Słuchajcie! Niedawno na shoutboxie zostało poruszony temat zastoju, który od jakiegoś czasu panuje na naszym forum. To zjawisko to nic nowego, pojawia się od czasu do czasu, ale jeśli nic z tym nie zrobimy, ten stan będzie trwać nadal. Jak wiadomo niechęć twórców powoduje zastój, jednak zastój może powodować jeszcze większą niechęć twórców i tak w kółko.
Trzeba to błędne koło przerwać i odwrócić. Bez waszej pomocy to się jednak nie uda. Dlatego zachęcam każdego z was do zaangażowania w Ruch Aktywności na Forum, w skrócie RAF. W tym temacie wspólnie podejmiemy decyzję w jaki sposób powinniśmy wykorzystać nasz potencjał.
Cel, który chciałbym abyśmy uzyskali nie jest jednak same zwiększenie liczby postów z grafikami, pomysłami i komentarzami do nich. Stwarzanie sztucznej aktywności poprzez sam wzmożony ruch jest w rzeczywistości stratą naszego czasu i wysiłku, czego jak wiemy, wszyscy którzy poprzednio brali udział we wspólnych projektach, chcą uniknąć. Dlatego naszym celem jest przekształcenie naszych pomysłów i umiejętności w faktyczne dzieło, zamiast wyrzucać to wszystko w próżnię.
Jak to zrobić? Mamy bardzo wiele możliwości jednak tylko część z nich jest warta do rozpatrzenia. Na wstępie powinniśmy zadecydować, czy chcemy tworzyć coś zupełnie nowego, czy kontynuować stary projekt. Łatwiej jest pracować nad czymś, co zostało już przemyślane i jest w części gotowe, z kolei nowe projekty, które nie mają jeszcze nadanego kształtu przyciągają większą uwagę.
Uważam, że powinniśmy skupić swoją uwagę na tworzeniu dodatków. Co prawda, można by np. wykonywać opisy dodatków, pisać poradniki jednak to praca indywidualna i nie potrzeba tu wszechstronnych umiejętności jak w przypadku wykonywania ery, gdzie potrzeba pomysłów, grafik, kodów, opisów i testów.
Nie uważam, też że musimy tworzyć ery, czyli jednej z najcięższych do wykonania prac. Najlepiej byłoby poświęcić się dokończeniu jednego z dodatków znajdujących się w warsztatach. Wykonanie nawet prostej rzeczy do samego końca będzie bardziej satysfakcjonujące niż porwanie się na coś, co nas przerośnie i zostanie zrobione tylko w części.
Media Aetas - era Guurahka. Niekomaptybilna z wersją 1.12, brakuje wyłącznie balansu, więc potrzeba testerów. Dingo miał chyba kiedyś zrobić frakcję wikingów, nigdy jednak tak się nie stało.
Middle Earth Era - dodatek Modrzewia. Nigdy nie prosił o pomoc. Nie wiadomo, czy jest kontynuowany. Kilka frakcji zostało ukończonych, jeśli chodzi o grafiki. Chyba dodatek nigdy nie został udostępniony do pobrania, więc nie wiadomo czy poza grafikami składa się z czegokolwiek.
Ucieczka Marbusa - kampania Deidary i Filara. W części wykonana. Brakuje kilku scenariuszy, mnóstwo do zakodowania i ewentualnie kilka grafik do wykonania.
Era of the Ancient Empires - era pe_em'a. Dwie frakcje, jedna chyba nie w pełni ukończona.
Prime Era - praca mylife55. Bardzo początkowe stadium z niedokończoną jedną erą.
Era of the Western Kingdoms - era AxeFighter'a. Ukończone 2 frakcje. Pomysły na 5 innych, ale chyba nic nie ruszane.
Wesnoth Adventures - praca wspólna kierowana przez AF'a. Zrobione kilka jednostek. Kilka map. Praca przerwana na samym początku.
Survival na 2 graczy - kod Piko. Wykonana bez rozmachu wyłącznie dla testów.
Ancient Era - bardzo stary już dodatek o starożytnych cywilizacjach, wykonywany przez AF i bs_grom'a. Początkowe stadium.
