Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
Wesnothowa Gazetka... Tak czy Nie?
Tak! Tak! 86%[12 głosów]
Nie! Nie! 14%[2 głosów]
Głosów ogółem : 14
 Drukuj temat
Wesnothowa Gazetka
Deidara
Wpadłem dzisiaj na pewien pomysł... W szkołach często tworzone są gazetki szkolne. Jest to fajna inicjatywa, która dodatkowo zwiększa nieco szkolny przychód. Pomyślałem, że nasza strona mogłaby wydawać własną gazetkę Smile
Potrzebowaliśmy kilku mocno zaangażowanych osób: grafików, testerów dodatków, twórców, pisarzy i kogoś, kto by to wszystko ogarnął. Według mnie, najlepiej byłoby wydać gazetkę w formie papierowej, a nie elektronicznej. Jak zorganizować gazetkę papierową? Po tym, jak całość będzie już gotowa, osoba odpowiedzialna za dystrybucję przyjmowałaby przelewy po 4/7 złotych... Byłby to ogólny koszt gazetki. Dystrybutor wysyłałby listem gazetkę do gracza, który ją kupił. Otrzymane pieniądze posłużyłyby na tusz do drukarki i papier, a to co zostanie, przelalibyśmy na opłatę za serwer Pfft
Zajęcie dość czasochłonne, jednak chyba wszyscy się zgodzą: za serwer trzeba zapłacić, a mieć prenumeratę czasopisma naszej strony, byłoby bosko Grin
Oczywiście, możemy wydawać też wersję darmową, elektroniczną. Wszystko zależy od was i od tego, czy w ogóle chcecie coś takiego zrobić.

Co według mnie powinno być w takiej gazetce:
- Pierwsza strona: logo gazetki, data wydania, numer gazetki i inne podstawowe informacje.
- Strona druga: Newsy i newsiki, czyli jakie dodatki (nie tylko z naszej strony!) ukazały się w nowej odsłonie, jakie turnieje będą organizowane i ogłoszenia od zwykłych graczy, którzy chcieliby coś zareklamować.
- Strona trzecia: kącik walk. Ostatnio stoczone pojedynki, ranking, tabela wyników.
- Strona czwarta: kącik grafik, czyli twory nadesłane przez graczy do Kącika Grafików na forum, ostatnio wykonane grafiki naszych najlepszych twórców.
- Strona piąta: artykuł na temat jakiegoś dodatku. Najlepiej zagranicznego. Czegoś, czego jeszcze u nas nie było. Najpierw pokazałby się w gazetce, a po jakimś czasie w artykułach na stronie.
- Strona szósta: w niektórych czasopismach prezentowane są opowiadania, których dalszy ciąg widnieje w kolejnym numerze. Mogę się tym zająć. Oczywiście wszystko związane z Wesnoth.
- Na kolejne strony nie mam póki co pomysłu. Czekam na waszą inicjatywę.

Mam nadzieję, że zainteresujecie się takim projektem. Jeśli tak, to trzeba będzie zacząć prace i wymyślić jakąś nazwę. Co powiecie na "Wieści z Weldyn"? Grin
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

Sylar
Bardzo ładna i szlachetna idea. Nie chcę być czarnowidzem ale nie daję projektowi szans z prostego powodu- wydaje się prze ambitny. Mimo to trzymam kciuki.

szpiczek
Ja też pomogę {tylko jak ?} !

Druid
Cel szczytny, pomysł oryginalny. Jestem bardzo ciekawy jak będzie ze skutecznością przy realizacji. No i co za "szczere" wyznanie w podpisie. Grin
Deidara napisał/a:
Starający się o posadę admina, ogarnięty fałszem i ignorancją zdrajca strony, który nie dostrzega pracy innych oraz nie posiada kultury osobistej.

Jeżeli wnioskujesz, że tak jesteś postrzegany, to wnioskujesz jak zwykle. Grin Ale doceniam przynajmniej słowność. Grin
PS. Powodzenia przy realizacji tego projektu. Wink
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
szpiczek
Można też zrobić krzyżówki o pytaniach z różnych kampanii czyli np "Jak się nazywał bohater "Następcy tronu" "
- Strona druga: Newsy i newsiki, czyli jakie dodatki (nie tylko z naszej strony!) ukazały się w nowej odsłonie, jakie turnieje będą organizowane i ogłoszenia od zwykłych graczy, którzy chcieliby coś zareklamować.

