[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/banery/smoki-baner-600x200.png[/img] is not a valid Image.
Smerfetka napisał(a):
Ja chciałam wiedzieć do kiedy ten turniej ma się odbyć ...
Turniej rozpocznie się 01.12.2017 r., a pojedynki finałowe myślę, że odbędą się w okolicach lutego 2018 r.
@craken1 Oj Ty to wszystko byś chciał kawa na ławę od innych. Ja lubię zostawić trochę miejsca na własną inwencję i nie chciałbym faworyzować nikogo, mimo całej sympatii dla niektórych. Na szczęście Ty, to nie ja więc w szkoleniu naszych "elit" masz pole do wykazania się. Już widzę oczami wyobraźni jak nasz "Pudzian" wykasza w smoczych kwalifikacjach kolejne wcielenia SV.
Wybiegając w przyszłość, nie wiem ilu się zgłosi chętnych do turnieju i ilu przejdzie smocze klasyfikacje, ale Waszym zdaniem ile osób maksymalnie może być w 1 grupie. Planuję klasycznie zrobić 2 grupy, ale w przypadku zainteresowania większego niż przewiduję, pasuje mieć plan B. Edytowane przez Druid dnia 28-10-2017 08:49
Dingo napisał:
Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji )
"Kawa na ławę" to moje drugie imię. Nie chodziło dla mnie jak myślałem o H-Koksu o "faworyzowanie", ale to była taka nieśmiała prośba do ciebie o danie troszkę forów dla niego. Tak chłopak ciężko trenuje i w sumie to jego debiut w twoim turnieju, a Ty nic, za grosz litości. Daj jemu trochę forów vs multikonta naszego Tropta, lub SV np. No dobra, jak sobie chcesz.
Oczywiście jestem za tym, żeby było więcej grup. W poprzednim turnieju już mogło być 4 grupy, a były tylko 2 Btw, moja konkret "reklama" (może jeszcze ELOboy się w to zaangażuje) ww. zacznie się za 7 dni jak już pojawi się oddzielny temat na org., w miarę swoich możliwości pomogę we frekwencji i jestem już teraz za 4grupami (wywróżone z fusów ) Edytowane przez craken1 dnia 28-10-2017 13:54
-,, W miarę starzenia się mężczyznom rośnie broda, a kobietom język,, - Pierre Beaumarchais.
craken1 napisał(a):
... i jestem już teraz za 4grupami (wywróżone z fusów )
Zadaj pytanie, pogrub, podkreśl i ... Craken dzięki za odpowiedź, ale czy jesteś pewny, że ja na pewno o to pytałem.
Dingo napisał:
Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji )
@Druid, w poprzednim poście pisałem o kwestii (ilość grup) która jest w mojej ocenie bardziej istotna jak liczba graczy w każdej grupie o którą pytałeś i w tym miejscu sorki, ale żeby być bardziej precyzyjnym to przydałoby się coś mocniejszego jak fusy po herbacie do wróżenia , dlatego uznajmy, że to Twoje "pogrubienie, podkreślenie" mnie zmyliło No dobra. W jednej grupie od 4 do x graczy w zależności ilu będzie zawodników. OP opcja to 4 grupy. To jest najważniejsze, bo przy np. 2 grupach (jak było na poprzednim turnieju) jeden nieudany mecz, zły matchup, rng, słabsza dyspozycja dnia i takie tam, decydowały o awansie, a jak zrobisz OP opcję 4grupy to jeszcze będzie można się "pozbierać" przy ewentualnej porażce. Edytowane przez craken1 dnia 29-10-2017 11:34
-,, W miarę starzenia się mężczyznom rośnie broda, a kobietom język,, - Pierre Beaumarchais.
@craken1 o czym ty piszesz? Przy 4 grupach będzie mniej przeciwników w grupie, więc jedna porażka będzie kosztować procentowo więcej punktów i będzie mieć większe znaczenie. Chyba że sugerujesz stworzenie bardzo małych grup i granie do dwóch zwycięstw, ale to jest bardzo problematyczne rozwiązanie.
