Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Turniej Czterech Światów 2015
Jarom
Turniej Czterech Światów 2015

Pomysł zrodził się w tym roku - będziemy grać na czterech erach jednocześnie. Zapisy startują od dzisiaj i będą trwały do niedzieli do godziny 18. Zapisujemy się w tym temacie. Mapy dodatkowe do zaaprobowania należy wysyłać w prywatnej wiadomości organizatorom. Pierwsze Listy Pojedynków ukaże się 29/30 listopada - w zależności od tempa, w jakim uda się je przygotować. Życzymy miłej gry.

REGULAMIN TUNIEJU CZTERECH ŚWIATÓW

1. Gramy na stabilnej wersji Wesnoth. Może ona zostać zmieniona w trakcie turnieju, wówczas gracze dowiedzą się o tym. Wersje er zostaną przedstawione na początku i również mogą póżniej zostać zmienione.
2. Gramy na mapach wbudowanych w grze, dołączonych do danej ery bądź stworzonych przez graczy, po ówczesnym zaaprobowaniu ich przez organizatorów. Gracze mogą zgłaszać swoje zestawy map do turnieju. Muszą one być symetryczne, obie strony mają mieć równe szanse na zwycięstwo. Mapki zostaną sprawdzone i potwierdzone (lub nie), przez organizatorów. Dopiero wówczas gracze dostaną możliwość grania na nich meczy.
3. Mecze w grupach odbywają się tylko 1vs1.
4. Mgła, całun, obserwatorzy i timer - według upodobań graczy. W razie kłótni całun ma zostać zdjęty, mgła pozostawiona a timer zdezaktywowany.
5. Nie mamy sędziego. Po walce zwycięzca dodaje powtórkę meczu oraz ogłasza jej wynik. Powtórki będą sprawdzane przez organizatorów.
6. Po walce każdy gracz może dodać swoje uwagi odnośnie balansu, grafik bądź innych zagadnień związanych z daną erą.
7. Po ogłoszeniu listy meczów, gracze mają czternaście dni na ich rozegranie. Datę i czas rozegrania meczu muszą ustalić między sobą.
8. Jeśli któryś gracz nie będzie obecny podczas pierwszych pojedynków (doprowadzi do przegranej walkowerem) i nie zgłosi owej nieobecności przed ukazaniem List Pojedynków, zostanie on natychmiastowo wyrzucony z turnieju. W sytuacjach kryzysowych gracz może zgłosić nieobecność po ukazaniu List Pojedynków, jednak nie później, niż pięć dni przed zakończeniem rozgrywek.
9. Wersje er mogą być zmieniane podczas trwania turnieju. Zmiana taka zostaje ogłoszona i wchodzi w życie od momentu rozpoczęcia nowych meczy (pojawienia się nowych List Pojedynków lub Tabeli Walk Finałowych).
10. Każdy gracz podczas zapisów wybiera frakcje, którymi chce grać w poszczególnych grupach. Podczas rozgrywania pojedynku w danej grupie musi zawsze grać wybraną przez siebie frakcją.
11. Jeżeli w trakcie turnieju pojawi się nowa frakcja, gracz może zmienić swoją dotychczasową frakcję na nową, ale tylko na tą nowo dodaną. Fakt dokonania zmiany musi zostać zgłoszony w temacie turnieju przed rozegraniem walki z nowej Listy Pojedynków.
12. Mecze rozgrywane w grupie ery Domyślnej mogą być liczone do Polskiego Rankingu Graczy BfW, jednak obaj gracze muszą do niego należeć, a pojedynek musi być rozegrany zgodnie z zasadami Rankingu. Powtórki z takich meczy powinny zostać oznaczone napisem "RANKING" i zostaną na koniec turnieju zgłoszone opiekunowi rankingu.
13. Po wyłonieniu zwycięzców w grupach, rozgrywane są walki systemem każdy z każdym pomiędzy zwycięzcami. Liczba grup, w których gracz wygrał nie ma tutaj znaczenia, podobnie punkty zdobyte w grupach.
14. Gracz z największą ilością wygranych w finale walk wygrywa główną nagrodę. W razie remisu w punktach decyduje wynik bezpośredniego pojedynku. W przypadku rezygnacji z nagrody prawo do niej przechodzi kolejno na wygranego z grupy Domyślnej, potem Ery Magii, następnie Forgotten Legends a na koniec Tales Ery.
15. Wszelkie wątpliwości odnośnie regulaminu oraz zawarte w nim ewentualne błędy należy zgłaszać organizatorom. Kwestie nieujęte w regulaminie będą rozstrzygane przez organizatorów.

