Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Akademia rankingu BfW
craken1
Mój sokoli Wink wzrok pomógł dla mnie odczytać te mrówki na dole banerka: Polish edition 2017, no ale nie każdy może ma taki wzrok jak Ja i będzie potrzebował okularów na nosie + lornetki/lupy w ręku. Grin Druid dałoby się coś z tym zrobić? Wink Btw, reszta wygląda ok. Cool
Edytowane przez craken1 dnia 09-10-2017 00:14
-,, W miarę starzenia się mężczyznom rośnie broda, a kobietom język,, - Pierre Beaumarchais.

Jarom
Niestety muszę przyznać crakenowi rację, literki na dole są niewyraźne przy standardowym powiększeniu. O ile "Polish" da się przeczytać, ale nawet craken ze swoim sokolim wzrokiem najwyraźniej ma z tym problemy i literki mu się mnożą, o tyle "edition" to już dużo domyślania się, zwłaszcza "i" oraz "ion". Nawet przy trzykrotnym powiększeniu to ostatnie "o" przypomina raczej "c" lub kolejne "i", a "n" jest wyraźnie rozdzielone na dwa kreskopodobne znaczki.
Edytowane przez Jarom dnia 08-10-2017 21:49

Druid
Z racji , że przeskoczyło na nową stronę

[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/banery/baner2-smoki-400.jpg[/img] is not a valid Image.

Jarom napisał(a):
Niestety muszę przyznać crakenowi rację, literki na dole są niewyraźne ....

Baner w akademii jest pomniejszony - w normalnym rozmiarze nie powinno być z tym problemu. Wink
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Queen
Banner mi się podoba, choć jeśli mogę sobie pozwolić, wydaje mi się, że autor stara się na nim umieścić zbyt wiele napisów.

Czy można wiedzieć na kiedy jest przewidywany turniej? Domyślam się, że odbędzie się jeszcze w tym roku.~

Ilu uczestników należy się spodziewać? Odbywały się już jakieś turnieje międzynarodowe i jak bardzo były udane?

A także jak dokładnie wygląda ta "selekcja"?

Arigato~

[img]http://orig03.deviantart.net/3e1c/f/2016/180/3/9/celestia_ludenberg__danganronpa__minimalist_by_slezzy7-da85gyn.png[/img] is not a valid Image.

Druid
Queen napisał(a):
Banner mi się podoba, choć jeśli mogę sobie pozwolić, wydaje mi się, że autor stara się na nim umieścić zbyt wiele napisów ...

Hym nie bardzo wiem, który napis można by było z niego usunąć, ale rozumiem nie każdy lubi czytać takie ściany tekstu. Grin
Queen napisał(a):
... Czy można wiedzieć na kiedy jest przewidywany turniej? Domyślam się, że odbędzie się jeszcze w tym roku ...

Zapisy planuję na listopad 2017 - poczekam jeszcze chwile czy Horus i Igor doprowadzą swoje turnieje do końca. Turniej ruszy początkiem grudnia.

Queen napisał(a):
... Ilu uczestników należy się spodziewać? ...

W tym przypadku trzeba samemu powróżyć z fusów. Grin

Queen napisał(a):
... Odbywały się już jakieś turnieje międzynarodowe i jak bardzo były udane? ...

Odbywały, czy były udane, hym poproszę o inny zestaw pytań. Grin
Tutaj masz link do ostatniego organizowanego przez moją skromną osobę:
https://forums.we...mp;t=45018
Informacje na jego temat znajdziesz również na naszym forum, trzeba trochę poszukać. Wink

Queen napisał(a):
... A także jak dokładnie wygląda ta "selekcja"? ...

Jak to bywa ostatnio w moich turniejach, Ci co w nich oddali więcej niż 2 walkowery w jednym turnieju, będą mieli ostro pod górkę z wzięciem udziału. Co do "smoczej selekcji", nie może ona trwać za długo, więc im mniej w tym temacie tym lepiej. Dodam że selekcja, którą zaplanowałem do tej pory nie była stosowana w żadnym ze znanych mi turniejów. Patataj
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