Ja się pytam ciebie Jarom, wziąłeś pod uwagę fakt, że z grupy wychodzi 2 graczy? Według ciebie w praktyce wyjście z większej grupy jest łatwiejsze jak z dużo mniejszej? Weście trzymajcie mnie, bo nie wyrabiam. Twój "informatyczny zmysł, z którym stoisz niczym ninja za plecami" jest tak samo dobry jak Twoje gotowanie. Wydedukuj sobie resztę.
Teraz bardziej na poważnie. @Druid zapytałem się na PW i zapytam się tutaj raz jeszcze: jaki będzie limit graczy w tym turnieju? To pomogłoby w "ustaleniu parzystości liczby grup" Edytowane przez craken1 dnia 29-10-2017 13:16
craken napisał(a): Ja się pytam ciebie Jarom, wziąłeś pod uwagę fakt, że z grupy wychodzi 2 graczy? Według ciebie w praktyce wyjście z większej grupy jest łatwiejsze jak z dużo mniejszej? Weście trzymajcie mnie, bo nie wyrabiam.
Druid napisał(a):
7. Gracze, którzy zgłoszą chęć udziału w turnieju :
- zostaną podzieleni na dwie grupy A i B,
- w fazie grupowej będą toczyli pojedynki na losowo wybranej mapie (dodatek: International Tournament: Polish Edition).
W grupach gramy każdy z każdym po jednym pojedynku. Z każdej grupy zostanie wyłonionych 4 graczy z największą ilością zgromadzonych punktów. Przejdą oni do następnej fazy.
Druid jeszcze nie napisał ilu graczy wychodzi z grupy craken. Jestem pewien, że Druid dostosuje to do liczby grup i graczy. Przyjmij już tą L-kę i nie dręcz duszy wdając się już w dyskusje z Jaromem.
Od siebie dodam, że grupy z 4 graczami są grupami podniesionego ryzyka. Najlepiej byłoby przyjmować, że w każdej grupie 2 graczy zrezygnuje z udziału. Wobec czego grupy powinny mieć minimum 6 osób. Reszta wg. uznania.
Edytowane przez Sulik dnia 29-10-2017 13:38
@Sulik, dzięki, że mnie oświeciłeś , ale wiesz, że to jest wersja "surowa", a dopóki Druid nie zamieści już oficjalnie tego tematu (jak termin nadejdzie) na org czy tutaj, to wszystko jeszcze możliwe? Dlatego lobbuję i przypominam o swojej propozycji za 4 grupami, bo to jest naprawdę dobre rozwiązanie i OP opcja. Tyle.
Craken1 Ty "Jaromprowokatorze".
A na poważnie, to zastanawiam się nad ćwierćfinałami też w grupach, coś w stylu, wychodziło by z eliminacji po 8 najlepszych. Czyli 16 najlepszych pozostaje w turnieju. Pozycje z grup 5 do 8 zmieniałyby grupy.
Tylko jak to zapisać, żeby było w miarę jasne - zwłaszcza dla tych czytających po angielsku na .org . Jakieś propozycje - zaznaczam, że tylko to rozważam.
Ile osób będzie w grupie, nadal pozostaje wróżenie z fusów, bo nie mam pojęcia ile osób się zgłosi i ile przejdzie smocze kwalifikacje. Przy niskiej frekwencji (na chwilę obecną to 20 zgłoszeń do listy podstawowej) nie ma problemu, ale przy 30 zacznę główkować. Więcej niż 2 grupy na początku biorę pod uwagę przy ponad 32 zgłoszeniach na liście podstawowej (tj. już po smoczych kwalifikacjach), co na chwilę obecną uważam za mało prawdopodobne ale nie niemożliwe.