Tales Era - era Jaroma, Maksia i innych. 6 frakcji - teorytycznie większość zrobiona. Potrzeba balansu i pewnego uporządkowania.
Forgotten Legends - jak ktoś potrafi wykonać grafiki tak, aby zadowolić Dingo i Piko, a jeszcze lepiej, potrafi przekonać, aby w końcu umieścili erę na serwerze dodatków to powinien się wziąć do roboty od zaraz.
Jeśli mamy zacząć całkiem nowy dodatek nie powinniśmy zabierać się na początku za erę z oczywistych względów. Survivale, kampanie to dużo łatwiejsze do wykonania rzeczy. Można też przedstawić swój własny nowy pomysł.
Edytowane przez Sulik dnia 15-04-2016 13:12
Cieszę się Sulik, że postanowiłeś naprawić tą sytuację. Odkąd jestem na forum, przy naszych większych projektach niemal zawsze pojawiał się pewien problem. Mianowicie wiele razy decydowaliśmy się na projekty bardzo ambitne (weźmy za przykład Triforest czy TRotOS), które wymagałyby dużo pracy - ale zwłaszcza chęci. Pracy było bardzo dużo, a zainteresowanie na forum niewielkie. Za projekt brały się 2-3 osoby, które z biegiem czasu były coraz bardziej do niego zniechęcone, a postęp był coraz mniejszy. Stąd też sądzę, że dobrze byłoby dla nas - jeżeli mamy tworzyć nowy lub reaktywować stary dodatek - abyśmy zajęli się czymś, co naprawdę byśmy polubili oraz aby dość szybko pojawiły się efekty.
Tak więc już na samym początku wykluczyłbym tworzenie nowej ery lub ukończenie którejś z tych autorskich er po 2-3 frakcje. Nie wiemy, czy twórcy er się na to zgadzają. Ponadto, do tworzenia ery potrzeba dodatkowo grafika albo nawet dwóch, tymczasem Dingo ma mało czasu, a Maksiu aka Dragon_Blade opuścił forum w sami dobrze wiemy jaki sposób. Nie mam tu na myśli, że inni użytkownicy nie umieją rysować, ale przy tworzeniu ery potrzebna jest osoba, która dobrze zna się na grafice i byłaby w stanie narysować naprawdę dużo jednostek.
Zostają:
Media Aetas - nie chcę tu wchodzić w rolę Guurahka, gdyż on jest twórcą tej ery. Niemniej jednak myślę, że dobrze byłoby - oczywiście za zgodą autora - doprowadzić MA do grywalności na 1.12 (czy ktoś w ogóle jeszcze gra na 1.10?) i po zbalansowaniu wrzucić go na serwer. W innym wypadku era pozostanie niegrywalna, a szkoda, bo marnuje się jej potencjał.
Forgotten Legends - era w fazie deweloperskiej, do której ostatnią poprawkę wydano 10 miesięcy temu. :P Pardon Piko i Dingo ;) ale sytuacja z FLem jest bardzo podobna do tej z Media Aetas. FL ma pięć ukończonych i zbalansowanych frakcji, sam Piko pisałeś że nie zamierzasz wprowadzać nowych poprawek, więc dobrze byłoby wrzucić go na serwer i nawet wtedy dodać nowe frakcje, jeżeli zamierzacie. Inaczej to FL jest grany raz na kilka miesięcy, a warto byłoby, żeby gracze również spoza Polski poznali tą świetną erę. BTW FL ma już prawie cztery lata.
Ucieczka Marbusa jest projektem, który wygląda dosyć ciekawie. Nabrałem trochę doświadczenia w tworzeniu kampanii przy okazji TRotOSu (zawsze są jakieś pozytywy ;)) więc z chęcią pomógłbym Deidarze i Filarowi. Nie mam nic więcej do powiedzenia w tej sprawie, bo dopóki Deidara nie udostępni kampanii, więcej jest tutaj niewiadomych niż wiadomych.
Tales Era - jeśli chodzi o Tales Erę, dla mnie wymaga ona dużego remake'u od strony technicznej, bo na chwilę obecną balans jest fatalny, a frakcje mają po kilkanaście jednostek, co daje niewiele różnic pomiędzy nimi.