craken1
Fajna, wyczerpująca odpowiedź Grin Queen powinna być usatysfakcjonowana. Grin @Druid, Mój crakenowy Wink nos podpowiada dla mnie, że nie ma szans na to, aby Igor i Horus pokończyli swoje turnieje w tym roku. Zobacz ile tylko meczy zostało w turnieju Igora (tabela wygranych, a druga loserów) Horusa natomiast bardzo rzadko widać na serwerku i nie wiem czy czegoś się dowiesz. Także według mnie, to nie ma co na nich się oglądać. Wink Mała ciekawostka o szybkości Grin rosyjskich organizatorów: turniej letni Rosjan 2016 którego skończyć jeszcze nie mogą. Shock Dlaczego? Ano dlatego ponieważ jednym z powodów jest to, iż jeden z jego uczestników (Vandal) podobno zmienił swój stan cywilny i według mnie Igor teraz nie śmie jemu psuć/przerywać miesiąca miodowego. Grin Ot i cała filozofia, a to tylko jeden powód (aż strach pomyśleć jaki może być jeszcze Grin ) Nie wiem czy to ciebie Druid przekonało czy nie, ale z utęsknieniem Wink czekam na zapisy. Chwilka długo nie trwa. Wink Pozdro. Cool
Edytowane przez craken1 dnia 16-10-2017 02:03
-,, W miarę starzenia się mężczyznom rośnie broda, a kobietom język,, - Pierre Beaumarchais.

Druid
craken1 napisał(a):
... Mój crakenowy Wink nos podpowiada dla mnie, że nie ma szans na to, aby Igor i Horus pokończyli swoje turnieje w tym roku ...

Pożyjemy zobaczymy, ale dzięki że zwróciłeś na to uwagę. Wink

Dodano 18.10.2017.
Trochę wiadomości co do terminów i trochę info na temat rekrutacji do zgłaszania uwag. Wink

Zapisy będą prowadzone od 03.11.2017 do 28.11.2017 z tym, że dla „nowych” graczy (nie biorących wcześniej udziału w turniejach) okres będzie nieco krótszy tj. do dnia 24.11.2017 - dlaczego ? Bo "smocze kwalifikacje" planuję przeprowadzić od dnia 25 do 27.11.2017 r.

28.11.2017 – będziemy znali uczestników, a do 30.11.2017 – poznacie składy grup turniejowych.

01.12.2017 – to najprawdopodobniej będzie ten moment Grin kiedy się zacznie. Wink

A to z prośbą o uwagi. Wink

Podczas zapisów uczestników na listę podstawową będzie brane kryterium związane z miejscem w rankingu (brane pod uwagę będą takie rankingi jak LADDER, czy POLSKI i ROSYJSKI ranking). Na „nowych” graczy (tj. tych którzy nie mają tzw. „historii multiplayer”) będzie czekała „smocza kwalifikacja”. Na czym będzie ona polegała ? To proste, potrzeba wytrwać o jedną turę dłużej niż pozostali biorący w niej udział. Nie będzie to klasyczna gra 1 na 1 ale smoczy survival. Gry związane ze smoczą kwalifikacją będą zakładane przez organizatora (lub osobę wyznaczoną przez niego), na ogólnym serwerze, o wyznaczonej porze. Przewiduję kilka terminów z tym związanych. W przypadku gdy chętnych do wzięcia w niej udziału (o wyznaczonej porze) będzie więcej niż miejsc, o uczestnictwie zadecyduje kolejność zgłoszeń do turnieju. Pozostali będą musieli poczekać na kolejny termin. Jeżeli cała grupa dotrwa do końca „smoczej kwalifikacji”, to oczywiście każdy z nich znajdzie się na liście uczestników. Osoby, które nie przebrną „smoczej kwalifikacji” (może się i tak zdarzyć że cała grupa nie przebrnie), zostaną umieszczone na końcu listy rezerwowej i będą miały szansę wzięcia udział w turnieju jedynie przy bardzo niskiej frekwencji. Dodam, że w mojej ocenia „smocza kwalifikacja” nie będzie łatwa – będzie timer, będzie mało złota na start i oczywiście będą smoki.

Na chwilę obecną (do wyjaśnień) przyjmuję, że uczestników turnieju będzie około 20, więc nawet jeżeli na podstawowej liście będzie 16 to z rezerwowej i tak 4 pierwsze zgłoszenia się załapią do udziału w turnieju. Ostateczną ilość uczestników turnieju podam przed końcem zapisów, gdy coś więcej będzie można powiedzieć o zainteresowaniu.

