Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Kącik Grafików
Sylar
Witajcie! Co powiedzielibyście na mały przegląd zdolności graficznych użytkowników forum na polskiej scenie wesnotha? Wiem, można już niektórych zaobserwować przy pracy nad własnymi dodatkami czy to na oficjalnym serwerze dodatków czy też na łamach naszego portalu, przez co wielu z was może pomyśleć "cholera, przecież ja nie mam na swój dodatek czasu a ten mi jeszcze wyjeżdża z jakimś nowym projektem". Do rzeczy- kącik grafików (nazwa robocza) ma gromadzić pomysły i twórczość wszystkich chętnych grafików w jednym miejscu, miałby być to projekt, w który może zaangażować się każdy użytkownik w dowolnym czasie.

Cały system zamieszczania prac byłby oczywiście do ustalenia, ale mój pomysł "na szybko" wyglądałby np. tak: Wpierw musimy wylosować temat prac. i tutaj możemy zarezerwować dodatkowy czas, powiedzmy dwa dni na to żeby każdy zgłosił swoją propozycję, najlepiej do jednej osoby na privie albo łączyć wszystkie posty z propozycjami w jeden- inaczej można zarzucić nabijanie postów (tylko w jakim celu?). Ta wersja jest o tyle niebezpieczna, że podczas następnego etapu-głosowania każdy może zagłosować na swój temat, co może utrudnić wybór (nie znam się za bardzo na ankietach ale jeśli można zobaczyć, kto na co głosował, można ogłosić zakaz wyboru swojego pomysłu).
Inną alternatywa jest to, że osoba odpowiedzialna za projekt (czyli póki co ja, ale chętnie podzielę się z kimś batutą dowodzenia) wymyśli kilka tematów osobiście. (taka opcja byłaby wybrana, jeśli ani jedna osoba nie zgłosiłaby swojego tematu). Tutaj minusem jest to że osoba wymyślająca może zrobić wszystkie tematy "pod siebie".
Następna faza- głosowanie. Tutaj przewiduje się kolejne kilka (np. 2) dni na to, żeby każdy zagłosował na temat, jaki najbardziej mu przypasował. (Gdyby projekt wgl wypalił, te dwie fazy można realizować podczas oczekiwania na koniec fazy trzeciej-nadsyłania prac. Byłby to wybór na następną sesję).
Trzecia faza- tutaj nadsyłacie swoje prace. Tu również pojawia się kwestia tego, czy nadsyłać pracę prosto na forum czy najpierw na priv. Na tą fazę przeznaczyłbym, powiedzmy, tydzień. Wtedy możecie zrobić jednostkę "na szybko" albo poświęcić sporo czasu i ja doszlifować.
Przychodzi koniec tygodnia- czas na fazę czwartą. Na razie nie przewiduję żadnych nagród żeby projekt był bardziej otwarty i mniej wymagający, chyba że chcielibyście inaczej. Wtedy można np. ogłaszać miejsca za grafikę czy coś. Ale generalnie na czwartą fazę mam wizję tzw. podsumowania prac- jeden post opisujący jaki był temat, przedstawiający grafiki wraz z ich właścicielami, nie wiem co jeszcze.

Kryteria (takie na szybko) to na pewno dopasowanie jednostki do stylu wesnoth (w miarę możliwości Wink ), jednostka prezentowana nie może być już wcześniej prezentowana na forum, w grze czy gdziekolwiek indziej- musi być nowa), może jakiś krótki opis fabularny jednostki albo staty? Nic innego na razie nie przychodzi mi do głowy, wszystko jest do ustalenia. Oczywiście projekt nie ma być jednorazowy tylko powtarzalny (np co tydzień, jak już wcześniej pisałem).