Wesnoth Adventures - nie znam się na tworzeniu scenariuszy RPG, więc pozostawię ten temat osobom, którym jest on bliższy.
Survival na 2 graczy - tutaj pozostawiam temat do omówienia Pikowi, czy zamierza go dalej rozwijać, czy chce naszego wsparcia.
Sulik napisał/a:
Era of the Ancient Empires - era pe_em'a. Dwie frakcje, jedna chyba nie w pełni ukończona.
W kwestii mojej ery: zawiesiłem prace nad nią, ale nie zamierzam jej dalej rozwijać. Tworzenie ery nie jest zadaniem dla jednej osoby, jeżeli nie chce na to poświęcić ogromnej ilości pracy i czasu - jak inferno8. Obecnie dużo więcej wiem o Wesnoth i tworzeniu dodatków i nie sądzę aby warto było tworzyć kolejną erę ot tak, żeby była. Raczej wolałbym zająć się czymś, co miałoby jakiś sens i wnosiłoby coś nowego w tą grę.
Jeśli chodzi o mój ewentualny udział w projekcie, mogę się zająć testowaniem, programowaniem i generacją plików z tłumaczeniem oraz samym tłumaczeniem angielskim, jeżeli będzie taka potrzeba.
Edytowane przez ForPeace dnia 15-04-2016 17:35
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar
Jak już wspominałem, mogę pomóc w kodowaniu dowolnego dodatku, który będzie miał grafiki. Dlatego proponuję WA lub Ucieczkę Marbusa, do tego jak zwykle chętnie przyjmę każdego grafika do TE. WA ma spory potencjał, tylko AF nie ma czasu.
FL wymaga drobnych zmian i wrzucenia na serwer, z tego co słyszałem są jakieś problemy z tłumaczeniami i ciągle zmieniającym koncepcję graficzną Dingiem. Zważając na charakter obu autorów raczej nie dadzą sobie pomóc w czymkolwiek.
EotWK bez AF'a jest chyba raczej nie do dokończenia, do Middle Earth Era i EotAE nie będę się wtrącał twórcom, bo obaj są niezłymi programistami i raczej będą chcieli zrobić je samodzielnie.
EDIT
Kiedy zacząłem to pisać pe_em jeszcze nie opublikował swojej odpowiedzi dlatego się do niej nie odniosłem, ale widzę, że raczej się zgadzamy.
Edytowane przez Jarom dnia 15-04-2016 16:54
Oczywiście popieram inicjatywe, zwłaszcza z Media Aetas. Dobrze byłoby żeby Guurahk coś się odezwał na ten temat, ale jeśli nie myślę że nie miałby nic przeciwko jeżeli ktoś chciałby dokończyć to co zostało dotychczas stworzone i wrzucić na serwer. Jeżeli chodzi o frakcję wikingów, to miała być to ostatnia frakcja, ale jedyne co ja robiłem to tworzyłem grafiki więc to czy zostanie zrobiona czy nie zależało od Guurahka. Fajna era, zasługuje na to by sie pojawiła na serwie oczywiście.
pe_em napisał(a):
Forgotten Legends - era w fazie deweloperskiej, do której ostatnią poprawkę wydano 10 miesięcy temu. Pardon Piko i Dingo ale sytuacja z FLem jest bardzo podobna do tej z Media Aetas. FL ma pięć ukończonych i zbalansowanych frakcji, sam Piko pisałeś że nie zamierzasz wprowadzać nowych poprawek, więc dobrze byłoby wrzucić go na serwer i nawet wtedy dodać nowe frakcje, jeżeli zamierzacie. Inaczej to FL jest grany raz na kilka miesięcy, a warto byłoby, żeby gracze również spoza Polski poznali tą świetną erę. BTW FL ma już prawie cztery lata.
