Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przewodnik dla nowicjusza
Marvin
Siemka!

Chciałbym uzyskać kilka podstawowych informacji, z uwagi na to w jakim stanie jest obecnie forum (opustoszałe) będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Więc jedziemy:

1)Wersja gry. Czy wersja dostępna na forum 1.12.2 umożliwi mi bezproblemowe granie MP, czytając wyrywkowo posty obiła mi się o oczy wersja 1.12.5. Która wersja jest "standardowa" i najczęściej obecnie używana i czy jest dostępna w wersji PL?

2)Ery. Rozumiem, że ery to są mody do BfW dodające jednostki, zmieniające w jakimś stopniu rozgrywkę? jakie "standardowe" ery są wymagane do grania w MP?

3)Mapy. Oglądając potyczki na YT da się zauważyć, że jest kilka-kilkanaście map na których zazwyczaj rozgrywają się gry. Moglibyście wymienić mi te na których na pewno będę grać jeśli zdecydowały bym się na MP.

4)Czy do grania MP wymagane jest hamachi bądź jakiś program podobnego typu?

5)W jaki sposób i czy w ogóle można zapisywać się jeszcze do waszego rankingu?

6)Czy gry rankingowe odbywają się o jakiś ściśle ustalonych porach czy można podejść do tego elastycznie i umówić się na rozsądny dzień? rozumiecie, że praca, szkoła itp. ;P

7)Rada dla mnie, w jednym zdaniu napisać jak zostać mistrzem w Wesnoth.

To chyba tyle...

Jeśli mielibyście coś istotnego do dodania np. w jakiejś kwestii którą nie poruszyłem to śmiało pisać. Pozdrawiam.

ForPeace
Pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze.

Do rankingu można się zapisać w jego głównym temacie: http://www.wesnot...ead_id=901. Ostatnio gry rankingowe są dosyć rzadko grane, ale podczas turniejów jest zawsze okazja zagrać kilka meczy. Jeśli jednak chciałbyś zagrać poza turniejami, to możesz się z kimś umówić.

Co do 7) to przede wszystkim graj PvP. Bez grania się nie nauczysz grać, a gra przeciwko człowiekowi bardzo się różni od gry z AI. Kanał nekiego jest wart uwagi, szczerze polecam go, jeżeli znasz język angielski w dobrym stopniu. Jest również kanał Renego - polskiego gracza - WesnothTV - jest do niego link w lewym pasku na stronie głównej. Mamy również kilka poradników nt. gry na naszej stronie.

Tyle z mojej strony. Tak więc, Malvinie i pozostali użytkownicy, wszystkiego najlepszego z okazji świąt Zmartwychwstania Pańskiego i wielu sukcesów na wirtualnym polu walki Smile
Edytowane przez ForPeace dnia 26-03-2016 08:48
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Rawen
Jako że też jestem w miarę świeżym graczem, podepnę się pod temat z pytaniem: czy gry rankingowe muszą być rozgrywane z timer'em? Przyznam że jest to element, który w dosyć dużym stopniu zniechęca mnie do grania multiplayer a konkretnie brak możliwości chwilowego zapauzowania gry w pilnej sytuacji. Jak wiadomo, taka rozgrywka może trwać naprawdę długo i niekiedy po prostu trzeba w jej trakcie na jakieś powiedzmy 2-3 minuty odejść od komputera bo ktoś np. zadzwoni do drzwi albo będzie pilny telefon. Pół biedy jak akurat gra przeciwnik, ale gdy tura jest po naszej stronie, w zasadzie nie pozostaje nic innego jak oddanie jej za darmo. W wielu grach jest możliwość zatrzymania rozgrywki na takie okazje, ale niestety nie tutaj.

Sulik
Rawen napisał(a):
Jako że też jestem w miarę świeżym graczem, podepnę się pod temat z pytaniem: czy gry rankingowe muszą być rozgrywane z timer'em? Przyznam że jest to element, który w dosyć dużym stopniu zniechęca mnie do grania multiplayer a konkretnie brak możliwości chwilowego zapauzowania gry w pilnej sytuacji. Jak wiadomo, taka rozgrywka może trwać naprawdę długo i niekiedy po prostu trzeba w jej trakcie na jakieś powiedzmy 2-3 minuty odejść od komputera bo ktoś np. zadzwoni do drzwi albo będzie pilny telefon. Pół biedy jak akurat gra przeciwnik, ale gdy tura jest po naszej stronie, w zasadzie nie pozostaje nic innego jak oddanie jej za darmo. W wielu grach jest możliwość zatrzymania rozgrywki na takie okazje, ale niestety nie tutaj.

Nie ma takiego wymagania.

Jarom
@Marvin
ElderofZion z pe_em'em napisali już większość potrzebnych informacji.

Od siebie dodam, że jeżeli grywam na mp to na domyślnej, czyli nic nie musisz pobierać, ale na liście założonych gier często zobaczysz Ageless Era, różne rodzaje Colosseum oraz scenariusze. Do czegokolwiek innego raczej musisz się umówić wcześniej.

Odnośnie 7) - Practice makes perfect, czyli ćwiczenie czyni mistrza.

Grania przeciwko ludziom nauczysz się na mp, przechodzenia kampanii poprzez przechodzenie prostszych kampanii, miażdżenia ai na mapach multiplayer jeżeli będziesz grał przeciwko ai na mapach multiplayer... Oczywiście część umiejętności, zwłaszcza podstawowych przydaje się wszędzie, ale każdy z tych rodzajów rozgrywki ma swoją specyfikę.

A forum nie jest opustoszałe tylko uśpione.

@Rawen
Nie widzę takiego zapisu w regulaminie, więc można grać bez timera. Czasami w turniejach może być taki zapis, ale zazwyczaj i tak jest to do ustalenia między graczami.
Edytowane przez Jarom dnia 26-03-2016 19:16

Druid
No i masz odpowiedź jak serwis funkcjonuje. Jak czujesz niedosyt w odpowiedziach, to dokładne informacje znajdziesz sam na forum. Dodam tylko, że gry rankingowe gramy tylko na erze domyślnej (którą masz z automatu po zainstalowaniu). Co do ad 7, aż całym zdaniem ? Shock A jednym słowem nie wystarczy - grać. Wink
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
JackoWacko
Zdecydowanie polecam wersję 1.12.5 – to nowsza wersja z poprawkami i nie sprawia problemów w MP, a wersja PL jest dostępna Smile

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.35
10,889,237 unikalne wizyty