Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ucieczka Marbusa - Dyskusja Ogólna
Sulik
@Piko Na średnim poziomie.

Przerobiłem mapy 5 i 6 wg własnej wizji.

Teraz w 5 jest mniej śniegu i gracz ma możliwość rekrutacji w środkowej fortecy orków.

W 6 oprócz rzeki na środku sprawiłem, że wszystkie tunele są pełne brodu. To umożliwi nagom szybkie poruszanie się po niemal całej mapie.

Obie mapy minimalnie zmniejszyłem. Oczywiście w przyszłości i tak trzeba będzie te mapy zmienić.

Jak skończę mapy wezmę się za portrety.
Edytowane przez Sulik dnia 17-04-2016 23:45

Deidara
Piko, dialogi w scenariuszu trzecim... Problem z nim jest taki, że była wersja dialogów przed zmianami (cele misji) i po zmianach. Jeśli w dialogach mamy możliwość wyboru, czy chcemy pomóc jaszczurkom, czy od razu ruszyć do orków, to jest to wersja finalna. Oczywiście mogę coś przerobić, jeśli trzeba.
Sulik, podobają mi się zmiany w mapach, jednakże odniósłbym się tu do szóstego scenariusza: w moim zamyśle było, by gracz miał kilka możliwych wariantów przejścia tego scenariusza. Pierwszy zakładał oczywiście pokonanie wszystkich wrogów. Drugi pokonanie jednego z wrogów i ruszenie na skraj mapy. Trzecim zaś było skierowanie się na skraj mapy po cichu, nie mieszając się w walkę i nie pokonując żadnego z wrogów. Nie wiem, czy w przerobionej przez Ciebie mapie będzie to możliwe.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

Sulik
@Deidara Chodzi ci o ubicie tego ducha w lewym górnym rogu? W twoim pierwotnym wariancie to też było chyba niemożliwe.

Sprawdzę to jeszcze jeśli chcesz.
Edytowane przez Sulik dnia 18-04-2016 00:19

Deidara
Sulik, chodzi mi o zwycięstwo w scenariuszu. By wygrać, nie trzeba zabijać wszystkich przywódców wroga, a dostać się na wschodni koniec mapy. Poprzednia mapa była tak skonstruowana (a przynajmniej mam nadzieję, że była), że nie trzeba było pokonywać żadnego z wrogich przywódców, by wygrać i dostać się tam kapitanem.
~ Chara

Sulik
To się pomyliłeś. W pierwotnej wersji zamek gracza drugiego był tak blisko zamku gracza pierwszego, że walka była nieunikniona. Chyba że czegoś nie wiem tj. gracz drugi to nasz sojusznik.

Piko
Poprawiłem pierwszy scenariusz i znacznie przerobiłem drugi. Eventy działają poprawnie, dodałem też wiele kwestii wypowiadanych w walce z nieumarłymi (które można ulepszyć bądź wymienić, jeżeli ktoś zarzuci jakieś ciekawsze propozycje).

Balans jest jeszcze do przetestowania.
Piko dodał/a następującą plik:
marbuss_escape_0-2-0.rar [102.54kB / 416 Pobrane]

Jarom
Drugi scenariusz zrobił się bardzo trudny do przejścia. Wioski powinny być moim zdaniem połączone z zamkiem, a wieża bliżej. Dodatkowo w dialogach Kochana i Marbusa powinno się pojawić dlaczego dotarcie do wieży jest takie ważne, po dotarciu do niej limit ustawiłoby się na o 5-6 tur większy niż obecna tura, a nieumarły dopiero wtedy zacząłby rekrutować porządną armię, oraz ruszać się tymi, którzy otaczaliby jego zamek na początku żeby pokazać tą siłę przed którą Marbus ucieka. Mogę to zrobić?