Jak już pisałem kilka milionów lat wcześniej era zostanie wrzucona na serwer kiedy skończę jej szatę graficzną. Niestety tego nie zrobiłem i to źle... Wydałem gigantyczną fortunę żeby odzyskać dysk (50 zł) i kiedy już mi sie udało to beznsensownie mi się odechciało. Wybaczcie, ale to już nie to co kiedyś. Mniej czasu, mniej chęci. Jeszcze fakt że nie tylko forum ale org jest opustoszałe, chociaż może to błędna ocena bo nie bywam na serwerach gry.
Jarom napisał(a):
FL wymaga drobnych zmian i wrzucenia na serwer, z tego co słyszałem są jakieś problemy z tłumaczeniami i ciągle zmieniającym koncepcję graficzną Dingiem. Zważając na charakter obu autorów raczej nie dadzą sobie pomóc w czymkolwiek.
xD. To prawda.
Jeżeli ma nie być tego zastoju to potrzeba też więcej aktywnych użytkowników.
Myślę że Media Aetas/Tales Era/Wesnoth Adventures najbardziej nadają się do dokończenia czy reaktywacji czy coś.
Edytowane przez Dingo dnia 15-04-2016 18:11
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Ucieczka Marbusa jest jedynym dodatkiem, na którego kontynuację autorzy wyrażają zgodę, więc wybór wydaje mi się być oczywisty.
Sens dyskusji o kontynuowaniu survivalu 2p najprościej mi przyrównać do mówienia o kontynuowaniu obrazu, na którym nie ma ani jednego pociągnięcia pędzlem. Jeżeli chcecie to kombinujcie, ale tu nie ma mowy o kontynuowaniu czegokolwiek. To nawet za szablon trudno uznać. Nie potrzeba też do tego całej drużyny, jedna osoba wystarczyłaby.
Jestem też chyba zobligowany do po raz kolejny wyjaśnienia w kwestii FLa kilku nieścisłości. Zdanie klucz zaznaczę wytłuszczoną czcionką.
Nie jestem uprawniony do udostępnienia ery Forgotten Legends na główny serwer dodatków.
Jedyną osobą, która ma prawo to zrobić jest Dingo, więc FL nie zagości na serwerze, dopóki samodzielnie go tam nie wrzuci. A od dłuższego już czasu powtarza, że dopóki nie skończy grafik, FL nie będzie ukończony.
Zresztą na ten moment nie ma najmniejszego znaczenia czy era zostanie wrzucona na serwer czy nie.
Bardzo też nie podoba mi się manipulacja moim cytatem. Nie zamierzam wrzucić żadnej nowej wersji bo musiałaby zawierać ogromne zmiany w balansie - na tyle duże, że wrzucenie ich można usprawiedliwić tylko dużym patchem, np. zawierającym całkowicie nowe grafiki bądź nawet nową frakcję. Brakuje mi też grafik kilku jednostek które przydałyby się do balansu (tarczowniczka 1lvl, 2lvl, papuga kapitana). Zarówno stwierdzenie że frakcje FLa są zbalansowane, jak i że są ukończone, uważam za niepoważne. Wolę jednak póki co zostawić erę w swojej kalekiej formie, niż robić armagedon w trakcie małego ruchu na stronie.
Edit: Nie odświeżałem tematu pisząc tego posta, ale moje zdanie pokrywa się z tym co napisał powyżej Dingo.
Edytowane przez Piko dnia 15-04-2016 18:45
Dragon Blade wcale nie opuścił forum. Nie wiem z jakich powodów naprawdę zakończyła się praca na TRoTOS'em, ale wiem, że Dragon_Blade jest na tyle dojrzały, żeby nie udawać, że cokolwiek się tu dzieje nic go nie obchodzi. To że z kilkoma osobami ma na pieńku, w tym między innymi ze mną, nie oznacza, że się tutaj nie liczy. Udowadniał to nie raz robiąc też dobre rzeczy i nie mowa tu wyłącznie o jego umiejętnościach graficznych.
Co do samego tworzenia er, wiadomo, że bez grafik się nie obejdzie. Samo frankenowanie często nie wystarczy, a nikt nie ma tyle czasu, żeby poświęcić go na szlifowanie swych umiejętności w tym zakresie. Jest jednak na to rozwiązanie. Jest to technika łączona we frankenowaniu. Można zapytać bardziej utalentowanego grafika o wykonanie bazy lub samej jednostki, następnie oryginalny twórca może przerabiać ją łatwo według jego potrzeb. W ten sposób taki Dingo robi 4-7 jednostek do frakcji a reszta kończy ją dodając 20 zfrankenowanych.