Niewieki fragnent żeby nie przesadzić z ilością, ale sukcesywnie będę zamieszczał kolejne.
Edytowane przez Druid dnia 18-10-2017 18:25
Dingo napisał:

craken1
Wszystko jasne. Cool Ciekawi mnie, czy jak Sordan się pojawi, to czy będzie musiał przedzierać się przez smocze kwalifikacje, no bo wiesz Druid, z Ai jemu ostatnio nie szło... Grin - pytanie retoryczne i żarty zarazem, bo szczerze, to Ja naprawdę chciałbym żeby się pojawił i ucieszyłbym się gdyby znalazł się Sordan na liście. Sad Ech... Pożyjemy, zobaczymy.
Kilka pytań: oprócz rankingów (Pl i Ru) bierzesz też pod uwagę rankingi np. Węgrów i Włochów? (o ile je mają), jakie mapy, na ilu graczy (bo może być np. z 10 graczy aspirujących do turnieju głównego) ile golda startowego dla Ai, a ile dla takiego gracza?
To narazie chyba tyle. Druid, według mnie dobrze by było, aby to jeszcze przetestować dokładniej na serwerze (lub już masz to przetestowane, tego nie wiem) Wink Fajnie, że są już daty. Smile Można teraz być bardziej precyzyjnym w swoich "akcjach informacyjnych" promujących ten turniej na serwerze. Oby do grudnia! Patataj
Edytowane przez craken1 dnia 19-10-2017 01:02

Druid
craken1 napisał(a):
... Ciekawi mnie, czy jak Sordan się pojawi, to czy będzie musiał przedzierać się przez smocze kwalifikacje, no bo wiesz Druid, z Ai jemu ostatnio nie szło... Grin - pytanie retoryczne i żarty zarazem, bo szczerze, to Ja naprawdę chciałbym żeby się pojawił i ucieszyłbym się gdyby znalazł się Sordan na liście. Sad Ech... Pożyjemy, zobaczymy ...

Widzę, że Twoje "tęsknoty" ostatnio są skierowane nie tylko do Jaroma, ale i do "sordanich mądrości". Grin Też za tym "mędrkowaniem" trochę tęsknię. Jednak 7 walkowerów w ostatnim turnieju z automatu lokuje sordana na liście rezerwowej, a co za tym idzie z mojej strony nie dostanie zaproszenia indywidualnego. Było by mi najzwyczajniej głupio zapraszać, a potem wysyłać na listę rezerwową z niewielką szansą na udział w turnieju - nie wiem czy się znowu nie fochnie z powodu tego wpisu, ale to cały urok sordana. Grin
craken1 napisał(a):
... Kilka pytań: oprócz rankingów (Pl i Ru) bierzesz też pod uwagę rankingi np. Węgrów i Włochów? (o ile je mają), ...

A to Węgrzy i Włosi mają swoje rankingi ? Shock Dawno tam nie zaglądałem, ale jeżeli mają i piecze nad nimi trzyma ktoś którego znam, to oczywiście będą brane pod uwagę.
craken1 napisał(a):
... jakie mapy, na ilu graczy (bo może być np. z 10 graczy aspirujących do turnieju głównego) ile golda startowego dla Ai, a ile dla takiego gracza ? ...

Co do map, to domyślam się, że pytasz o "smocze kwalifikacje". Będzie jedna mapa przy kwalifikacjach - dla wszystkich taka sama. Widzę, że moje info jest na tyle ogólne, że nie wiesz która. Grin To dobrze trochę, niewiadomego zawsze wskazane. Wink

Co do dużego zainteresowania „nowych” graczy (tzn. przy większej ich ilości) to to, co powyżej napisałem wyjaśnia tę kwestię chyba, ale mogę przypomnieć :

"Gry związane ze smoczą kwalifikacją będą zakładane przez organizatora (lub osobę wyznaczoną przez niego), na ogólnym serwerze, o wyznaczonej porze. Przewiduję kilka terminów z tym związanych. W przypadku gdy chętnych do wzięcia w niej udziału (o wyznaczonej porze) będzie więcej niż miejsc, o uczestnictwie zadecyduje kolejność zgłoszeń do turnieju. Pozostali będą musieli poczekać na kolejny termin."

Oczywiście testowałem mapę, zastanawiam się tylko nad timerem czy 3 czy 4 minuty na turę (ma być szybko i sprawnie) . Sordan już by płakał za 3 opcją, czyli brakiem timera. Grin A Wasze zdanie na ten temat ?
Dingo napisał:

ForPeace
Druid napisał(a):
Oczywiście testowałem mapę, zastanawiam się tylko nad timerem czy 3 czy 4 minuty na turę (ma być szybko i sprawnie) . Sordan już by płakał za 3 opcją, czyli brakiem timera. Grin A Wasze zdanie na ten temat ?