Żeby nikt mi tu nie zarzucał słomianego zapału, ale też pokazując że zapał w ogóle jest, chciałbym (obok dyskusji ogólnej) zacząć już w tej chwili Smile Oprócz komentarzy dotyczących projektu czekam (na razie na privie) na wasze pomysły na temat- powiedzmy, do końca czwartku (13.11.14). Następnie zbieram wasze propozycje tematu (jeżeli kompletnie nic od Was nie dostanę, to sam wymyślam tematy) i czekam (prawie) do końca niedzieli (16.11.14). O godzinie 22.00 w niedzielę zamykam głosowanie (albo w ankiecie, albo również na priv, jeszcze zobaczymy) i wtedy też dowiadujecie się, który temat jest wyznacznikiem prac tygodnia. Wszelki remisy będą rozstrzygnięte drogą losową.
Jeżeli kompletnie nic od was nie dostanę, w propozycjach ani głosowaniu, sam będę losował temat i ogłoszę go na forum. Jeżeli żadnych prac nie przyślecie- zamykam temat? Bycz plyz, chociażbym miał przeznaczyć na to dziesięć minut- sam będę zamieszczał grafiki, a co, challenge accepted! Nie ma lipy i słomianego zapału.
Pojdę nawet o krok dalej- z góry zapowiadam co następuje:
Do końca niedzieli (23.11.14) o godzinie 20.00 przyjmuję prace i wtedy też redaguję i wstawiam post-podsumowanie (w pracy wyjdzie jak to będzie dokładnie wyglądać).
W międzyczasie: od niedzieli (16.11.14) po zamknięciu głosowania otwarta jest możliwość proponowania tematu na tydzień kolejny, tj. Poniedziałek (24.11.14)- Niedziela (30.11.14). Propozycje przyjmuję do środy (19.11.14). Od czwartku (20.11.14) do niedzieli (23.11.14) odbywa się również głosowanie z wytypowanych tematów. W podsumowaniu z niedzieli zamieszczam również wybrany przez Was temat następnego tygodnia. I tak w kółko Smile

Mam nadzieję że nie popełniłem zbyt dużo sobie tylko wiadomych skrótów myślowych. Powtarzam że projekt jest otwarty dla każdego chętnego i swoją pracę, propozycje czy też głos może złożyć w każdym momencie specjalnie na to wyznaczonym.
No, to zapraszam do dyskusji oraz zgłaszania propozycji tematu.
PS: do uwzględnienia jest również miejsce tematu na forum, wrzuciłem instynktownie tutaj).

Edit:
Mam taką propozycję jeszcze
*kryteria proponowanych tematów: podczas podsumowania ujawniane jest kryterium tematów następnego tygodnia, np.
kryterium tematu tygodnia: topór
lub
kryterium tematu tygodnia: nieumarli
Temat proponowany przez użytkownika musi wiązać się z podanym kryterium, np.
(przykład 1) Temat: Ork używający topora
lub
(przykład 2) Temat: Nieumarły na zerowym poziomie
Wstępnie to ja wymyślałbym kryterium, przy czym zbieżność z tematem mógłbym przepuszczać niczym Rudi Schuberth, kiedy w "Śpiewających Fortepianach" uczestnicy podawali piosenkę rzekomo powiązaną z obrazkami z tablicy (pozdro dla kumatych Grin) czyli innymi słowy- zbieżność proponowanego tematu z kryterium może być baaardzo luźna, ale uzasadniona przez proponującego.

Załączam też sklecony "rozkład zajęć" mojego programu do końca roku na wypadek jeśli przedstawione przeze mnie daty są zbyt chaotyczne do ogarnięcia.
Sylar dodał/a następującą plik:
kalendarz.rar [9.97kB / 363 Pobrane]

Edytowane przez Sylar dnia 11-11-2014 19:36

AxeFighter
Popieram pomysł. Zrobienie jednej grafiki na tydzień, nie powinno zająć zbyt dużo, a rozruszałoby to na pewno grafików, którzy "spoczęli na laurach". Co do tematów grafik: tworzymy pulę i losujemy z niej wyzwanie na dany tydzień. Reszta mniej więcej mi pasuje.

Temat sugerowany: Władca Natury
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Sylar
Dziękuje wam za chęć zaangażowania w ten projekt! Zakończyliśmy pierwszą fazę- nadsyłanie propozycji tematu- i z podekscytowaniem ogłaszam rozpoczęcie głosowania na temat następnego tygodnia (17-23.11)!
Wśród propozycji do wybrania pojawiło się:

* Władca Natury- AxeFighter

* Włócznia- Maksiu

* Jednostka z atakiem specjalnym trucizna- Sylar

Pamiętajcie, że nawet nie biorąc udziału w rysowaniu czy proponowaniu tematu tygodnia, każdy użytkownik może oddać głos na jeden z proponowanych tematów. Głosy przysyłać proszę do mnie (tj. Sylar) na skrzynkę pocztową na tym portalu. Jeżeli nie jesteście do końca pewni, co napisać, wystarczy zwykłe [temat na który chcę oddać głos]-[twój nick] czy coś w tym stylu. Przypominam również, że każdy użytkownik jest upoważniony tylko do jednego głosu i to na temat, którego sam nie proponował. Wszelkie inne głosy będą ignorowane.
Mam nadzieję, że wszystko jasne. W niedzielę wieczorem dowiemy się, jaki będzie temat w pierwszym tygodniu naszych zmagań graficznych. To do zobaczenia Grin