Oczywiście to nie rozwiązuje do końca problemu. Też uważam, że na ten pierwszy raz powinniśmy unikać dodatku, który wymaga znaczącego nakładu grafik, chyba że pojawi się osoba o wystarczających zdolnościach i chęciach.
Co do dokańczania er innych użytkowników, którzy są nieaktywni. Wiadomo, że mogą mieć coś przeciwko. Zawsze można jednak utworzyć to jako poddodatek, który zostanie ewentualnie uwzględniony w przyszłości przez oryginalnego autora. Ery które zostały uznane za porzucone (nie wiem jakie kryteria mają to określać) można byłoby swobodnie przejąć pozostawiając creditsy dla oryginalnego autora.
Co do MA, balans + przystosowanie do 1.12 + wrzucenie na serwer + wprowadzenie wikingów to raczej rzecz, którą by Guurahk zaaprobował.
@Dingo Nawet ja mogę zaprogramować Wikingów. Tylko nie wiem czy istnieje jakakolwiek ich koncepcja i czy są jakieś grafiki.
Ucieczka Marbusa nie wiem czy Deidara w końcu wrzuci to, co zostało już wykonane czy nie. Ale ukończenie kampanii z pozoru nie wydaje się takie trudne. Najważniejsze rzeczy zostały już chyba ustalone (jak np. fabuła), to kwestia dokończenia kodu, map, dialogów, może zrobieniu kilku jednostek.
Wesnoth Adventures wymaga znacznego nakładu pracy i to zarówno z kodowaniem jak i grafikami. Chyba sobie trzeba odpuścić, tylko na razie rzecz jasna.
Z tego co wiem FL teorytycznie było skończone, miało 6 frakcji, wszystkie bazowe grafiki i wszystko było zakodowane jak należy. Piko i Dingo nawet zamierzali wrzucić ją na serwer z okazji wyjścia BfW 1.12, jednak postanowili się wstrzymać, aby poprawić szatę graficzną i balans. W tym celu zrobili krok w tył usuwając jedną frakcję, aby wkrótce zrobić duży krok naprzód wprowadzając dużo poprawek. Niestety nigdy nie zrobili tego drugiego i dlatego FL pozostaje w takim stanie jakim jest.
Nie jestem jedynym, którego zdziwiła decyzja Dinga. Na nowe grafiki trzeba będzie poczekać nie wiadomo jeszcze jak długo, a balansu też prawdopodobnie nie uzyskacie takiego jaki chcecie żeby był. Zupełnie jakby Dingo nie chciał, aby FL się ukazał na serwerze dodatków.
FL nie musiał być nigdy dokończony, aby był wrzucony na serwer. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że nigdy nie będzie i nie dlatego, że nie dacie sobie rady. Po prostu zawsze w takiej erze będzie coś co by można poprawić, zmienić.
Jestem za tym aby zrobić na wstępie MA i Ucieczkę Marbusa, jeśli się autorzy zgodzą. Prace można by nawet zrobić równolegle.
Witam wszystkich! Miło mi jest stwierdzić, że uważacie kampanię moją i Filara jako kandydata na dodatek do kontynuowania. Jakiś czas temu porzuciłem nadzieję na skończenie jej w całości przez naszą dwójkę, nawet pomijając kwestię testów. inferno8 ogłosił kiedyś, że nie pojawi się kolejna kampania do Wesnoth z udziałem Ery Magii, gdyż czas poświęcony na jej tworzenie mógłby zostać zainwestowany w coś, co przynosi zysk (nie jest to cytat, jednak tak mniej więcej zrozumiałem wtedy jego słowa). Oburzyło mnie to na początku, jednak teraz muszę stanąć po jego stronie. Ja i Filar bardzo chętnie skończylibyśmy naszą kampanię we dwójkę, by zaskoczyć was fabułą i sprawić wam przyjemność, jednak w obecnej sytuacji oboje mamy poważniejsze zobowiązania i nie możemy sobie pozwolić na wiążące się z tworzeniem kampanii zaangażowanie.