Dingo napisał:
Wymiana między grupami osób, które ukończyły eliminacje na miejscach 5-8 moim zdaniem powinna zostać zapisana tak:
In quartetfinals phase players, who passed eliminations on positions from 5 to 8 will be moved to the other group.
Tylko nie jestem pewien czy to są ćwierćfinały, czy jedna ósma finału/druga faza eliminacji. Jeżeli to są ćwierćfinały, to ilu graczy miałoby wziąć udział w finale/półfinale?
Wada tego rozwiązania jest taka, że najlepsi gracze z grupy (miejsca 1-4) będą musieli grać ze sobą jeszcze raz, a tych z 5-8 pewnie i tak zniszczą.
Moje propozycje podziałów:
gr.1 A1 B2 A3 B4 A5 B6 A7 B8
gr.2 B1 A2 B3 A4 B5 A6 B7 A8
Grupy całkowicie wymieszane, będzie ciekawiej. Szansa głównie dla tych z 5 miejca.
W ten sposób miejsca 5-6 nie natrafią ponownie na tych z 1-2 i będą miały szansę udowodnić, że jednak powinni być to miejsce czy dwa wyżej i przejść dalej. Gr.1 i Gr.2 raczej nie przejdą poważnych zmian.
Najlepiej chyba byłoby zrobić dogrywkę eliminacyjną, biorąc ludzi z miejsc 3-6 i tworząc jedną grupę, z której wychodzą 4 osoby.
Jarom napisał(a):
... In quartetfinals phase players, who passed eliminations on positions from 5 to 8 will be moved to the other group ...
Czegoś mi tutaj brakuje. Może tak : There will be two groups in the quarterfinals. Players from positions 1 to 4 they stay in their groups, players on positions from 5 to 8 will be moved to the other group.
Jarom napisał(a):
... Wada tego rozwiązania jest taka, że najlepsi gracze z grupy (miejsca 1-4) będą musieli grać ze sobą jeszcze raz, a tych z 5-8 pewnie i tak zniszczą ...
Po mojemu to nie wada ale szansa, na ewentualny rewanż i dodatkowo jakiś bonus musi być dla tych najlepszych. Ci z pozycji 5 do 8 dostaną 2 szansę - przy obecnym układzie już by byli poza turniejem. A i wcale nie uważam, że to będą jedynie dawcy punkcików, a przynajmniej nie wszyscy. Potem to już klasyka wychodzi najlepsza 4 z każdej grupy i gramy półfinały A1-B4, B1-A4, A2-B3, B2-A3.
Dingo napisał:
Twój angielski tekst jest niezły, razi jedynie "they", którego nie powinno tam być. Ponawiam pytanie o nazewnictwo, czy to na pewno będą ćwierćfinały?
Ja nie twierdzę, że twój pomysł jest zasadniczo zły, ale uważam, że można by to zorganizować lepiej. Masz moją pierwszą propozycję, która jest zbliżona w założeniach do twojej (chyba), oraz drugą z innego systemu.
Edytowane przez Jarom dnia 29-10-2017 18:05
Jarom napisał(a):
Twój angielski tekst jest niezły, razi jedynie "they", którego nie powinno tam być. Ponawiam pytanie o nazewnictwo, czy to na pewno będą ćwierćfinały? ...
No masz to pierwsze zdanie z mojego "niezłego" angielskiego o tym nie mówi. Tak te "drugie grupy" to już będą ćwierćfinały. Oczywiście nad Twoimi propozycjami się będę zastanawiał, chociaż na chwilę obecną argumenty do mnie nie przemówiły.
Dzięki za korektę. Czyli mówisz, że tak będzie bardziej zrozumiałe? Mi tam dalej czegoś brakuje. There will be two groups in the quarterfinals. Players from positions 1 to 4 stay in their groups, players on positions from 5 to 8 will be moved to the other group.
Dingo napisał:
"Będą dwie grupy w ćwierćfinałach. Gracze z miejsc 1-4 pozostają w swoich grupach, gracze z miejsc 5-8 zostaną przeniesieni do innej (w znaczeniu tej drugiej) grupy."