Edit: w wypadku sytuacji remisowej rozstrzygam wybór drogą losową. Jeśli trzeba no nawet mogę pisać coś w stylu "otrzymany rzut kostką sześcienną pokazał 3 oczka. Wynik trzech lub czterech oczek oznacza głos oddany na temat nr. 2" Pozdro600 Wink

Edit:
Czas na przedstawienie wyników głosowania:

Jednostka z atakiem specjalnym trucizna- 3 głosy

Władca Natury- 1 głos

Włócznia- 1 głos

Stan głosowania oznacza, że w tym tygodniu przedstawiamy swoją pracę w tematyce: "Jednostka z atakiem specjalnym trucizna" !
Przygotowane prace wysyłajcie do mnie na pw- wszystkie zostaną ujawnione w następną niedzielę (23.11.14), dzięki temu macie czas na wniesienie poprawek do sowich prac lub zamiany.
Jeżeli wolicie, żeby prace wysyłać prosto w ten temat, piszcie. Dajcie znać również jeżeli uważacie, że przy głosowaniu powinny być ujawnione nicki graczy, kto na co głosował.

Tym samym postem zaczynam przyjmować wasze propozycje tematu na tydzień drugi- na wasze opcje czekam do końca środy.
Peace

Edit:
Przypominam i zachęcam: każdy użytkownik nie ważne od tego, czy wcześniej udzielał się w temacie, ma prawo zaprezentować swoją pracę. To nie ma być bezlitosny konkurs talentów- twoja praca zostanie przyjęta tak samo ciepło, nieważne czy jesteś początkującym pixel-artystą czy "starym wyjadaczem".
Edytowane przez AxeFighter dnia 25-11-2014 20:24

AxeFighter
Propozycja na następny tydzień: Szarżująca jednostka konna.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

Dingo
Propozycja na next week: Ogrzyca.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider

Piko
Następnotygodniowa propozycja tematu: Skrzydlaty Zabójca.

Piko
Na razie wszystko jest pięknie i słodko, ale mam nadzieję że owy entuzjazm nie wykruszył się gdy przyjdzie czas na wysyłanie grafik. Liczę że mnie nie zawiedziecie, co? Pfft

Deidara
Hej! Zapomnieliście o mnie! Też chcę zaproponować temat. Zatem mój to: Mroczna Księżniczka Grin
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

Sylar
Myślę, że już nie ma co czekać dłużej- podsumuję Wasze propozycje tematu na kolejna niedzielę:

*Mroczna Księżniczka (Deidara)

*jednostka w kapturze (Maksiu)

*Awans alternatywny dowolnej jednostki domyślnej poziomu pierwszego (Sylar)

*Szarżująca jednostka konna (AxeFighter)

*Ogrzyca (Dingo)

*Skrzydlaty Zabójca (Piko)

Muszę przyznać że naprawdę jaram się waszą aktywnością Grin Nie spodziewałem się aż tylu zgłoszeń tematów w tym tygodniu (dwa razy więcej niż na premierze Grin ). Jest z czego wybierać, tylko nie zapomnijcie oddać głosu- wyniki zostaną ujawnione w niedzielnym podsumowaniu wraz z projektami, które cześć z was już przesłała- w sumie, czekamy tylko na wasze, Piko, Deidara & Dingo Pfft i oczywiście na każdego innego zainteresowanego. O pracy Sageza nawet nie marzę Wink Do zobaczenia w niedzielę ludziska, już nie mogę się doczekać Smile
Zgłoszenia oraz prace jak zwykle- na priv do mnie.

Edit:
Nadszedł już czas, żeby wystawić pierwsze podsumowanie w projekcie zwanym "kącik grafików" (do tej pory nikt nie narzekał na nazwę)!