ERY

Domyślna
- wbudowana w najnowszą wersję wesnoth 1.12.x
Era Magii 1.1.1
Na oficjalnym serwerze dodatków, alternatywnie pobieralna stąd: http://files.wesn...ic.tar.bz2
Forgotten Legends 14 VI 2015
http://www.wesnot...post_27391
Tales Era ALPHA 0.1.5
http://www.wesnot...post_28141

Zalecane jest granie na Wesnoth w wersji 1.12.5 ze względu na ulepszenia trybu gry wieloosobowej.

Przy pojedynkach w grupie TE gramy na erze oznaczonej jako Tales Era Warriors (Era Baśni - Wojownicy).

MAPY

Brak zaproponowanych - gramy na mapkach wesnoth lub wbudowanych w erę. Propozycje wysyłać na PW.

UCZESTNICY

pe_em (Smoki - 0,Tharis - 1,Altaris - 0,Technikanie - 1)
Modrzew (Ludzie - 0,Runi - 0,Krwawe Elfy - 1,Klan - 0)
ElderOfZion(Nieumarli - 1,Magowie - 0,Altaris - 1,Technikanie - 0)
usunięty Sobieski(Orki - 0,Niszczyciele - 0,Piraci - 0,Jeźdźcy - 0)
usunięty AxeFighter (Krasnoludy - 0,Kharos - 0,Piraci - 0,Jeźdźcy - 0)

Żeby nie było nieporozumień - zapisując się należy napisać, jakimi frakcjami będzie się grało w turnieju w każdej erze, np:
Default - Ludy Północy
EoMa - Barbarzyńcy
Forgotten Legends - Piraci
Tales Era - Królestwa Północy

Skróty nazw frakcji wraz z nazwami angielskimi:
Def:
Krasnoludy - Sojusz Knalgański (Knalgan Alliance)
Ludzie - Lojaliści (Loyalists)
Orki - Ludy Północy (Northerners)
EoMa:
Magowie - Podniebne Królestwo (Sky Kingdom)
Runi - Mistrzowie Run (Runemasters)
TE:
Jeźdźcy - Horda Jeźdźców (Riders' Horde)
Technikanie - Technikanie ze Wschodu (Technicains from East)
Klan - Klan Białego Sztyletu (Clan of White Dagger)

-organizatorzy: Deidara, Jarom.
Edytowane przez Jarom dnia 28-12-2015 22:20

AxeFighter
Zapisuję się.

Frakcje:

Domyślna: Sojusz Knalgański
Era Magii: Kharos
Forgotten Legends: Piraci
Tales Era: Horda Jeźdźców

* Rekrutów w Tales Erze oparłem o pod-erę Obrońcy (2 lvl lider, 1 i 0 do rekrutacji).
* Tales Era, którą podałeś ma błędy, gdyż Legantosu nie ma na erze 1lvl, a technikan poza TE+domyślna.
* Jarom, opublikowałeś złą wersję FL. Aktualna jest ta od Pika z tego postu: http://www.wesnot...post_27391.
* Sobieski, wiedziałem, że przyczepisz się do braku EEaW. Pfft Co do twojego argumentu, po to jednak są te turnieje, by balansować dodatki. Nie zmienia to jednak faktu, że na chwilę obecną FL i TE mają widoczne braki w balansie. Poza tym, musisz podać na jakich frakcjach będziesz grać, taki jest regulamin tego turnieju.
Edytowane przez AxeFighter dnia 23-11-2015 12:32
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
ForPeace
Zgłaszam się do turnieju.

Frakcje, którymi gram:
- Domyślna - Smoki
- TE - Technikanie ze Wschodu
- FL - Altaris
- EoMa - Tharis

AxeFighter (Sojusz Knalgański - 0,Kharos - 0,Piraci - 0,Horda Jeźdźców - 0)

O co chodzi z tymi numerkami? I jak w ogóle będzie wyglądać faza (czy kilka faz) grupowych?

