasnoludy uwięziły najeźdźców na swoim terytorium.
Prace koncepcyjne ukończyłem w 60%. Sporządziłem nawet specjalne dokumenty opisujące postacie, lokacje, przedmioty i wydarzenia. Niestety Broken Steel nigdy nie weszło do fazy produkcyjnej. Stało się tak ponieważ Bitwa o Wesnoth mimo premiery na Steam i chwilowego skoku popularności szybko wróciła do statusu gry niszowej, a ja uznałem, że tworzenie skomplikowanej zawartości mija się wtedy z celem. Niemniej jednak pewnym pozytywem było to, że praca nad Broken Steel pozwoliła mi ukończyć cały zamysł fabularny dla świata Ery Magii.
Poniżej znajdziecie kilka szkiców, które wykonałem podczas prac nad tą kampanią:
Opowieść (2019 - obecnie)
Wiedząc, że Bitwa o Wesnoth nie zdobędzie większej popularności w najbliższym czasie, postanowiłem dopieszczać jedynie to, co już udało mi się zrobić. Na ten moment nie mam planów tworzenia nowych dodatków zwłaszcza o takim rozmachu jak TLU. Może to się zmieni w przyszłości, ale na ten moment sytuacja wygląda tak a nie inaczej. Postanowiłem skupić się na rzeczach niekoniecznie związanych z Bitwą o Wesnoth… i to w pewnym sensie jest dobrą wiadomością.
Jestem dumny z opowieści, którą stworzyłem, z bohaterów których powołałem do życia. To Lands Unknown jest tylko rozdziałem księgi, którą chciałbym Wam kiedyś zaprezentować. Czy tak się kiedyś stanie? Czy Wasi ulubieni bohaterowie powrócą? Czy pewne wątki zostaną wyjaśnione? Mam taką nadzieję. Prawdopodobnie nie będzie to w formie kampanii do BfW, ale są jeszcze inne bardziej konwencjonalne opcje, których jak dotąd nie próbowałem.
Myślę nad stworzeniem czegoś w rodzaju komiksu osadzonego w świecie TLU. Mam pewne doświadczenie w rysunku i jest to dla mnie najwygodniejsza forma tworzenia narracji. O ile czas pozwoli to spróbuję coś przygotować pod tym kątem. Jeśli uznacie, że to ma sens to być może taki komiks będzie właściwym sposóbem na dopowiedzenie całej historii
Grafiki koncepcyjne Broken Steel wyglądają nieziemsko. Szkoda, że BfW miało premierę na Steamie tak późno. Gdyby pokazało się tam wcześniej (1.12), miałoby ono dużo większą szansę na posiadanie większej ilośći graczy.
Co do komiksu: ja osobiście jestem zainteresowany. Z chęcią bym się dowiedział jak wyglądał konflikt Mistrzów Run z Niszcycielami.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
@Inferno, a nie myślałeś o stworzeniu Anime? Myślę że mogłoby mieć większy zasięg niż komiks, a co za tym idzie - zainteresować więcej osób ciekawym światem, oraz zainspirować twórców do stworzenia wspólnie Twojego niedokończonego dzieła
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706
@Maksiu: Żeby zrobić anime potrzeba całego sztabu ludzi. Często jest to ponad 100 osób (rysowników, animatorów, producentów). To zdecydowanie poza zasięgiem pojedynczej osoby. Szczerze mówiąc w dzisiejszych czasach prościej jest zrobić grę komputerową niż anime.