Oboje więc podjęliśmy decyzję, by zamieścić tutaj to, co udało nam się już stworzyć i razem dokończyć ten dodatek. Z racji tego, że oboje mamy już dość dużo, jeśli chodzi o materiały i pomysł, chcielibyśmy monitorować postęp prac i nadawać ich kierunek, jednak głównym autorem, tak jak w przypadku EEaW, byłaby strona wesnoth.com.pl
Teraz założenia. Ucieczka Marbusa rozgrywa się w czasach, gdy na północy rządzi już Sojusz Północy, a pozycja orków znacznie osłabła. Marbus jest jednym z mniej znaczących orkowych przywódców, którego spotykamy w momencie, gdy krainy północne zalewane są przez fale nieumarłych.
I tutaj zaczyna się jego ucieczka- zarówno fizyczna jak i psychiczna, przed samym sobą, przed naturą orków. W kampanii mamy łącznie 11 scenariuszy, z czego dwa są zależne od naszych wybór- więc 13 scenariuszy do zaprogramowania. Pierwszym wyborem jest pomoc Jaszczurkom bądź ruszenie na pomoc Trollom. Drugim jest decyzja po pokonaniu złego protagonisty, Króla Umarłych, który nękał naszą rasę: stworzyć sojusz z elfami i wybić połowę swojej rasy, która nie zgadza się z tą decyzją bądź zjednoczenie się znów w Wielką Hordę i ruszenie z wojskiem na elfy. W obu przypadkach Marbus umiera- kampania nie przewiduje szczęśliwego zakończenia.
Aktualnie mamy pięć scenariuszy: trzy pierwsze oraz czwarty A (pomoc jaszczurom) i czwarty B (pomoc orkom). Przed każdym scenariuszem znajduje się prolog. W każdym z pięciu scenariuszy mamy już dialogi i są w całości zaprogramowane. Wszystkie prologi oraz dialogi zostały przetłumaczone przez Filara na język angielski- zamierzaliśmy wydać wersję polską zaraz po angielskiej.
Nie mamy żadnych portretów, a potrzebujmy ich 8: Marbus, Kochan (kuzyn Marbusa, goblin na wilku, w dialogach jest jego "zdrowym rozsądkiem", Jaszczurka Wróżbitka, Troll Weteran, Ork- Władca Hordy, Naga Wojowniczka (jej postać nie musi być aż tak dopracowana), Elficki Władca, Król Umarłych (duch orka).
To chyba tyle na ten czas. Jeśli jesteście zainteresowani tym dodatkiem, chętnie wszystko opublikuję. Przepraszam też za lakoniczność- na wszystkie pytania chętnie odpowiem, a większą część historii rozwinę, gdy dodam wszystkie materiały.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
Wypowiedziało się kilku autorów wymienionych na początku dodatków, dlatego pozwolę sobie zaproponować uaktualnioną listę:
Ucieczka Marbusa - kampania - zgoda i współpraca autora, moglibyśmy zacząć choćby i jutro, częściowo zrobiona
Wesnoth Adventures - RPG - nie wiadomo czy autor się zgodzi, dużo do zrobienia
Media Aetas - era - podobno bliska ukończenia, nieznana opinia niezbyt aktywnego autora
Tales Era - era - zgoda autora, bardzo dużo do zrobienia, w tym tony grafik
Odsiecz Wiednia - megascenariusz - dodatek rozpoczęty, po prostu się zatrzymał, praca grupowa wesnoth.com.pl, więc nie wymaga zgody autora, multum pracy ze względu na dużą ilość jednostek
FL zostawiamy Dinkowi. Pozostałe są zrobione w niewielkim stopniu lub wręcz ich autorzy nie wyrażają zgody.
Moja propozycja jest taka, żeby zacząć Ucieczkę Marbusa zanim nam się odechce, w międzyczasie spróbujemy dopaść autorów MA i WA żeby zapytać ich o zgodę na dokończenie ich dzieł. Zgadzacie się?