A na koniec życzę powodzenia wszystkim uczestnikom turnieju oraz organizatorom. Smile
Edytowane przez ForPeace dnia 23-11-2015 16:51
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Modrzew
Także się zapisuję:

- Def - Lojaliści
- TE - Klan Białego Sztyletu
- FL - Krwiste Elfy
- EoMa - Mistrzowie Run

Jarom
@pe_em te numerki oznaczają liczbę zdobytych punktów w danej grupie. Będzie to wyglądało tak, że co 2 tygodnie ogłaszamy listy, a gracze rozgrywają po jednym meczu w każdej grupie - razem 4, średnio 2 na tydzień.

Jarom
Sobieski napisał(a):
Chodzi o to że nie jest uściślone dokładnie na czym gramy w Tales Era jest przecież nowicjusz wojownicy w każdej są niekiedy inne frakcje.Ale jednak zostaje przy swoim wyborze.

Z głównego postu - "ERY"
Przy pojedynkach w grupie TE gramy na erze oznaczonej jako Tales Era Warriors (Era Baśni - Wojownicy).

Mam nadzieję że wyjaśniłem wszelkie wątpliwości tego typu.
I na przyszłość pisz bardziej zrozumiale bo się zaplątałeś.

Edit:
LISTY POJEDYNKÓW - Pierwsza runda
TERMIN: 30 XI 2015 - 13 XII 2015

GRUPA ERY DOMYŚLNEJ
AxeFighter (Sojusz Knalgański) vs Modrzew (Lojaliści)
pe_em (Smoki) vs Sobieski (Ludy Północy)
ElderOfZion wygrywa przez walkower

GRUPA ERY MAGII
AxeFighter (Kharos) vs ElderOfZion (Podniebne Królestwo)
Modrzew (Mistrzowie Run) vs Sobieski (Niszczyciele)
pe_em wygrywa przez walkower

GRUPA FORGOTTEN LEGENDS
AxeFighter (Piraci) vs pe_em (Altaris)
ElderOfZion (Altaris) vs Modrzew (Krwawe Elfy)
Sobieski wygrywa przez walkower

GRUPA TALES ERY
AxeFighter (Jeźdźcy) vs ElderOfZion (Technikanie)
Modrzew (Klan) vs pe_em (Technikanie)
Sobieski wygrywa przez walkower

Jeżeli Sobieski potwierdzi do środy na PW lub tutaj, że faktycznie rezygnuje z turnieju, to walkowery zostaną anulowane a gracze z nich zajmą miejsce Sobieskiego na Listach Pojedynków
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-12-2015 19:39

AxeFighter
Zgłaszam rezygnację z turnieju z powodów osobistych. Wybaczcie.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Modrzew
Forgotten Legends
Modrzew vs ElderofZion - wygrał Modrzew
Modrzew dodał/a następującą plik:
fl_modrzew_vs_elderofzion.gz [16.08kB / 463 Pobrane]

ForPeace
Tales Era
pe_em vs Modrzew - pe_em wygrał
http://replays.we...27165).bz2
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Jarom
Przepraszam że mnie nie było i nie dałem nowej listy pojedynków, ale miałem problem z komputerem. Chcecie kontynuować w oógle ten turniej? Jeżeli tak, to tu jest nowa lista pojedynków:

DEF
Modrzew (Lojaliści) vs ElderofZion (Nieumarli)
pe_em przechodzi walkowerem

EoMa
pe_em (Tharis) vs Modrzew (Mistrzowie Run)
ElderofZion przechodzi walkowerem

FL
pe_em (Altaris) vs ElderofZion (Altaris) wygrał ElderOfZion
Modrzew przechodzi walkowerem

TE
ElderofZion (Technikanie) vs Modrzew (Klan)
pe_em przechodzi walkowerem

Rozgrywamy do 3 stycznia bo są święta i różnie może być.
Edytowane przez Jarom dnia 28-12-2015 22:20

Jarom
Kończymy turniej z powodu braku zainteresowania bez wyłaniania zwycięzcy - każdy grał z każdym i każdy raz wygrał.

Druid
Dziękuję organizatorom i w ramach komentarza napiszę tylko szkoda. Pomysł bardzo fajny i gdyby nie pewna era Grin to sam bym się zapisał (staram się dotrzymywać danego słowa Grin ). Zamykam temat a wnioski z takiego zakończenia turnieju postaram się i ja wyciągnąć. Cool
Edytowane przez Druid dnia 17-01-2016 21:58
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.30
10,822,441 unikalne wizyty