Deidara
Zagrałem raz, mając nadzieję zobaczyć, co pozmienialiście w drugim scenariuszu i... Jak dla mnie, to jest porażka. Nie jestem dobrym graczem, ale zawsze dawałem sobie jakoś radę na poziomie łatwym. Tutaj już zauważyłem problem. Być może nie potrafię grać orkami, ale mimo to radziłbym zmniejszyć poziom trudności, dając ludziom nieco mniej chłopów na początku i redukując liczbę kawalerzystów do trzech, przynajmniej na poziomie łatwym.
Poza tym dialogi- póki co wszystko jest w wersji angielskiej. Nie wiem jednak, czy to dobry pomysł tak tworzyć kampanię. Wydaje mi się, że dużo przyjemniej byłoby tworzyć i testować na wersji polskiej.
~ Chara

Sulik
Grałem w oba scenariusze na poziomie trudnym. Są zdecydowanie przesadzone jeśli chodzi o siły wrogów.

Druga mapa jest dalej zbyt śnieżna. Jeśli mamy dotrzeć do punktu obserwacyjnego w tych zaspach i pladze nieumarłych to raczej kampania powinna się kończyć na poziomie drugim.

Dialogi są mi obojętne. Mogę je tłumaczyć jeśli jest taka potrzeba. Może chociaż wtedy je przeczytam.

Deidara
Wygląd Scenariusza Ósmego:

i.imgur.com/vkZGYhu.png

Czerwona kropka do Kochan. Musimy przekroczyć linię lasu na południu, by wygrać. Czarne kropki to duchy, które pojawiają się co turę. W sumie tyle Grin
~ Chara

Sulik
Niestety nie udało mi się wiernie odtworzyć twojej mapy.
MISJA 7

MISJA 8

Edytowane przez Sulik dnia 18-04-2016 18:23

Piko
@Adris hmm... Czekaj, że pierwszego scenariusza nie zdołałeś przejść? To trochę... Dziwne. Myślę, że można obniżyć liczbę kawalerzystów i początkowej armii przeciwnika, chociaż są oni tam głównie po to, aby rekruci mieli na czym nabić expa.

Na drugi scenariusz nie ma co patrzeć, nie zmieniłem położenia ani jednej jednostki w stosunku do pierwotnej wersji. Bardziej mi zależy na wypowiadanych kwestiach i eventach.

Podoba mi się twój pomysł Jarom, ale wiedz że 5-6 tur nie wystarczy żeby jednostki dotarły z południowego zamku do twierdzy orków, nawet jeżeli zamiast śniegu mielibyśmy wszędzie płaski teren. Lepiej żeby jednostki po kryjomu pojawiły się gdzieś w połowie mapy przed odsłonięciem graczowi mgły.

Na początku wieża była znacznie bliżej i na mapie było więcej płaskiego niż śniegu, ale wtedy udało mi się do niej dojechać w dwie tury, co jest moim zdaniem mało klimatyczne (powinno to zająć ze 4 przynajmniej). Druga sprawa to miałem wtedy odsłonięty spory obszar mapy, przez co całe wrażenie mgły szło się gonić. Ja bym proponował raczej dodanie więcej płaskiego terenu niż przesuwanie elementów mapy. Tylko pamiętaj żeby przesunąć je także na pierwszej mapie.

Myślę też że obecne jednostki powinny atakować gracza, bo inaczej po prostu wybijałby je sobie jedną po drugiej a wieżę zaliczył dopiero po wyczyszczeniu planszy. Zdecydowanie trzeba jednak zmniejszyć ich liczbę i je poprzesuwać.

W dialogu Kochan mówi, że idzie na zwiady. Jeżeli chcesz to możesz podpisać tę twierdzę "wieża strażnicza", ale myślę że to jest całkiem logiczne.

Jak najbardziej możesz zająć się scenariuszem, ja tym czasem zrobię transkrypcję dialogów z tłumaczeniem, do ewentualnego poprawienia przez Adrisa.