1. Propozycje tematów i zwycięski temat w tygodniu pierwszym.
Dzięki aktywności i zaangażowaniu użytkowników, w dniach 11-13 listopada zostały zaproponowane następujące tematy:

* Władca Natury- AxeFighter

* Włócznia- Maksiu

* Jednostka z atakiem specjalnym trucizna- Sylar

Następnie, w dniach 14-16 listopada głosem większości wybrano temat "Jednostka z atakiem specjalnym trucizna" z wynikiem 3 głosów (Władca Natury- 1 głos; Włócznia- 1 głos).

2. Wasze prace w tygodniu pierwszym.
Zgodnie z tematyką prace oddawane przez was w dniach 17-23 listopada dotyczyły jednostki z trucizną.
Oto one, przedstawione kolejno wg. nicków (alfabetycznie- napiszcie, jeżeli wam to nie odpowiada):

Axefighter: zamaskowany krasnoludzki berserker z zatrutym toporem
i.imgur.com/MlFMVjL.png

Dingo: Syjoński zabójca
i839.photobucket.com/albums/zz319/ToaDingo/syjonski-zabojca_zpsa11cb7e0.png

Maksiu:
[img]http://img.pl/vbwg.png[/img] is not a valid Image.

Piko: Jeśli ktoś cię denerwuje i masz nadmiar złota w kieszeni to zgłoś się do Borta z kanału trzynastego. On zajmie się resztą.
i.imgur.com/GDuevtX.png

Sylar: Leśny łowca- atak nożem oraz zatrutymi strzałami; zasadzka.
i.imgur.com/4gublF6.png

Tak prezentują się nasze pierwsze prace Smile (Przepraszam Deidara ale tak jak pisałem, wyświetliło tylko "zakaz hotlinkowania" )
Super że zainteresowaliście się projektem, osobiście uważam, że wszystkie prace wymiatają i są oryginalne. Oby tak dalej w następnych tygodniach Smile

3. Wyniki głosowania na temat następnego tygodnia.
Uwzględniając głosy wyniki prezentują się następująco:

* Mroczna Księżniczka (1)

* jednostka w kapturze (0)

* Awans alternatywny dowolnej jednostki domyślnej poziomu pierwszego (1)

* Szarżująca jednostka konna (1)

* Ogrzyca (1)

* Skrzydlaty Zabójca (1)

Ze względu na zaistniałą sytuację używam kostki sześciennej k6- każde następne oczko odpowiada odpowiednio kolejnemu tematowi z listy. Otrzymany wynik to(chwila przerwy...) 5.
To oznacza, że w tygodniu następnym (24-30 listopada) oddajemy prace w tematyce zaproponowanej przez Dinga- Ogrzyca(lol)!
To by było na tyle, czekam na wasze prace w wygranej tematyce do następnej niedzieli oraz na propozycje następnego tematu tygodnia do końca środy. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam Grin
Edit:
Chciałbym Wam też podziękować- w tym tygodniu propozycji tematów było dwa razy tyle co w poprzednim. Tak trzymać Smile

Edit2:
W czasie gdy czekam na Wasze prace w temacie Ogrzyca, pora ogłosić propozycje tematów na nast. tydzień i zacząć zbierać głosy.
Ponieważ nikt nie zgłosił swojego tematu, sam zaproponuję trzy tematy z których od tej chwili możecie wybrać ten mający stać się tematem tygodnia.

1. Nowa jednostka wspomagająca dla dowolnej frakcji domyślnej

2. Wojownik- jednostka wraz ze ścieżką awansu od 1 do 3 poziomu

3. Trzeci poziom dowolnej jednostki domyślnej awansującej do poziomu drugiego

Czekam na wasze głosy do końca tygodnia.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 13:57

Exetes
Nie umiem niestety robić grafik, ale wam zaproponuje kilka moich pomysłów.

1. Lojaliści- Tarczownik

2. Nieumarli - Opętany (Tutaj pozostawiam reszte waszej wyobraźni Smile )

3. Buntownicy - Centaur

Sylar
Exetes, trochę się spóźniłeś, ale jeden z twoich tematów mogę przepisać na następny tydzień, tylko napisz który (najlepiej na priv, możesz przy okazji zostawić swój głos na jeden z tematów obecnego tygodnia).

