|
Problem przy tworzeniu nowej jednostki
|
| Kaleh |
Dodany dnia 26-03-2016 15:29
|

Przybysz

Data rejestracji: 01/03/2016 21:26
|
Tak więc mam problem z jednostką, którą chciałbym zaimplementować do gry. Jednostka mojego wykonania i pomysłu (pierwsza w nowej rasie, którą zacząłem tworzyć).
Otóż wyświetla mi się ten błąd:
Error loading custom game configuration files. The game will try without loading add-ons.
Details:
Macro/file '\*\fname' is missing
at core\\units\\biomechs\\drone.cfg:1
included from core\\units.cfg:33
included from core\\_main.cfg:24
included from _main.cfg:18
I nie za bardzo ogarniam (dopiero zaczynam bawić się w tworzenie dodatków). |
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 26-03-2016 18:57
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Witamy na forum.
Błąd wygląda bardzo niestandardowo i ja nie potrafię powiedzieć co jest nie tak dopóki nie otrzymam kodu a najlepiej całego folderu. Ciekawi mnie przede wszystkim core\\units\\biomechs\\drone.cfg:1 i nie wiem czy zawartość pliku drone.cfg wraz z opisem jego lokalizacji czegoś nie wyjaśni.
Edytowane przez Jarom dnia 26-03-2016 18:57
|
| |
|
|
| Kaleh |
Dodany dnia 26-03-2016 21:18
|

Przybysz

|
[unit_type]
id=Drone_1A
name="Drone 1A"
race=biomech
gender=null
image="units/drone01.png"
profile=null
ellipse="misc/ellipse"
{MAGENTA_IS_THE_TEAM_COLOR}
hitpoints=25
movement_type=smallfly
movement=6
experience=40
level=1
alignment=neutral
advances_to=null
{AMLA_DEFAULT}
cost=10
usage=fighter
description="This is drone and nothing else."
die_sound=explosion.ogg
[portrait]
size=400
side="left"
mirror="false"
image="units/created/drone01.png"
[/portrait]
[portrait]
size=400
side="right"
mirror="true"
[/portrait]
[attack]
name=charge
description="charge"
type=impact
[specials]
{WEAPON_SPECIAL_CHARGE}
[/specials]
range=melee
damage=5
number=3
icon=attacks/blank-attack.png
[/attack]
[attack]
name=laser
description="laser"
type=fire
[specials]
{WEAPON_SPECIAL_MAGICAL}
[/specials]
range=ranged
damage=10
number=2
icon=attacks/fire-blast.png
[/attack]
[attack_anim]
[filter_attack]
name=charge
[/filter_attack]
start_time=-225
[frame]
duration=200
[/frame]
[if]
hits=yes
[frame]
duration=50
sound=fist.ogg
[/frame]
[/if]
[else]
hits=no
[frame]
duration=50
[/frame]
[/else]
[frame]
duration=25
[/frame]
[/attack_anim]
[attack_anim]
[filter_attack]
name=laser
range=ranged
[/filter_attack]
start_time=-225
missile_start_time=-200
[missile_frame]
duration=200
image="projectiles/laser-n.png"
image_diagonal="projectiles/laser-ne.png"
[/missile_frame]
[frame]
duration=200
[/frame]
[if]
hits=yes
[frame]
duration=50
sound=explosion.ogg
[/frame]
[/if]
[else]
hits=no
[frame]
duration=50
sound=fuse.ogg
[/frame]
[/else]
[/attack_anim]
{DEFENSE_ANIM "units/created/drone01-defend.png" "units/created/drone01.png"}
[/unit_type] |
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 26-03-2016 21:45
|

Awanturnik

|
Jarom napisał(a):
[...] nie wiem czy zawartość pliku drone.cfg wraz z opisem jego lokalizacji czegoś nie wyjaśni.
Sam kod nic nie wyjaśnił. Całkowicie szablonowa jednostka. Chyba musisz załączyć resztę. PS - jak masz tylko jedną grafikę to możesz się chwilowo pozbyć kodu animacji i portretów. Kod będzie prostszy i czytelniejszy, a co za tym idzie łatwiej będzie w nim znaleźć błąd i mniej rzeczy może być w nim nie tak.
Dodam taki cytat: trudne mechanizmy, które działają, są stworzone na bazie prostych mechanizmów, które działają. Mogę poszukać jakiegoś bardzo uproszczonego szablonu ery i go przetestować z twoją jednostką jak chcesz.
Edytowane przez Jarom dnia 26-03-2016 21:52
|
| |
|
|
| Kaleh |
Dodany dnia 26-03-2016 21:57
|

Przybysz

|
Możesz spróbować, byłbym wdzięczny.
Załączam tu resztę
Kaleh dodał/a następującą plik:
Edytowane przez Kaleh dnia 26-03-2016 22:00
|
| |
|
|
| Kaleh |
Dodany dnia 26-03-2016 21:59
|