Poza tym myślę, że (tak jak słusznie zauważyłeś) przeniesienie świata TLU na nowe "medium" jakim może być, np. komiks, daje sporą szansę na to, by cała opowieść stała się bardziej zauważalna. Bo jednak póki co mówimy o dodatku do gry - gry która sama w sobie jest niszowa. Tu należałoby właśnie wyjść poza BfW. Dlatego w najbliższym czasie planuję zrobić parę szkiców dla takiego potencjalnego komiksu i sami ocenicie czy warto
@inferno: Rozumiem, chociaż są produkcje anime nad ktróymi pracowało tylko kilka osób. Przynajmniej jedno takie oglądałem chińskiej a nie japońskiej produkcji, gdzie animacje w środku miały efekt bumeranga, jednak fabułę się ciekawie oglądało. Ale masz jak najbardziej rację, że aby coś stało się popularne, musi być dobre, a do tego trzeba ludzi.
Więc poczekam na Twoje szkice. Jednak uważam że coraz mniej osób czyta komiksy... A nie myślałeś żeby przenieść się na mod do Mount & Blade Bannerlord? Gra jest w fazie produkcyjnej cały czas, a już cieszy się ogromną popularnością, no i jest nastawiona na mody. Sam zastanawiam się czy nie przenieść się z wszystkich projektów na Bannerlorda. I może to byłby strzał w dziesiątkę? Bo oferuje dużo więcej niż Wesnoth + masa ludzi w to gra
"Dragon Blade wcale nie opuścił forum. [...] To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych." - Sulik Moja pracownia:http://www.wesnot...post_28706
@Maksiu: Myślę, że EoMa/TLU zasługuje na coś "swojego", zwłaszcza po tylu latach bycia modem (dodatkiem) do BfW.
Co do popularności komiksów, to jakby doliczyć mangę, to myślę, że czytelników tego typu treści są setki milionów na całym świecie - więc to chyba niezły wynik Poza tym komiks zawsze może być punktem wyjścia do czegoś więcej.
Ale i tu masz poniekąd rację: komiks ustąpił miejsca w głównej mierze grom komputerowym. Żyjemy w czasach "wizualnych" a ruchoma wizja, która jest jeszcze na dodatek interaktywna, praktycznie wygrywa z innymi środkami przekazu.
Myślałem kiedyś nad czymś w rodzaju własnej gry komputerowej, ale jest to dość złożona kwestia. Być może kiedyś wrócę do tego pomysłu (gdy przekonam do swoich pomysłów więcej osób ), ale póki co wolę skupić się na prostszych rozwiązaniach. Komiks jest jedną z opcji.
W ramach ciekawostki powiem Wam, że jest pewna grupa graczy (i to nie mała), którzy uważają, że TLU jest trochę... przydługie Ale ja osobiście uważam, że na długość jest jak w sam raz, choć jakiś czas temu miałem parę pomysłów na wydłużenie.
Kiedyś chciałem zrobić 3-scenariuszowe intro wprowadzające graczy w ten alternatywny świat fantasy i przybliżające im lepiej postać głównego bohatera. Ostatecznie powstał 1 scenariusz "Prolog", który rozpoczyna kampanię od wersji 3.0+.
Co do innych miejsc, które chciałem bardziej rozbudować to myślałem nad wydłużeniem wątku Ciemnokrwistych. Planowałem dodać scenariusz z eskortą uratowanych jaszczurek po misji "Ognisty Kanion", ale jednak później zrezygnowałem z tego pomysłu.
W drugiej połowie kampanii chciałem rozbudować wątek oblężenia Kharos. Miały to być 3 misje zamiast jednej. Mehir wraz z Atirosem i Rashti mieli przedostać się do miasta poprzez sieć kanałów omijając główne siły Tharis, żeby uzyskać pewien element zaskoczenia i wyprowadzić atak na najeźdźców zarówno od środka jak i z zewnątrz przy pomocy armii Dedylosa.
Tak więc jak widzicie było trochę miejsca na rozbudowę.
A co do ciągu dalszego, to był planowany. Miałem całkiem ciekawe pomysły na scenariusze w Otchłani. Rashti i Mehir mieli powrócić i to w spektakularnym stylu. Mam nadzieję, że kiedyś wrócą (w trochę innej formie).