Masz tu tłumaczenie na tyle dosłowne, na ile pozwala język polski. Dostrzegam tu pewien drobiażdżek - "pozostają" a "pozostaną". W angielskim żeby dokonać tej zmiany trzeba wstawić "will" przed "stay". Jeżeli jeszcze czegoś ci brakuje w tekście angielskim, to w polskim też powinno.
Pisząc "dalej czegoś brakuje" nie o tłumaczenie mi chodziło, tylko jeszcze jakieś doprecyzowanie do tego co już jest. Taka wisienka na torcie spinająca te informacje. Napisałem pozostają w swoich grupach, a to jest jedynie skrót myślowy. Grupy jako takie będą nowe właśnie ćwierćfinałowe i jak dla mnie właśnie ten tekst tego dosadnie nie oddaje - mimo pierwszego zdania.
Dingo napisał:
Dwa słowa dla Jaroma. Jeżeli "próbujesz" bronić na SB swoich tez czymś takim jak rach. prawd., to powinieneś wiedzieć, że istnieje coś takiego jak " wszystkie możliwe zdarzenia", tzn. opcje i Ty brałeś pod uwagę tylko przegrane, a wygrane to gdzie Tobie uciekły? Wiesz jaka jest taka wartość, waga np. wygranego jednego meczu w grupie gdzie jest przykładowo 15 graczy, a grupy gdzie mamy np.6 zawodników, zakładając przy tym, że gracz x 3-4 mecze wygra a pozostałe przegra w obu grupach? No i z której grupy są większe szanse, że wyjdzie ten gracz x? (Boziu nawet bez liczenia to widać, bo dopiero teraz w tym miejscu dochodzą te "nieszczęsne porażki" ) Mam nadzieję, że teraz to zrozumiesz, Ja oszczędzę sobie dalszej chłosty , posłucham Sulika którego szanuję, nie będę "dręczył duszy" i wszyscy będziemy żyli długo i szczęśliwie...
@Druid, nie podoba się dla mnie to parowanie graczy w grupach według Jaroma. Moja alternatywa jest prosta: załóżmy, że graczy będzie 32, 4grupy, w grupie po 8, dwóch najlepszych wychodzi z każdej z nich i tyle , ponieważ to co Ja tutaj widzę, to jest nic innego jak tylko komplikowanie sobie sprawy upierając się za wszelką cenę Bóg wie po co i na co tylko przy dwóch grupach.
Edyt.: Przy 20 graczach również mogą być 4 grupy. Piko powinien znać "Mój ból", bo jak odbywał się turniej Deidary, to też był "problem z grupami" Zobaczymy, pożyjemy. Edytowane przez craken1 dnia 30-10-2017 12:00
@craken1 Jak ty mądrze gadasz, ale jak tak czytam te Twoje wywody, to się zaczynam zastanawiać czy nie potrafisz wprost powiedzieć Jaromowi o co Ci chodzi.
Jarom napisał(a):
..., ale uważam, że można by to zorganizować lepiej. Masz moją pierwszą propozycję, która jest zbliżona w założeniach do twojej (chyba), oraz drugą z innego systemu.
Miałem dzisiaj chwilę czasu i ten miszmasz po wczorajszej "burzy mózgów" dotyczących grup ćwierćfinałowy zaczął mi się podobać.
Co sądzicie o tym :
PART III – quarter-finals phase
9. There will be two groups in the quarter-finals – C and D.
GRUPA C: A1, B2, A3, B4, A5, B6, A7, B8,
GRUPA D: B1, A2, B3, A4, B5, A6, B7, A8.