Można by ją nazwać "Raporty z Elensefaru"
Edytowane przez szpiczek dnia 21-11-2014 18:18

Deidara
Dobrze, odezwało się już parę osób i z większości opinii wnioskuję, że chcecie ten projekt wprowadzić (i pewnie znajdzie się kilku naprawdę dobrych redaktorów, gdy prace nad pierwszym numerem będą już w połowie).
Zastanawiałem się nad tym, jak to będzie dalej wyglądać. Niestety nie mam zbyt dobrego dostępu ani do drukarki, ani do programów, w których wszystko mógłbym wykonać. Postaram się więc naszkicować, jak wyobrażam sobie pierwszą stronę i strony następne. Zrobię też krzyżówkę (Świetny pomysł, Szpiczek!).
Gdy będzie to już gotowe, postaramy się znaleźć grafika i kogoś, kto zamieściłby wszystko w PowerPoincie, czy innym programie, na którym będziemy tworzyć gazetkę. Postaram się też zająć już opowiadaniem, ale z newsami i walkami musimy zaczekać- nie wiadomo, czy nie będą przestarzałe, gdy ją wydamy.

Kwestią, która nie została tu poruszona, jest kwestia rozpowszechniania/sprzedaży gazetki. Proszę, żeby wypowiedział się tu jeden z adminów.
~ Chara

Piko
Moim zdaniem drukowanie fizycznych kopii trochę mija się z celem. Dużo większe portale niż nasz, organizujące konwenty i spotkania, prenumeraty gazetek wydają co najwyżej w formie pdfów. Mamy 2014 rok a cyfryzacja jest na tyle głęboko zakorzeniona że raczej nikomu nie przeszkadza czytanie swojego czasopisma na ekranie komputera. Ba! Czasopisma poświęconego grze komputerowej. Grin Poza tym projekt wydaje mi się nierealny do wykonania.
Załóżmy że się mylę a gazetkę chciałoby nabyć aż 5 osób. Koszty wydruku? Parę złotych, pikuś. Koszty przesyłki? Rozsyłanie listów na 4 krańce Polski na pewno nie będzie tanie, ale to tylko połowa problemu. Jeśli na 10 osób chociażby 2 będą mieszkać za granicą, to życzę powodzenia z wypłaceniem się za przesyłki międzykrajowe.

Wersja internetowa - jak najbardziej tak.
Wersja papierowa - nope.
Jeśli ktoś koniecznie chce rozwiązać swoją Wesnothową krzyżówkę na kartce papieru, nikt mu nie zabrania jej wydrukować. Ale cały pomysł dystrybucji listów wydaje mi się być niemożliwy.

Popieram w 100% - AxeFighter
Edytowane przez AxeFighter dnia 21-11-2014 22:43

szpiczek
A ja za to wolałbym wersję papierową. Miło by sobie poczytać taką gazetkę przy kawie czy herbacie. Wink

@Ktoś widzę głos na nie
Edytowane przez szpiczek dnia 22-11-2014 08:56

mylife55
Pewnie Piko.Ale fakt lepiej w pdf-ie zamiast papieru.

http://google.pl
Piko
Plot twist: był to mylife a teraz próbuje kogoś wrobić. Cool
Można już wrzucać propozycje? Bo ja bym zaproponował na główny artykuł "Poradnik do nowej ery Wesnoth - jak połapać się w wersji 1.12" z okazji zbliżającej się dużymi krokami premiery. W 1-2 stronach opisalibyśmy wszystkie nowości i wytłumaczyliśmy nowe UI.

Deidara
Oczywiście, że tak! Po to jest właśnie ten temat. Miałem nadzieję, że propozycje ruszą od zaraz Pfft
Piko, to bardzo dobry temat na główny artykuł. Sam się w tym jednak nie wyznaję. Ktoś musi go napisać.