---

Nie wiem czy te dialogi będą pasować do orków i goblinów. Na niebiesko angielska wersja, na czerwona polska.

1. Gdy ork rębacz atakuje chodzącego trupa lub ghula
"I will cut your rotting body into pieces!"
"Posiekam twoje gnijące ciało na kawałki!"

2. Gdy Kochan atakuje dowolną jednostkę
"Begone, filthy being!"
"Precz, ohydna istoto!"

3. Gdy dowolna jednostka poza Kochanem atakuje dowolnego szkieleta
"Let's crush their bones!"
"Połammy im kości!"

4. Gdy ghul atakuje jednostkę gracza
"Let me taste your fleeesh..."
"Pozwól mi posmakować twojego ciaaała..."

5. Gdy ghul trafia jednostkę gracza
"Aaargh!"
"You're deliciouuus..."

"Aaargh!"
"Jesteś wybooorny..."

5a. Jeżeli jednostka to Marbus lub Kochan
"Their claws... They must be covered with poison!"
"We must avoid fighting them hand-to-hand and let archers shoot them down from distance, or else we will all get infected!"

"Ich szpony... Ona są pokryte trucizną!"
"Kochan: "Musimy unikać walki wręcz i pozwolić łucznikom ich ustrzelić, bo inaczej wszyscy się zarazimy!"

5b. Jeżeli jednostka nie jest bohaterem
"I'm feeling sick... I will vomit"}
Marbus: "This lousy creature must have infected him! Send this man to the village and take care of him."
Kochan: _"Marbus, their claws must be covered with poison. Tell your man to avoid fighting them hand-to-hand and let archers shoot them down from distance."

"Słabo się czuję... Zaraz zwymiotuję"
Marbus: "Ten wstrętny stwór musiał go zarazić! Weźcie go do wioski i zajmijcie się nim."
Kochan: "Marbusie, ich szpony muszą być pokryte trucizną! Powiedz wszystkim, żeby unikać walki wręcz i pozwolić łucznikom ich ustrzelić."

6. Gdy wilka zaatakuje gracza, bądź odwrotnie

"Woof woof!"
"Hey! Get out of me! Stop licking my face! Argghh~!"
"I think this wolf might actually be friendly! He can help us fight these undead back."

"Hau hau!"
"Hej! Zejdź ze mnie! Przestań lizać moją twarz! Argghh~!"
"Wygląda na to, że ten wilk jest do nas przyjaźnie nastawiony! Pomoże nam w walce z nieumarłymi.

Dzięki temu dostajemy wilka za free. Smile

7a. Jeżeli nieumarły wejdzie do naszej fortecy ale jeszcze nie dotarliśmy wilkiem do punktu widowiskowego
"Don't let them get any closer! Our wives and children are there. If these damned undead get in, they will murder them all!"
"Nie pozwólcie im podejść ani kroku bliżej! Nasze żony i dzieci tam są. Jeżeli te przeklęte trupy się przedostaną, zamordują je wszystkie!"

7b. Jeżeli nieumarły wejdzie do naszej fortecy i już zobaczyliśmy atakujących nas nieumarłych
"Don't let them get any closer! Our wives and children haven't finished packing yet. If these damned undead get in, they will murder them all!"
"Nie pozwólcie im podejść ani kroku bliżej! Nasze żony i dzieci nie skończyły się jeszcze pakować. Jeżeli te przeklęte trupy się przedostaną, zamordują je wszystkie!"

8. Jeżeli nieumarły wejdzie na centralny hex fortecy
Marbus: "No! We failed to protect them!"
Marbus: "Nie! Nie udało nam się ich ochronić!"

Jeżeli ktoś ma propozycje poprawek lub lepszego tłumaczenia to śmiało.

---

Zanim Jarom zajmie się swoją częścią roboty, ułatwiłem przejście pierwszych dwóch scenariuszy. Obecnie trudny jest jak poprzednio normalny, a normalny i łatwy są dużo łatwiejsze (wróg rekrutuje mniej jednostek, a konnicy przybywa mniej i z niższym poziomem).