3 minuty to miniumum by myśleć o grach prezentujących jakiś poziom. Ogólnie dłuższy czas (zwykle) działa na korzyść jakości gry, ale gry też nie mogą trwać nie wiadomo ile. Warto też wziąć pod uwagę to, że gry na większych mapach wymagają więcej czasu. Jestem za czterema minutami.

Jeśli chodzi o mapy, liczę na Sandbox Smile
Edytowane przez ForPeace dnia 19-10-2017 19:19
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Druid
pe_em napisał(a):
... Jestem za czterema minutami.
Jeśli chodzi o mapy, liczę na Sandbox Smile

Dzięki, że wyraziłeś opinię i fajnie, że nie przepadłeś na lata. Pfft Jeśli chodzi o mapy w turnieju, to tak sandbox - ten nad którym pracowałeś. Wink
Dingo napisał:

Ariu
Druid napisał(a):
...
Widzę, że Twoje "tęsknoty" ostatnio są skierowane nie tylko do Jaroma, ale i do "sordanich mądrości". Grin Też za tym "mędrkowaniem" trochę tęsknię. Jednak 7 walkowerów w ostatnim turnieju z automatu lokuje sordana na liście rezerwowej, a co za tym idzie z mojej strony nie dostanie zaproszenia indywidualnego. Było by mi najzwyczajniej głupio zapraszać, a potem wysyłać na listę rezerwową z niewielką szansą na udział w turnieju - nie wiem czy się znowu nie fochnie z powodu tego wpisu, ale to cały urok sordana. Grin
...

To co tej zimy nie będzie Polskiego lamentu po Irlandzku ? Soran jbc. daj znać pod jakim Nickiem wystartujesz, bo wiesz, dawać fory wszystkim nowym, to by była z lekka przesada. Grin
Ariu

Druid
Ariu napisał(a):
... Soran jbc. daj znać pod jakim Nickiem wystartujesz, ...

Co za nawoływanie do występku ? Grin

Z innej beczki, możecie powiedzieć czy poniższy tekst jest dla Was w miarę jasny. Jak nie, to co tam dodać czy poprawić ?

Players without a history of multipleyer, will have to qualify for the tournament. For them registration phase lasts until day 24.11.2017 y. Qualifications will take place in days 25-27.11.2017 years, on the main server. The hour „of dragon's qualifications” will be given on the forum.

a może napiszę też po polsku, na wypadek gdyby mój angielski był "klasycznie pojmowany". Grin

Osoby bez historii multipleyer, będą musiał się kwalifikować do turnieju. Dla nich faza rejestracji trwa do dnia 24.11.2017 r. Kwalifikacje odbędą się w dniach 25 - 27.11.2017 r., na głównym serwerze. Godzina „smoczych kwalifikacji” zostanie podana na forum.
Dingo napisał:

craken1
Druid, multiplayer a nie multipleyer mała literówka i last's chyba tak się pisze o ile pamiętam. Wink Nie płoszcie mi tutaj Sordana, bo Ja chciałbym żeby się pojawił. Cool
@Sordan wracaj, nie wstydź się Grin @Ariu, a ze "świeżym nikiem" to wątpię, aby kryjący się za nim Sordan (o ile by to zrobił) byłby brany pod uwagę w smoczych kwalifikacjach. Pfft
Edytowane przez craken1 dnia 26-10-2017 00:21

Jarom
I znowu craken coś napisał chyba tylko po to żeby mnie sprowokować do wypowiedzi...
"Lasts" jest jak najbardziej prawidłową formą, jest to trzecioosobowa forma od last - trwać. Natomiast "last's" oznacza przynależność do jakiegoś "last", przy czym słownik twierdzi, że last jako rzeczownik oznacza szewskie kopyto lub łaszt, czyli jednostkę objętości ciał sypkich. Cóż, jakoś nie potrafię znaleźć sensownego zdania na temat turnieju które wymagałoby użycia tego słowa.
Uważam natomiast (chociaż nie mam pewności) że użycie "y" czy "years" po dacie dziennej jest błędne, a na pewno jest niepotrzebne. Z datą roczną można użyć "year" przed liczebnikiem.