Przybysz

|
Nie wiem, czy się da, ale mi nie działa dodawanie kilku załączników naraz
|
| |
|
|
| Kaleh |
Dodany dnia 26-03-2016 21:59
|

Przybysz

|
I trzeci, główny _main
|
| |
|
|
| Jarom |
Dodany dnia 27-03-2016 14:31
|

Awanturnik

|

Już rozumiem czemu zaciekawiła mnie ścieżka i kod błędu. Po prostu umieściłeś kod w plikach gry.
RAZ NA ZAWSZE DO WSZYSTKICH KTÓRZY BĘDĄ ROBILI DODATKI A PRZYPADKIEM PRZECZYTAJĄ TEN TEMAT:
Wszelkie pliki dodatków umieszczamy w stworzonym nowym folderze wewnątrz folderu z dodatkami, nie w plikach gry.
Jeżeli jednak udało nam się umieścić nasz dodatek w plikach gry, raczej trudno będzie nam przywrócić samodzielnie zwykły wygląd plików gry.
1.Uruchamiamy BfW
2.Wchodzimy w ustawienia
3.Klikamy znajdujący się na dole zakładki ogólne przycisk paths (ścieżki)
4.W jakikolwiek sposób przechodzimy do ścieżki folderu userdata. Najprościej jest kliknąć strzałkę. Potem kopiujemy zawartość folderu userdata np na pulpit czy pendrive.
Jeżeli mamy Windows 8 i wybraliśmy przy instalacji BfW opcję "store userdata in install location" strzałka może nie działać, trzeba wtedy ręcznie wejść w Users/Nazwa_Użytkownika/AppData/Local/VirtualStore/ProgramFiles/Battle for Wesnoth 1.x.x (folder AppData jest ukryty, pokazywanie ukrytych folderów można zmienić w panelu widok/ukryte elementy) lub w pełnym menu start wybrać Uruchom, wpisać %appdata%, a następnie przejść do Local/VirtualStore/ProgramFiles/Battle for Wesnoth 1.x.x
Nie wiem jak jest z 8.1 i 10 bo później już nie wybierałem tej opcji na Windowsie.
5.Reinstalujemy Wesnoth. Nie będę opisywał procesu, bo myślę że tyle każdy potrafi zrobić.
6.Ponownie odnajdujemy userdata, jeżeli mamy tą samą wersję BfW co wcześniej to możemy po prostu wykasować z niego wszystko i zastąpić tym, co w pkt 4 pracowicie przekopiowaliśmy. Jeżeli nie, to warto sprawdzić, czy struktura folderów jest taka sama.
7.Wchodzimy w userdata/data/add-ons. Dopiero tutaj możemy założyć katalog i umieścić w nim własny plik _main.cfg
PS
Jeżeli przesyłasz więcej plików, to umieść je spakowane do zip'a, teraz chyba każdy system operacyjny na którym zainstalujesz BfW może to łatwo spakować i otworzyć.
EDIT 14:05
Chyba mam za dużo czasu... Napisałem niewielki folder do testowania jednostek. Załączam go razem z twoją poprawioną jednostką. Działa, chociaż twoja jednostka nie ma rasy i obrazka, ale powinieneś z tym sobie poradzić wrzucając obrazek do folderu images wewnątrz Units_Test i modyfikując linijkę image="..." w pliku jednostki, oraz tworząc w Units_Test/units plik units.cfg z definicją rasy. Sprawdź też, czy usunięcie linijki {DEFENSE_ANIM} z kodu twojej jednostki nie przywróci twojego Wesnotha do działania bez reinstalacji, zostanie trochę śmiecia ale trudno.
EDIT 2 16:05
Jak uda ci się zrobić to, co napisałem, ale będziesz potrzebował dalszej pomocy to załóż temat w warsztatach, bo generalnie tam jest miejsce tworzenia dodatków i rozwiązywania problemów z nimi związanych.
Jarom dodał/a następującą plik:
Edytowane przez Jarom dnia 27-03-2016 17:06
|
| |
|
|
| Kaleh |
Dodany dnia 27-03-2016 21:17
|

Przybysz

|
Dzięki. Właśnie przeinstalowuję BfW i zacznę od nowa, ale w pliku add-ons. Choć już 5 jednostek umieściłem w plikach gry i wszystko działało; a nie umieszczałem ich w dodatkach, ponieważ kiedyś próbowałem stworzyć tam kampanię i nic mi nie wychodziło, więc pomyślałem, że umieszczać będę teraz wszystko bezpośrednio w grze, ale spróbuję teraz tam. Jeszcze raz dzięki. Nie myślałem, że edytowanie plików gry może tak namieszać. |
| |
|