Witam. Mam problem, ponieważ robię scenariusz i na początku, po tym jak dojdziemy przywódcą do pewnego miejsca, chciałbym, aby on bądź jego obraz przemieścił się sam do pewnego miejsca. Próbowałem robić to w ten sposób, że używam [kill], a potem [move_unit_fake], a na koniec znów go spawnuje za pomocą [unit], ale niestety gra tak nie działa i gdy mój przywódca ginie, jest koniec: w tym momencie chciałbym zadać pytanie, czy można to jakoś tak ustawić, aby nie było przegranej, gdy on zejdzie? ; drugim moim pomysłem było użycie [move_unit] na nim samym, ale wyświetla mi się błąd podczas gry, że podałem błędne koordynaty: czy ktoś mógłby mi napisać, jak używać komendy [move_unit] i czy w ogóle ona działa?
Edytowane przez AxeFighter dnia 08-08-2016 14:44
Witaj.
Komenda move_unit jak najbardziej działa, jednak koordynaty wprowadza się wpisując "to_x" i "to_y", zamiast samego x i y. Działanie tego makra i jego argumenty, jak i 99% makr w grze, jest udokumentowane tutaj. Poniżej daję dwa przykłady użycia tego makra na różne sposoby:
W pierwszym przypadku jednostka porusza się w linii prostej od miejsca w którym się znajduje do wskazanego. Będzie jednak okrążać teren, którego nie może przebyć, np. głębokiej wody, lawy i ścian jaskini.
W drugim przypadku jednostka będzie się poruszać wskazaną drogą, przekraczając kolejno wszystkie wymienione punkty: 20,10 , 24,13 i 34,4, zanim dojdzie do 35,1. Dodatkowo, dzięki ostatniej linijce, nie będzie on omijać terenu, którego nie potrafi przebyć.
Pozostałe argumenty to fire_event=yes, który sprawia że podczas przemieszczania się jednostka aktywuje eventy moveto i enter_hex (z reguły to się nie dzieje), oraz force_scroll=no, który sprawia że ekran nie będzie podążać za tą jednostką (brak tego argumentu oznacza, że będzie).
Mam nadzieję, że wszystko jasno wytłumaczyłem. W razie czego śmiało pytaj.
Pozdrawiam i witam na forum,
Piko.
Dzięki za wyłuszczenie wszystkiego oraz za link do angielskiej wiki z akcjami
(że też sam nie wpadłem na to, żeby tam zajrzeć )
===EDIT===
Jak używać akcji [teleport]? Bo niezbyt rozumiem z tamtej wiki, jak napisać kod; ja napisałem id, x,y, a potem spróbowałem także z to_x,to_y, ale też nie działało;
Poza tym dałbym do oceny pierwszą wersję jednostki kowala (jeszcze nie wszystko u niego zrobione oraz jest trochę wyższy niż ustalona granica 72 pikseli (90) (młot się nie mieścił)
Tagi w wesnoth mogą zawierać filtr bezpośrednio, wtedy id wrzucasz jak w [move_unit] albo przez podtag [filter] (bądź podobny) jak powyżej. Jak użyć filtra w danym tagu znajdziesz właśnie na wiki. Jeżeli nie ma napisane że filtra używasz w tagu [filter], to używasz bez. Jako wskazówkę dodam, że zazwyczaj kiedy działanie tagu może się odnosić do więcej niż jednej jednostki to używasz [filter]. W przypadku [teleport] pojawia się on dlatego, że jeżeli filtr wskaże na więcej niż jedną jednostkę (np race=human) to teleportowana zostanie pierwsza jednostka na liście jednostek która spełni kryteria filtru.
EDIT: A kowala ciężko mi ocenić bo takiego stylu graficznego jeszcze nie widziałem. Ale jego animacja na pewno nie jest zbyt płynna, bo nastąpi przeskok z bazowej do młota nad głową.
Edytowane przez Jarom dnia 31-07-2016 14:34