Piko napisał(a):
Bardzo też nie podoba mi się manipulacja moim cytatem. Nie zamierzam wrzucić żadnej nowej wersji bo musiałaby zawierać ogromne zmiany w balansie - na tyle duże, że wrzucenie ich można usprawiedliwić tylko dużym patchem, np. zawierającym całkowicie nowe grafiki bądź nawet nową frakcję. Brakuje mi też grafik kilku jednostek które przydałyby się do balansu (tarczowniczka 1lvl, 2lvl, papuga kapitana). Zarówno stwierdzenie że frakcje FLa są zbalansowane, jak i że są ukończone, uważam za niepoważne. Wolę jednak póki co zostawić erę w swojej kalekiej formie, niż robić armagedon w trakcie małego ruchu na stronie.
Dzięki Piko za uściślenie sprawy. Przepraszam za "manipulację" - wynikła ona ze złego zrozumienia twoich słów, a nie złych chęci. W kwestii balansu działaj jak uważasz, ale jak Sulik napisał - niczego i tak się nie da zrobić na perfekt - nawet w erze domyślnej są bardzo trudne match-upy jak nieumarli vs buntownicy czy knalga vs lojaliści, a niektóre frakcje są bardzo silne na niektórych mapach. Balans FLa jest w porządku, nie perfekcyjny, ale nie ma w nim dużych zaburzeń i sądzę, że tyle powinno wystarczyć na taką erę. Ponadto, wiele rzeczy można zmienić już po wejściu dodatku na serwer. Dingo, nie trzeba czekać kolejnych czterech lat na dopieszczenie wszystkiego, aby dopiero wtedy wydać oficjalnie dodatek. Zresztą nie wiadomo nawet, w jakim stanie będzie wtedy Wesnoth. Przez ten czas potencjał FLa się marnuje - jest wielu graczy, którzy z chęcią by go wypróbowali, a nawet o nim nie wiedzą. Oczywiście, wy jesteście twórcami tej ery, zatem nie narzucam wam niczego - nawet nie mam do tego prawa. Piszę to jedynie po to, abyście mogli zobaczyć swój dodatek z innej perspektywy.
Jarom napisał/a:
Moja propozycja jest taka, żeby zacząć Ucieczkę Marbusa zanim nam się odechce, w międzyczasie spróbujemy dopaść autorów MA i WA żeby zapytać ich o zgodę na dokończenie ich dzieł. Zgadzacie się?
Deidara napisał/a:
To chyba tyle na ten czas. Jeśli jesteście zainteresowani tym dodatkiem, chętnie wszystko opublikuję.
A więc czekamy na twój ruch. Edytowane przez ForPeace dnia 15-04-2016 22:13
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar
pe_em napisał(a):
jest wielu graczy, którzy z chęcią by go wypróbowali, a nawet o nim nie wiedzą
Coś mi tu nie gra.
pe_em napisał(a):
Dingo, nie trzeba czekać kolejnych czterech lat na dopieszczenie wszystkiego, aby dopiero wtedy wydać oficjalnie dodatek. Zresztą nie wiadomo nawet, w jakim stanie będzie wtedy Wesnoth.
A w jakim jest teraz. Jakiś czas temu na org pojawił się news wesnoth need your help, i chociaż przez chwile po tym był hype by cośtam zdziałać, za wiele to nie dało, i nadal jest jak było. Cały czas pada deszcz, a wszystkich cały czas boli noga.
Wiem że chcielibyście by ten cały FL był już na serwerze, bo spośród wszystkich wymienionych jest najbardziej skończony. Prędzej czy później i tak to sie stanie. Więc lepiej będzie się zająć czymś dla którego nie jest to takie oczywiste.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Witajcie wszyscy. Niestety nie mam ostatnio czasu na robienie czegokolwiek związanego z Wesnoth, ponieważ jestem na pierwszym roku studiów na polibudzie w Warszawie i jestem przytłoczony materiałem.
