Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
WSCHODNIA EUROPA W OGNIU WOJNY - 2016
Sagez
Turniej wiele pokazał. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wnioski co do frakcji z turnieju są takie:
Szwecja jest bardzo mocna (wiadomo od zawsze)
Austria i Rosja są bardzo mocne i zepsute
Tatarzy są średni i zepsuci przez slaverów
Polska i Turcja są po prostu mocne.
Kozakami mało kto grał, ale chyba problemu nie ma.

Racja?
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

Piko
Ja (random Rosja) vs Jurijuice (random Turcja).
Wygrała Rosja.

http://replays.we...44108).bz2

Dziękuję za grę.

Jarom
Jarom vs ElderofZion trwa teraz.

-----

Jarom (random Rosja) vs ElderofZion (picked Austria) wygrał Jarom przez fartowny leaderkill.

Gra bardzo ciekawa, na początku miałem -24% do zadanych (podczas ataku armatkami) i szybko straciłem armię, potem zdobyłem skrzydło i zniszczyłem huzarów Eldera wyrównując straty, statki szybko nadrobiły braki w RNG i ostatecznie przez postawienie dowódcy w wodzie i atakowanie nim statku Elder przegrał. Uważam, że Austria nie jest nie do pokonania i zbyt dużo w niej zależy od RNG, dlatego zrezygnowałem z picka na start, na szczęście wylosowałem Rosję bo kozakami byłoby ciężko.
Jarom dodał/a następującą plik:
2g_bitwa_pod_cynsaun_powtorka.gz [28.33kB / 459 Pobrane]

Edytowane przez Jarom dnia 27-10-2016 20:25

Sulik
Wygląda na to, że wszystkie możliwe pojedynki w turnieju zostały już rozegrane.

cracken1 i Szpiczeq są dyskwalifikowani. Wszystkie ich pojedynki zostają poddane walkowerem.

Tym samym można ogłosić zakończenie turnieju, gdyby nie jeden mały detal. Jak wiecie ElderofZion i Hejnewar mają taką samą liczbę rozegranych gier i wygranych, co oznacza, że zajmują razem 1 miejsce w tabeli wyników. W zasadach turnieju nie przewidziałem takiej sytuacji, co znaczy, że zadecydowanie o dogrywce mogłoby być nie w porządku, gdyby kazać Wam dogrywać jeszcze jeden pojedynek. Piko zwrócił uwagę, że wyższą pozycję powinien zająć ten gracz, który wygrał bezpośrednie stracie. Mój regulamin również tego nie przewiduję, dlatego jestem nieprzekonany aby zastosować tą "złotą zasadę".

Dlatego, jako że rozstrzygnięcie tego problemu nie wpływa na pozycje pozostałych graczy (w przypadku ex aequo 2 graczy kolejna pozycja przeskakuje o jedno i tak mamy 2 pierwsze miejsca i 1 trzecie miejsce), pozwalam na porozumienie się między ElderofZion'em i Hejnewarem co do decyzji. Możecie zagrać zarówno dodatkowy mecz jak i zgodzić się, że pierwsze miejsce zajmie ten, kto wygrał w Waszym poprzednim pojedynku. Ostatecznie wynik turnieju może pozostać taki jaki jest obecnie. Czy będziecie potrzebowali dodatkowego czasu na rozegranie dogrywki, jeśli się na nią zgodzicie?
Edytowane przez Sulik dnia 28-10-2016 12:49

Sulik
Obawiam się, że gra po 2 listopada nie wchodzi w rachubę. Wygląda na to, że jednak zadecyduję i zwycięzcą będzie ten, kto wygrał w bezpośrednim starciu.

Sagez
Nowa wersja powinna być gotowa za kilka dni. To wasza sprawa, na jakiej wersji zagracie, według mnie ciekawiej będzie na nowszej, tym bardziej że będą tam nowe tryby gry, m.in tryb bez chłopów czy tryb no-spam (nie można rekrutować tej samej jednostki bez przerwy).
Z rzeczy najważniejszych to na razie:

Slaver poza wioskami normalnie kosztuje utrzymanie. Tylko w wiosce ma mieć 60 coveru, gdzie indziej 40 albo gorzej.
Horse artillery ma być za 27 i atak zmniejszamy do 25-1, przy czym dodajemy też atak 10-2 obuchowy z działa
Organki w górach, zamku i w wiosce mają mieć 50 coveru, nigdzie więcej, cena wzrasta do 25 złota i mają wymagać 10 xp więcej do awansu niż teraz
kozak doński 40 coveru na płaskim i atak 8-3 lancą i 8-2 szablą, a nie 10-3 i 6-2.
batiuszka leadership 30 a nie 40

Jarom
To znaczy że organki teraz będą mogły jeszcze wchodzić na góry? Dotychczas nie mogły, co trochę je osłabiało na Jeziorze Spadającej Gwiazdy.

Z nerfem batiuszki i kozaka moim zdaniem przesadziliście.

Sagez
Nie, miałem na myśli oczywiście wzgórza!
Co do reszty nerfów... cóż, taki był głos ludu.
Teraz może usłyszymy, że Austria i Rosja to takie słabe frakcje Wink

Piko
Jeżeli pozostałe jednostki Rosji nie dostaną lekkiej rekompensaty za batiuszkę, to wcale bym się nie zdziwił gdyby stali się słabą frakcją. Zwłaszcza insurgentowi przydałby się buff. Ale w sumie to już raz o tym pisałem. Być może nawet ktoś to przeczytał.

Bardziej interesuje mnie, czy zostanie naprawiony odkryty przez jurijuica bug związany z doświadczeniem organków? http://www.wesnot...post_29453 Jeżeli nie, to warto podwyższyć ich wymagane doświadczenie do 70-100. Obecnie organki są w stanie awansować po 3-4 wystrzałach (szybciej jeśli kogoś zabiją), a ich awans jest niesamowicie silny - obrażenia 8-8 nawet w nocy bez problemu zabijają większość jednostek pierwszego poziomu, już nie wspominając o sytuacji gdzie można objąć atakiem dwie lub trzy jednostki.

Wydaje mi się, że zmiany idą w dobrym kierunku, ale przydałoby się zobaczyć także "rzeczy mniej ważne".
Edytowane przez Piko dnia 29-10-2016 14:18

Sagez
Insurgent będzie miał buffa, tak samo jak Exile, spokojna głowa. Wszystko było czytane, a finalna lista zmian zajmie... sporo miejsca. Na razie to spisuję.

Austrią też się zajmiemy.

Bug z organkami chyba na razie nie zostanie naprawiony, bo to bardziej skomplikowane, ale tak, wymagane doświadczenie można podnieść i to zrobimy.
Edytowane przez Sagez dnia 29-10-2016 14:27

Sulik
Widzę, że jednak nie idzie to tak gładko jak chciałem. Nie chcę też przeciągać niepotrzebnie turnieju (po drugim listopada nie będę obecny) dlatego też zastosuję zasadę, że pozycję wyższą zajmuje osoba, która wygrała bezpośrednie starcie.

(Brawo Piko wskoczyłeś na piątą pozycję.)

Ogłaszam oficjalne zakończenie turnieju.

Gratuluję wszystkim uczestnikom! To był naprawdę pasjonujący turniej. Rozegraliście w sumie 24 pojedynki i tym samym osiągnęliście oczekiwaną aktywność turniejową. Możecie być z siebie bardzo dumni! Dzięki Wam znacząco wzrosła aktywność na stronie a dzięki Waszym pojedynkom i komentarzom twórcy ery będą mogli ją jeszcze usprawnić sprawiając, że w przyszłości gra w EEaW będzie jeszcze bardziej interesująca. To samo dotyczy twórców EEaW. W ciągu ostatniego miesiąca ilość pobrań dodatku wzrosła dwukrotnie a sam turniej dostarczył zarówno motywacji do pracy jak i wielu informacji o tym co należy poprawić. Potwierdziło to również po raz kolejny, jak bardzo EEaW jest popularnym dodatkiem.

Na koniec finalne zestawienie wyników turnieju oraz kilka statystyk. Dziękuję Wam za poświęcony czas. Jestem przekonany, że wszyscy doskonale się bawiliśmy i że z równie wielkim zapałem podejdziecie do następnych turniejów.

Edytowane przez Sulik dnia 30-10-2016 13:23

Druid
Gratuluję zwycięzcom i organizatorowi. Dobra robota. Wink Temat zostanie w najbliższym czasie przeniesiony do archiwum.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 3.63
10,821,028 unikalne wizyty