Skleję też chyba dwa powyższe posty, żeby AF mnie nie zamordował jak wejdzie do tematu.

PS
Adris oceń czy te kwestie pasują i napisz coś o zamku Elbor.
marbuss_escape_0-2-1.rar [102.59kB / 424 Pobrane]

Edytowane przez Piko dnia 18-04-2016 20:35

Deidara
Zagrałem w wersje 0.2.1 na poziomie łatwym, otóż:
* Pierwszy scenariusz okazuje się teraz zbyt łatwy. Nie wzmacniałbym już kawalerii, ale dał większy przychód dowódcy wroga (w późniejszych turach nic nie rekrutował, a ja spokojnie zbierałem wioski i regenerowałem życie).
* Drugi scenariusz średnio trudny. Awansowałem Kochanem i może dlatego nie miałem problemów z powrotem z wieży. Sprawę utrudnia tam ten ghul, ale jego można jeszcze zdzierżyć.
* W drugim scenariuszu duchy mogą sprawiać spory problem. Szkielety łucznicy na drugim poziomie także wymiatają, jest ich chyba nawet więcej, niż szkieletów na pierwszych poziomach. Dodałbym więcej tych na poziomach pierwszych i mniej na drugich.
* Nie wiem, co myśleć o wilczku. Z jednej strony uwielbiam takie smaczki, a z drugiej wiem, że kampania zawiera w sobie wiele NPC i obawiam się, że może się zrobić tłoczno.

Co do zamku Elbor, co powiecie na coś takiego:

Marbus:
To zamek Elbor, jedna z orkowych twierdz, wybudowana w pierwszym wieku, gdy orki położyły stopy na tych ziemiach... Teraz została z niej tylko ruina. I bagno, które ją wchłonęło.
~ Chara

Sulik
Mapy 7 i 9 nie są przystępne dla nag, które możemy potencjalnie rekrutować. Czy powinienem coś w tym kierunku zmieniać?

Misja 9
i.imgur.com/oNHPj8N.jpg
i.imgur.com/DLZvM4h.jpg

Misja 10
i.imgur.com/KM7eLTZ.jpg
i.imgur.com/LJcHCyu.jpg

Misja 11a
i.imgur.com/Mgk4W5W.jpg
i.imgur.com/JDz8K7m.jpg

Misja 11b
i.imgur.com/1iMG0sc.jpg
i.imgur.com/EJGq3LN.jpg

Edytowane przez Sulik dnia 19-04-2016 01:11

Jarom
Widzę, że szykują się epickie bitwy w ostatnich scenariuszach. Zanim ktokolwiek zacznie jakieś zmiany:
1. Pierwszy scenariusz na trywialnym nie jest za łatwy - co prawda przechodząc go straciłem tylko po jednym łuczniku i rębaczu zabijając wszystkich wrogów, ale tak powinno być. Jedyne co mógłbym dodać, to dodatkowych włóczników i łuczników pojawiających się kiedy ork przekroczy rzekę, ale niewielu. W ten sposób wyrównalibyśmy szanse tych, którzy nie mieli szczęścia bo im łucznicy nie trafiali i dlatego nie zdążyli uderzyć na wroga przed kawalerią (moje szczęście jest takie, że chłop pod atakiem 3 łuczników na płaskim ma 10% na nie otrzymanie żadnych obrażeń i dalsze 40% na przeżycie oraz trafienie we wszystkich atakujących go z lasu łuczników oszczepem) i tych, którzy przebili się przez armię w dwie tury i zamierzali zwiać przed kawalerią żeby nabić złoto do drugiego scenariusza. W takim wypadku Wincent powiedziałby: "Strażnicy! Bronić obozu!" ("Guards! Protect the camp!"Wink albo coś bardziej rozbudowanego z tego gatunku.