9.1 Play on random maps (the addition: International Tournament: Polish Edition).
In groups we play with everybody one on one. From both groups 4 players with the highest amount of points advance to the semi-finals phase. If in the end of the group phase players have equal numer of points, result of a direct match between them decides about their standings. When this solution does not settle who is supposed to advance ( example: three players have equal number of points and direct matches do not allow to decide who is supposed to get higher rank) decides the amount of points in the Polish Ladder. Link: http://www.rankin...nking.html
10. Group phase – scores:
a ) Scores in the primary term (terms of the games agreed between players):
- 3 points for win
- 1 point for lose
b ) Scores in the addtional term ( terms of the games designated by organiser):
- same as in 10a
- matches not played in designated time will be treated as w/o. In such a situation – 3 points for player who showed up, and minus 1 point for player who was absent. Awaiting time for players to show up for additonal term game is 5 minutes, starting from scheduled time. Attention: w/o will not be treated as a ranked games, but only as tournament games.
Organiser or person assigned to this, will oversee the game. Information about that will be included on the tournament forum.
I jeszcze to :
Registration phase lasts from today until 18:00 on 28 November 2017.
Players without a history of multiplayer, will have to qualify for the tournament. For them registration phase lasts until day 24.11.2017. Qualifications will take place in days 25-27.11.2017 years, on the main server. The hour „of dragon's qualifications” will be given on the forum.
In case of high number of players, selection of them will be made to eliminate those who don't play their matches after registration etc. Players who have 'ladder history of games' will be favoured. The point of this is, not to eliminate those who don't play well, but those who don't play fair, have bad manners, skip games etc. It is expected that the tournament will have 20 to 24 participants. If this number is achieved, the selection may take place (max number of players is unknown).
Jak możecie powiedzieć czy to jest zrozumiałe, a jak nie to co poprawić.
Dingo napisał:
Fragment o rejestracji jest OK, a w każdym razie zrozumiały.
Za to we fragmencie regulaminu poza kilkoma błędami językowymi (lista poniżej) pojawia się zasadnicza nieścisłość w punkcie 9, gdzie nie jest wyjaśnione co oznaczają literki i cyferki. Można dodać wyjaśnienie:
Where letter describe the player's group from elimination phase and number stands for position, on which player has ended in their group.
Lub opisać słownie skład grup:
Group C will consist from odd places from group A and even from group B, rest of the players will be assigned to group D.
A najlepiej wstawić oba, przy czym mam wątpliwości co do poprawności tego drugiego fragmentu.
Poza tym zapomniałeś przetłumaczyć "GRUPA".
Addition? Zdaje się, że nie jest to niepoprawne, ale i tak użyłbym add-on, to już weszło w terminologię. Poza tym sformułowałbym to zdanie jako:
Games should/must be played on random maps selected by International Tournament: Polish Edition add-on.
"Must" nie powoduje wątpliwości, ale "should" lepiej brzmi, więc możesz wstawić dowolne z nich.
In groups matches are played in "single round-robin" system (every player should play one duel with each other). To semi-finals phase advance 4 players from each group (8 players in total).
Reszta tego punktu jest chyba dobrze.
W punkcie 10 literówka: powinno być "additional term". Poza tym OK.
Edytowane przez Jarom dnia 30-10-2017 20:35
Patrząc po tegorocznych turniejach międzynarodowych obawiałbym się tworzenia dużych grup. Jeżeli w jednym turnieju gracz ma rozegrać ponad 15 gier, to spodziewałbym się wielu walkowerów. Jeżeli w turnieju ma być więcej niż 24 graczy, to wolałbym cztery grupy. Ćwierćfinały powinny być moim zdaniem w grupach 4-osobowych lub jak w poprzednim systemie, żeby nie robić z turnieju wielkiego maratonu.
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar
@Jarom Dziękuję. Nie zmieniaj się, bo potrafisz inspirować do działania, czasem nawet do wykładu z rachunku prawdopodobieństwa.
pe_em napisał(a):
..., to spodziewałbym się wielu walkowerów. ...
@pe_em Gdzie Twoja wiara ? Na pewno Twoje uwagi będę miał na względzie.
Dingo napisał: