Zacznijmy od tego że powstała w roku 1989 przez Richarda Stallmana i Ebana Moglena (z Fundacji Wolnego Oprogramowania). Druga jej wersja została wydana w 1991 roku, a trzecia 2007. Daty za nami przechodzimy zatem dalej.
GNU General Public License - licencja wolnego i otwartego oprogramowania, zwana również "licencją wirusową". Dlaczego wirusową? Otóż dlatego bo wszystko co bazuje na rzeczach (to jest kodzie, obrazkach, muzyce; bazuje czyli wykorzystuje je w całości bądź w części) również zostaje objęte licencją GNU, bezdyskusyjnie.
Przejdźmy do konkretu, czyli o co w niej chodzi (licencji GNU GPL).
- wolność uruchamiania programu w dowolnym celu (wolność 0)
- wolność analizowania, jak program działa i dostosowywania go do swoich potrzeb (wolność 1)
- wolność rozpowszechniania niezmodyfikowanej kopii programu (wolność 2)
- wolność udoskonalania programu i publicznego rozpowszechniania własnych ulepszeń, dzięki czemu może z nich skorzystać cała społeczność (wolność 3)
Aby korzystać z rzeczy objętych GNU nasze dzieło (niezależnie od postaci i ilości modyfikacji) musi spełniać powyższe 4 warunki. Innymi słowy wszystko co objęte jest GNU GPL jest darmowo dostępne dla wszystkich, ale wszystko co na tym stworzymy jest i musi być również dostępne dla wszystkich (dla mnie to plus, nie wszyscy jednak podzielają moje zdanie i takie osoby powinny zastanowić się zanim użyją rzeczy objętych licencją GNU GPL i jej pochodnymi (np. jej kolejne wersje)).
W praktyce jeśli wrzucicie coś na serwer Wesnoth'a to zostanie to objęte licencją GNU GPL gdyż sam ich serwer jest nią objęty (oni chyba tam korzystają z wersji II ale tym co tu opisałem się nie różnią), jeśli użyjecie czegoś co było chronione licencją GNU GPL to wasze dzieło też jest chronione przez tą licencje i jest dostępne dla wszystkich innych. Czy użyliście całej jednostki do swojego obrazka, czy tylko jego dłoni już jest objęte licencją GNU GPL.
Nie moralnym jest narzekać na to że ktoś używa "waszych" obrazków kiedy sami zdecydowaliście się tworzyć je na bazie innych które były chronione licencją GNU GPL, która sprawiła że są darmowo dostępne dla innych, tak bardzo dostępne że nikt nie musi się nikogo pytać o zdanie do użycia ich. I tak jak było wcześniej napisane, choćbym nie wiem ile byście łez wylali (jak Dingo7) to nie zmienicie faktu że każdy może wykorzystać to co stworzyliście jeśli obejmuje to wasze "coś" licencja GNU GPL (wyżej zostały wymienione sposoby na objęcie tego waszego "czegoś" licencją GNU GPL).
Mam nadzieję że już mniej więcej rozumiecie licencje GNU GPL, raz jeszcze powtórzę: dzięki niej macie prawo do użycia wszystkiego co jest chronione GNU GPL, ale nie macie prawa do blokowania komuś dostępu do rzeczy chronionych przez GNU GPL, nawet do rzeczy jakie sami zrobiliście jeśli bazują na rzeczach chronionych przez GNU GPL licencje.
Jeśli chodzi o dodawanie kogoś jako autora do tego na czym bazujecie (co było objęte GNU GPL):
- nie jest to traktowane jako dobry czyn, ani też zły - zależy to po prostu od waszej woli.
- jeśli ktoś uważa, że niedodanie kogoś jako autora czegoś jest brakiem kultury bądź objawem złego zachowania to oznacza tyle że nie zna licencji GNU GPL oraz również myli pojęcia jak dobre zachowanie, czy też brak kultury. Dobre zachowanie, kulturalne macie w sytuacji gdy ktoś kichnie, a Wy powiecie na zdrowie. Tu jest czysto bezuczuciowe prawo i albo się do niego stosujemy, albo nie, trzeciej opcji nie ma.
- wszystkie prawa zatwierdzone drogą sądową zawsze mają wyższość nad prawami grupki ludzi tworzących swoje "mini kręgi" które owej drogi sądowej nie przebyły.
16-10-2014
Pozwoliłem sobie zmienić nieco tytuł tematu. Na prywatne sprzeczki polecam PW. - AxeFighter
Co do rozmów poniżej to chyba będę musiał wam nagrywać filmiki z mierzonym tętnem serca (byście mogli ujrzeć że jest ciągle takie samo) bo fakt że czytacie coś uczuciowo, nie oznacza że ktoś to również w ten sposób pisał.
Edytowane przez AxeFighter dnia 26-10-2014 15:20
Ehh... Znów to samo. Megalomania i zbyt duże mniemanie o sobie aż razie w oczy w tym "artykule". Poza tym jeśli masz jakieś sprzeczki z jakimś użytkownikiem, załatwiaj to z nim, nie z nami
Deidara napisał/a:
Ehh... Znów to samo. Megalomania i zbyt duże mniemanie o sobie aż razie w oczy w tym "artykule". Poza tym jeśli masz jakieś sprzeczki z jakimś użytkownikiem, załatwiaj to z nim, nie z nami
No widzę że poziom obecnych tu osób nie zmienił się od mojego ostatniego pojawienia się tutaj.
Ja wszystko rozumiem, artykuł bardzo fajny i prostymi słowami opisane to, co nie wszyscy wcześniej mogli w pełni rozumieć, ale kompletnie nie na miejscu są osobiste wycieczki w kierunku jednego z użytkowników. Sprawa między wami nie interesuje innych i niegrzeczne jest jej ujawnianie w taki sposób. Gdyby nie to artykuł byłby wart bardzo dobrej oceny.
1. Przestań mnie łaskotać.
2. Przepraszam ale nie mam takiej emocjonalności by płakać z tego powodu.
3. "Widzę też że nie możesz przeboleć że ktoś ma lepsze dodatki niż Ty" "W sumie gdybym robił tak marne dodatki jak wy i w takim tempie to pewnie też bym nie chciał ich wstawiać na serwer Wesnotha" Więc skoro twoje dodatki są lepsze od "moich" i my robimy takie marne dodatki to mam proste pytanie. Dlaczego użyłeś z nich grafik?
4. Psy Dingo nie świecą inteligencją, jednak to co może cię interesować i ma dużo do tego tematu, to fakt, że lubią jeść niemowlęce mięso.
Na sygnaturze macie namiastkę tej rozmowy. Po takim poście jaki napisał tutaj ChaosRider, nie pozostaje mi nic tylko ją jutro udostępnić. Tak dla wyjaśnienia. Edytowane przez Dingo dnia 14-10-2014 23:08
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
ChaosRider, po pierwsze obrażasz użytkowników tego forum. Wyrażenia typu: "nie będę się zniżał do twojego poziomu", "osoba o dość niskim iq", "uber low poziom", "mam nadzieję, że to poruszy twoje szare komórki" są obraźliwe i ty o tym doskonale wiesz. Zaryzykuję nawet stwierdzenie , że zachowujesz się po prostu chamsko do osób stąd, wywyższasz się ponad każdego z nas. Spróbuj nie przyznać mi racji.
Nie moralnym jest narzekać na to że ktoś używa "waszych" obrazków kiedy sami zdecydowaliście się tworzyć je na bazie innych które były chronione licencją GNU GPL, która sprawiła że są darmowo dostępne dla innych, tak bardzo dostępne że nikt nie musi się nikogo pytać o zdanie do użycia ich. I tak jak było wcześniej napisane, choćbym nie wiem ile byście łez wylali (jak Dingo7) to nie zmienicie faktu że każdy może wykorzystać to co stworzyliście jeśli obejmuje to wasze "coś" licencja GNU GPL (wyżej zostały wymienione sposoby na objęcie tego waszego "czegoś" licencją GNU GPL).
Podkreśliłem tutaj najważniejsze stwierdzenie. Wielu twórców bardzo się męczy, by stworzyć cokolwiek do tak wspaniałej gry jaką jest The Battle for Wesnoth i pragnie przynajmniej podziękowania. Ty zaś wykorzystujesz "luki" w licencji i zabierasz bez pytania każdemu jego dzieła, bo twierdzisz, że możesz. Oczywiście jest to legalne, jednak wiedz, że autor zawsze poczuje się urażony i oszukany, gdy nawet się o nim zdania nie wspomni przy efektach jego pracy, których ty użyjesz. Pomyśl, dla przykładu ja biorę sobie cały twój MWC i zmieniam sobie w nim jedna linijkę kodu (bo tak mi się podoba), potem zaś publikuję na serwerze, a w sekcji autorów pisze tylko własny nick (nic nie wspominając o tobie), bo mi wolno. Tak właśnie ty postępujesz i zrażasz do siebie wielu, szczególnie tutaj. Pamiętaj, że nawet głupie napisanie nicka w creditsach i wysłanie PM-ki do autora w większości wypadków rozwiązuje sprawę. Ty jednak tego nie robisz, bo teoretycznie nie musisz, wiedz jednak o tym, że tamte grafiki są owocem czyjegoś trudu i przydałaby się mu za nie jakakolwiek gratyfikacja.
Podsumuwując, to co robisz jest legalne, ale niezbyt fair w stosunku do innych. Nigdy nie zaskarbisz sobie niczyjego szacunku wywyższaniem się ponad innych, nawet, gdy masz olbrzymi dorobek i gracze na całym świecie grają w twoje dodatki. Przykładowo Inferno8, którego Era Magii jest w TOP10 najczęściej ściąganych add-onów nigdy nie udowadniał nikomu z forach o Wesnoth, ze jest lepszy od tego czy tamtego. Zastanów się nad tym. Pozdrawiam.
P.S. Dingo posiada specyficzne poczucie humoru, gdy się z nim pisze trzeba zachować dystans do siebie i niego. ChaosRiderze, ty zaś zbytnio poniosłeś się emocjom, co na pierwszy rzut oka widać.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-10-2014 23:14
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
1. Nie muszę się nad nikogo wywyższać bo sami się się zaniżyliście co było widać w temacie o World Conquest i jak to przerobić, zaraz po jego stworzeniu z atakami do nowej osoby na forum.
2. Brak rozeznania się w licencji pod którą chcecie wgrywać obrazki czy też korzystać z tych co są już przez nią obejmowane nie jest wykorzystywaniem luk.
3. MWC to nie jest jedna dodana linijka kodu, to są tysiące jeśli nie setki tysięcy dodanych linijek kodu(mnóstwo oryginalnych eventów w WML kodowanych), nowych animacji i jednostek tworzonych również przeze mnie. Wszystkie jednostki które są tam zawarte, a nie zrobione przeze mnie są znacznie lepiej zbalansowane niż w ich pierwszych dodatkach.
4. Jeśli jakiś autor poczuje się urażony to niech na przyszłość się zaznajomi z licencją GNU GPL, co więcej nie pamiętam byście dodawali do swoich jednostek autorów postaci z wesnoth main ery. Jakieś frankeny sobie składacie jakby nigdy nic, dodajecie do własnych dodatków, a zero informacji o tym kto tworzył te części jednostek z których zostały sklejone... Nie wymagaj ode mnie czegoś czego sami nie robicie.
5. Nikomu nic nie zabieram, bo żeby coś zabrać to to coś musi być tylko i wyłącznie jego własnością, a gdy to jest dostępne dla wszystkich to jest dostępne dla wszystkich i tyle. Może to wam się nie podobać, ale tak działa ta licencja której Ja nie tworzyłem. Ja się do niej tylko stosuje i w przeciwieństwie do nie których o to nie miewam pretensji.
6. To wszystko jest pisane na chłodno, żadnym emocjom się nie dałem ponieść.
7. Po 20 bezwartościowych wiadomościach od tego pieska jestem wstanie stwierdzić że tak, należy go wyedukować trochę bardziej bo nie zna GNU GPL, a skamla mi jakby ktoś mu lizaka zabierał...
PS to że coś jest na liście najczęściej ściąganych nie oznacza że jest najczęściej używane przez graczy. Mogło być po prostu znacznie wcześniej wgrane na serwer z dodatkami. Poza tym to nikt nie używa ery magii, jak już to w Ageless są używane te jednostki albo War Of The Gods.
Edit: Porównaj sobie swoje jednostki frankeny dingolu do tego skorpiona stworzonego przez Zerovirusa. Jedyne co zrobiłeś to powiększyłeś jego obrazek więc ten skorpion tak naprawdę jest wciąż jego, a nie twój. Dlatego ten jeden czy 2 obrazki skorpiona wyglądają lepiej niż reszta twoich w męczarniach stworzonych "dzieł".
Edytowane przez ChaosRider dnia 15-10-2014 01:08
1. Nie muszę się nad nikogo wywyższać bo sami się się zaniżyliście co było widać w temacie o World Conquest i jak to przerobić, zaraz po jego stworzeniu z atakami do nowej osoby na forum.
To pogrubione jest właśnie wywyższaniem się. Sam pisałeś, że to my się boimy krytyki, jednak patrząc po twoich postach można dojść do wniosku, że sam się jej najbardziej obawiasz.
2. Brak rozeznania się w licencji pod którą chcecie wgrywać obrazki czy też korzystać z tych co są już przez nią obejmowane nie jest wykorzystywaniem luk.
Czytaj ze zrozumieniem. Specjalnie dałem ten wyraz w cudzysłowie, gdyż nie chodziło mi o jego dosłowne znaczenie, bardziej jednak o to, że po prostu nic nie mówisz autorom o tym co robisz z ich rysunkami, co jest nieco niezbyt w stosunku do nich, jednak oczywiście dozwolone dzięki licencji.
3. MWC to nie jest jedna dodana linijka kodu, to są tysiące jeśli nie setki tysięcy dodanych linijek kodu(mnóstwo oryginalnych eventów w WML kodowanych), nowych animacji i jednostek tworzonych również przeze mnie. Wszystkie jednostki które są tam zawarte, a nie zrobione przeze mnie są znacznie lepiej zbalansowane niż w ich pierwszych dodatkach.
Tą jedną linijkę podałem jako przykład twojego rozumowania. Według GNU nie ważne jest przecież, czy jest to jedna linijka czy milion, zawsze możesz to przerobić i opublikować, mam rację? W pogrubieniu zaś kolejny raz starasz się nam wszystkim udowodnić jaki to jesteś "lepszy" od nas. Może jednak twój balans nie jest lepszy i całkowicie kłóci się z oryginalnym zamiarem twórczym?
4. Jeśli jakiś autor poczuje się urażony to niech na przyszłość się zaznajomi z licencją GNU GPL, co więcej nie pamiętam byście dodawali do swoich jednostek autorów postaci z wesnoth main ery. Jakieś frankeny sobie składacie jakby nigdy nic, dodajecie do własnych dodatków, a zero informacji o tym kto tworzył te części jednostek z których zostały sklejone... Nie wymagaj ode mnie czegoś czego sami nie robicie.
Cały czas się zasłaniasz ta licencją, to jest twoja Biblia, czy coś w ten deseń? Wiadomo, że ona obowiązuje, jednak ty jej się trzymasz jak rzep do futra. Nie wiesz przypadkiem czym jest po prostu bycie w porządku do innych? Co do defaulta: tak, przyznaję się, nie wymieniam w autorach moich dodatków twórców mainlinowych jednostek z prostego powodu: byłoby ich za dużo i zbyt trudnych do odnalezienia. Co innego przy UMC, gdzie po nitce do kłębka można łatwo dotrzeć do autora każdego obrazka. Dodatkowo, we własnych add-onach ZAWSZE wpisuję autora (ewentualnie nazwę dodatku) nawet części jednostek z których korzystałem przy tworzeniu swoich.
5. Nikomu nic nie zabieram, bo żeby coś zabrać to to coś musi być tylko i wyłącznie jego własnością, a gdy to jest dostępne dla wszystkich to jest dostępne dla wszystkich i tyle. Może to wam się nie podobać, ale tak działa ta licencja której Ja nie tworzyłem. Ja się do niej tylko stosuje i w przeciwieństwie do nie których o to nie miewam pretensji.
Patrz kilka punktów wyżej. Cały czas ci piszę, że robisz wszystko legalnie, ale jesteś po prostu nie fair w stosunku do oryginalnych twórców obrazków lub frankenów. Cały czas starasz się wmówić nam, że lepiej nie dawać twórcy obrazka do creditsów, bo po co, licencja nie każe. Jest to przykład braku jakiegokolwiek poszanowania dla trudu innego człowieka.
7. Po 20 bezwartościowych wiadomościach od tego pieska jestem wstanie stwierdzić że tak, należy go wyedukować trochę bardziej bo nie zna GNU GPL, a skamla mi jakby ktoś mu lizaka zabierał...
Edit: Porównaj sobie swoje jednostki frankeny dingolu do tego skorpiona stworzonego przez Zerovirusa. Jedyne co zrobiłeś to powiększyłeś jego obrazek więc ten skorpion tak naprawdę jest wciąż jego, a nie twój. Dlatego ten jeden czy 2 obrazki skorpiona wyglądają lepiej niż reszta twoich w męczarniach stworzonych "dzieł".
W pogrubionym po raz kolejny ubliżasz innym. Serio, bierzesz z tego przyjemność? Tak, Dingo po prostu powiększył tego skorpiona i przyznaję, że trochę przesadził, choć twój stosunek do sytuacji pozostawia wiele do życzenia. Kolejny raz też zasłaniasz się licencją, wiesz może co to ludzka życzliwość? Dodatkowo, co ci się nie podoba w grafikach Dinga? Są dokładnie wykonane i pasują do stylu z defaulta, gość po prostu się stara i mu to wychodzi. Od siebie dodam, że bardziej mi się one podobają niż twoje dodatkowe poziomy dla jednostek, które tworzysz na oficjalnym forum (po prostu wyrażam opinię, nie uznaj tego za atak w swoja stronę, czy coś w tym stylu).
PS to że coś jest na liście najczęściej ściąganych nie oznacza że jest najczęściej używane przez graczy. Mogło być po prostu znacznie wcześniej wgrane na serwer z dodatkami. Poza tym to nikt nie używa ery magii, jak już to w Ageless są używane te jednostki albo War Of The Gods.
Wierz mi, wielu używa czystej Ery Magii, szczególnie tutaj. Bez niej nie zagrasz w TLU. Na oficjalnym serwerze spotykałem się tylko z jednym ero-packiem: Agelessem (o WotG oni widu ani słychu) i występował on przeważnie tylko ze scenariuszami, które go wymagały.
Mam nadzieję, że dogłębnie przeczytasz mój post i wyciągniesz z niego wnioski. Dobranoc.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Modrzew napisał/a:
Sugeruję zamknięcie tematu i nie karmienie trolla, ponieważ to szkodzi zdrowiu.
Miło Cię poznać i tak spełnimy twoją prośbę, nikt na twoje teksty nie będzie (po tym jednym) odpowiadać by Cię nie karmić trollu (BOOM HEADSHOT ).
Dodane zostały zrzuty ekranu w których widać scenariusze i ery jakie o 9:15 2014-10-15 były używane na serwerze wesnotha. Nie widzę tam Ery Magii, więc zanim napiszesz by ktoś Ci w coś wierzył to chociaż rozeznaj się w terenie by nie walnąć gapy jak teraz...
Co do licencji jakoś wszystkie inne fora wesnotha potrafią z nią żyć i jej przestrzegać nie płacząc bez powodu, a tutaj robicie wszystko by się od niej wymigać, odwrócić jakby nie istniała. Chciałbym również zauważyć, że ta licencją którą porównałeś do bibli ma w przeciwieństwie do niej moc prawną, czyli jakiś sąd postanowił że trzeba/należy jej przestrzegać - biblia za to już nie.
Nie żebym chciał teraz kogoś atakować, ale Ci co tutaj używają czystej Ery Magii to ??? 4-5 użytkowników wychwalających się nad życie na tym forum, tworzących jakieś rzeczy których i tak nie chcą wrzucić na serwer z dodatkami Wesnotha bojąc się krytyki innych.
Mogę z czystym sumieniem powiedzieć że w MWC jednostki są lepiej zbalansowane, bo po prostu były testowane. Nie przeze mnie tylko, a przez wielu innych graczy co wpłynęło na ten rozwój balansu pozytywnie.
Jeśli ktoś mi spamuje 20 wiadomości bez powodu to niech się spodziewa kontrataku.
Co do informacji o autorze obrazków niech nie sądzi że zostanie napisane w kodzie jednostki jeśli będzie spamować inną osobę bądź też w agresywny sposób domagać się tego w wiadomości do tej osoby (gdzie jeszcze domaga się pytania go o pozwolenie, o łaskę używania ich ^_^ lol).
Edit: Ten temat został założony by oświecić ludzi co do GNU GPL, a nie do kłótni. Jeśli uważasz że artykuł wymaga edycji, usunięcia pewnych części to ok, masz moje błogosławieństwo. Nie zmienia to faktu iż atakowanie kogoś bo nie okazał aktu dobroci dopisując kogoś w kodzie jednostki jest nie fair, nie moralne i całkowicie nie na miejscu.
Dobrze, w takim razie jeśli edytujesz artykuł tak, by nie było w nim mowy o innych userach, czy obrażania kogoś, chętnie wrzucimy go na stronę, bo jest całkiem dobry i konkretny
Nawet, jeśli user, który do Ciebie pisał, nie znał się na tej licencji, czy też miał do Ciebie żal, powinieneś to rozwiązać z nim, a nie z nami. Rozpatrujemy teraz dwie kwestię: kwestię prawa i życzliwości. Wszyscy zgadzamy się z Tobą, że miałeś prawo wykorzystać te grafiki i raczej nikt z nas nie chce Cię z tego powodu linczować (nawet ów user, jak określiłeś, "płakał" zamiast rzucania przekleństw).
Jeśli zaś chodzi o kwestię życzliwości, to jesteś szalenie do tyłu, ChaosRider. W praktycznie każdym akapicie, jaki napisałeś w tym temacie, jest coś obraźliwego. Szanujmy się wzajemnie, nawet gdy się ze sobą nie zgadzamy. AxeFighter postanowił najwidoczniej podjąć się próby jakiejś rozmowy, okazania życzliwości i cierpliwości. Wielu z nas jednak zna zasady rządzące na tym forum i wie, że już pierwszym postem w tym temacie zasłużyłeś sobie na bana.
Opanujmy zatem nerwy i przestańmy się wzajemnie oceniać i krytykować
Idźcie do tyłu, rozmowa mało dotyczyła tej sprawy której miała dotyczyć. Tak dla wyjaśnienia.
Edit: Było na prywatnym.
ChaosRider napisał/a:
(gdzie jeszcze domaga się pytania go o pozwolenie, o łaskę używania ich ^_^ lol).
Ty się pytałeś.
ChaosRider napisał/a:
Jak to takie proste, dlaczego sam tego nie zrobiłeś? Co do porównania: tu masz link do moich męczarni: http://www.wesnot...post_22355. Jedyne elementy nie moje to twarz i hełm u Cerberusa. Idź w dół, by pooglądać więcej wymęczonych jednostek, frankenów oczywiście, np. u Feniksa cień ma taką samo przezroczystość jak reszta jednostek w Wesnoth.
ChaosRider napisał/a:
Są w creditsach od zawsze.
Edytowane przez Dingo dnia 15-10-2014 19:31
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Poprzerabiane elfy, łotrzyki, dark adepty nieumarłych taaa - czyli wciąż wychodzi na moje.
Co do jednostek i tylko samych bazowych obrazków to jak z autem które nie jeździ. Lepsze są zawsze animacje składające się z wielu obrazków niż tylko jeden obrazek który i tak średnio wygląda. Obrazki skorpionów się wyróżniają z twoich obrazków bo stworzył je ktoś inny, a Ty próbujesz się podpisywać pod nimi - mega daleko Ci jeszcze do tego co tworzy Zerovirus, więc jak będziesz chciał sobie coś przywłaszczać to coś bliżej obrazków z tego linku co dałeś.
O GNU GPL i jej "zarażaniu" innych plików było powyżej, ale skoro nie czytasz z zrozumieniem to powtórzę:
- serwer z dodatkami wesnotha jest objęty licencją GNU GPL, jak coś tam wrzucisz to też zostaje nią objęte.
- w chwili w której podjąłeś decyzje tworzenia swoich obrazków na podstawie obrazków objętych GNU GPL "zaraziłeś" je tą licencją, czyli publikacja czy też jej brak na serwerze dodatków wesnotha nic nie zmienia.
Doradziłbym też spojrzeć na sam dół forum, zgaduje że brak wiedzy na pewne tematy i spostrzegawczości może boleć więc poniżej Ci zamieszczę co tam możesz znaleźć:
"