Edit.: Mam już szkic loga dla gazetki, niedługo wyślę zdjęcie, gdy zdobędę aparat. Skończyłem też pierwszy rozdział powieści, którą chciałbym przedstawiać w naszej gazetce. Do wglądu tylko dla grupy redakcyjnej. To kto się pisze? Grin
Edytowane przez Deidara dnia 23-11-2014 22:18
~ Chara

szpiczek
Ja się zgłaszam od razu
Edytowane przez szpiczek dnia 24-11-2014 13:59

Exetes
Pisałem newsy ze świata gier na Raporcie Gracza, więc jeśli byście chcieli mogę pomóc Smile

Deidara
Komiks nadałby się jak najbardziej, o ile zgłosi się ktoś, kto zechce go namalować. Prawdę mówiąc zależy mi na tym, by użytkownicy sami tworzyli materiały, które chcą w niej umieścić (choćby coś, co zareklamuje ich erę). Jeśli projekt wypali, a nie angażowałbym się w to, gdybym myślał inaczej, wówczas wielu userów chętnie zerknie do gazetki Pfft
Exetes, Szpiczek i Maksiu- dziękuję wam za chęć pomocy Pfft Chcecie, żebym ja przydzielił wam jakieś zadania? Jeśli tak, to Exetes mógłby napisać mały artykuł o wznowieniu rankingu i nadchodzącym turnieju, potrzebujemy kogoś do działu pojedynków. Szpiczek napisał już newsa na temat 1.12, a teraz potrzebujemy takiego do gazetki. O wiele bardziej rozbudowany, ze znacznie większą ilością informacji i Twoją opinią (nie martw się o ortografię i stylistykę, poprawię to przed dodaniem). Maksiu... Dobrze rysujesz, a bez loga i grafik cała gazetka naprawdę nie ruszy. Weźmiesz na siebie działkę grafika?

Dodatkowo potrzebujemy też artykułu o jakimś dodatku. Proponuję Erę Baśni, ale tutaj już się nie mieszam. Twórcy dodatków mogliby zaprezentować coś swojego.
~ Chara

Jarom
Nie mam czasu aż do weekendu, weekend już zaplanowany, potem znowu tydzień roboczy odpada, więc mała szansa że coś napiszę.
Lepiej zrób to sam albo wybierz coś innego, poprawić chyba byłbym w stanie. Zależy też kiedy zamierzacie zamieścić pierwszy numer.
Edytowane przez Jarom dnia 25-11-2014 08:03

Exetes
Deidara więc na kiedy potrzebujesz tego artykułu? Smile

Exetes
Dwutygodnik będzie najlepiej Smile

Deidara
Hmm... Wydaje mi się, że dwumiesięcznik będzie najodpowiedniejszy. Maksiu, trochę mnie tu zmartwiłeś tym stwierdzeniem o pisaniu dwa razy tego samego... Nie chcę, żeby rzeczy ze strony powielane były w gazetce. Niemniej jednak nowa wersja to coś przełomowego, a w newsie niewiele jest napisane na ten temat.

Exetes, najlepiej na piątek Smile Mam taką koncepcję, że na stronie (stronach?) poświęconej walce będzie widniał dumny napis "RANKING", a pod nim lista najlepszych graczy z ich liczbą punktów, ilością walk i tym podobne rzeczy. Pod tym tekst o ostatnich walkach, kto co organizuje i jak tam ostatnio z pojedynkami. Oczywiście możesz to zrobić na swój sposób, daję tylko luźną propozycję Smile W pierwszym numerze i tak nie powinno być tej listy rankingowej, gdyż sam ranking ostatnio przycichł. W artykule musi być coś o wznowieniu rankingu i ruszeniu nowego turnieju. Jeśli zabraknie Ci materiału zawsze można ocenić jakąś walkę, którą rozegrali nasi najlepsi gracze, albo napisać o rozgrywkach w Age.

Hmm... Więc z artykułem o Erze Baśni będzie ciężko. A co powiecie na wywiad? Mógłbym taki poprowadzić Smile
~ Chara

Exetes
Mogę napisać o wznowieniu rankingu, a pod tym będzie ranking najlepszych graczy z przed wznowienia, z iloscią walk, wygranymi i przegranymi, siedzę tu od niedawna to przydałaby mi się jakas powtórka, i odrazu mówię że nie będzie to zbyt profesjonalnie opisane bo w BfW siedzę od niedawna Smile

szpiczek
Ja mogę na wywiad jeżeli Maksiu i Jarom się zgodzą

Edit: Maksiu się zgodził, czekam na jaroma . A kiedy ma być ten wywiad ?
Edytowane przez szpiczek dnia 25-11-2014 16:16

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.19
10,885,463 unikalne wizyty