2.Drugi scenariusz właśnie modyfikuję. Wilk, który do nas dołącza nie jest NPC tylko czymś jak ogry chyba w inwazji ze wschodu. Duchy zamierzam usunąć bo są zbyt mobilne, liczbę atakujących nas na początku szkieletów na trywialnym też zmniejszę - Deidara pewnie chciałby móc przejść tą kampanię, ja zresztą też.

3.Opis twierdzy Elbor jest OK.

Piko
Mimo wszystko zostawiłbym duchy, ale chyba lepiej zespawnować ich kilka na początku gry w różnych częściach mapy, a wywalić jako opcję rekrutacji. Szkieletów myślę że jest na chwilę obecną niewiele, nie wiem czy warto zmniejszać ich ilość - pamiętaj, że w kilku pierwszych turach, zanim zaatakuje go główna fala nieumarłych, gracz też musi mieć jakieś zajęcie.

Możesz też pokombinować i dać mniej przeciwników, ale w zamian wywalić cykl dnia i nocy, zastępując go pierwszą strażą na cały scenariusz.

Pomysły do pierwszego scenariusza wydają mi się być w porządku, możesz je dodać razem z opisem twierdzy Elbor. Jak nie to ja się tym później zajmę.

Wilk sam przez się nie jest NPC, bardziej taka trochę maskotka drużyny, ale możemy dodać parę kwestii z nim związanych. W którymś scenariuszu możemy też zrobić event, że jeśli gracz przywoła wilka, to ten poleci sobie gdzieś i wykopie artefakt, lub coś. Taki easter egg.

---

EDIT:
Zrobiłem mapę i scenariusz do trzeciej misji. Przeszedłem go na łatwym poziomie bez jakichkolwiek trudności, nie jestem pewien jak będzie z normalem i hardem.

Wszystkie dodane przez siebie kwestie umieściłem w języku polskim, jak Adris zatwierdzi to przetłumaczę je na angielski.
03_banished_saurians.cfg [14.79kB / 537 Pobrane]

Piko
I mapa, bo nie mogę wrzucić dwóch załączników do jednego posta:
scentrzy.map [3.83kB / 449 Pobrane]

ForPeace
Wersja 0.2.2

Dodałem polskie tłumaczenie do pierwszego i drugiego scenariusza. Nie wszystkie pliki z kodem są przystosowane do tłumaczenia, nie mam też tekstu polskiego do wszystkich scenariuszy (mógłbyś przesłać Adris?), stąd na razie nie ma wszystkiego. Ale będzie, postaram się o to Wink

BTW proponowałbym zmianę angielskiej nazwy kampanii na Escape of Marbus. Raz, że brzmi lepiej, a dwa - forma Marbus's jest niepoprawna - powinno być Marbus'

Drugi edit (xDD): Zmieniłbym imię dowódcy ludzi w pierwszym scenariuszu w wersji angielskiej z Wincent na Vincent, jeżeli pozwolicie.Wink

Trzeci edit: Mała a istotna sprawa. Jeżeli będziecie coś zmieniać w tekście, to dajcie mi od razu znać, żebym uwzględnił to w plikach tłumaczenia.
Edytowane przez ForPeace dnia 19-04-2016 22:01
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Sulik
Wprowadziłem drobne poprawki do wyglądu niektórych map.
Sulik dodał/a następującą plik:
maps_2.rar [15.67kB / 453 Pobrane]

Edytowane przez Sulik dnia 19-04-2016 22:13

Jarom
Escape of Marbus wcale nie brzmi lepiej, a co do formy Marbus' mam wątpliwości, bo co prawda lepiej wygląda, ale nie wiem, czy s' nie używa się tylko do liczby mnogiej.
Za to z Vincentem się całkowicie zgadzam, nową wersję zobaczę jak będę miał dostęp do komputera.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 8.10
10,824,273 unikalne wizyty