AxeFighter
Moim zdaniem powinien być jeden temat na osobę w tygodniu (by się nad nim lepiej zastanowiła i dała ten najoryginalniejszy). Dodatkowo sugeruję, by tematy z poprzednich tygodni, które nie zostały wybrane mogły być sugerowane w dalszych terminach. Na koniec co do samych tematów prac: powinny one być dosyć konkretne, pozwalające jednak na dużą swobodę oraz nie będące awansami tych z defaulta (wszędzie tego na pęczki). Patrząc na moją wypowiedź, wiedzcie, że z chęcią narysowałbym Centaura. Smile
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 14:02

Exetes
Maksiu, kup mi 0,7 to cię zaleje pomysłami wtedy Grin

Sylar
Podsumowanie tygodnia drugiego!

1. Propozycje tematów i zwycięski temat w ostatnim tygodniu.
Dzięki jeszcze większej aktywności i zaangażowaniu użytkowników, w poprzednim tygodniu zaproponowane zostały następujące tematy:

-Mroczna Księżniczka (Deidara)
-jednostka w kapturze (Maksiu)
-Awans alternatywny dowolnej jednostki domyślnej poziomu pierwszego (Sylar)
-Szarżująca jednostka konna (AxeFighter)
-Ogrzyca (Dingo)
-Skrzydlaty Zabójca (Piko)

Następnie, z pomocą kostki wybrano temat "Ogrzyca" z wynikiem 2 głosów (Reszta po 1, temat Maksia- 0).

2. Wasze prace w tygodniu drugim.
Zgodnie z tematyką prace oddawane przez was ostatnio dotyczyły ogrzycy.
Oto one:

Axefighter: Ogrzyca - wersja hawajska.
[img]http://img.pl/dMxg.png[/img] is not a valid Image.

Maksiu:
[img]http://img.pl/Vnxg.png[/img] is not a valid Image.

Sylar: "Oddaj fartucha!"- Magda Gessler, uznana ogrza restauratorka
i.imgur.com/IVfZYPt.png

Tak prezentują się prace w tym tygodniu (swoją drogą mocny temat).
Co do tematów zaproponowanych przeze mnie i waszego bólu... Cóż, chyba się przeliczyłem. Dobrałem tematy specjalnie po to, żeby można było użyć kreatywności- moje ramy tematyczne nigdy nie są do końca ścisłe właśnie po to, żebyście mogli je interpretować na własny sposób dzięki czemu grafiki będą różne, ale chyba poleciałem zbyt ambitnie. Jak wolicie rysować dokładnie to, co narzucone ciasnymi ramami, to proszę bardzo.
Swoja drogą, na okres jeszcze nieokreślony, przekazuję batutę w ręce Maksymiliana. Mimo wszystko postaram się odwiedzać regularnie kącik grafików.
Zostawiam was bez tematu żebyście sami mogli sobie wpisać to co Wam odpowiada. Pozdro666

AxeFighter
Magda Gessler wymiata. Pfft Plus za pomysł, przy takiej konkurencji moje frankeniki wymiękają. Frown

Sylar
Maksiu napisał/a:
Ale mnie zaszczyt kopnął Pfft Dzięki ci jaśnie wielmożny panie Sylarze I Wink za przekazanie mi tak ważnej pieczy.

Nie wiem po co odwalasz Maksiu, myślałem że wszystko zostało już ustalone... prawie tydzień temu. Ale jak się rozmyśliłeś to mogłeś napisać po prostu.

AxeFighter
Maksiu, wrzuciłeś frankenpack, z którego korzystam przy 80% grafik. Wink Do tematów dodaj tez włócznię i Władcę Natury, odpadli oni w pierwszym tygodniu.

AxeFighter
Maksiu napisał/a:
Dodałem władcę natury Smile
AxeFighter napisał: ...z którego korzystam przy 80% grafik...
z którego??? Shock

No z tego:
[img]http://img.pl/hzyg.png[/img] is not a valid Image.
Dodam też, że sobie go sam powiększyłem o co ciekawsze kawałki jednostek.
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:39

Exetes
Nie umiem robić grafik więc się nie dołączę Smile

Jarom
Robię grafiki tylko wtedy kiedy ich potrzebuję, a nie ot tak. Jestem programistą nie grafikiem, dla mnie grafika powinna być na użytek programu. Poza tym temat mi nie odpowiada i nie mam czasu. Może w przyszłym tygodniu?
A tak w ogóle to musisz wymieniać kto NIE robi grafik? Po prostu nie wszystkim się chce poświęcać swój czas w tym temacie.
Edytowane przez Jarom dnia 03-12-2014 20:25

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 6.94
10,819,852 unikalne wizyty