Ci do moich projektów:
* EotWK - miałem zmienić nazwę, gdyż trochę dziwny skrót ma, obecnie w kawałkach, pomysł na wszystkie jednostki/frakcje jest, brakuje tylko siły i czasu.
* WA - myślałem, by zrobić z tego coś w stylu MOBA, choć nie jestem do końca pewien.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Wrzucam wszystko w tym temacie, gdyż sam mam w tym miesiącu praktyki, dochodzi mi parę rzeczy i ogólnie nie bardzo będę mógł wspierać projekt. Najlepiej będzie, jeśli ktoś z najbardziej zaangażowanych osób zechce stworzyć osobny temat. Tutaj jest link do wszystkich materiałów: http://sendfile.e...-rniu.html
Oczywiście są tam tylko rzeczy, które już stworzyliśmy. Same plany nie zostały nigdy przeniesione na wersję elektroniczną. Wszystko mam zapisane w swoich notatkach. Niemniej, według mnie, najpierw powinniście zająć się tym, co już jest. Testami i poprawianiem scenariuszy od pierwszego do czwartego A i B, a dopiero później przejść dalej. Chętnie odpowiem na wszystkie wasze pytania odnośnie fabuły, postaci, koncepcji... Prosiłbym tylko, by były konkretne. Sam teraz nie wiem, o czym powinienem mówić. Chyba najlepiej będzie, jeśli sami spróbujecie zagrać, przeczytacie dialogi oraz prologi, spróbujecie zaznajomić się z tym, co już macie.
Wydaje mi się też, że najtrudniejsza część projektu jest właśnie przed wami: zaznajomić się z tym wszystkim, co zostało już stworzone i odnalezienie się w tym. Sama kampania przewidywała trzy poziomy trudności, aktualnie są one bardzo niezbalansowane. To kolejna czynność, którą trzeba się zająć. W następnym odpisie postaram się wstawić mapy do scenariuszy piątego, szóstego i siódmego, rozpisać fabułę i streścić przebieg scenariuszy do końca kampanii oraz odpowiedzieć na wszystkie wasze pytania. Pozdrawiam!
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
Hmm... RAF brzmi znajomo... Royal air Force
W temacie się nie orientuję, ale na miarę możliwości chciałbym pomóc. Nie znam się praktycznie na niczym przydatnym, nawet gram dosyć słabo. Mógłbym chociaż testerem jakimś zostać czy kimś w tym rodzaju, o ile nie będę zawadzać. W skrócie to jak już kompletnie nikogo nie będzie do testowania, to mógłbym się za to zabrać. Ew mógłbym pomyśleć nad fabułą do jakiejś kampanii czy czegoś.
Edytowane przez Tehir Hidrin dnia 12-05-2016 00:30
Jeżeli twoja wiara nie jest twoją tarczą, użyj zwykłej tarczy.
Hej, jestem chętny do jakieś pomocy Nie umiem zbyt dużo, ale z chęcią bym się nauczył jakiś przydatnych do tworzenia czynności, więc jeśli jest coś do czego potrzeba wam pomocnika, to proszę zgłaszać się do mnie
Herkules, Nekrologik.
Witamy was na forum. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że na stronie znajdziecie sporo poradników do tworzenia różnych typów dodatków. Poczytajcie, spróbujcie coś zrobić, a kiedy już będziecie wiedzieć co wam wychodzi lepiej a co gorzej, chętnie będziemy z wami współpracować, ponieważ na razie nie znamy waszych możliwości, a co za tym idzie nie wiemy co możemy wam zostawić do zrobienia. Jeżeli chcecie się czegoś dowiedzieć, napiszcie do mnie prywatną wiadomość.
Cześć. Jeśli chodzi o tworzenie dodatków, znam się po trochu na wszystkim. Nie dysponuję zbyt dużą ilością czasu, jednak mogę od czasu do czasu posłużyć pomocą.
Nekrologik, Herkules. Jeśli macie zapał do tworzenia dodatków, a brakuje wam umiejętności, mogę poprowadzić coś w stylu mini kursu i dać wam podstawy. Jeśli chcecie się czegoś konkretnie nauczyć, piszczcie na pw.
Edytowane przez Smok dnia 30-05-2016 14:46