A właśnie, można trochę więcej szczegółów odnośnie tego, jakie osiągnięcia w rankingach są wymagane do pojawienia się na liście podstawowej bez smoczej kwalifikacji? Pytanie pojawiło się, bo niby jestem na polskim rankingu, ale rozegrałem tylko jeden turniej i właściwie zgodnie z regulaminem powinienem znaleźć się już w komnacie uśpionych.

Druid
Dzięki Panowie za korekty. Poniżej tekst dla ewentualnych dalszych ... Wink

Players without a history of multiplayer, will have to qualify for the tournament. For them registration phase lasts until day 24.11.2017. Qualifications will take place in days 25-27.11.2017 years, on the main server. The hour „of dragon's qualifications” will be given on the forum.

@Jarom
Co do więcej szczegółów, to wiem jaki jest mój angielski. Grin Mogło by to odnieść skutek zupełnie odwrotny od zamierzonego. Wink
Co do wymagań turniejowych, to nie ma znaczenia ile gier i na jaki poziomie, to raczej chodzi o pedejście - 9 rozegranych gier na 10 wszystkich w zupełności wystarcza na uniknięcie smoczej kwalifikacji. Jeżeli o to pytasz. Cool
Co do "komnaty uśpionych" to kluczowe znaczenie mają słowa "może zostać przeniesiony" - w regulaminie nie ma zapisu "zostanie przeniesiony". Cool

Jarom napisał(a):
I znowu craken coś napisał chyba tylko po to żeby mnie sprowokować do wypowiedzi...

Grin Widzę, że jesteś na dobrej drodze, żeby z crakena zrobić kandydata na członka Komitetu Językoznawstwa Polskiej Akademii Nauk i Rady Języka Polskiego i popularyzatora wiedzy o języku polskim i nie tylko. Wink

@craken1
Zazdroszczę Ci tego "uczucia" Grin Jaroma do Twoich "prowokacji". Jeszcze trochę i profesor Jan Franciszek Miodek do Ciebie na korepetycje będzie jeździł. Grin

A na poważnie jeszcze raz dziękuję Wam obu i liczę na więcej. Wink
Dingo napisał:

craken1
@Druid, prof.Miodek dodałby jeszcze, że w takim tempie Jarom rychło w końcu dotrze do poziomu ,,Ala ma kota,, Grin Hmm, a przynajmniej tak to dla mnie tutaj wygląda. Grin Jarom mógłby błysnąć czym kiedyś co swoją trudnością przypomina matematyczne całki czy coś, a tak mam niezły fun i korki za free z "wygooglowanych spójników" cdn. Grin Ech co zrobić. Wink Tęskniłbym chyba za jego przynudzaniem, za próbą tychże korepetycji które z taką powagą (z tego mam fun Grin ) pod moim skromnym nickiem adresuje i dlatego dobrze, że jest jak jest. Wink @Jarom serdecznie pozdrawiam! Smile
Do rzeczy, popieram pomysł pe_ema odnośnie 4-minutowych rund (3minuty mogłyby nie wystarczyć np. dla Sordana na "wycieczkę do garażu" Grin ) Druid kiedy możemy się spodziewać tematu turnieju na stronie org.? Cool
Edytowane przez craken1 dnia 27-10-2017 12:19

Druid
craken1 napisał(a):
...Druid kiedy możemy się spodziewać tematu turnieju na stronie org.? Cool

Na .org zatliły się już niewielkie "płomienie turnieju", Cool rozpalą się na całego (tj. jako niezależny temat) zgodnie z sugestią tam zawartą. U nas (uprzedzając Twoje kolejne pytanie Grin), będzie to trochę wcześniej niż tam. Cool Takie małe fory dla naszych. Wink
Dingo napisał:

Smerfetka BAN
Ja chciałam wiedzieć do kiedy ten turniej ma się odbyć bo miałam plan żeby ruszyć pod koniec roku ale chyba nic z tego nie będzie w tej sytuacji. Ale już za to mam przygotowane nagrody.

craken1
@Druid, widziałem, odliczam czas. Cool Ważne: jeżeli mapa do smoczej selekcji została już przez ciebie zatwierdzona (tamten survival 3p?), to dobrze będzie jak Nasi koledzy ze strony możliwie jak najszybciej o niej się dowiedzieli. Chodzi o lepsze przygotowanie się do tej selekcji i poznanie zasad na tamtej mapie, bo przykładowo np. H-Koksu mógłby już teraz na niej zacząć grać, trenować. Nie każdy ten scenariusz zna na pamięć jak Ja lub Ty. Wink

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.96
10,947,013 unikalne wizyty